Οζγκιουρ Φερχατ: «Ο ρολος της Νεας Αριστερας ειναι να προσφερει ουσιαστικες λυσεις οι οποιες ισως καποια στιγμη γινουν και εν δυναμει κυβερνητικες προτασεις»

Απολογισμό της πρόσφατης Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης του κόμματος κάνει στον «ΠτΘ» ο βουλευτής Ροδόπης

Το κλίμα αισιοδοξίας, αυθορμητισμού και ενθουσιασμού για την συνέχεια του «εγχειρήματος» της «Νέας Αριστεράς» που πλέον έλαβε και επισήμως «σάρκα και οστά», όπως αυτό αποτυπώθηκε κατά τις εργασίες της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψής της που έλαβε χώρα το τριήμερο 1 με 3 Μαρτίου στην Αθήνα, μετέφερε μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 5 Μαρτίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης του κόμματος κ.Οζγκιούρ Φερχάτ.

Κληθείς να κάνει τον απολογισμό της διοργάνωσης ο ίδιος στάθηκε στην αποφασιστικότητα των παρευρισκομένων να «επιστρέψουν στην πολιτική» όπως ήταν και το σύνθημα της συνδιάσκεψης και το οποίο όμως αποτυπώνει την κυρίαρχη λογική των μελών της παράταξης, επιθυμία της οποίας όπως εξήγησε «είναι να δημιουργήσουμε ένα ρήγμα στο υφιστάμενο κομματικό κατεστημένο και να καταστούμε εκφραστές της μεγάλης πλειοψηφίας, της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, της προσπάθειας των συμπολιτών μας να ξαναβρούν τον βηματισμό τους στην πολιτική».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να κρατήσει την κοινωνία σε μια μέγγενη, κωδικοποιώντας τον τρόπο λειτουργίας της ώστε να την καταστήσει άβουλη. Από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να παρεμποδίσουν τα θέλω του κ.Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του» πρόσθεσε ο ίδιος εξηγώντας πως η «Νέα Αριστερά επιδιώκει να δείξει πως υπάρχει ένα δρόμος διαφορετικός, που μπορεί να οδηγήσει μέσα από ένα κοινωνικό συμβόλαιο σε ένα ασφαλέστερο μέλλον τουλάχιστον».

«Θα προσπαθήσουμε να γίνουμε ο βασικός πόλος που θα αντιπαρατεθεί με τη Νέα Δημοκρατία» πρόσθεσε μιλώντας για το κενό που εντοπίζεται στον χώρο της αντιπολίτευσης. «Εμείς θα χαιρόμασταν να υπάρχει μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα μπορούσε να σταματήσει τον κατήφορο της χώρας με κυβερνητική προοπτική, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει» συνέχισε για να τονίσει πως από την πρώτη μέρα ανεξαρτητοποίησης των 11 του κόμματος ο κόσμος ακούει και αντιλαμβάνεται τις θέσεις και τις προστάσεις της «Νέας Αριστεράς».

«Δεν χρειαζόμαστε φωτοβολίδες αλλά ανθρώπους που θα κάνουν πολιτική ουσίας»

Παρόλη την στόχευση, η «Νέα Αριστερά» είναι όμως ένα κόμμα που δεν έχει «μετρηθεί» ακόμα σε εκλογική διαδικασία, με την «μάχη» των ευρωεκλογών να είναι και η πρώτη που θα δοκιμαστεί. Σε συνέχεια των δηλώσεων του κ.Χαρίτση από την Κομοτηνή για την προσπάθεια εκπροσώπησης και των 13 περιφερειών στην ψηφοδέλτιο του κόμματος, ο κ.Φερχάτ έσπευσε να υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρχουν «σοβαρές εκπροσωπήσεις που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω».

«Είδαμε μεγάλα αστέρια να κατεβαίνουν στον πολιτικό στίβο των ευρωεκλογών και να  αποτυγχάνουν, είδαμε όμως και πολύ μετριοπαθείς ανθρώπους οι οποίοι δώσανε πάρα πολλά» ανέφερε για να προσθέσει πως ήδη «η μαγιά των ανθρώπων που ήρθαν τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη, την τελευταία συνδιάσκεψη και η προσφορά τους σε ιδέες, ιδεολογική κατεύθυνση και δυνατότητες είναι κάτι που μας χαροποιεί. Δεν χρειαζόμαστε φωτοβολίδες, χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα κάνουνε πολιτική ουσίας, και όχι επικοινωνίας».

Η λογική αυτή αφορά στην παράλληλη προσπάθεια δημιουργία ενός μεγάλου κόμματος, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αυτή τη στιγμή αγωνιούν για τη ζωή τους, το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους, συνέχισε ο ίδιος τονίζοντας πως «καλά είναι τα υπερεξοπλιστικά προγράμματα για την αμυντική θωράκιση της χώρας, αλλά έχουμε σοβαρά προβλήματα στον τομέα της παιδείας, των υποδομών, της υγείας κ.ο.κ.».

