Η Λαικη Συσπειρωση Δημου Κομοτηνης για το προβλημα με την θερμανση του Δημοτικου Σχολειου Κοσμιου

«Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής»

Ευθύνες τόσο στη Δημοτική Αρχή, όσο και στην κυβέρνηση καταλογίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κομοτηνής με αφορμή τη βλάβη στο λέβητα του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου, που είχε σαν αποτέλεσμα αρχικά οι μαθητές να κάνουμε μάθημα με αερόθερμα και στη συνέχεια να κλείσει το σχολείο επί διήμερο προκειμένου να γίνει αντικατάσταση του παροπλισμένου λέβητα.

Η δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης θίγει το ζήτημα της υποχρηματοδότησης για δαπάνες επισκευής και συντήρησης σχολικών μονάδων ενώ χαρακτηρίζει συνένοχες για την κατάσταση και τις λοιπές παρατάξεις της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό της διοίκησης του Δήμου.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Κομοτηνής:

«Με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων για το 2024 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου ήρθαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ασκούμενης πολιτικής για την Παιδεία, της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλαδή τα ελάχιστα κονδύλια, την υποβάθμιση της Παιδείας, το γεγονός πως δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την ικανοποίηση ακόμα και των στοιχειωδών αναγκών.

Εν έτει 2024 ο λέβητας του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου μένει ασυντήρητος και με βλάβη, με αποτέλεσμα να λειτουργεί το σχολείο ουσιαστικά χωρίς την απαραίτητη θέρμανση ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που έχουμε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Εν έτει 2024 μεταφέρονται αερόθερμα «όπως όπως» στο Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου από την Δημοτική Αρχή Κομοτηνής, αντί να υπάρξει άμεση επισκευή ή αντικατάσταση του λέβητα.

Την ώρα που δίνονται απλόχερα επιχορηγήσεις δισεκ. ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την ώρα που ξοδεύονται δισεκ. ευρώ σε δαπάνες για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα μειώνονται οι επιχορηγήσεις προς τους δήμους για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων, ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, στις ανάγκες για συντήρηση των σχολικών μονάδων.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της δημοτικής αρχής Κομοτηνής, που ανέχεται την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων, «χωρίς να λέει κουβέντα». Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη συζήτηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής για τον προϋπολογισμό που συνέταξε η δημοτική αρχή για το 2024 όπου οι επιχορηγήσεις για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων διαμορφώνονται στις 217.500 €, όσο δηλαδή και το 2023, και οι οποίες μειώθηκαν από τα 218.700 € που ήταν τα έτη 2022 και 2021. Ενώ αντίθετα ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε περίπου 17% από το 2021 έως τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Συνένοχες, βέβαια, είναι και οι παρατάξεις τις αντιπολίτευσης που είτε έκριναν «νωπή» την λαϊκή εντολή (!!!) για να κάνουν αντιπολίτευση, και απείχαν από την ψηφοφορία, διευκολύνοντας έτσι την διοίκηση να περάσει τον προϋπολογισμό, όπως η παράταξη Γραβάνη. Είτε υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό της διοίκησης Γκαράνη, συμφωνώντας επί της ουσίας με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που κρατάει υποχρηματοδοτούμενους τους δήμους, όπως οι παρατάξεις Λαφτσή και Καραϊσκου.

Σε πλήρη αντίθεση με όλη αυτή τη σύμπνοια των άλλων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής καταψήφισε τον προϋπολογισμό για το 2024 αναδεικνύοντας πως είναι για ακόμη μία χρονιά κόντρα στις λαϊκές ανάγκες, αφού «σιγοντάρει» το πλαίσιο της κυβέρνησης που προβλέπει μείωση κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους, και αύξηση της τοπικής φορολόγησης για να μπορούν να καλύπτονται ακόμη και αυτές οι στοιχειώδεις ανάγκες όπως η θέρμανση των μικρών μαθητών στα σχολεία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής απαιτεί να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί άμεσα ο λέβητας του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου ώστε να έχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί πραγματική θέρμανση ενόψει χαμηλών θερμοκρασιών. Η όποια επισκευή/συντήρηση/αντικατάσταση να γίνει σε ώρες που δεν λειτουργεί το σχολείο για την ασφάλεια μαθητών και δασκάλων. Παράλληλα, να υπάρξει μέριμνα ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα έλλειψης πετρελαίου στα σχολεία του Δήμου. Διεκδικούμε αύξηση της χρηματοδότησης για δαπάνες επισκευής και συντήρησης σχολικών μονάδων και αύξηση της χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.