Συγκρουση για τις ευθυνες της Περιφερειας στην καταστροφικη πυρκαγια που επληξε τον Εβρο

Κατηγορίες από την αντιπολίτευση για ολιγωρία τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

Συνολικό το αίτημα για μέτρα στήριξης τόσο του περιβάλλοντος, όσο και της οικονομίας της περιοχής

Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την Πέμπτη 31 Αυγούστου, κατά τη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τον Έβρο αλλά και άλλα σημεία της Περιφέρειας τις προηγούμενες εβδομάδες, και τη φωτιά στον Έβρο να συνεχίζεται ακόμα.

Η αντιπολίτευση ήταν ιδιαίτερα επικριτική για τον συνολικό χειρισμό της Περιφέρειας στην προσπάθεια κατάσβεσης, ενώ τονίστηκε γενικότερα η ανάγκη της οικονομικής και περιβαλλοντικής στήριξης της περιοχής.

Το ιστορικό των πυρκαγιών

Για την πορεία των πυρκαγιών στην περιοχή μας μίλησε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Χουβαρδάς ξεκινώντας από τα ξημερώματα του Σαββάτου 19 Αυγούστου που ξεκίνησε η φωτιά στην Πυλαία, που ήταν έντονη και δεν μπόρεσε να ελεγχθεί παρά το ότι υπήρξε παρέμβαση τόσο επίγεια, όσο και με εναέρια μέσα.

Τη Δευτέρα 21/8 ενημερώθηκαν για δεύτερη φωτιά στην περιοχή της Δαδιάς, και οι πυρκαγιές με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν, και δημιουργήθηκε φωτιά με χαρακτηριστικά megafire, στην οποία οι αξιωματικοί της πυρκαγιάς ανέφεραν κηλιδώσεις σε απόσταση 500 μέτρων, δηλαδή τη φωτιά να αναπηδά μέχρι και 500 μέτρα μακριά.

Την ίδια μέρα είχαμε την πυρκαγιά στην περιοχή της Αρδείας, όπου κινδύνευσε 2 φορές και εκκενώθηκε ο οικισμός Γρατινής, στο Διαλεχτό της Καβάλας, σχεδόν την ίδια ώρα, που είχε ως αποτέλεσμα να καούν περίπου 35 κατοικίες, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας αναφέρθηκε πυρκαγιά στην περιοχή του Μίσχου, με τα εναέρια να έχουν ήδη κατακερματιστεί, όπως και οι επίγειες δυνάμεις.

Η συγκεκριμένη ξεκίνησε στο Μίσχο, και συνέχισε σε Μέγα Πιστό, Σώστη, Ληνό, Πολύανθο, με ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες.

Στο ίδιο διάστημα μικρές φωτιές σε διάφορα σημεία, όπου συνέδραμαν αεροσκάφη, ενώ υπήρξε και δασική πυρκαγιά στην περιοχή Φρακτού στη Δράμα, που κατασβήστηκε σύντομα.

Από πλευράς εξέλιξης οι πυρκαγιές της Ροδόπης είναι σε καλό επίπεδο, ενώ στη μεγάλη το μέτωπο Κοτρωνιάς προς Γιαννούλη, και νοτιοδυτικά για Σουφλί και Κορνοφωλιά, ενώ το άλλο μέτωπο που είναι ενεργό είναι αυτό της Λεπτοκαρυάς, όπου υπήρξε κάποιες καπνός, την περιοχή του πυροφυλακίου Σαπών.

Στην φωτιά την Πέμπτη συνέδραμαν 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα, ακόμα και 50  από την Κρήτη, καθώς και Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Τσέχοι, Αλβανοί, Σέρβοι και Σλοβάκοι πυροσβέστες, καθώς και 2 ισπανικά αεροσκάφη, 2 γαλλικά και ένα ελβετικό σούπερ πούμα.

Χ. Μέτιος: Ακραία τα φαινόμενα

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος σημείωσε πως ο Έβρος αλλά και όλη η ΑΜΘ αντιμετώπισαν, και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν, πολύ δύσκολες καταστάσεις, με την περιφέρεια να παρέχει ό,τι βοήθεια χρειάζεται.

«Οι καταστροφικές αυτές πυρκαγιές είναι ένα ιδιαίτερα ακραίο φαινόμενο, και σίγουρα, από εδώ και πέρα, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές φορές τέτοια ακραία φαινόμενα» σημείωσε, τονίζοντας πως οι υπηρεσίες, τα στελέχη, και ο ίδιος προσωπικά ήταν παρόντες σε όλα τα μέτωπα, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και άλλους φορείς, ενώ ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με την κυβέρνηση για τα εναέρια μέσα.