«Όταν έχεις όλα αυτά τα προβλήματα και επενδύεις μόνο στην επικοινωνιακή πολιτική,  δεν  μπορείς  να λες στον εαυτό σου ότι καλώς τα έκανες ως ένας νέος “μεσσίας” της χώρας. Η  χώρα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή μεσσίες, αλλά σωστούς πολιτικούς που θα την πάνε σε πιο ασφαλή μονοπάτια, ώστε να ανοιχτούμε. Από τον Αύγουστο του ’18  και μετά δεν έχουμε μνημόνια, δεν έχουμε  υποχρεώσεις και όλες αυτές τις αγκυλώσεις που  κρατούσανε τη χώρα μας πίσω, έχουμε όμως έναν κόσμο ο οποίος περιμένει την ανάπτυξη που ποτέ δεν έρχεται» ανέφερε κάνοντας λόγο για «δισεκατομμύρια που δεν πηγαίνουν προς  τη σωστή κατεύθυνση, ήτοι την πρόοδο και την ευημερία του λαού». «Εδώ έρχεται και ο ρόλος της Νέας Αριστεράς, να ξεφύγει από τις παλιές αγκυλώσεις του δήθεν κυβερνητισμού και να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις οι οποίες ίσως κάποια στιγμή γίνουν και εν δυνάμει κυβερνητικές προτάσεις» πρόσθεσε.

«Η τοπική κοινωνία να αντιπαραθετεί και πολιτικά στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Ερωτηθείς ως προς το κοινοβουλευτικό «ραντεβού» της εβδομάδας ήτοι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και την «αναβάθμιση» του ΔΠΘ ο βουλευτής Ροδόπης αντιπαρέβαλε τον «ντόρο» αλλά και την κοινωνική αναταραχή που είχε προκαλέσει το 2018 η ίδρυση της 4ης Νομικής στην Πάτρα η οποία και αποφεύχθηκε, με τις προβλέψεις του υφιστάμενου νομοσχεδίου που όπως εξήγησε «στην ουσία θα επιτρέψει τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, και άρα και νομικών σχολών για παράδειγμα, σε διάφορα σημεία της χώρας».

«Σε αυτά θα μπορούν να πηγαίνουν όσοι έχουν χρήματα. Επίσης όπου υπάρχουν ιδιωτικά  πανεπιστήμια, το κεφάλαιο μπορεί να επενδύσει σε ένα σημείο και μετά να το καταργεί  και  να  επενδύει σε άλλο σημείο. Όσο υπάρχει δηλαδή το χρήμα, η μετεγκατάσταση των ιδιωτικών δομών είναι πανεύκολη υπόθεση. Οπότε θα μπορεί να αλλάξει ο πανεπιστημιακός χάρτης της  χώρας συνεχώς, οι εκπαιδευτικοί να μην ξέρουν πώς να  αντιμετωπίσουν το ζήτημα,  γιατί  θα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα ιδιωτικά  πανεπιστήμια  και θα  είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση» πρόσθεσε απευθύνοντας έκκληση προς την τοπική κοινωνία «να δουν το ζήτημα λίγο καλύτερα και να αντιπαρατεθούνε σε αυτό και πολιτικά». Από την άλλη, πρόσθεσε, «προσπαθούνε όλοι να ενδυναμώσουν το ΔΠΘ και από την άλλη κανένας δεν είχε επισκεφτεί τον Κοσμήτορα και τα μέλη ΔΕΠ των τμημάτων της ΣΚΑΣ που συγχνωνεύονται πλην του Αλέξη Χαρίτση» για να απευθύνει τις ευχαριστίες τους στα μέλη της σχολής με τα οποία συναντήθηκαν.

«Το πόρισμα της Διακομματικής δεν καλύπτει κανέναν, ούτε αυτούς που μπαίναν στις συνεδριάσεις»

Κλείνοντας ο βουλευτής Ροδόπης της «Νέας Αριστεράς» αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κ.Χαρίτση στην συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για την πρωτοβουλία κατάθεσης ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για την Θράκη, τονίζοντας πως «ο κ.Χαρίτσης είπε αυτό που έπρεπε να πουν οι τοπικοί βουλευτές της Θράκης, όλο αυτό το διάστημα εμπαιγμού με την Διακομματική Επιτροπή».

«Πρέπει να υπάρχει ένα ειδικό σχέδιο,  ειδικά εφαρμόσιμο για την περιοχή μας, πάνω στο οποίο θα δουλέψουμε, ώστε να βγάλουμε ένα συνολικό πόρισμα το οποίο όμως θα διαβουλευτούμε με την κοινωνία και όχι πίσω από κλειστές πόρτες  με κάποιους εκπροσώπους» ανέφερε για να ξεκαθαρίσει πως το πόρισμα της Διακομματικής «δεν καλύπτει κανέναν, ούτε αυτούς που μπαίναν στις συνεδριάσεις». «Απλώς κάθε 30 χρόνια πρέπει να γίνεται μια διακομματική» πρόσθεσε για να καταλήξει «υπάρχει μια “παραφιλολογία” στους διαδρόμους  της βουλής, που λέει πως όταν δεν θέλεις να κάνεις  δουλειά ανακοινώνεις μια ξεχωριστή επιτροπή. Προφανώς αυτή ήταν μια από τις ξεχωριστές επιτροπές, που πέρασε τόσος καιρός,  αλλά δεν έχει συνεισφέρει καθόλου στην  περιοχή  μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.