Εργα περι των 28 εκατ. ευρω ξεκινουν τους επομενους μηνες στον Δημο Κομοτηνης

Δημήτρης Καρασταύρου: «Μας δίνεται πλέον τη δυνατότητα να μπορούμε να μελετήσουμε και να ωριμάσουμε νέες προτάσεις»

Έφτασε η ώρα της υλοποίησης για μία σειρά έργων του Δήμου Κομοτηνής που δρομολογήθηκαν, ωρίμασαν, έτυχαν χρηματοδότησης και αναδόχου και τα οποία αναμένεται κάθε ένα ξεχωριστά αλλά και όλα μαζί συνολικά να αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Πρόκειται για έργα που ξεκίνησαν το 2019 κυριολεκτικά επί χάρτου, σε επίπεδο σχεδιασμού και αφορούν τις αστικές αναπλάσεις σε όλο το εύρος των κοινόχρηστων χώρων, από οικοδομική γραμμή σε οικοδομική γραμμή όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων κ.Δημήτρης Καρασταύρου, μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 12 Μαρτίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».

Η αρχή έγινε την Δευτέρα με την εκκίνηση του έργου της Οδού Κανάρη και των γύρω περιοχών, όπου σε διάστημα 18 μηνών -που είναι και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου- θα ξηλωθούν τα πεζοδρόμια και θα γίνει ξανατοποθέτηση όλων αυτών με καινούργια οδοστρωσία, βελτιωμένη γεωμετρία ώστε να είναι προσβάσιμα από όλους και  με διάβαση τυφλών,  όπου το επιτρέπει το πλάτος του πεζοδρομίου, διατήρηση του γρανιτικού παραδοσιακού λιθόστρωτου στην περιοχή του οδοστρώματος και την αντικατάσταση των λευκών πλακών πεζοδρομίων με κυβόλιθο Καβάλας, κεραμικό κυβόλιθο, μάρμαρο.

Τι ακολουθεί εντός του μήνα

Το έργο αυτό είναι και το μικρότερο των όσων αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, της τάξεως του 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε λίγες ημέρες όπως έκανε γνωστό ο ίδιος αναμένεται να ξεκινήσει και το έργο ανάπλασης των 22  δρόμων στο εμπορικό κέντρο της πόλης, έργο της τάξεως των 3,5 εκατ. ευρώ, όπως και το έργο της ανάπλασης της περιοχής της Παλιάς Νομικής. Πριν λίγο διάστημα συμβασιοποιήθηκε επίσης το έργο οδικής ασφάλειας που αφορά στον οδοφωτισμό και λοιπές παρεμβάσεις στον περιφερειακό της Αιγείρου, Αρωγής και λοιπών αγροτικών δρόμων που επίσης θα ασφαλτοστρωθούν, το οποίο μαζί με τα προαναφερθέντα αναμένεται εντός του μήνα να ξεκινήσουν την υλοποίησή τους.

Πέραν των έργων αυτών που ήδη έχουν δρομολογηθεί όπως εξήγησε ο κ.Καρασταύρου υπάρχουν κι έργα που μπορεί να μην είναι τόσο φανερά αλλά κάνουν τη διαφορά στις κοινωνικές εκείνες ομάδες της πόλης που αφορούν, όπως το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του 1ου ΓΕΛ που βρίσκεται εν εξελίξει, αλλά και του κλειστού γυμναστηρίου. Σε αυτά σύμφωνα με τον ίδιο έρχονται να προστεθούν παρεμβάσεις σε υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης και οικισμών της τάξεως των 800.000 ευρώ, παρεμβάσεις σε παιδικούς σταθμούς που επίσης αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ καθώς και αναπλάσεις των αύλειων χώρων σε 19 σχολεία της πόλης που αγγίζει επίσης τα 2,5 εκατ. ευρώ, έργα τα οποία «συμπληρώνουν» οι εν εξελίξει παρεμβάσεις σε σχολεία της περιοχής για την δημιουργία 10 γωνιών ανακύκλωσης που βρίσκεται εν εξελίξει όπως και το έργο αντικατάστασης αστικών στάσεων στην πόλη της Κομοτηνής, προϋπολογισμού 190.000 ευρώ.

