Προτεραιοτητα η ενισχυση με προσωπικο των Δημοτικων Αθλητικων Εγκαταστασεων στην ΑΜΘ
Ελλείψεις σε υλικοτεχνικά θέματα, αλλά κυρίως η στελέχωση, αποτελούν τις προτεραιότητες ώστε να βελτιωθεί η οργάνωση και η αξιοποίηση των δημοτικών αθλητικών υποδομών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ για την ΠΕΔ ΑΜΘ.
Η έρευνα αυτή, που έχει σαν στόχο να εντοπιστούν τα προβλήματα αλλά και να δοθούν λύσεις για την καλύτερη λειτουργία και αξιοποίησή τους προς όφελος των πολιτών, παρουσιάστηκε υβριδικά, δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.
Η επιστημονική ομάδα του έργου παρουσίασε ένα πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας για Δημοτικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις (για ανοιχτές-κλειστές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια), καθώς και την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων και την προοπτική ανάπτυξης τους που έκανε για την έρευνα.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, κατέθεσε προτάσεις μοντέλων διοίκησης αθλητικών οργανισμών για τους Δήμους της ΑΜ-Θ, πιθανών συνεργασιών των Δήμων της ΑΜΘ με λοιπούς φορείς και ανάπτυξης ασφαλών αθλητικών γεγονότων και εγχειρίδιο ελέγχου διεξαγωγής, δίνοντας έμφαση και στη διαδικασία εκπαίδευσης των στελεχών για την οργάνωση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν διαδικτυακά ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.
Προτεραιότητα η στελέχωση
Όπως σημείωσε η κ. Γεωργία Υφαντίδου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Βασίλης Μαυρίδης προσέγγισε το ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ για το έργο αυτό, που θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.
Όπως τόνισε, σκοπός δεν ήταν να αναδείξουν μόνο τις δυνατότητές τους, αλλά να εντοπίσουν και τα προβλήματα και ό,τι χρειάζεται να αλλάξει. Αθλητική ανάπτυξη σημαίνει να εντοπίσω τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν στο εξωτερικό περιβάλλον και τι απειλές, ώστε να γίνει ένας πραγματικά σωστός συντονισμός και προγραμματισμός δραστηριοτήτων το επόμενο διάστημα» ανέφερε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και τη ΓΓ Αθλητισμού, ώστε να βοηθήσουν την περιοχή να αναπτυχθεί.
Από την έρευνα τους εντόπισαν ότι υπάρχουν αρκετές ελλείψεις, και χρειάζεται οπωσδήποτε υλικοτεχνική υποστήριξη, αλλά και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό.
Μετά την περίοδο της κρίσης, υπάρχει σημαντική υποστελέχωση στις συγκεκριμένες δομές, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μπορέσουν να υλοποιηθούν όλες οι προτάσεις τους.
Για να γίνει αυτό, χρειάζεται πρωτίστως προγραμματισμός, και με το Υπουργείο να έχει επιδείξει τη διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα, αρκεί να γίνει προτεραιοποίηση των αναγκών, και αυτό έρχεται να κάνει η έρευνα, ώστε η ΠΕΔ να δώσει τα στοιχεία που απαιτούνται για να προγραμματιστούν αυτές οι ενέργειες.
Απαραίτητες οι συνέργειες
Η κ. Υφαντίδου τόνισε πως μέσα από το πρόγραμμα αναδεικνύουν και την αναγκαιότητα των συνεργειών για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα δυνατά στοιχεία κάθε περιοχής.
Οι πόλεις της ΑΜΘ είναι αρκετά κοντά, και αυτό αποτελεί τη δυναμική της περιοχής για να υλοποιήσει αθλητικά γεγονότα, ακόμα και αν όλες οι εγκαταστάσεις δεν βρίσκονται σε μία από τις πόλεις, εξήγησε.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.