Στη Βουλγαρια ο Κ. Μητσοτακης για συναντησεις με την πολιτικη και πολιτειακη ηγεσια της χωρας

Η ολοκλήρωση του IGB, και συνεργασίες σε ενέργεια και φύλαξη των συνόρων στο επίκεντρο

Η πορεία κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, η πανδημία και οι εξελίξεις με τη μετάλλαξη Όμικρον, η πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη και οι συμπράξεις Ελλάδας-Βουλγαρίας στο εμπόριο, τις υποδομές, τις μεταφορές και την ενέργεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ.

«Είχα τη μεγάλη χαρά να συναντήσω σήμερα τον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, τον νέο μου φίλο, Κιρίλ Πέτκοφ. Και θέλησα μάλιστα να είμαι ο πρώτος ομόλογος που τον επισκέπτεται μετά την πρόσφατη εκλογή του, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, συνεργαζόμενος -όπως σας είπα- με έναν καινούργιο φίλο αλλά και δηλώνοντας την πρόθεσή μου οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις να γίνουν στενότερες. Για αυτό άλλωστε θα έχω σε λίγο και συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, με τον οποίο εξάλλου γνωρίζομαι από χρόνια. Είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε και στις πρόσφατες συνεδριάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας.

«Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς θέσεις των χωρών μας και τις διμερείς μας σχέσεις, διαπίστωσα ότι έχουμε κοινές αντιλήψεις σε πάρα πολλά θέματα. Μπορούμε συνεπώς να πούμε ότι στο εξής Αθήνα και Σόφια εγκαινιάζουμε ένα νέο ελπιδοφόρο στάδιο συνεργασίας» πρόσθεσε.

«Θέλουμε ο IGB να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζήτησαν για την πορεία κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, του IGB, που ξεπέρασε τις δυσκολίες. «Περνά πια στο τελευταίο στάδιο. Και συμφωνήσαμε έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να βοηθήσουν ώστε ο αγωγός αυτός, που είναι τόσο σημαντικός και για την Ελλάδα και για την Βουλγαρία, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Είναι ένα κοινό στοίχημα» είπε.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ειδικά στα ζητήματα εξαγωγής και εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ευτυχές το γεγονός, ότι πολλές φορές η μέγιστη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι το καλοκαίρι, όταν έχουμε έντονους καύσωνες, εκεί που μπορεί να υπάρχει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία. Και αντιστρόφως η μεγάλη ζήτηση ενέργειας στη Βουλγαρία είναι το χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι τόσο χαμηλές όσο είναι στη Βουλγαρία. Για το ζήτημα του IGB, όπως σας είπα έχουν ξεπεραστεί οι κάποιες δυσκολίες που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε καθυστερήσεις εισαγωγής υλικών, λόγω του Covid. Θέλουμε ο IGB να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν. Έχω δεσμευτεί στον κ. πρωθυπουργό ότι θα καταλήξουμε σε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα. Είναι θέμα λίγων μηνών, πάντως, να ολοκληρωθεί αυτή η ιστορία. Να πω, επίσης, πόσο μεγάλη σημασία αποδίδω στον σταθμό επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, το FSRU, το οποίο δρομολογείται στην Αλεξανδρούπολη. Ανοίγει τις δυνατότητες να μπορέσουμε να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο από διάφορους προμηθευτές, ένας από τους οποίους θα μπορούσε, παραδείγματος χάρη, να είναι η Αίγυπτος, με την οποία αναπτύσσουμε μία πολύ στενή ενεργειακή συνεργασία.

Αυτό θα βοηθήσει στο να διευρύνουμε την πρόσβασή μας σε διαφορετικές πηγές φυσικού αερίου, να ρίξουμε τη μέση τιμή του φυσικού αερίου και να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από έναν και μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου, κάτι το οποίο προφανώς ενδιαφέρει και την Ελλάδα, ενδιαφέρει και την Βουλγαρία».

«Υπάρχουν περιθώρια για πολύ πιο στενή συνεργασία στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων»

Τους δύο πρωθυπουργούς απασχόλησε ακόμα η πανδημία, οι εξελίξεις με τη μετάλλαξη Όμικρον όπως επίσης και η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Τέλος στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε ζητήματα μετανάστευσης, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουμε κάθε κίνητρο, το κάνουμε εξάλλου καθημερινά, να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Τα σύνορά μας είναι σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο σύνορα της Βουλγαρίας προς την Τουρκία, της Ελλάδος προς την Τουρκία. Και οι δύο χώρες- πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο κάνουμε αποτελεσματικά- με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

«Προφανώς υπάρχουν περιθώρια ακόμα για πολύ πιο στενή συνεργασία στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Διότι, όπως σας είπα, είμαστε χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε πρώτο ρόλο και πρώτο λόγο σε ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης. Είναι ένα θέμα, εξάλλου, το οποίο συζητήθηκε και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.