«Προσκομματα» στην απαλλαγη απο το τελος επιτηδευματος για κατοικους χωριων εως 500 κατοικους

Παρέμβαση Τζανέρ Ιμάμ για την επίλυση του προβλήματος

Ο  Δήμαρχος Ιάσμου κ. Τζανέρ Ιμάμ παρευρέθηκε στην ημερίδα με θέμα «Το νέο φορολογικό – ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό – και εργασιακό τοπίο» την οποία διοργάνωσε το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης και ο Σύλλογος Λογιστών και Φοροτεχνικών Ροδόπης στην Κομοτηνή.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Αυτιάς και ο φοροτεχνικός και τέως καθηγητής Λογιστικής και Φορολογίας κ. Γιώργος Χριστόπουλος.

Μετά την εύστοχη παρέμβαση του Δημάρχου κατά τη διάρκεια της ημερίδας, του ζητήθηκε από τους ομιλητές να αποστείλει την τοποθέτησή του εγγράφως προκειμένου να την καταθέσουν προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.

Η ανταπόκριση του Δημάρχου υπήρξε άμεση και έτσι συνέταξε επιστολή στην οποία εξηγεί αναλυτικά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος σε κατοίκους οικισμών με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.

Η επιστολή του Δημάρχου έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη σας στην πόλη της Κομοτηνής τη Δευτέρα στις 1 Απριλίου του 2024 και κατά τη διάρκεια της ημερίδας σας με θέμα «Το νέο φορολογικό – ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό – και εργασιακό τοπίο» αναφέρατε, μεταξύ άλλων, ποιοι επαγγελματίες δικαιούνται απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος.

Αναφέρατε συγκεκριμένα ότι απαλλαγής δικαιούνται οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία έλαβα τον λόγο και σας γνωστοποίησα λόγω της εμπειρίας μου ως Δήμαρχος Ιάσμου, ενός δήμου – υπόδειγμα αρμονικής συνύπαρξης όλων των πολιτών, ότι η ΑΑΔΕ, προκειμένου να δώσει την απαλλαγή στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν λαμβάνει υπόψιν  της τον πληθυσμό των χωριών στο οποίο οι τελευταίοι ασκούν δραστηριότητα, αλλά, σύμφωνα με οδηγία της «Για την εξαίρεση από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος των εμπορικών επιχειρήσεων που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, λαμβάνονται υπόψη τα χωριά και νησιά όπως προβλέπονταν πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 2539/1997 (Α’ 244) για την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας», και τα οποία αποτελούσαν αυτοτελή νομικά πρόσωπα, δηλαδή κοινότητες. Συνεπώς, αν κάποιο χωριό δεν αποτελούσε από μόνο του κοινότητα και άνηκε διοικητικά σε άλλη κοινότητα ή σε κάποιο δήμο, λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός της κοινότητας (ή αντίστοιχα του δήμου) που υπαγόταν».

 Για παράδειγμα, στην δημοτική κοινότητα Ασωμάτων, με συνολικό πληθυσμό 2.851 κατοίκους, οι επαγγελματίες του χωριού Αγιάσματος με 326 κατοίκους, της Δύμης με 403, του Ριζώματος με 287 και της Φωλέας με 264 αυτομάτως εκπίπτουν του δικαιώματος της ανωτέρω απαλλαγής. Άρα, εκ των πραγμάτων, η εκ του νόμου αυτή απαλλαγή είναι στην ουσία ανεφάρμοστη.

Για τους παραπάνω λόγους, θα ήταν ευχής έργον η συγκεκριμένη ρύθμιση να προσαρμοζόταν στα πραγματικά δεδομένα.

Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμήσετε είστε ευπρόσδεκτοι στον δήμο μας και θα χαρούμε πολύ να σας φιλοξενήσουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.