Τη Διακηρυξη της Βαρκελωνης κατα των διατλαντικων εμπορικων συμφωνιων υιοθετησε το Δημοτικο Συμβουλιο Κομοτηνης

Ζητά μαζί με άλλους Δήμους της ΕΕ την αναστολή διαπραγματεύσεων για TTIP, CETA και TISA και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων

Την απόφαση να υιοθετήσει τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης, την οποία υπογράφουν δήμοι από όλη την Ευρώπη και ζητά την αναστολή των διαπραγματεύσεων της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), της Γενικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά (CETA), και της Συμφωνίας Εμπορίου και Υπηρεσιών (TISA) έως ότου οι ενστάσεις των τοπικών και περιφερειακών αρχών ληφθούν υπόψη κατά την επικύρωση αυτών των συμφωνιών και την έναρξη νέων, πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.
 
Το θέμα έφερε προς συζήτηση στο συμβούλιο η ομάδα Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλά-ΖΩ (ΤΟΡΑ), με την εισήγηση να κάνει η πρόεδρος της ομάδας κ. Έλπη Μπλεκάτση.
 
Η κ. Μπλεκάτση περιέγραψε κατή την εισήγησή της την αντίθεσή που φουντώνει στην Ευρώπη για τις συμφωνίες, οι οποίες θεωρεί πως αποτελούν ένα καινούριο μνημόνιο, το οποίο είναι καταστροφικό για τους ανθρώπους τις επιχειρήσεις, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον.
 
«Ο στόχος της συμφωνίας ήταν η προώθηση του ελεύθερου εμπορίου, η μείωση των δασμών, η ενοποίηση ρυθμιστικών πλαισίων και οι άνευ διακρίσεως επενδύσεις», σημείωσε η κ. Μπλεκάτση, «όμως μέσω της μυστικής αυτής συμφωνίας οι όροι της οποίας δεν έχουν δημοσιευτεί, αλλά κάποιοι έχουν γίνει γνωστοί μέσω διαρροών, ανοίγουν προς ιδιωτικοποίηση όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ υπάρχει ανησυχία για τη χρήση φυτοφαρμάκων και την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, όπως επίσης δεν υπάρχει και η διάκριση ΠΟΠ».
 
Όπως ανέφερε, ήδη 37 Δήμοι στην Ελλάδα όχι μόνο έχουν υιοθετήσει τη Διακήρυξη, αλλά έχουν κηρύξει τις περιοχές τους ελεύθερες ζώνες από τις συμφωνίες, ενώ στην  Ευρώπη έχουν γίνει μεγάλα κινήματα και πάρα πολλοί Δήμοι έχουν υπογράψει την διακήρυξη της Βαρκελώνης, με τις αντιδράσεις να φτάνουν και στο εθνικό επίπεδο σε Γαλλία και Γερμανία. Η κ. Μπλεκάτση σημείωσε πως αυτό δεν το γνωρίζουν πολλοί συμπολίτες μας, για αυτό και τα μέλη του ΤΟΡΑ ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσουν το ψήφισμα.
 
Παρόλο που στο συμβούλιο οι περισσότερες παρατάξεις συμφωνούσαν στο θέμα της ψήφισης της διακήρυξης, διαφωνίες ανέκυψαν όταν η επικεφαλής της «Πολη-τικής Ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή πρότεινε ο Δήμος Κομοτηνής να ενταχτεί στην ομάδα των 37 Δήμων, δίνοντας ένα συμβολισμό στην αντίθεση του, κάτι που τόσο ο Δήμαρχος, όσο και οι παρατάξεις της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης δεν θεώρησαν απαραίτητο, με τον κ. Πετρίδη να αντιτάσσει ότι ο Δήμος δεν μπορεί να δηλώσει κάτι, το οποίο είναι αδύνατον να εφαρμόσει αν τελικά αυτές οι συμφωνίες ψηφιστούν.
 
Τελικά η πρόταση υιοθέτησης του ψηφίσματος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Συμβούλιο, με την παράταξη της «Πολη-τικής Ανατροπής» να μειοψηφεί στην πρόταση για την κήρυξη του Δήμου ως ελεύθερη ζώνη και την Λαϊκή Συσπείρωση να καταψηφίζει και τις δύο προτάσεις, με τον επικεφαλής της κ. Νίκο Φακιρίδη να τονίζει πως οι συμφωνίες αυτές δεν γίνονται ποτέ προς όφελος των λαών, ενώ και η λογική του ψηφίσματος δεν τους βρίσκει σύμφωνους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.