Σε τροχια εκλογων το ΚΙΝΑΛ

Ο Δάμωνας Δαμιανός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ κάνει τον απολογισμό των αποφάσεων που έλαβε η ΚΕ για την διεξαγωγή των εκλογών αλλά και τις τοποθετήσεις των υποψηφίων αρχηγών

«Κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες για το μέλλον της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα»

Κλείδωσε οριστικά η ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, που σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής που συγκλήθηκε την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου στην Αθήνα, αυτές αναμένεται να λάβουν χώρα στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Η Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν διεξήχθη «αναίμακτα» υπό την έννοια ότι δεν έλλειψαν οι εντάσεις και οι διαφωνίες ως προς την διαδικασία, με πρώτο και κύριο το ζήτημα του μητρώου στελεχών, αλλά και «καρφιά» μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος.

Τις διαδικασίες παρακολούθησε ο κ. Δάμων Δαμιανός, δημοσιογράφος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» κάνοντας τον απολογισμό των όσων διημείφθησαν και τονίζοντας πως οι διαφωνίες που εκφράστηκαν ήταν διαδικαστικές και όχι πολιτικές.

Εμμένοντας στο κομμάτι των διαφωνιών όπως εξήγησε ο ίδιος αυτές αφορούσαν στο ζήτημα των υπογραφών καθώς βάση καταστατικού απαιτούνται 5.000 υπογραφές μελών του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να αναγορευτεί και επισήμως υποψήφιος, για να εξηγήσει επίσης πως ένα ακόμα σημείο που δυναμίτισε την διαδικασία αποτέλεσε η τοποθέτηση του Γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου σε σχέση με τις εισφορές των ευρωβουλευτών στο κόμμα. Ως προς το πρώτο ο κ. Δαμιανός μετέφερε τις διαβεβαιώσεις που διατυπώθηκαν και κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σύμφωνα με τις οποίες «δεν επιθυμεί κανείς τον αποκλεισμό κανενός υποψηφίου προέδρου».

Από την συνεδρίαση και ειδικότερα τις τοποθετήσεις των υποψηφίων δεν έλλειψαν και τα «καρφιά» με τον κ. Δαμιανό ωστόσο να επισημαίνει πως όλοι οι υποψήφιοι εξέπεμψαν πολιτικό λόγο και περιέγραψαν ο καθένας με τον τρόπο του, το αφήγημά του, το διακύβευμά του για την επόμενη μέρα του Κινήματος Αλλαγής, με μια ωστόσο κοινή συνισταμένη την προοπτική, την ενότητα και την αυτόνομη πορεία του χώρου.

Προοπτική και συνέχεια του ΚΙΝΑΛ από την Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και εκ νέου υποψήφια κ. Φώφη Γεννηματά ήταν αυτή η οποία άνοιξε τις εργασίες της συνεδρίασης. Όπως εξήγησε ο ίδιος μίλησε για ένα καθαρό αφήγημα που συνθέτουν η αλλαγή, το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, οι εθνικοί στόχοι που αναβαθμίζουν τον ρόλο της χώρας, δίχως να λείπουν οι προσωπικές αιχμές τόσο για τον κ.Λοβέρδο, σε σχέση με το χρέος του κόμματος, όσο και για τον κ.Ανδρουλάκη, σε σχέση με παλαιότερες δηλώσεις του σε σχέση με την αυτοδιάλυση των υπαρχόντων κομμάτων του ΚΙΝΑΛ, τύπου Επινέ. «Η τοποθέτηση της κ.Γεννηματά αφορούσε στην δυνατότητα να υπάρξει προοπτική και συνέχεια αυτού του χώρου, όπως τον ξέρουμε» εξήγησε ο ίδιος για να επισημάνει πως «εκλογή οποιουδήποτε άλλου προσώπου από τους άλλους τρεις υποψηφίους, θέτει σε κίνδυνο το πολιτικό υποκείμενο Κίνημα Αλλαγής που η ίδια ουσιαστικά δημιούργησε το 2017, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Ουσιαστικά η κ. Γεννηματά θέτει θέμα ταυτοτικό για την επόμενη μέρα και για την ενότητα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου και τη συνέχειά του».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και η ευκαιρία στη «νέα γενιά»

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη ο κ. Δαμιανός έκανε λόγο για μία ομιλία θεσμικού περισσότερο χαρακτήρα και περιεχομένου, με μεγάλες αναφορές στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, δεδομένης και της εμπειρίας του ως Ευρωβουλευτής, θέτοντας το ζήτημα της ευκαιρίας της γενιάς του, η οποία «δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να αναδειχθούν οι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά αποτελούν το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής».

