Ανεξαρτητη Ενωτικη Πρωτοβουλια: «Ανεκδοτο» το αιτημα του Συνδεσμου Επιχειρησεων Μαρμαρου Μακεδονιας και Θρακης για οικονομικη στηριξη απο την Περιφερεια

«Δεν αναφέρθηκε τίποτε για τον αυξανόμενο αριθμό των εργατικών ατυχημάτων στη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης»

Αντίθετη στη χρηματοδότηση από την περιφέρεια του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας και Θράκης είναι η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της επερώτησης που υπογράφει ο επικεφαλής κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, ξεκαθαρίζοντας εξαρχής τη στάση της περιφερειακής παράταξης στο ζήτημα. «Είναι ντροπή να ζητάνε χρήματα οι επιχειρήσεις μαρμάρου από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ» τιτλοφορείται η επερώτηση που χαρακτηρίζει ως «ανέκδοτο» το αίτημα και θίγει το ζήτημα του αυξανόμενου αριθμού εργατικών ατυχημάτων στον κλάδο και την υποστελέχωση των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων που αποτρέπουν τη διενέργεια ελέγχων.

Ακολουθεί αναλυτικά η επερώτηση:

Ως «ανέκδοτο» μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το αίτημα του Συνδέσμου  Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας και Θράκης για οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Α.Μ.Θ, για την Προώθηση και Προβολή του Ελληνικού Μαρμάρου τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο εξωτερικό.

Η αίτηση για χρηματοδότηση γίνεται την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η κυρία Ιουλία Χαϊδά, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, «το 2021, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ικανοποιητική χρονιά καθώς η ελληνική βιομηχανία μαρμάρου κατέγραψε αύξηση 25% στις εξαγωγές σε σύγκριση με το 2020, φτάνοντας τα 361 εκατ. ευρώ από τα 289 εκατ. ευρώ».

Ταυτόχρονα στην συνάντηση με τον αρμόδιο Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. δεν αναφέρθηκε τίποτε για τον αυξανόμενο αριθμό των εργατικών ατυχημάτων.

Τα λατομεία  λειτουργούν χωρίς ελέγχους λόγω της  ακραίας υποστελέχωσης των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν την πλήρη αδυναμία πραγματοποίησης ακόμα και των τακτικών προγραμματισμένων ελέγχων.

Έχει διογκωθεί η παράνομη εξόρυξη και αποκομιδή ορυκτών (με ευνόητες επιπτώσεις π.χ. στο περιβάλλον, στην ασφάλεια ανθρώπων και ιδιωτικών περιουσιών, στα δημόσια έσοδα, ακόμα και στον τόσο προβεβλημένο από τις κυβερνήσεις «υγιή ανταγωνισμό»), γεγονός που αποτυπώνεται από τις συνεχώς αυξανόμενες καταγγελίες που λαμβάνουν οι Επιθεωρήσεις από Φορείς, πολίτες και νόμιμες λατομικές επιχειρήσεις.

Αυτό που πρέπει να κάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονία-Θράκης είναι να πιέσει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για:

  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Δημιουργία  Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας σε  επιχείρηση σε κάθε λατομείο.
  • Έλεγχο από τις υπηρεσίες του κράτους του μηχανολογικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων, αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των κενών των ελεγκτικών μηχανισμών.

Αυτός είναι ο τρόπος που μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Να δώσουμε μία καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή στους εργαζόμενους των λατομείων.

Ερωτάται η περιφερειακή αρχή:

1) εάν θα προχωρήσει σε  οικονομική στήριξη Συνδέσμου  Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας και Θράκης, για την Προώθηση και Προβολή του Ελληνικού Μαρμάρου τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο εξωτερικό.

2) σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για τον έλεγχο των λατομικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που ασκεί βάσει του N. 3852/10 (ΦΕΚ 87 Α/7-6-2010): Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.