Όμως τα ακραία φαινόμενα δημιουργήθηκαν από συνθήκες που δεν έχουμε συναντήσει ξανά, με υψηλές θερμοκρασίες, δυνατούς ανέμους, και ταυτόχρονα πολλαπλά μέτωπα, που διέσπασαν τις δυνάμεις, για αυτό και ο Περιφερειάρχης τόνισε πως χρειάζεται επανασχεδιασμός, για τις δύσκολες καταστάσεις που έρχονται στο μέλλον, αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Ν Τσαλικίδης: Συντονισμός και αλληλεγγύη στους πληγέντες

Στις πυρκαγιές αναφέρθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, που τόνισε πως αγωνίστηκαν, συνεπικουρώντας τις υπηρεσίες, μαζί με την Πολιτική Προστασία, που έβαλε τη δύναμή της να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα.

Την ίδια ώρα προσέφεραν αλληλεγγύη μέσω υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων, για να ελαφρύνουν τη καθημερινότητα των συμπολιτών μας, με μέτρα για την συντονισμένη δράση των υπηρεσιών.

Επίσης γίνεται προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και θα συζητηθεί άμεσα το επόμενο διάστημα για να αντιμετωπιστεί η βλάβη, μέσω αντιπυρικών και υποδομών που θα απαιτηθούν για να προλάβουμε την χειμερινή περίοδο.

Παρέχουν δε υποστήριξη στις οικογένειες που έχασαν την περιουσία τους, και την αποκατάσταση των πληγέντων, ενώ ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη Ροδόπη.

Β. Δελησταμάτης: Να συνεχίσει να ζει αυτός ο τόπος

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα κ. Βασίλης Δελησταμάτης σημείωσε πως την επόμενη μέρα όλοι, ανεξάρτητα παράταξης, θα πρέπει να σταθούν δίπλα στον κόσμο της Θράκης για να αναγεννηθεί, ώστε ο τόπος αυτός να συνεχίζει να ζει.

Πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να είναι να στηρίξουν τους κτηνοτρόφους για τις καταστροφές, και να τρέξουν τις διαδικασίες για τα ποιμνιοστάσια, δεύτερο μέλημα είναι ο ελαιώνας της Μάκρης, και στη συνέχεια η πολιτεία να ανασχεδιάσει την πρόληψη και την καταπολέμηση, με μέριμνα ώστε το εθνικό πάρκο να σταθεί στα πόδια του.

Χ. Τοψίδης: Καθ’ ύλην υπεύθυνος για την καταστροφή ο Χ. Μέτιος

Από την πλευρά του ο κ. Τοψίδης σημείωσε πως η παράταξή τους βρέθηκε από την πρώτη μέρα στη φωτιά χωρίς αντιπολιτευτικό λόγο, την ώρα που κάποιοι άλλοι «βγαίναν φωτογραφίες με υπουργούς» κατηγόρησε δε την διοίκηση πως έκανε καταγραφή χωρίς να έχει καμία ευθύνη, σχολιάζοντας πως δεν ασχολήθηκε για να στήσει μια γραμμή ενημέρωσης, για ντόπιους αλλά και τους τουρίστες, ούτε καταγραφή για τα σωματίδια, αλλά και απολογισμό για τα χρήματα που διατέθηκαν για την πυροπροστασία από την Περιφέρεια.

Σχολιάζοντας πως δεν άκουσαν από τη διοίκηση για τον αν υπήρξε σχέδιο, κατηγόρησε τον κ. Μέτιο πως «είστε ο καθ’ ύλην υπεύθυνος αυτής της μεγάλης καταστροφής, θα έπρεπε να σας περάσουν δικαστήριο όπως έγινε στο Μάτι, αυτή είναι η ευθύνη σας, με κανένα σεβασμό και κανένα συναίσθημα» σημείωσε.

Χ. Χατζηπέμου: Προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά

Από την πλευρά της παράταξης της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, ο κ. Χρήστος Χατζηπέμου σημείωσε πως κατά καιρούς, ακόμα και πριν την φετινή αντιπυρική περίοδο, όλοι μιλούσαν για ανάγκη πρόληψης και αντιπυρικών ζωνών, για γηρασμένο δάσος, και προκύπτει το ερώτημα πώς αξιολογήθηκε η προηγούμενη εμπειρία.

