Συναντηση Χαριτση με τον Κοσμητορα και διδασκοντες της ΣΚΑΣ ΔΠΘ

Ζήτησαν την απόσυρση του άρθρου 9 του νομοσχεδίου που προβλέπει συγχώνευση των Τμημάτων της Σχολής

Την απόσυρση του άρθρου 9 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει τη συγχώνευση των τμημάτων της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών σε ένα ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς κ. Αλέξη Χαρίτση, ο Κοσμήτορας της σχολής κ. Μανόλης Βαρβούνης όσο και διδάσκοντες από τα Τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας και Ιστορίας και Εθνολογίας.

Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει και την θέσπιση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Μαρτίου, με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση με τον κ. Χαρίτση, ο οποίος συνοδευόταν από τον Βουλευτή Ροδόπης κ. Οζγκιούρ Φερχάτ, να εκφράζουν τον προβληματισμό τους τόσο για την ίδια την συγχώνευση, όσο και για τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο κατά την γνώμη τους προωθείται, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της νέας σχολής, με κάποιους από αυτούς να το χαρακτηρίζουν θνησιγενές.

Οπισθοδρόμηση στις ανθρωπιστικές σπουδές

Ο κ. Βαρβούνης τόνισε πως η συζήτηση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, όταν το υπουργείο Παιδείας ζήτησε προτάσεις ενόψει της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, με τις προτάσεις που στάλθηκαν να ζητούν την παραμονή των τμημάτων. Όμως ενώ τα κριτήρια παλιότερα ήταν γεωγραφικά, οικονομικά και άλλα, η νυν κυβέρνηση φαίνεται να αλλάζει το εκπαιδευτικό δόγμα, με έμφαση στην επιλεξιμότητα από τους φοιτητές.

Το προηγούμενο καλοκαίρι συζητήθηκε η πρόταση για μια μονοτμηματική σχολή με 2-3 προγράμματα σπουδών, με την πρόταση στο νομοσχέδιο να μιλά για κατεύθυνση Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας, και κατεύθυνση Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό, με εν δυνάμει λειτουργία της αγγλόφωνης Hellenic Studies η οποία είχε ιδρυθεί παλιότερα.

Όπως τόνισε το νέο τμήμα θα έχει 57 μέλη ΔΕΠ, ένα μεγάλο αριθμό διδασκόντων για τους φοιτητές που θα εισαχθούν σε αυτό, μιλώντας για ασάφειες στον νόμο, ενώ ανέφερε πως δεν ζητήθηκε και η γνώμη της Σχολής.

Επιφυλάξεις για την ενσωμάτωση των τμημάτων της Καβάλας και Δράμας στο ΔΠΘ εξέφρασε και ο καθηγητής του ΤΙΕ κ. Βασίλης Δαλκαβούκης, ο οποίος μίλησε για «πείραμα», μια πιλοτική ενδεχομένως εφαρμογή,  που αφορά στη μετάβαση  από το  στάτους  της επιλογής  Πανεπιστημιακών  Τμημάτων  στην επιλογή  Προγραμμάτων Σπουδών, που έγινε χωρίς διάλογο, με τα  τρία Τμήματα του ΔΠΘ να αποτελούν την «Ιφιγένεια» αυτής της διαδικασίας, την ώρα που σε αρκετά Τμήματα της χώρας έχουν λιγότερους εισακτέους.

Παραδέχτηκε βέβαια πως μοιραία θα χρειαστεί κάποιος χώρος που απλώθηκε απρογραμμάτιστα να μαζευτεί, αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος, μιλώντας για απόσυρση του άρθρου 9, για να γίνει διάλογος στη συνέχεια.

Από το ΤΙΕ πάλι ο κ. Κούγκουλος μετέφερε τις επιφυλάξεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα μετεξελιχθεί η Σχολή, ενώ και οι διδάσκοντες από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας μετέφεραν την αντίθεση όλου του Τμήματος στο σχέδιο συγχώνευσης της Σχολής, ενώ για τα προβλήματα που βλέπουν να αντιμετωπίζουν μίλησαν και δύο φοιτητές του ΤΙΕ.

Ανάγκη στήριξης του ΔΠΘ και των περιφερειακών πανεπιστημίων

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων την τελική λύση για τη συνταγματικότητα θα δώσουν τα δικαστήρια, ενώ αξιολόγησε τη συζήτηση με διδάσκοντες και φοιτητές της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΤΙΕ  ως ευεπίφορη, αφού ουσιαστικά διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ενστάσεις και διαφωνίες στο ζήτημα της κατάργησης των τριών τμημάτων του ΔΠΘ στην Κομοτηνή και της αναδιαμόρφωσής τους με τη δημιουργία μιας μονοτμηματικής σχολής, διαφωνίες  οι οποίες δεν είναι ευρέως γνωστές,  ενώ επιλέγοντας επεσήμανε τη συμβολή των περιφερειακών πανεπιστημίων στις τοπικές κοινωνίες.    

«Τα περιφερειακά πανεπιστήμια έχουν αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία που υπερβαίνει τα τοπικά όρια» ανέφερε, σημειώνοντας πως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα επηρεάσουν την τοπική κοινωνία, ενώ επεσήμανε την ανάγκη συστράτευσης της τοπικής κοινωνίας με τα αιτήματα του ΔΠΘ.

Από την πλευρά του ο κ. Φερχάτ, αναφερόμενος στη συμβολή του ΔΠΘ στην πολιτισμική αναζωογόνηση της Θράκης,  σημείωσε πως το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, και ιδιαίτερα το ΔΠΘ, έδωσε την ευκαιρία στη νέα γενιά της μειονότητας να αποκτήσει εξωστρέφεια, και υπάρχουν παιδιά που θυμούνται πως πέρασαν στο πανεπιστήμιο και τι θετικές εμπειρίες είχαν στην ζωή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.