Συνεδριασε το Συντονιστικο Τοπικο Οργανο Πολιτικης Προστασιας του Δημου Κομοτηνης

Έγκαιρη έναρξη προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο

Συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής, με αντικείμενο την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο 2024.  Στο συντονιστικό όργανο έγινε αρχικά ένας απολογισμός της περσινής αντιπυρικής περιόδου όπου αντιμετωπίσθηκε έγκαιρα και επιτυχώς η πυρκαγιά στην περιοχή της Γρατινής καθώς και των όμορων Δήμων.

Παράλληλα όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, ο Δήμος Κομοτηνής σε όλες τις πυρκαγιές, όπου του ζητήθηκε, παρείχε βοήθεια με υδροφόρα, μηχανήματα καθώς και πυροσβεστικά που  χρησιμοποιούν οι εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής. Επιπλέον, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με τους εθελοντές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ανταποκρίθηκαν άμεσα κατά την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών που πραγματοποιήθηκε από τον οικισμό Γρατινής και από οικισμούς  όμορων Δήμων. Για τους κατοίκους που απομακρύνθηκαν εξασφαλίσθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής χώρος προσωρινής διαμονής και περίθαλψη, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης θέματα πρόληψης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων κατά την αντιπυρική περίοδο:

  1. προετοιμασία των μηχανημάτων οχημάτων προσωπικού του Δήμου Κομοτηνής για την παροχή βοήθειας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε περίπτωση πυρκαγιάς
  2. συντήρηση δημοτικού και κυρίως δασικού οδικού δικτύου με μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου
  3. καθαρισμοί σκουπιδιών σε κοινόχρηστους χώρους κοντά σε δάση και οικισμούς, με μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου, καθαρισμοί δασυλλίων σε οικισμούς και στο δάσος της Νυμφαίας από καύσιμη ύλη
  4. ενημέρωση των προέδρων των Κοινοτήτων καθώς επίσης των δημοτών για την τήρηση των μέτρων κατά την αντιπυρική περίοδο
  5. καθαρισμός οικοπέδων ιδιωτών που δεν προβαίνουν σε καθαρισμό από την καύσιμη ύλη σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία
  6. παροχή εξοπλισμού και πυροσβεστικών οχημάτων στις εθελοντικές ομάδες Ερυθρού Σταυρού και Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
  7. εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας σε οικισμούς και κτίρια του Δήμου Κομοτηνής που βρίσκονται εντός δασικών περιοχών.

Ο Δήμαρχος, Ιωάννης Γκαράνης διαπίστωσε την άριστη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και την ετοιμότητα του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής, η οποία αποδείχθηκε στην περσινή πυρκαγιά στην περιοχή της Γρατινής. Επεσήμανε δε την έγκαιρη έναρξη προετοιμασίας του Δήμου για την αντιπυρική περίοδο.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης: Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Θέμης Τζενετίδης, ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Αδαμάντιος Ευτυχιάκος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής Αθανάσιος Αραμπατζίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, Λεωνίδας Τσιάρας, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δασών Ν. Ροδόπης, Μαρίνα Γκοτζαρίδου, ο Διοικητής Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής, Σταύρος Βαργεμιτζίδης, ο επιτελής της ΧΧΙΤΘΤ, Νικόλαος Καλούδης, ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ Τμήμα Κομοτηνής, Ιωάννης Βασιλειάδης, ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Πόρτο Λάγους, Αθανάσιος Αγγελίδης, ο εκπρόσωπος του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, Ιωάννης Σπανός, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ροδόπης, Απόστολος Τομζάς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Τμήμα Κομοτηνής, Κωνσταντίνος Θεοδοσιάδης, ο Πρόεδρος του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης και εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δια της αποστολής εισήγησης ηλεκτρονικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.