Τι γινεται με τις παιδικες χαρες στο Δημο Κομοτηνης;

Δημιουργία παιδικής χαράς φιλικής προς τα ΑμεΑ πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής η Φελίνα Καζάκου

Διευκρινήσεις σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παιδικές χαρές του Δήμου Κομοτηνής ζήτησε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς… η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου.
 
Αφορμή για αυτή την ερώτηση ήταν η παραλαβή 7 παιδικών χαρών από  το Δήμο Κομοτηνής, οι οποίες αναμορφώθηκαν μέσω του προγράμματος LEADER.
Η κ. Καζάκου ζήτησε από τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, μιας και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αντικατάστασης των ειδικών δαπέδων στις παιδικές χαρές του Δήμου, να ενημερωθεί σχετικά με το ποιες είναι οι προθέσεις της διοίκησης και πώς θα κατευθυνθεί ώστε να πιστοποιηθούν οι παιδικές χαρές και να τηρούνται οι κανόνες και οι ευρωπαϊκές οδηγίες.
 

«Το ποσό που απαιτείται για την πιστοποίηση του συνόλου των παιδικών χαρών είναι μεγάλο», παραδέχθηκε η κ. Καζάκου, για να αντιτείνει όμως πως θα έπρεπε ο δήμος να προχωρά σε κάποιες εργασίες για να ξεκινήσουν οι παιδικές να αποκτούν τις κατάλληλες προδιαγραφές. Πρότεινε δε στον σχεδιασμό του 2017 να υπάρξει πρόβλεψη ώστε τουλάχιστον μία παιδική χαρά του Δήμου Κομοτηνής να γίνει προσβάσιμη και φιλική προς τα άτομα με αναπηρία, καταθέτοντας μάλιστα και μια πρόταση και μελέτη σχετικά με αυτού του είδους τις παιδικές χαρές, με αντίστοιχες να έχουν δημιουργηθεί στο Δήμο Καβάλας και το Δήμο Αθηναίων.
 
Όσο για την πιστοποίηση των δαπέδων που αντικαθίστανται, επέστησε την προσοχή στον κ. Πετρίδη στις πιστοποιήσεις της ΕΕ, τονίζοντας πως πολύ πρόσφατα εκδόθηκε νέα οδηγία σχετικά με το υλικό που χρησιμοποιείται για τα δάπεδα, κατατάσσοντας κάποια συστατικά κάποιων ειδών στα υλικά που είναι καρκινογόνα για τα παιδιά. 

Συμφωνία για την παιδική χαρά ΑΜΕΑ 

Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης απάντησε, όσο αφορά τα υλικά, πως όλες οι προκηρύξεις που γίνονται, υποχρεωτικά πρέπει να τηρούν το πρότυπο CE, για το οποίο υπάρχει φορέας πιστοποίησης, ο οποίος ενημερώνει για τα υλικά, παρόλα αυτά υποσχέθηκε να προσέξουν αυτή τη νέα οδηγία.

Αναφορικά με τις παιδικές χαρές γενικότερα, επανέλαβε πως η νομοθεσία επιβάλλει την προσαρμογή σε συγκεκριμένα, ιδιαίτερα αυστηρά, πρότυπα, που θα είχε ένα κόστος τουλάχιστον 1 εκ. ευρώ για το Δήμο ή σε αντίθετη περίπτωση την αποξήλωσή τους.
 

Κάποια δήμαρχοι, τόνισε, επέλεξαν να ξηλώσουν το σύνολο σχεδόν των παιδικών χαρών, για να είναι ήσυχοι, όμως στο Δήμο Κομοτηνής αποφάσισαν να μην ξηλώσουν και τις 96 παιδικές χαρές που υπάρχουν, παρόλα αυτά ξήλωσαν 20, που ήταν σε μη επισκευάσιμη κατάσταση ή ήταν υπεράριθμες για το χώρο που βρισκόταν, ενώ για τις υπόλοιπες προσκάλεσαν ειδικό φορέα πιστοποίησης, ώστε να τους επιδείξει τι πρέπει να κάνουν για να τις αποκαταστήσουν.

Έτσι , αφού κατασκευάστηκαν 7 παιδικές χαρές μέσω Leader στους οικισμούς της νότιας πλευράς, φέτος και του χρόνου με ιδίους πόρους η διοίκηση του Δήμου προχωρά σε εργολαβίες για τον εκσυγχρονισμό των εναπομείνασων παιδικών χαρών, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει 2 με 3 χρόνια, ενώ ανάμεσα στις εναλλακτικές προτάσεις για τα ανταποδοτικά του TAP είναι και η χρηματοδότηση της ανάπλασης παιδικών χαρών.
 
Στο μεσοδιάστημα υπάρχει εντολή στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής να αλλάζουν τα προβληματικά παιχνίδια όπου υπάρχουν, όμως ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως παρατηρούν, ακόμα και σε καινούριες παιδικές χαρές, ότι υπάρχουν βανδαλισμοί και καταστροφές. Για αυτό και κάλεσε τους πολίτες και τους γονείς αν διαπιστώνουν ότι κάποιο παιχνίδι είναι επισφαλές, να αποτρέπουν το παιδί να παίξει σε αυτό και να ενημερώνουν  την τεχνική υπηρεσία του Δήμου.
 
Θεώρησε πάντως πως η πρόταση για τη δημιουργία παιδικής χαράς ΑμεΑ είναι πολύ καλή και υποσχέθηκε να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.