Προχωρα μετα απο μηνες η συνεργασια με την ΕΛΣ για το Μεγαρο Μουσικης Κομοτηνης

Λίνα Μενδώνη: «Να μπορέσει το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής να λειτουργήσει ουσιαστικά όπως πρέπει και όχι ως ένας απλός χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων»

Συνάντηση στην Κομοτηνή για τα έργα που προχωρούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού στην ΑΜΘ

Συνάντηση την επόμενη εβδομάδα θα έχει ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Γιώργο Κουμεντάκη, για να προχωρήσει η συνεργασία που είχε συμφωνηθεί για την φιλοξενία σε αυτό παραστάσεων και δράσεων της ΕΛΣ.

Αυτό τονίστηκε μετά την σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή στις 21 Φεβρουαρίου μεταξύ του Περιφερειάρχη ΑΜΘ και της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα του Μεγάρου, αλλά και τα έργα που θα γίνουν σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.

Διασύνδεση του Πολιτισμού με άλλους τομείς

Σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης τόνισε πως θεωρούν την κ. Μενδώνη σαν ένα φίλο της ΑΜΘ, τονίζοντας πως τα έργα που είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη διοίκηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, θα προχωρήσουν μετά την επικαιροποίησή τους κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Παράλληλα ολοκληρώνονται αρκετά έργα, και σχεδιάζουν νέες δράσεις και έργα προς υλοποίηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Για εμάς πρέπει να υπάρχει μια διασύνδεση του Πολιτισμού με άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, ο Αγροτοτουρισμός, οικονομία» σημείωσε ο Περιφερειάρχης, για να αναδειχθεί η περιοχή μας τόσο πανελλήνια, αλλά και πέρα από τα σύνορα. Μέσα από τέτοιες συνέργειες μόνο να κερδίσει έχει η περιοχή τόνισε, σημειώνοντας πως την επόμενη εβδομάδα θα δημιουργηθεί μια νέα οργανωτική επιτροπή που θα ασχολείται με την λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣ ώστε να προχωρήσει η συνεργασία με αυτή. «Συνεχίζεται η συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και επαυξάνεται με δράσεις έργα και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων όλης της Περιφέρειας» ανέφερε.

Συνέχεια στη συνεργασία και τα έργα

Από την πλευρά της η κ. Μενδώνη τόνισε πως έγινε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση, υπενθυμίζοντας πως η Θράκη είναι ένας χώρος που ενδιαφέρει το Υπουργείο αλλά και την ίδια προσωπικά, μιας και έχει ένα μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα, και είναι ένας ευλογημένος τόπος που η πολιτιστική του παρουσία και η πολιτιστική του κληρονομιά εκτείνεται στη μακρά ιστορική διάρκεια από την απώτατη ιστορία μέχρι σήμερα.

Βρήκε μάλιστα πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης ήταν απόλυτα ενήμερος για όλα τα έργα τα οποία γίνονται και έχουν σχεδιαστεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ, και εξέφρασε τη χαρά της που παρά την αλλαγή της διοίκησης, θα υπάρξει μια συνέχεια στη συνεργασία των δύο πλευρών.

«Από τη στιγμή που υπάρχει συνέχεια, υπάρχει και η αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά» σημείωσε, ενημερώνοντας με τη σειρά της τον κ. Τοψίδη ως νέα Περιφερειακή αρχή για τα έργα που υλοποιούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του Ταμείου ανάκαμψης, από το οποίο υπάρχουν έργα 23,5 εκ. ευρώ για την ΑΜΘ.

Προχωρά η Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στην Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας, που εκπονεί το Υπουργείο Πολιτισμού για κάθε Περιφέρεια, ώστε να αξιοποιείται κάθε ευρώ, είτε από συγχρηματοδοτούμενους πόρους, είτε από εθνικούς πόρους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό τοπίο που  θα ικανοποιεί τις περιφερειακές ενότητες και το οποίο  θα ενισχύει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα  λειτουργεί όμως και  ως ένας μοχλός πέρα από την κοινωνική  και οικονομικής ανάπτυξης.