Παραδέχτηκε πως το φαινόμενο ήταν ακραίο, όμως παρατήρησε πως φαίνεται πάντα να υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση και την καταστολή των πυρκαγιών.

Κατέκρινε δε την απουσία συνεχούς επίσημης ενημέρωσης, δίνοντας την ευκαιρία να παρεισφρήσουν φήμες, δίνοντας τροφή σε ακροδεξιά σχήματα που δημιούργησαν τα ακραία φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην περιοχή μας.

Στάθηκε δε στην ανάγκη να έρθει η πολιτεία δίπλα στους πληγέντες, τονίζοντας πως χάθηκε ο δασικός πνεύμονας του Έβρου, και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά, για τον φετινό χειμώνα αλλά και τις επόμενες χρονιές.

Κ. Σιμιτσής: Να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα για τον Έβρο

Πολεμική αντιπαράθεση με τα στοιχεία της φύσης χαρακτήρισε την όλη προσπάθεια της κατάσβεσης ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση» κ. Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος επισήμανε πως θα πρέπει να κατανοήσουμε πως στο μέλλον, αν συνεχιστούν αυτές οι συνθήκες, θα έχουμε μεγαλύτερες φωτιές και καταστροφές.

Στάθηκε δε στην ανάγκη να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα για την ανασυγκρότηση του Έβρου, με ιδιαίτερη κυβερνητική μέριμνα, με την πίεση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως στη Βόρεια Εύβοια.

Σ. Μιχαηλίδης: Δημιουργήσατε την μεγαλύτερη αντιπυρική ζώνη της Ευρώπης

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η κριτική του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σιδέρη Μιχαηλίδη, που μίλησε για υποκριτική στάση της διοίκησης, την ώρα που ο Έβρος αφέθηκε ανυπεράσπιστος να καεί.

Σημείωσε δε πως είχαν προειδοποιήσει πως η Δαδιά είναι ωρολογιακή βόμβα που θα εκραγεί, και τελικά η κυβέρνηση δημιούργησε την μεγαλύτερη αντιπυρική ζώνη στην Ευρώπη στον Έβρο, επικρίνοντας το γεγονός ότι δεν έχει κηρυχθεί στο σύνολό του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η καταστροφή δεν περιορίζεται στο δάσος, τόνισε, αλλά στα χιλιάδες ζώα και την άγρια φύση γενικότερα, με ευθύνη της κυβέρνησης που δεν δίνει χρήματα για αντιπυρική,  με υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες.

Προτάσεις για την επόμενη ημέρα

«Προφανώς ως διοίκηση και ως περιφερειάρχης αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί» σημείωσε κλείνοντας ο Περιφερειάρχης. Παράλληλα διευκρίνισε πως δεν προτίθεται να καλύψει κανένα όσο αφορά τις ευθύνες, ούτε την κυβέρνηση, αλλά τον ενδιαφέρει κυρίως τι έπρεπε να κάνει η Περιφέρεια, τι έκανε και τι θα κάνει στο μέλλον.

Απαντώντας στην κριτική για την εκκένωση του νοσοκομείου, τόνισε πως αυτή έγινε λόγω του καπνού και όχι της φωτιάς, μετά από εισήγηση του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος,  ενώ υπενθύμισε πως η περιφέρεια έχει διαθέσει 25 εκ. ευρώ για την προμήθεια μηχανημάτων έργων μέσω ΕΣΠΑ προς διάφορες υπηρεσίες, καθώς και για πυροσβεστικά οχήματα και εξοπλισμό, ενώ είναι έτοιμη να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση και στο μέλλον.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα υπάρξει σχέδιο όπως στη Βόρεια Εύβοια για την ανάκαμψη της περιοχής, ενώ όσο αφορά τα αντιπλημμυρικά, που εμπίπτουν στην άμεση δικαιοδοσία της Περιφέρειας, θα έχουν άμεση προτεραιότητα, τόσο αυτά που έχουν σχεδιαστεί όσο και τα επόμενα.

Αφού επισήμανε πως η Περιφέρεια διαμορφώνει συνολική πρόταση για παρεμβάσεις για την στήριξη της περιοχής, ζήτησε από τους Περιφερειακούς Συμβούλους να καταθέσουν και αυτοί τις προτάσεις τους, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. «Δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε ευθύνες που μας αναλογούν, και κάποιες φορές και αυτές που δεν μας αναλογούν» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.