Σε ποια σημεια αντιτιθεται το Δημοτικο Συμβουλιο Κομοτηνης στο νεο νομο για την Αυτοδιοικηση

Όχι στην εκλογή δημάρχου με 43%, την μείωση των εδρών του ΔΣ αλλά και της ποσόστωσης, καθώς και το όριο του 3% για την εκλογή

Το Συμβούλιο ζητά να διατηρηθεί η 4η κάλπη για την εκλογή συμβούλων στις τοπικές κοινότητες

Τα σημεία στα οποία είναι αντίθετο με διατάξεις στο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση ξεκαθάρισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποίησε για αυτό το λόγο την Δευτέρα 1 Μαρτίου, προωθώντας τα προς την Κυβέρνηση σε μορφή ψηφίσματος.

Βέβαια οι απόψεις των διάφορων παρατάξεων για το νομοσχέδιο και τις προβλέψεις του γενικότερα, όπως φάνηκε από τη συζήτηση, δεν ήταν τόσο κοντά όσο φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα, αλλά με την διαλογική διαδικασία, και την αποφυγή σημαντικών αντιπαραθέσεων, κατάφεραν να βρουν τα κοινά τους σημεία, και να διαμορφώσουν τις τελικές θέσεις, παρόλο που το τελικό ψήφισμα αναμένεται να εκδοθεί άμεσα, μετά την απαραίτητη έγκριση προς αποφυγή «νοηματικών παραφωνιών» που θα διακινδυνεύσουν την ομοψυχία.

Να σημειωθεί πως η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, μιας και ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης διαφώνησε στην έκφραση απλά παρατηρήσεων, αλλά τόνισε πως θα πρέπει να ζητηθεί η απόσυρση συνολικά του νομοσχεδίου.

Άλλωστε θεωρεί πως κινείται λίγο πολύ στο πλαίσιο των προηγούμενων, συνεχίζοντας την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, την φοροεπιδρομή, και την παράδοση δραστηριοτήτων στους μεγάλους ομίλους, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.

Αντίθετο το συμβούλιο στην εκλογή από την πρώτη Κυριακή με 43%

Ανάμεσα στα σημεία που συμφώνησαν οι υπόλοιπες παρατάξεις, ένα από τα κυριότερα είναι η εκλογή Δημάρχου με το 43% από την πρώτη Κυριακή. Το συμβούλιο, παρόλο που δεν είχαν όλες οι παρατάξεις πρόβλημα με την συγκεκριμένη διάταξη, φαίνεται να αποφάσισε να ζητήσει την αλλαγή της προτεινόμενης εκλογής Δημάρχου με το 43% και με μπόνους το 60% των εδρών χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση του 50%+1, θεωρώντας πως αυτό αποτελεί στρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας.

Παράλληλα αντιδρά στην κατάργηση των ξεχωριστών συνδυασμών των τοπικών κοινοτήτων και την επαναφορά τους στο συνολικό ψηφοδέλτιο κορμού, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας τη διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης, όπως στις τελευταίες εκλογές.

Όχι στην μείωση εδρών και ποσόστωσης

Αντίθετες βρήκε όμως όλες τις παρατάξεις τόσο η μείωση κατά 20% των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, όσο και η προτεινόμενη μείωση του ποσοστού του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο σε 33% από 40%, που ισχύει σήμερα, το οποίο είχε θεσπιστεί στις τελευταίες εκλογές.

Παράλληλα υπήρξε αντίθεση σε διατάξεις που θεωρήθηκε ότι μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη στην συμμετοχή μικρότερων παρατάξεων ή παρατάξεων χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, στις εκλογές. Η μία αφορά τη θέσπιση ως καταληκτικής ημερομηνίας για την κατάθεση των συνδυασμών την 31 Ιουλίου, πολύ πριν την προθεσμία που ισχύει μέχρι σήμερα, του ενός μηνός πριν από τις εκλογές. Η άλλη αφορά την αύξηση των παραβόλων συμμετοχής στις εκλογές, που μπορεί να περιορίσει τη συμμετοχή.

Επίσης ζητούν να μην ισχύσει η προσαύξηση κατά 120% των υποψηφίων συμβούλων, αλλά να ισχύσει προσαύξηση έως 100% όσον αφορά στους συμβούλους του κορμού και έως 50% για τους υποψηφίους των Κοινοτήτων.

Αρνητικό ήταν το Συμβούλιο όμως και στο όριο του 3%  για την εισαγωγή των παρατάξεων στο ΔΣ, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα, αλλά και στην αύξηση του πληθυσμιακού ορίου για την εκλογή οργάνων διοίκησης στις τοπικές κοινότητες από τους 300 κατοίκους που ισχύει σήμερα, στους 500 που προτείνεται με το νομοσχέδιο.

Κατάργηση των Δημοτικών Ενοτήτων

Ειδική μνεία έγινε στην ανάγκη κατάργησης του διαχωρισμού των ψηφοδελτίων σε δημοτικές ενότητες, που ισχύει από την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.

Τότε δημιουργήθηκε ο θεσμός των Δημοτικών Ενοτήτων, που ταυτίζονται με τις επικράτειες των καποδιστριακών Δήμων που συγχωνεύθηκαν, για παράδειγμα ο Δήμος Κομοτηνής αποτελείται από τις Δημοτικές Ενότητες Κομοτηνής, Νέου Σιδηροχωρίου και Αιγείρου.

Ομοίως χωρίζονται και τα ψηφοδέλτια, με τους ψηφοφόρους στη Δημοτική Ενότητα Κομοτηνής να μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς, λόγω πληθυσμού, ενώ στις άλλες δύο μέχρι 1 σταυρό, στους υποψηφίους της τοπικής τους Ενότητας.

Θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων, το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής θα ζητήσει την κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτων, και την ενιαία σταυροδοσία για όλους τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.

Το Συμβούλιο ζήτησε τέλος να επανέλθουν σε αυτό, ως κορυφαίο συλλογικό όργανο κάθε Δήμου, οι περισσότερες και σπουδαιότερες αποφασιστικές αρμοδιότητές του που μεταβιβάστηκε σε άλλα όργανα, όπως στον Δήμαρχο, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Να θυμίσουμε πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε, μετά την εκλογή της, αποφασίσει την μεταβίβαση αυτών των αρμοδιοτήτων, θεωρώντας πως θα δημιουργηθούν προβλήματα κυβερνησιμότητας των Δήμων, λόγω της σύνθεσης των Συμβουλίων που είχε προκύψει με την απλή αναλογική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.