Ανησυχια εκπαιδευτικων για την καταργηση της ατελους διελευσης απο τα διοδια της Εγνατιας Οδου στη Θρακη
Πρόσθετα προβλήματα για τους εκπαιδευτικούς της περιοχής προκαλεί η κατάργηση της ατελούς διέλευσης από τα διόδια της Εγνατίας Οδού. Το ζήτημα θίγουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης και ο κ. Μεχμέτ Σουχά, Αιρετός στο Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ροδόπης και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΕ Ροδόπης.
Όπως επισημαίνουν, η προοπτική πλήρους κατάργησης του μέτρου και η χρονικά περιορισμένη ισχύς της δωρεάν διέλευσης για τους μόνιμους κατοίκους των ακριτικών περιοχών αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το κόστος μετάβασης προς τις σχολικές μονάδες.
Και τούτο διότι, όπως εξηγούν, δεκάδες εκπαιδευτικοί μετακινούνται καθημερινά μεταξύ Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Ξάνθης για την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ αντίστοιχες μετακινήσεις πραγματοποιούνται και εντός των νομών. Έτσι η ενδεχόμενη επιβάρυνση από τα μετωπικά και πλευρικά διόδια, σε συνδυασμό με το ήδη αυξημένο κόστος καυσίμων, στέγασης και διαβίωσης, θα δημιουργήσει πρόσθετες οικονομικές πιέσεις στους εκπαιδευτικούς.
Γι’ αυτό οι δύο εκπαιδευτικοί, που είναι μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης καλούν την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση για όσους μετακινούνται καθημερινά προς την εργασία τους στις ακριτικές περιοχές.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωσή τους
Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτη εδώ και λίγους μήνες δημιουργεί νέα και εύλογη ανησυχία στους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καθημερινά μετακινούνται από και προς τα σχολεία της περιοχής μας.
«Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, πέρα από το ενδεχόμενο επιβολής χρεώσεων στα πλευρικά διόδια, το αρμόδιο υπουργείο έχει απαντήσει ότι η δωρεάν διέλευση από τα μετωπικά διόδια για τους μόνιμους κατοίκους δεν θα είναι μόνιμη, αλλά θα σταματήσει να ισχύει σε δύο χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για ακόμη έναν χρόνο, μετά την έναρξη της σύμβασης παραχώρησης. Η προοπτική αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς μεταφέρει ένα ακόμη σημαντικό οικονομικό βάρος στους εργαζόμενους της περιοχής.
Για τους εκπαιδευτικούς το ζήτημα αφορά την ίδια τη δυνατότητα πρόσβασης στον χώρο εργασίας τους. Δεκάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι μετακινούνται καθημερινά από την Αλεξανδρούπολη προς την Κομοτηνή και αντίστροφα, αλλά και από την Ξάνθη προς την Κομοτηνή και αντίστροφα, προκειμένου να μεταβούν στις σχολικές τους μονάδες. Αν προστεθεί στις ήδη αυξημένες δαπάνες μετακίνησης και η επιβάρυνση από τα διόδια, το επιπλέον μηνιαίο κόστος θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ, ένα ποσό εξαιρετικά υψηλό για έναν εκπαιδευτικό που εδώ και χρόνια βλέπει τον μισθό του καθηλωμένο, ενώ ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει τη συνεχή αύξηση των καυσίμων, του κόστους στέγασης και συνολικά της ακρίβειας.
Ακόμη όμως και οι συνάδελφοι που μετακινούνται εντός του ίδιου νομού και διέρχονται από πλευρικούς σταθμούς διοδίων κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με νέα οικονομική επιβάρυνση, για μετακινήσεις που αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την άσκηση του λειτουργήματός τους.
Η Πολιτεία δεν μπορεί, από τη μία πλευρά, να διακηρύσσει ότι στηρίζει τις ακριτικές περιοχές και, από την άλλη, να αυξάνει συνεχώς το κόστος διαβίωσης και μετακίνησης προς την εργασία όσων κρατούν ζωντανά τα σχολεία της Θράκης. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στη Ροδόπη, στον Έβρο, και στην Ξάνθη, ιδιαίτερα όσοι υπηρετούν σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και διασφαλίζουν το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση. Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει εμπράκτως αυτή την προσφορά και όχι να την τιμωρεί με πρόσθετα οικονομικά βάρη.
Η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης καλεί την κυβέρνηση:
- Να διασφαλίσει ότι οι εκπαιδευτικοί που μετακινούνται καθημερινά για την εργασία τους δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος διοδίων.
- Να διατηρήσει την ελεύθερη διέλευση από τα μετωπικά και τα πλευρικά διόδια για όλους τους μόνιμους κατοίκους των ακριτικών περιοχών.
- Να στηρίξει, επιτέλους, έμπρακτα όσους υπηρετούν στις ακριτικές περιοχές της χώρας.
Η δημόσια εκπαίδευση στις ακριτικές περιοχές δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών. Η Πολιτεία έχει χρέος να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς όρους εργασίας και να μην μετατρέπει την καθημερινή μετάβαση στο σχολείο σε μια ακόμη δυσβάσταχτη οικονομική δοκιμασία».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
