Η ανασυγκροτηση Εβρου και Ροδοπης μετα τις πυρκαγιες στο περιφερειακο συμβουλιο με πρωτοβουλια της Λαικης Συσπειρωσης ΑΜΘ

«Μέχρι σήμερα ο λαός της περιοχής έχει “χορτάσει” από υποσχέσεις»

Το θέμα της ανασυγκρότησης του Έβρου και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων των καταστροφικών πυρκαγιών στη Ροδόπη  φέρνει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ  κατά την πρώτη συνεδρίαση λογοδοσίας.

Όπως εξηγεί η περιφερειακή παράταξη για τους λόγους που την οδήγησαν στην εισαγωγή του εν λόγω θέματος προς συζήτηση, «έχει παρέλθει ήδη ένα εξάμηνο από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη και μέχρι σήμερα ο λαός της περιοχής έχει “χορτάσει” από υποσχέσεις τόσο για τα άμεσα μέτρα που η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή έπρεπε να πάρουν όσο και για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα».

Η Λαϊκή Συσπείρωση στρέφει τα βέλη της κριτικής της τόσο στη Διοίκηση της Περιφέρειας όσο και την επιτροπή που συγκροτήθηκε για την ανασυγκρότηση του Έβρου, η οποία έχει ξεκινήσει τις εργασίες της με το master plan να ολοκληρώνεται στις 31/3/2024 οπότε και θα παραδοθεί, θα ακολουθήσει 2μηνη δημόσια διαβούλευση, ενώ τελικά η υποβολή προγράμματος προς τη διαχειριστική επιτροπή θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2024.

«Καμία πρόθεση δεν έχει η επιτροπή και η κυβέρνηση να προχωρήσει στα άμεσα αναγκαία μέτρα»

«Μετά μάλιστα θα ακολουθήσουν οι προσκλήσεις για την υλοποίηση των έργων … με τις γνωστές χρονοβόρες διαδικασίες. Τα όποια έργα δηλαδή θα ξεκινήσουν τουλάχιστον ενάμιση χρόνο μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές!» εξηγεί η περιφερειακή παράταξη για να υπογραμμίσει πως από το χρονοδιάγραμμα αυτό και μόνο φανερώνεται πως καμία πρόθεση δεν έχει η επιτροπή και φυσικά η κυβέρνηση να προχωρήσει στα άμεσα αναγκαία μέτρα και παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών, για την ανασυγκρότηση υποδομών και την υλοποίηση νέων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση καθώς και την πυροπροστασία».

Η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ καταλογίζει μερίδιο ευθύνης και στη διοίκηση της ΠΑΜΘ «που δεν προχωρά σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αλλά “αρκείται” σε ορισμένες διευθετήσεις ρεμάτων και άλλες αποσπασματικές παρεμβάσεις που δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις φυσικών φαινομένων». Ταυτόχρονα σημειώνει πως «οι μέχρι σήμερα εργασίες της επιτροπής και η εκφρασμένη δημόσια συμφωνία της διοίκησης της Περιφέρειας με την κατεύθυνση που αυτές έχουν, αποκαλύπτουν πως το πραγματικό περιεχόμενό τους δεν είναι η προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας του λαού, αλλά η “παραγωγική ανασυγκρότηση” του Έβρου».

Ειδική αναφορά κάνει η περιφερειακή παράταξη και στη Ροδόπη χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένες τις αντιδράσεις λαού και φορέων του νομού «αφού βρίσκονται στο περιθώριο ακόμα και των όποιων αποσπασματικών παρεμβάσεων εξαγγέλλονται».

Κλείνοντας η Λαϊκή Συσπείρωση, καλεί τον λαό του Έβρου και όλης της Θράκης «να απορρίψει τα κάθε είδους “σχέδια για την ανασυγκρότηση” και να βγει στον αγώνα με το δικό του σχέδιο για την κάλυψη των άμεσων και ζωτικών αναγκών του για την επιβίωση, για να ανοίξουμε το δρόμο μιας διαφορετικής οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με τον πλούτο στα χέρια αυτών που τον παράγουν, με ανάπτυξη που θα έχει αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών. Για να δώσουμε οριστική απάντηση στο δίλημμα: ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.