Παρακαταθηκη για την τοπικη αυτοδιοικηση οι μελετες της ΠΕΔ ΑΜΘ

Έξι μελέτες που αφορούν την σχολική στέγη, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και τις κοινωνικές υπηρεσίες παρουσιάστηκαν στην Κομοτηνή

Την βάση για μια διαφορετική προσέγγιση σε μια σειρά από θέματα που απασχολούν τους δήμους, από το θέμα της σχολικής στέγης, των αθλητικών εγκαταστάσεων, των λαϊκών δρωμένων και τις κοινωνικές δράσεις της αυτοδιοίκησης, έβαλε η απερχόμενη διοίκηση της ΠΕΔ ΑΜΘ, με 6 έρευνες και μελέτες, τέσσερις από τις οποίες εκπονήθηκαν σε συνεργασία με το ΔΠΘ, και παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου σε ημερίδα που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή.

Οι μελέτες εκπονήθηκαν με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου, τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Βασίλης Μαυρίδης που έδωσε έμφαση στη σημασία της πρωτοβουλίας της ΠΕΔ για ανάπτυξη σειράς συνεργασιών, ιδιαίτερα με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αναδεικνύοντας τόσο την υψηλή σπουδαιότητα των πορισμάτων των εν λόγω ερευνών όσο και την αναγκαιότητα για περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών, ελπίζοντας σε μελλοντική διεύρυνση του αντικειμένου των σχετικών συνεργασιών.

Οι μελέτες που εκπονήθηκαν

Όπως προαναφέρθηκε, στο πλαίσιο του συμβουλευτικού και υποστηρικτικού της ρόλου προς τους Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, εκπονήθηκαν συνολικά έξι μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας.

Η πρώτη αφορούσε τις «Προοπτικές εξέλιξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ», που ουσιαστικά είναι τρεις έρευνες που εκπονήθηκαν από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ. Η μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη τα ελληνικά και διεθνή πρότυπα λειτουργίας των σχολικών μονάδων αλλά και τη σχετική ισχύουσα νομοθεσία της ελληνικής πολιτείας, στοχεύει στον ορθότερο προγραμματισμό των Δήμων τόσο ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ελλείψεων των σχολικών μονάδων όσο και ως προς την αντιμετώπιση της δημογραφικής μεταβολής.

Επίσης σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, οργανώθηκαν δύο έρευνες. Η πρώτη αφορά την «Οργάνωση και αξιοποίηση των Δημοτικών αθλητικών υποδομών στην ΑΜ-Θ», στην οποία είχαμε αναφερθεί σε παλιότερο φύλλο της εφημερίδας μας, που αφορά την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων της Περιφέρειας, εντοπίζοντας ελλείψεις και η διερεύνηση δυνατοτήτων των αθλητικών υποδομών, η δημιουργία κανονισμών λειτουργίας, η εκπαίδευση στελεχών για την οργάνωση αθλητικών εγκαταστάσεων και η ανάπτυξη μοντέλων διοίκησης αθλητικών οργανισμών είναι ορισμένοι από τους στόχους της εν λόγω έρευνας, η οποία εκπονήθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΔΠΘ.

Η δεύτερη έρευνα σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής ήταν «η χάρτα του αθλητικού τουρισμού και της αναψυχής στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Σχεδιασμός αθλητικών γεγονότων για βιώσιμη ανάπτυξη», μέσω της οποίας αναδεικνύονται μεταξύ άλλων ζητήματα σχετικά με τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, τη διαχείριση κινδύνων σε αθλητικά γεγονότα, τη σύνδεση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον πολιτιστικό τουρισμό, τον οικονομικό σχεδιασμό και την προώθηση αθλητικών γεγονότων.

Σε συνεργασία με το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας πραγματοποιήθηκε η «Έρευνα για τα λαϊκά δρώμενα και τις παραδοσιακές ενδυμασίες στον χώρο της ΑΜ-Θ», που στοχεύει στην ανάδειξη διαφορετικών εκδοχών στα κατά τόπους δρώμενα και τις τοπικές ενδυμασίες, στη διάχυση των τοπικών πολιτισμών και των ιδιαιτεροτήτων τους και στην ενδυνάμωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων ως κύριων μοχλών διαχείρισης της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η έρευνα «Αποτίμηση χωρικών στρατηγικών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ» εκπονήθηκε από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., και σε αυτή αναδεικνύονται τόσο τα δυνατά σημεία όσο και οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν στον σχεδιασμό, τη διαδικασία διαβούλευσης και το σύστημα διακυβέρνησης των χωρικών στρατηγικών (ΟΧΕ- ΒΑΑ) της ΠΠ 2014- 2020. Η αξιοποίηση των διαπιστώσεων και των προτάσεων της μελέτης κρίνεται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση και υλοποίηση των νέων σχεδίων ΟΧΕ- ΒΑΑ των Δήμων για την Προγραμματική Περίοδο 2021- 2027.

Η τελευταία μελέτη «Συγχρηματοδοτούμενες Κοινωνικές Δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ (Περίοδος 2023- 2024)» εκπονήθηκε από την ΠΕΔ ΑΜΘ και καταγράφει τις συγχρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ κοινωνικές δομές και δράσεις στον χώρο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και καταλήγει σε χρήσιμες διαπιστώσεις και προτάσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των παρεχόμενων από τους Δήμους κοινωνικών υπηρεσιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.