Το αντιδεξιό προφίλ του Χάρη Καστανίδη και η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Λοβέρδου

Από την πλευρά του ο κ. Χάρης Καστανίδης επίσης σε υψηλούς τόνους μίλησε για αυτονομία πολιτικής και αυτόνομο κόμμα, χωρίς καμία σύμπραξη με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, και την δημιουργία ενός ιδεολογικού αντιδεξιού προφίλ, με σαφές και ισχυρό πολιτικό στίγμα, ενώ ο κ.Λοβέρδος επέμεινε στην ανάγκη επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ και στα σύμβολά του, που σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να συνοδευτεί από διπλασιασμό των ποσοστών του, προκειμένου να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τις εξελίξεις την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Ο κ.Λοβέρδος ήταν και ο μοναδικός που κατέθεσε εγγράφως υπόμνημα των θέσεων του, εμμένοντας όπως εξήγησε ο κ. Δαμιανός στο ΠΑΣΟΚ και όχι στο Κίνημα Αλλαγής, που αποτελεί και ριζικό ζήτημα διαφοροποίησής του με την Φώφη Γεννηματά που θεωρεί αδιανόητη και παράλληλα αδύνατη την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Δαμιανός έκανε σαφή αναφορά στα ζητήματα, οικονομικής φύσεως, που καθιστούν αδύνατη την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας και την τοποθέτηση της κ. Γεννηματά η οποία επεσήμανε πως «το επιχείρημα του κ. Λοβέρδου είναι έωλο και υποκρύπτει σκοπιμότητες» αλλά και πως «στην περίπτωση επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ και κατάργησης του ΚΙΝΑΛ θα υπέγραφε το συμβόλαιο θανάτου του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου».

Η διαδικασία – 4 τουλάχιστον κάλπες στην Ροδόπη

Ο κ. Δαμιανός αναφερόμενος στα διαδικαστικά κομμάτια των εσωκομματικών εκλογών έκανε λόγο για δύο μήνες κρίσιμους για το μέλλον του πολιτικού χώρου της κεντροαριστεράς, κυρίως σε επίπεδο διαλόγου που θα αναπτυχθεί μεταξύ των υποψηφίων προέδρων, για τις πολιτικές πλατφόρμες οι οποίες θα τεθούν στην κρίση του εκλογικού σώματος, αλλά και για τον αριθμό των πολιτών οι οποίοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν.

«Μην ξεχνάμε ότι ο πήχης ήταν στους 212 χιλιάδες που ήρθαν την προηγούμενη φορά στη συγκρότηση του φορέα του Κινήματος Αλλαγής, της κεντροαριστεράς που στη συνέχεια ονομάστηκε Κίνημα Αλλαγής, με τη συμμετοχή τότε του Ποταμιού, και άλλων σχημάτων που στη συνέχεια αποχώρησαν και άλλων που έχουν παραμείνει βέβαια στον συγκεκριμένο χώρο. Ο πήχης είναι πολύ ψηλά και το στοίχημα είναι να υπάρξει μια μαζική συμμετοχή ανοιχτής κοινωνίας, σε αυτή την κάλπη, σε συνθήκες πανδημίας, και χωρίς να γνωρίζουμε ποια θα είναι τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά για τη χώρα μας στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, όταν και θα στηθούν συγκεκριμένες κάλπες» ανέφερε.

