Τι απαντησαν οι αρμοδιες υπηρεσιες για την κεραια στις οδους Αποστολιδη και Μισιρλη

Ιλχάν Αχμέτ: «Οι κάτοικοι με όπλο την ενημέρωση που υπάρχει να κινηθούν σε συνεργασία με την Τ.Α. και τους τοπικούς φορείς»

Τις λεπτομέρειες γύρω από την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και στοιχεία για την κεραία κινητής τηλεφωνίας στις οδούς Αποστολίδη και Μισιρλή στην πόλη της Κομοτηνής, περιλαμβάνει η απάντηση των Υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ερώτηση που κατατέθηκε από τον βουλευτή Ροδόπης, κ. Ιλχάν Αχμέτ, με την οποία μετέφερε την ανησυχία των κατοίκων.

Σε αυτές τονίζεται, μεταξύ άλλων, από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) πως ενώ η αρμοδιότητα της Υπηρεσίας προς αδειοδότηση των κατασκευών κεραιών είναι δέσμια και όχι κατά διακριτική ευχέρεια, η άδεια που χορηγείται, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά άλλες άδειες ή/και εγκρίσεις, που προβλέπονται από τη νομοθεσία και δεν παρέχει δικαίωμα εγκατάστασης και λειτουργίας της κατασκευής κεραίας χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η οριζόμενη στο άρθρο 21 του ν.4635/2019 διαδικασία αδειοδότησης (που αναφέρεται, μεταξύ άλλων και στις απαιτήσεις ηλεκτροδότησης).

Συνεχείς οι έλεγχοι από την ΕΕΑΕ

Στην απάντηση της η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), αφού αναφέρει την υφιστάμενη νομοθεσία, σημειώνει για την συγκεκριμένη κεραία πως από την εξέταση της μελέτης ραδιοεκπομπών προκύπτει πως δεν υπάρχουν χώροι γύρω από τις κεραίες οι οποίοι να είναι ελεύθερα προσπελάσιμοι από το γενικό πληθυσμό και στους οποίους να παρατηρείται υπέρβαση των ορίων ασφαλούς έκθεσης, εφόσον τηρηθούν επακριβώς όλες οι τεχνικές προδιαγραφές που δηλώνονται στην μελέτη και με μέριμνα της εταιρείας αποκλειστεί η δυνατότητα πρόσβασης του κοινού στην οροφή.

Επισημαίνεται δε ότι η σύγκριση των αποτελεσμάτων των θεωρητικών υπολογισμών στην μελέτη ραδιοεκπομπών πραγματοποιείται με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού όπως αυτά ισχύουν στην περίπτωση που η απόσταση των σταθμών κεραιών είναι μικρότερη των 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων.

Σημειώνει δε πως στο πλαίσιο των ετήσιων ελέγχων που πραγματοποιούνται αυτεπαγγέλτως και κατά τρόπο δειγματοληπτικό, πραγματοποίησε τον Ιούλιο του 2021 μετρήσεις, αν και φυσικά δεν υπήρχε τότε κεραία.

Εφόσον λοιπόν η ΕΕΤΤ διενεργήσει αυτοψία και διαπιστώσει αρμοδίως ότι υφίσταται ο σταθμός κεραιών εν λειτουργία, κλιμάκιο της Υπηρεσίας ή συνεργείο εξουσιοδοτημένου από την Υπηρεσία φορέα θα μεταβεί άμεσα εκ νέου για την διεξαγωγή επί τόπου μετρήσεων των εκπεμπόμενών υψίσυχνων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο περιβάλλον αυτού που θα καταχωρηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΑΕ.

Εφόσον όμως οποιοσδήποτε φορέας ή πολίτης επιθυμεί να πραγματοποιηθούν επί τόπου μετρήσεις των επιπέδων της υψίσυχνων ήλεκτρομαγνητικών πεδίων σε θέσεις ενδιαφέροντος του στο περιβάλλον συγκεκριμένων σταθμών κεραιών, μπορεί να απευθύνει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αίτημα στην υπηρεσία.

Τέλος επισημαίνεται πως η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), εξετάζει τα επίπεδα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και σε περίπτωση αποκλίσεων, ενημερώνει άμεσα την Ε.Ε.Τ.Τ. ή/και την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση αντίστοιχα, προκειμένου να προβούν στις δικές τους κατ’ αρμοδιότητα ενέργειες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Να κινηθούν με όπλο την ενημέρωση οι κάτοικοι

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, «θα πρέπει οι κάτοικοι με όπλο την ενημέρωση που υπάρχει, τον όγκο των πληροφοριών και τις διαθέσιμες δυνατότητες που έχουν στην φαρέτρα τους, να κινηθούν σε συνεργασία με την Τ.Α. και τους τοπικούς φορείς σε ενέργειες που θα καταστήσουν εφικτό τον στόχο της ανάκλησης της αδειοδότησης της συγκεκριμένης κεραίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.