Τα δικαιωματα των πολιτων στη δημοκρατια… σε πρωτο πλανο

Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ «Πίσω από τις μάσκες υπάρχει φωνή, διεκδίκηση και όχι άλλος χρόνος αναμονής»

«Δεν μπορούμε να σωπαίνουμε όταν το 2020 μειώθηκαν 2,5% οι μόνιμοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και αυξήθηκαν 6,5% οι εργαζόμενοι στην αστυνομία»

«Υπάρχει ελπίδα∙ να παίρνουμε βαθιές πολιτικές ανάσες, να τις μετατρέπουμε σε δράση, ώστε να σπάσουμε την ηττοπάθεια, τον φόβο και τη μιζέρια»

Τον Νίκο Σοφιανό φιλοξένησε ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος στην εκπομπή του «Μαθήματα Αναπνοής», η οποία εκπέμπει από το «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και το Beton 7 Art Radio. Ο Νίκος Σοφιανός γεννήθηκε το 1965, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και διετέλεσε γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ από το 1991 μέχρι το 2001.

Ο γνωστός Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων μίλησε για τα δικαιώματα των πολιτών στη δημοκρατία, για τις αποφάσεις την κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας, τις ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις του lockdown στους πολίτες της χώρας μας, για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, καθώς και για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην περιοχή της Θράκης.

Ο λόγος όμως στον ίδιο…

Χ.Π.: Ας ξεκινήσουμε με τις τελευταίες εξελίξεις.

Ν.Σ.: Εκτός από τα πολιτικά μηνύματα που έχει ο τίτλος της εκπομπής σας, έχει και πρακτικά, καθώς μάθαμε να ανασαίνουμε πίσω από την μάσκα ως μια προσπάθεια ατομικής συμβολής μπροστά σε αυτήν την πανδημία με τις συνέπειες να τις πληρώνει ο απλός λαός. Όλα αυτά δείχνουν την κακή διαχείριση της κυβέρνησης, με όλους μας να προβληματιζόμαστε γι’ αυτήν. Γιατί μια χώρα σε συνθήκες πολέμου δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, δεν προσθέτει κλίνες ΜΕΘ και θησαυρίζει όλον αυτόν τον χρόνο που ο μέσος Έλληνας κινδυνεύει, μετράει ανθρώπινες απώλειες και  οικονομικές ζημίες; Οι ευθύνες της κυβέρνησης και όσων πέρασαν από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας δεν μπορούν να κρυφτούν, διότι το άφησαν με πολλές ελλείψεις, με αποτέλεσμα οι γιατροί και οι νοσηλευτές να δίνουν μεγάλο αγώνα. Η περίοδος που ζούμε εκτός από την απαίτηση για προστασία της υγείας είναι και μια περίοδος που βοηθάει να βγούνε πολιτικά συμπεράσματα, καθώς θα μπορούσε να υπάρχει διαφορετική διαχείριση. Όμως, αυτή η πολιτική έχει ταξικό πρόσημο, και ο λαός πρέπει να αντιδράσει. Πίσω από τις μάσκες υπάρχει φωνή, διεκδίκηση και όχι άλλος χρόνος αναμονής.

Χ.Π.:  Η πανδημία χρησιμοποιήθηκε για να περάσουν μέτρα εις βάρος των πολιτών και στρατηγικές που είχε επιλέξει η δημοτική αρχή της πρωτεύουσας και η κυβέρνηση με τη διαδικασία του επείγοντος και χωρίς διαβούλευση, όπως για παράδειγμα ο Μεγάλος Περίπατος.

Ν.Σ.: Αυτό το μεγάλο πρότζεκτ της διοίκησης Μπακογιάννη, το οποίο αρχικά βρήκε τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, μετετράπη σε φιάσκο. Ιεραρχούν μια Αθήνα, προκειμένου το ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο της να είναι ένα τουριστικό φυτώριο για να ικανοποιήσει τα εκατομμύρια των τουριστών, χωρίς να ικανοποιεί την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες για μετακίνηση του ταλαιπωρημένου κόσμου της. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τον Μεγάλο Περίπατο, καθώς έχουν αποφασιστεί έργα αξίας πάνω από 200 εκατομμυρίων στον Βοτανικό, στην λεγόμενη Ανάπλαση. Επίσης, όσο και αν αγαπάμε την ομάδα της πόλης, δεν γίνεται να χαρίζεται ένα γήπεδο στους ιδιοκτήτες μίας Ανώνυμης Εταιρείας. Γενικότερα, η Δημοτική Αρχή θέλει να εξυπηρετήσει κάθε είδους επιχειρηματικά συμφέροντα, μειώνοντας κι άλλο την ήδη υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής των Αθηναίων σε συνθήκες αποκλεισμού ενός χρόνου.