Ακολουθούν το αντιπλημμυρικό έργο του Βόρειου Τομέα, ένα έργο που ο ίδιος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία της πόλης από πλημμυρικές καταστάσεις, το έργο ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς που σήμερα βρίσκεται στην διαδικασία της «μεταφοράς» του στη νέα προγραμματική περίοδο, καθώς κα το έργο του κλειστού γυμναστηρίου στον χώρο του 1ου Γυμνασίου, τα οποία αναμένεται στο σύνολό τους να συμβασιοποιηθούν τους επόμενους μήνες και αγγίζουν συνολικά τα 7,3 εκατ. ευρώ.

Γειτονιές και οικισμοί οι επόμενες προτεραιότητες

«Αν συνυπολογιστούν όλα αυτά μιλάμε για ένα σύνολο που ξεπερνάει τα  28 εκατ. ευρώ, σε έργα τα οποία υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στον δήμο Κομοτηνής» εξήγησε ο κ.Καρασταύρου, τονίζοντας ωστόσο πως το σημαντικότερο όλων είναι πως η πορεία των προαναφερθέντων έργων «μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να μελετήσουμε και να ωριμάσουμε νέες προτάσεις».

Ερωτηθείς σχετικά ο ίδιος πρόταξε τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στις γειτονιές της πόλης, μέσα από τα ΒΑΑ, καθώς και στους οικισμούς ώστε όπως εξήγησε «να βελτιώσουμε  την καθημερινότητα των  συμπολιτών μας σε ό,τι αφορά τις υποδομές που  σχετίζονται με τον δήμο Κομοτηνής». 

Η Κομοτηνή αναμένεται το επόμενο διάστημα να μετατραπεί σε «εργοτάξιο» γεγονός που συνεπάγεται και με ταλαιπωρία για μερίδα τουλάχιστον των πολιτών. Τα έργα αυτά σε συνδυασμό με τα επίσης εν εξελίξει έργα φυσικού αερίου και υπογειοποίησης καλωδίων που λαμβάνουν χώρα επιβαρύνουν την κατάσταση σε ό,τι αφορά και την ανοχή των πολιτών, για την οποία ωστόσο ο Αντιδήμαρχος Έργων παρακάλεσε, καλώντας τους πολίτες να κατανοήσουν ότι όλα αυτά τα έργα γίνονται με στόχο τη βελτίωση υποδομών χρήστες των οποίων θα είναι οι ίδιοι.

«Πρέπει όλοι να εξοπλιστούμε με περισσότερη υπομονή, να δείξουμε μεγαλύτερη κατανόηση, γιατί όλα αυτά τα έργα γίνονται για το καλύτερο αύριο του τόπου, το  μέλλον  μας, των παιδιών μας, και γενικά για να βελτιώσουμε τον χώρο και τις  δυνατότητες που έχουμε σαν πόλη, προκειμένου να δούμε τα καλύτερα αποτελέσματα  τις επόμενες ημέρες» ανέφερε για να καλέσει επίσης άπαντες, ως πολίτες να προστατεύσουν τα έργα αυτά. Αναφερόμενος το πρόσφατο παράδειγμα της Παλιάς Νομικής που αμέσως μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου το «βανδάλισαν» με συνθήματα, ο ίδιος θέλησε να υπογραμμίσει πως «θα πρέπει να σεβόμαστε αυτά που υλοποιούμε, γιατί γίνονται από χρήματα που είναι για  μας και δεν  πρέπει να ξανασπαταλούμε χρήματα για να ξαναφτιάχνουμε τα ίδια πράγματα». «Οι ανάγκες της  κοινωνίας και των υποδομών μας είναι μεγάλες, δεν μας  περισσεύουν οικονομικοί πόροι,  αυτό  σημαίνει  ότι θα  πρέπει να φροντίζουμε να  τους διοχετεύουμε αυτούς τους λίγους οικονομικούς πόρους που έχουμε εκεί που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και να  μην  ξαναφτιάχνουμε τα ίδια και τα ίδια κάθε φορά» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.