«Οχι» απο το υπουργειο Υγειας στο αιτημα για ΜΕΘ Παιδων στην ΑΜΘ

«Πέραν του μεγάλου κόστους λειτουργίας η λειτουργία ΜΕΘ Παίδων δεν είναι δυνατή σε περιοχή που τα πληθυσμιακά κριτήρια δεν πληρούνται για την ανάπτυξή της»

Αρνητικό είναι το Υπουργείο Υγείας στο αίτημα για δημιουργία ΜΕΘ Παίδων σε κάποιο από τα Νοσοκομεία της ΑΜΘ.  Σε απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Άδωνης Γεωργιάδης σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλει λόγους στελέχωσης και πληθυσμιακών κριτηρίων προκειμένου να υποστηρίξει την άποψη πως δεν είναι δυνατή η στελέχωσή της στην περιοχή μας.

Αναλυτικότερα, στην απάντησή του ο κ. Γεωργιάδης, παραθέτει αρχικά τα στοιχεία στελέχωσης και πληρότητας της ΜΕΘ Παίδων εξηγώντας πως στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργεί μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο, με προβλεπόμενες 10 κλίνες εκ των οποίων ανεπτυγμένες και σε λειτουργεία είναι  8 κλίνες.

Στελέχωση

Υπηρετούν συνολικά 14 ιατροί εκ των οποίων 2 επικουρικοί και 2 εξειδικευόμενοι.

Από τους 14 αυτούς ιατρούς οι 2 απουσιάζουν με άδεια κύησης.

Υπηρετούν συνολικά 33 Νοσηλευτές εκ των οποίων οι 9 είναι επικουρικοί

Από τους 33 υπηρετούντες νοσηλευτές απουσιάζουν με μακροχρόνια αναρρωτική άδεια 5

Επιπλέον υπηρετούν 2 λοιπό επικουρικό προσωπικό.

Πληρότητα

Η μέση πληρότητα της κλινικής αγγίζει το 60%. Πιο συγκεκριμένα:

2021 ήταν 55%

2022 ήταν 52%

2023 ήταν 57% (1ος έως 10ος μήνας)».

«Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι σε επίπεδο εξυπηρέτησης των αναγκών της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδος, η λειτουργία ΜΕΘ Παίδων καλύπτει τις ανάγκες» τονίζει ο κ. Γεωργιάδης και προσθέτει πως «λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι στη Βόρεια Ελλάδα δεν λειτουργεί αμιγώς παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου θα λειτουργήσουν και παιδιατρικές χειρουργικές κλινικές, όπως η ΠαιδοΝευροχειρουργική , ΠαιδοΚαρδιοχειρουργική κλπ, έχουν προβλεφθεί και θα αναπτυχθούν συνολικά 3 τομές των 11 κλινικών έκαστος, σύνολο δηλαδή 33 κλίνες ΜΕΘ».

Κλείνοντας την απάντησή του ο κ. Γεωργιάδης παρατηρεί πως «πέραν του μεγάλου κόστους λειτουργίας μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι εάν ο αριθμός των περιστατικών που θα εξυπηρετείται είναι μικρός οι δεξιότητες που απαιτούνται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με τον χρόνο θα αμβλυνθούν σημαντικά» και καταλήγει συμπεραίνοντας ως εκ τούτου πως «η λειτουργία ΜΕΘ Παίδων δεν είναι δυνατή σε περιοχή που θα πληθυσμιακά κριτήρια δεν πληρούνται για την ανάπτυξή της.

Πρωτοβουλία Πολιτών: «Είναι πλέον συνείδηση όλων γιατί το ψήφισμά μας προς την Περιφερειακό Συμβούλιο είναι περισσότερο από αναγκαίο»

Σχολιάζοντας την παραπάνω απάντηση, η ομάδα της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στην ΑΜΘ έγραψε στο facebook:

«Δεν έχουμε μαντικές ικανότητες. Απλώς ερμηνεύοντας την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία, είχαμε προβλέψει σωστά ποια θα ήταν η απάντηση του υπουργού σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την έλλειψη παιδιατρικής ΜΕΘ στην ΑΜΘ. Κι επειδή ακριβώς προβλέπαμε επιλέξαμε να προχωρήσουμε στο ψήφισμα με τα συγκεκριμένα αιτήματα προς την Περιφέρεια.

Είναι σίγουρο πως πανομοιότυπη θα είναι η απάντηση που θα δώσει στους βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, που επίσης κατέθεσαν σχετική ερώτηση: 1. Δεν πληρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια 2. Θα σας καλύψουν τα κρεβάτια που ετοιμάζουμε στην Θεσσαλονίκη.  

Είναι πλέον συνείδηση όλων γιατί το ψήφισμά μας προς την Περιφερειακό Συμβούλιο είναι περισσότερο από αναγκαίο:  Ο Περιφερειάρχης οφείλει να καλέσει τους διοικητές των νοσοκομείων μας, για την εκπόνηση από κοινού οικονομοτεχνικής μελέτης που θα τεκμηριώνει την ανάγκη δημιουργίας παιδιατρικής ΜΕΘ, θα υποδεικνύει τον πλέον κατάλληλο χώρο, θα τεκμηριώνει την λειτουργία της και θα μπει μπροστά για την ένταξή της σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Με όλους τους κατοίκους της ΑΜΘ υποστηρικτικά στο πλευρό τους. Προχωράμε!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.