«Ο φόβος και το “σώπα” δεν μένει στην πανδημία, μπαίνει στον εργασιακό χώρο, στην ανέχεια και στην προσβολή της προσωπικότητας»

Χ.Π.: Πώς βλέπετε την κατάσταση που ζούμε εδώ και έναν χρόνο με τους περιορισμούς;

Ν.Σ.: Θα έλεγα πως γίνεται προσπάθεια να επενδύσουν πολιτικά στον φόβο που δημιουργούν οι συνέπειες της πολιτικής τους, διαστρεβλώνοντας τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα. Ακούμε για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά δεν απαντούν γιατί πρέπει να στοιβαζόμαστε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και δεν επενδύουν, για παράδειγμα, στα ιδιωτικά λεωφορεία που δεν δουλεύουν. Γιατί δεν επιτάσσεται ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία; Γιατί δεν διαμορφώνουν όρους ανάσχεσης και ελέγχους στα ιδιωτικά κέντρα φροντίδας τρίτης ηλικίας, που είναι πηγή μετάδοσης της νόσου; Όλα αυτά τα «γιατί» δείχνουν το ταξικό πρόσημο της πολιτικής. Στην αρχή του καλοκαιριού με μηδενικούς δείκτες άνοιξαν τα σύνορα και ήρθε χιλιάδες κόσμος ανεξέλεγκτος. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα δεύτερο κύμα και σε αυτό επένδυσαν τον φόβο και την ατομική μας ευθύνη. Όταν περάσει αυτό και έρθει κάτι άλλο πάλι θα σωπαίνουμε; Δεν μπορούμε να σωπαίνουμε όταν το 2020 μειώθηκαν 2,5% οι μόνιμοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και αυξήθηκαν 6,5% οι εργαζόμενοι στην αστυνομία. Η κυβέρνηση που κρατάει ένα χρόνο κλειστά τα πανεπιστήμια, οδηγώντας στην υποβάθμιση της γνώσης του επιστημονικού αντικειμένου, καθώς δεν συγκρίνεται με τη δια ζώσης διδασκαλία, έδωσε 30 εκατομμύρια για δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας. Οπότε θα λέγαμε ότι επενδύει στον φόβο, στην καταστολή, αφήνει ανεξέλεγκτη την εργοδοσία να στοιβάζει εργαζόμενους στους χώρους εργασίας, κυνηγάει παρέες νέων στις πλατείες και οδηγεί σε κρούσματα άγριας καταστολής, όπως αυτά που είδαμε στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Δεν είναι εύκολο να περάσει αυτή η πολιτική, καθώς υπάρχει μια μάζα που αντιστέκεται, που θα αντισταθεί και θα δυσκολέψει το πέρασμά της. Ο φόβος και το «σώπα» δεν μένει στην πανδημία, μπαίνει στον εργασιακό χώρο, στην ανέχεια και στην προσβολή της προσωπικότητας. Τα φαινόμενα που ήρθαν στην επιφάνεια -και αναφέρομαι στην σεξουαλική κακοποίηση και στις προσπάθειες προσβολής της προσωπικότητας της γυναίκας και του άνδρα- δεν αφορούν μόνο τον χώρο του θεάτρου, αλλά είναι ένα γενικό φαινόμενο.

Χ.Π.: Επανερχόμαστε στην ιστορία του παρελθόντος ή τίποτα ποτέ δεν είχε αλλάξει;

Ν.Σ.:  Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά μπορούμε να πούμε πως η σημερινή κυβέρνηση επενδύει στο κεφάλαιο αναξιοπιστίας της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που έκαψε ελπίδες και αυταπάτες του κόσμου, για να φανερώσει ως μονόδρομο την πολιτική της. Υπάρχει κλιμάκωση της καταστολής, η κυβέρνηση στοχεύει στο να καλλιεργήσει ένα κλίμα νομιμοποίησης της αγριότητας και προετοιμάζεται για τις συνθήκες μετά την πανδημία, δηλαδή τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ο κύκλος της οικονομικής κρίσης θα φέρει συνέπειες και προσπαθεί να στήσει ένα σύστημα που δεν μπορεί να δώσει ελπίδα, αλλά τον ρεαλισμό της υποταγής. Αυτό είναι το βασικό τους σύνθημα. Δεν είναι η παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια, αλλά η ανάγκη να λειτουργούν τα πανεπιστήμια απρόσκοπτα ως επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της χειραγώγησης της έρευνας. Δεν φοβούνται πως η εργατική τάξη θα τους κόψει το δρόμο άμεσα, ωστόσο φοβούνται πως οι συνέπειες της πολιτικής τους θα τους δυσκολέψουν∙ γι’ αυτό επιβάλλουν τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, την ψηφιακή συνδικαλιστική έκφραση και όλο το πλέγμα που οδηγεί τους εργαζομένους σε απόσταση και σε ένα χτύπημα των συλλογικοτήτων, ώστε να λειτουργεί η ατομική λύση, στάση και επιλογή. Ζούμε σε μία περιοχή που οξύνονται οι γεωπολιτικές αντιθέσεις  και εγκυμονούν κίνδυνοι για κυριαρχικά δικαιώματα και την ίδια την προοπτική της χώρας μας.

