Ε. Στυλιανιδης: «Η εξεταστικη για τα Τεμπη ειναι η ευκαιρια η ανθρωπια στη Βουλη να συναντηθει με την ευθυνη»

Την επιλογή για σύσταση εξεταστικής και όχι προκαταρκτικής επιτροπής υπεραμύνθηκε ο βουλευτής Ροδόπης στη Βουλή

Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων μίλησε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, τοποθετούμενος για την απόφαση για σύσταση Εξεταστικής και όχι προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε η διερεύνηση της αλήθειας να μην υπονομευτεί από τη μικροκομματική εκμετάλλευση της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα τόνισε πως «η πληρότητα μιας τέτοιας έρευνας μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από την θεματική ευρύτητα και την αποτελεσματικότητα μιας Εξεταστικής Επιτροπής και όχι από το στενό ερευνητικό πεδίο μιας Προανακριτικής Επιτροπής που βιάζεται μάλιστα επιπόλαια να προσωποποιήσει ποινικές ευθύνες».

Μιλώντας για θεματική ευρύτητα, ο βουλευτής Ροδόπης διευκρίνισε πως «αναφέρομαι πρωτίστως στις πολιτικές, διοικητικές και διαχειριστικές ευθύνες, αλλά φυσικά και στις ποινικές ευθύνες, μόνο αν και όπου υπάρχουν και μπορούν εμπεριστατωμένα να τεκμηριωθούν».

Μιλώντας από την άλλη για αποτελεσματικότητα, ο κ. Στυλιανίδης θύμισε στην αντιπολίτευση ότι κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση με πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αποφασίστηκε από ισχυρή πλειοψηφία της Θ’ Αναθεωρητικής Βουλής, να δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να προκαλεί μόνο δύο φορές σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή.

«Αυτή η εξέλιξη, που ισχύει μόνο στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, ενισχύει την Αρχή των ελέγχων και των ισορροπιών στο Σύνταγμα μας, προλαμβάνοντας παράλληλα την μικροκομματική εκμετάλλευση με τον περιορισμό μόνο σε δύο επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο. Παράλληλα καθιστά την Εξεταστική Επιτροπή το αυστηρότερο εργαλείο κοινοβουλευτικού ελέγχου, προφυλάσσοντας από την ποινικοποίηση της πολιτικής και την πολιτικοποίηση της δικαιοσύνης που είναι δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο στη Χώρα μας» εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο βουλευτής Ροδόπης καταλόγισε μικροπολιτικές σκοπιμότητες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως «η απόφαση της αντιπολίτευσης να προσφύγει πάραυτα ιδρωμένη σε πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής και μάλιστα με καθυστέρηση 4 μηνών από την κατάθεση της δικογραφίας στη Βουλή και αφού κατέθεσε το ΚΚΕ και αποδέχθηκε η Νέα Δημοκρατία πρόταση για σύσταση ευρείας έρευνας από Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή, αποτελεί μάλλον απόφαση σκοπιμότητας και όχι απόφαση νομιμότητας». Ισχυρίστηκε μάλιστα πως «η πρόταση προανακριτικής, όπως κατατέθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να προσωποποιήσει εκ των προτέρων ποινικές ευθύνες Υπουργών, βασιζόμενη σε πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, προκειμένου να δημιουργήσει τεχνητά συνάφεια μεταξύ διοικητικών ή διαχειριστικών πράξεων ή παραλείψεων με το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, όπου χάθηκαν άδικα 57 ζωές. Αυτό αποτελεί αυθαίρετη και έωλη ερμηνεία σκοπιμότητας που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο και όχι φυσικά να αποδώσει δικαιοσύνη».

«Αγνοείται πλήρως η προηγούμενη ετυμηγορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης που δεν αποδέχθηκε τέτοιους ακραίους ισχυρισμούς καθώς και η εκτίμηση, ότι από τότε και μετά δεν προέκυψαν κάποια νέα στοιχεία που να κλονίζουν την άποψη αυτή» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης και συνέχισε λέγοντας: «εδώ δε, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επισημάνουμε, ότι η έρευνα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως προέκυψε μετά, όχι από επώνυμη στοιχειοθετημένη καταγγελία, αλλά μετά από ανώνυμη καταγγελία και χωρίς να έχει προκύψει κάποιο νέο στοιχείο που νομικά θα δικαιολογούσε την ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο και της εκκίνηση μιας νέας διαδικασίας».

Στην κατακλείδα της ομιλίας του ο κ. Στυλιανίδης κατέθεσε την ισχυρή εκτίμησή του πως δεν υπάρχει κανένας στην αίθουσα, που να μη θέλει πραγματικά να δικαιώσει τη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν άδικα στα Τέμπη για να διευκρινίσει όμως πως «αυτή η δικαίωση πιστεύω ακλόνητα ότι ταυτίζεται με την αναζήτηση της αλήθειας και μόνο της αλήθειας και με την απόδοση ευθυνών, όσο ψηλά κι αν αυτές φτάνουν. Αυτό δεν θα συμβεί, αν υποτάξουμε την έρευνα της Βουλής σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά μόνο αν την ολοκληρώσουμε με νηφαλιότητα, ευρύτητα και ευθύνη. Κάτι τέτοιο το εγγυάται μόνο η ολοκλήρωση της Εξεταστικής Επιτροπής».

«Κάθε άλλη προσπάθεια» σημείωσε ο βουλευτής Ροδόπης που προδιαγράφει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα και αποφασίζει τους ενόχους, χωρίς να προηγηθεί η σχετική διερεύνηση και η απαραίτητη στοιχειοθέτηση, φοβάμαι ότι αποτελεί σφαίρα στην καρδιά του νομικού μας πολιτισμού και περιγράφει με πλάγιο τρόπο αυτό ακριβώς που απαγορεύει ρητά το άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος, όταν λέει ότι «Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων».

«Πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ανοιχτά και με στοιχεία. Αυτό μπορεί να γίνει συντεταγμένα μόνο στην Εξεταστική Επιτροπή. Ας επιτρέψουμε επιτέλους μια φορά η ανθρωπιά να συναντηθεί με την ευθύνη» τόνισε ο βουλευτής κλείνοντας την παρέμβασή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.