«Ο πολιτισμός  είναι πλέον κοινά αποδεκτός, ότι αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης» ανέφερε, για αυτό και θα πρέπει να συνδυαστεί τόσο με τον Τουρισμό, αλλά και με την πρωτογενή παραγωγή, διότι πιστεύει πως ό,τι σχετίζεται με τη διατροφή και καλλιέργειες συνδέεται και με τον πολιτισμό.

Ελπίζουν πως στο τέλος των προγραμμάτων αυτών, μέχρι το 2027-28, ο τοπικός πληθυσμός κυρίως να απολαμβάνει μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να έχει αυξηθεί και το  εισόδημά του,  καθώς θα πρέπει να αναπτυχθούν όλες οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού, για τους οποίους η Θράκη προσφέρεται πάρα πολύ.

«Να λειτουργήσει όπως πρέπει το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής»

Ειδικά για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, παρέπεμψε τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας, επισημαίνοντας πως η προετοιμασία που είχε ξεκινήσει, ήρθε η στιγμή να υλοποιηθεί. «Η παρουσία της Λυρικής Σκηνής εγγυάται την τεχνογνωσία προκειμένου το σύνολο των πολιτιστικών  φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να εμπλακούν, για να μπορέσει το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, που είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για το τόπο, να λειτουργήσει ουσιαστικά  όπως πρέπει να  λειτουργήσει και όχι ως ένας απλός χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων» ανέφερε.

Ολοκλήρωση των εργασιών στο θέατρο Μαρώνειας πριν την UNESCO

Ερωτηθείσα για την πρόοδο της ένταξης του Θεάτρου της Μαρώνειας στον κατάλογο της UNESCO, σημείωσε πως οι εργασίες στο μνημείο συνεχίζονται, και υπάρχουν εξασφαλισμένα κονδύλια, όμως για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα πάρα πολύ  αυστηρά και αυξημένων απαιτήσεων κριτήρια που  θέτει η UNESCO, θέλει μια πολύ  μακρά προετοιμασία. «Αυτό γίνεται αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το  παραμικρό, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί και η αποκατάσταση του μνημείου, αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκα και στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί  ένα πολύ μεγάλο μέρος του έργου και το κοίλο στην προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα  συνεχίσει ακόμα στην τρέχουσα πλέον προγραμματική περίοδο. Ήδη όμως, σε συνεννόηση με την ΠΑΜΘ, θέλουν να προγραμματίσουν μια εκδήλωση στο θέατρο φέτος το καλοκαίρι, ώστε για να μπορέσει και ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι αυτό το πάρα πολύ σημαντικό μνημείο αποδίδεται, πέρα από αρχαιολογικός και σαν χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών δράσεων. 

Επαναπατρισμός αλλά και εκπροσώπηση για τις αρχαιότητες

Τέλος στάθηκε και στο θέμα του επαναπατρισμού των πολιτιστικών  αγαθών που  έχουν παρανόμως εξαχθεί από τη χώρα, που είναι μια από τις βασικές τους προτεραιότητες, υπενθυμίζοντας πως τα 4,5 χρόνια από το  2019 μέχρι σήμερα, έχουν επαναπατριστεί εκατοντάδες πολύ σημαντικές αρχαιότητες,  κάποιες από  αυτές προέρχονται από τη Θράκη, έχουνε ήδη  αποδοθεί και αυτή την πολιτική θα την συνεχίσουν.

«Προφανώς το εθνικό αίτημα είναι η  επιστροφή και η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα» σημείωσε, όμως από κει και πέρα στα μουσεία όλου του κόσμου υπάρχουν  ελληνικές αρχαιότητες οι οποίες αποτελούν τους καλύτερους πρέσβεις του ελληνικού πολιτισμού, ενός οικουμενικού πολιτισμού, πρεσβεύοντας, εκπαιδεύοντας και παιδεύοντας τον κόσμο έξω από τα σύνορά μας, προκειμένου να  επισκέπτονται αυτούς τους μοναδικούς χώρους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.