«Οι διαδηλώσεις απέναντι στους νόμους συνεχίζονται και είναι μαζικές»

Χ.Π.: Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών τα γνωρίζετε. Είμαστε κοντά σε νεκρό απεργό πείνας, γιατί η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτη.

Ν.Σ.: Η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά στην απεργία πείνας του Κουφοντίνα. Αυτός καταδικάστηκε για τα αδικήματα που του προσάπτονται και τα αναγνωρίζει και ο ίδιος.  Όμως, έχει το δικαίωμα να μεταταχθεί στο κατάστημα φυλακής που βρισκόταν πριν πάει στις αγροτικές φυλακές, και αυτό το δικαίωμα του το στερεί η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση επενδύει εκεί για να νομιμοποιήσει μία συνολική λογική καταστολής και πυγμής που έχει στόχο, όχι μόνο για τον Κουφοντίνα ή για όσους στηρίζουν τις όποιες πολιτικές αναφορές που έχει αυτός ο χώρος. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Χ.Π.: Πώς γίνεται στο δόγμα «νόμος και τάξη» να μην εφαρμόζεται η νομιμότητα;

Ν.Σ.: Διότι η νομιμότητα είναι αλά καρτ. Μην πάμε σε πραγματικότητες που τις ζήσαμε στην περίοδο του πολύμηνου αποκλεισμού που δημιούργησε συνέπειες στην οικονομία και την ψυχολογία του λαού μας. Όταν άνοιγαν, για παράδειγμα, τα σχολεία λέγοντας πως μπορούν να λειτουργούν με 25 μαθητές, αλλά στην πλατεία επιτρέπονταν μόνο 9 άτομα. Όπως επίσης και η κατάσταση που επικρατούσε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε αντίθεση με την απαγόρευση του εορτασμού της επετείου της 17ης  Νοεμβρίου.

Χ.Π.: Ο κόσμος ποτίζεται και βομβαρδίζεται συνεχώς με τον φόβο από τα Μέσα Ενημέρωσης. Τί θα μπορούσε να κάνει;

Ν.Σ.: Ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου αντιδρά, διεκδικεί και παλεύει σε αυτές τις συνθήκες. Οι διαδηλώσεις απέναντι στους νόμους συνεχίζονται και είναι μαζικές. Οι φοιτητές και οι μαθητές παλεύουν για τα δικαιώματά τους, γελοιοποιώντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης ως προς τους όρους υγείας και ασφάλειας των σχολείων. Εμείς σαν ΚΚΕ με τη δράση των μελών και των φίλων και της ΚΝΕ προσπαθούμε να ενισχύσουμε την αγωνιστική στάση. Τα προβλήματα απαιτούν διεκδίκηση. Αυτοί που κυβερνούν δεν θα τα λύσουν αν δεν πιεστούν κι αν δεν χρεωθούν τα μέτρα που παίρνουν. Δεν είναι μονόδρομος το σύστημα της εκμετάλλευσης.

«Δεν πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι, διότι η Ελλάδα κινδυνεύει όσο μένουν τα πράγματα έτσι και τα θεωρούμε δεδομένα»

Χ.Π.: Υπάρχει ελπίδα;

Ν.Σ.: Βεβαίως και υπάρχει ελπίδα.  Αυτή είναι να παίρνουμε βαθιές πολιτικές ανάσες, να τις μετατρέπουμε σε δράση, σε ανέβασμα της συλλογικότητας, της διεκδίκησης, της απαίτησης που θα σπάσουν την ηττοπάθεια, τον φόβο και τη μιζέρια. Δεν πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι, διότι η Ελλάδα κινδυνεύει όσο μένουν τα πράγματα έτσι και τα θεωρούμε δεδομένα. Όμως, τα πράγματα αλλάζουν και το κάλεσμα αλλαγής αφορά την καθημερινότητά μας και τις μεγάλες αναμετρήσεις που έρχονται.

