Ο δρομος για μια πιο βιωσιμη πολη περνα απο τα ΣΒΑΚ

Η 2η Δημόσια Διαβούλευση για τον σχεδιασμό της βιώσιμής κινητικότητας για την επόμενη δεκαετία έλαβε χώρα στην Κομοτηνή

Το επόμενο βήμα για την δημιουργία ενός σχεδίου για τις μετακινήσεις στο Δήμο Κομοτηνής για την επόμενη δεκαετία, έκανε το πρωί της Τρίτης 31 Μαΐου ο Δήμος, με την 2η Δημόσια Διαβούλευση στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Βασικό αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με επίκεντρο την κινητικότητα κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών που θα υποδεικνύει με σαφήνεια τα μέτρα και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να αναπτύξει ο Δήμος κατά την επόμενη δεκαετία.

Προβλήματα όπως όλες οι ελληνικές πόλεις

Τα ευρήματα από την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης κινητικότητας στην πόλη της Κομοτηνής, παρουσίασε η συγκοινωνιολόγος μηχανικός κ. Ελένη Βεράνη, μέλος της μελετητικής ομάδας του αναδόχου που εκπονεί το Σχέδιο, καθώς και το όραμα, τις προτεραιότητες και τα εναλλακτικά σενάρια που σε δεύτερο στάδιο θα καθορίσουν τα μέτρα του ΣΒΑΚ, ώστε να βγει το τελικό σχέδιο δράσης, που θα ορίζει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσει ο Δήμος στην επόμενη δεκαετία σε επίπεδο κινητικότητας.

Αυτή τη στιγμή, σε διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών, διαλέγουν την φιλοσοφία και την κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί στο μέλλον, και στο τέλος του σχεδίου, θα υπάρξουν μέτρα που θα αφορούν την κινητικότητα.

Από την μέχρι τώρα μελέτη τους έχουν διαπιστώσει πως στην Κομοτηνή υπάρχουν τα προβλήματα που εντοπίζονται σε όλες τις ελληνικές επαρχιακές πόλεις, όπως συμφόρησης της κεντρικής περιοχής, παράνομης στάθμευσης κ.α.

Εκεί που προσβλέπουν τα σχέδια Αστικής Κινητικότητας είναι να οδηγήσουμε  τις ελληνικές πόλεις σε ένα μέλλον με πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς, όπως οι πεζοί και το ποδήλατο, και να μειώσουν και τη χρήση του αυτοκινήτου.

Σημαντικό εργαλείο για χρηματοδότηση έργων

Μετά την καταγραφή της κατάστασης της πόλης και των αναγκών που υπάρχουν, μπορούν να προχωρήσουν στα σενάρια υλοποίησης, επισήμανε η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής κ. Δέσποινα Πάσσου, τονίζοντας πως η κινητικότητα δεν αφορά μόνο τα οχήματα, αλλά τους πεζούς, τους ποδηλάτες, και πλέον τα ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια, μαζί με την προσβασιμότητα της πόλης, και την μετατροπή δρόμων είτε σε πεζοδρόμους είτε σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Έχοντας καθορίσει το πλαίσιο, θα κατατεθούν προτάσεις και στη συνέχεια θα διερευνήσουν τι μπορεί να εφαρμοστεί σαν έργο με τη χρήση των επόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα προκύψουν στην πορεία.

Ανέφερε πάντως πως προηγούμενα προγράμματα για την κινητικότητα στην Κομοτηνή έχουν φέρει αποτελέσματα, βοηθώντας την κίνηση των πεζών και πολλές φορές και των οχημάτων.

Σχεδιάζουν το μέλλον της κινητικότητας

Τέλος ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης επισήμανε πως η μελέτη αυτή θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη, με πολλαπλά οφέλη όπως η προσβασιμότητα, η αποτελεσματικότερη μετακίνηση και η ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος.

Άλλωστε η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα αντιμετωπίζει ενιαία όλα τα ζητήματα που αφορούν στην κινητικότητα των προσώπων, την αλληλεπίδραση με τις χρήσεις γης και τον αστικό χώρο, τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία, την απασχόληση και άλλα, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους παρεμβάσεων στον αστικό ιστό της πόλης.

«Μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, όπως η σημερινή, καλούμαστε όλοι μαζί, διοίκηση, υπηρεσίες, φορείς, πολίτες, με την αρωγή των μελετητών μας, να σχεδιάσουμε το μέλλον της κινητικότητας στην πόλη μας, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση του οράματος για την κινητικότητα» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.