Η ψηφοφορία θα γίνει με ανοιχτούς εκλογικούς καταλόγους, με την προϋπόθεση της καταβολής των 3 ευρώ και την εγγραφή των ενδιαφερομένων ως μελών ή φίλων του ΚΙΝΑΛ. Κάλπες θα στηθούν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, με την Ροδόπη να μετρά ήδη τουλάχιστον μία σε κάθε έναν εκ των τεσσάρων Δήμων.

Στον δεύτερο γύρο των εκλογών δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον πρώτο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκροτηθούν οι εκλογικές επιτροπές με τον γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής κάθε νομού, καθώς επίσης και με έναν εκπρόσωπο του κάθε υποψηφίου που θα μετέχει στην εκλογική επιτροπή της εκλογικής διαδικασίας, ενώ όπως υπογράμμισε  ο ίδιος απομένει και η τυπική ανακήρυξη των υποψηφίων προέδρων μετά και την συλλογή των 5.000 υπογραφών για κάθε έναν/ μία εξ αυτών.

«Δεδομένες οι ισορροπίες στην Κεντρική επιτροπή γεγονός όμως που δεν αντικατοπτρίζεται στην κοινωνία»

 Ερωτηθείς ως προς τον απολογισμό της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και την υπεροχή ή μη κάποιου εκ των τεσσάρων υποψηφίων ο κ. Δαμιανός έκανε λόγο για δεδομένες ισορροπίες οι οποίες διαμορφώνονται στην Κ.Ε..

«Είναι δεδομένο ότι στη σημερινή Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής η πλευρά της προέδρου έχει την πλειοψηφία και επίσης η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη έχει μια πολύ διακριτή εκπροσώπηση, μεγάλη θα έλεγα, που ανέρχεται περίπου σε 90 από τα 250 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ υπάρχουν και κάποιες μικρές διάσπαρτες δυνάμεις του κ. Λοβέρδου και του κ. Καστανίδη. Ωστόσο από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή όπου οι δυνάμεις είναι διατεταγμένες, συντονισμένες και συντεταγμένες, δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για το ποιος έχει το προβάδισμα και ποιος δεν το έχει.. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτό αντικατοπτρίζεται και στην κοινωνία. Εκεί σαφώς οι δημοσκοπήσεις αλλά και γενικότερα το πολιτικό αισθητήριο του καθενός να δει τις διαφορές μεταξύ των υποψηφίων, να κρίνει το ποιος μπορεί να έχει το προβάδισμα κα ποιος μπορεί να υπολείπεται σήμερα» σημείωσε.

Κάνοντας ωστόσο ένα «βήμα» παραπάνω στην ανάλυσή του εξήγησε πως η εκλογή της κ. Γεννηματά ουσιαστικά αναμένεται να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε διαλυτικές τάσεις του Κινήματος Αλλαγής, ενώ η πιθανή εκλογή του κ. Ανδρουλάκη σηματοδοτεί την ανανέωση, υπό την έννοια ότι φέρνει μια ελπίδα. «Σε ό,τι αφορά την πιθανή εκλογή του κ. Λοβέρδου αναμένεται να δημιουργήσει ταυτοτικά ζητήματα, σε ό,τι αφορά την συνοχή και την επόμενη μέρα του συγκεκριμένου χώρου, υπό την έννοια ότι θα μπούμε σε μια διαδικασία όπου δεν θα γνωρίζουμε τι θα συμβεί, εάν θα συνεχίσει αυτό που υπάρχει σήμερα ως Κίνημα Αλλαγής ως κεντροαριστερά ως ενιαίο σχήμα ή αν θα πάμε και σε άλλες εκδοχές πιθανών κινήσεων, ενώ τέλος στην περίπτωση του κ. Καστανίδη, είναι ξεκάθαρο το κεντροαριστερό προφίλ το οποίο περιγράφει ο ίδιος, η σχέση που έχει με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τον κ. Παπανδρέου και την οποία σχέση πιθανότατα να χρησιμοποιήσει ο κ. Καστανίδης, προκειμένου να προσελκύσει και ψηφοφόρους από τον χώρο εκείνον, για να ενδυναμώσει την υποψηφιότητά του και το προφίλ του ως υποψηφίου αρχηγού».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.