Χ.Π.: Ποιοι θα βγουν μπροστά;

Ν.Σ.:  Σαν ΚΚΕ έχουμε δώσει δείγματα γραφής πως θα βγαίνουμε μπροστά. Απευθυνόμαστε σε όσους δεν συμβιβάζονται, δεν ικανοποιούνται από αυτήν την πραγματικότητα, η οποία καθημερινά γίνεται πιο δυσχερής για το μέλλον. Αυτός ο κόσμος, ασχέτως πώς προσδιορίζεται, πρέπει να δράσει, να κινηθεί με όρους διεκδίκησης για τα εργασιακά, για την κατάσταση στην περιοχή που ζει, για την υγεία, την ασφάλεια και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα.  Μπορεί οι προηγούμενοι να απογοήτευσαν, να πρόδωσαν, να άδειασαν, που επένδυσαν στο όνομα της αριστεράς και της προόδου και διαχειρίστηκαν μνημόνια και πολιτικές παλιότερων χρόνων, ωστόσο δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μόνο με την αγωνιστική δράση μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά μέσα σε μια σκληρή καθημερινότητα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως ο λαός δεν είναι διατεθειμένος να γίνει θύμα»

Χ.Π.: Το ΚΚΕ βαδίζει προς το 21ο  συνέδριο, έχουν δημοσιοποιηθεί οι θέσεις. Πότε θα γίνει;

Ν.Σ.:  Θα κριθεί ανάλογα με τους όρους της πανδημίας. Ευελπιστούμε πως μέχρι το καλοκαίρια θα έχει ολοκληρωθεί. Η προετοιμασία στα κομματικά όργανα έχει ξεκινήσει, και πιστεύω πως θα συζητήσουμε για το πώς θα σταθεί το κόμμα μας στην επόμενη 4ετία, αλλά θα συμβάλουμε αποφασιστικά και σε αγωνιστικές διεργασίες όλη αυτήν την περίοδο, γιατί οι συνέπειες από τη διαχείριση αυτής της πανδημίας είναι τρομακτικές για την καθημερινότητα του λαού μας. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως ο λαός δεν είναι διατεθειμένος να γίνει θύμα εκ νέου μίας πολιτικής που βάζει το κεφάλι του «στον πάγκο του χασάπη».

Χ.Π.: Τέλος, να το φέρω λίγο στα τοπικά. Βλέπω πως τον τελευταίο καιρό ανεβοκατεβαίνετε στη Θράκη, η οποία είναι για μένα η δεύτερη περιοχή μου. Τι κάνετε εκεί;

Ν.Σ.: Δίνουμε ειδικό βάρος στην πίεση που πρέπει να μεγαλώσει, για να ανοίξουν οι σχολές και η δια ζώσης διδασκαλία, οπότε θελήσαμε να βρεθούμε δια ζώσης στο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Για την αστυνόμευση υπάρχουν αντιδράσεις από όλες τις πλευρές, που δεν θεωρούν πως η ατζέντα της κυβέρνησης είναι αυτή που πρέπει να είναι. Οι φοιτητές πρέπει να έρθουν σε δια ζώσης επαφή με την επιστήμη τους,  όπως γύρισαν και οι μαθητές στα σχολεία τους. Τα στελέχη του κόμματος είναι κοντά στις φοιτητικές οργανώσεις και έχουμε παρουσία σε όλη την χώρα. Με αυτήν την έννοια θα έχουμε τη δυνατότητα να βρεθούμε και σε άλλους χώρους. Για παράδειγμα, υπάρχουν ενδιαφέρουσες δομές του ΚΕΘΕΑ στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές που μπορούμε να συμβάλουμε ώστε να αναδειχθούν επιμέρους προβλήματα. Η χώρα μας με αποφάσεις της τωρινής και προηγούμενης κυβέρνησης έχει εκχωρήσει γη και ύδωρ στους Νατοϊκούς. Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η διέλευση νατοϊκών στρατευμάτων από την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο, μιλώντας για πρόβα πολέμου. Πάνω από 6.000 στρατεύματα θα περάσουν από τον Έβρο στα πλαίσια πρόβας πολέμου με τη Ρωσία και η χώρα μας αξιοποιείται σε αυτούς τους σχεδιασμούς θεωρώντας πως έτσι κερδίζουμε «πόντους» έναντι της Τουρκίας. Η αντίδραση που υπάρχει πρέπει να μεγαλώσει, καθώς δεν μπορεί η κυβέρνηση να στοχοποιεί μία χώρα και έναν λαό για να παίξει τα συμφέροντα που έχει η άρχουσα τάξη της Ελλάδας στους νατοϊκούς και ευρύτερους σχεδιασμούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.