Προυπολογισμος: Σημερα η ψηφιση του

Το μεσημέρι οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Κορυφώνεται σήμερα, με την σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών, η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 στην Βουλή.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 το πρωί με τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των 9 κομμάτων και αμέσως μετά θα ανοίξει ο κύκλος τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών.

Ακολουθώντας την διαδικασία η αρχή θα γίνει με την κεντρική ομιλία της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και στην συνέχεια με αντίστροφη σειρά δύναμης θα πάρουν το λόγο οι επόμενοι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων ώστε περίπου στις 7:00 – 7:30 το απόγευμα να ξεκινήσει η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού προηγουμένως μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία του προϋπολογισμού που παραδοσιακά έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ενώ είθισται οι δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων να συγκεντρώνουν ευρύτερη υποστήριξη.

H σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να διατεθεί για έναν κύκλο δευτερολογιών των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, και στη συνέχεια για τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με την αντίστροφη σειρά της δύναμης των εννέα κοινοβουλευτικών ομάδων.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και να παρουσιάσει τον οδικό μεταρρυθμιστικό χάρτη της κυβέρνησης για το 2024, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για εξαγγελία «έκπληξη» για την στήριξη των εισοδημάτων αππό την ακρίβεια.

Ο προϋπολογισμός του 2024 περιλαμβάνει νέες παροχές ύψους 2,7 δισ. ευρώ και μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που ενισχύονται μετά από 13 χρόνια μειώσεων και στασιμότητας.

Το κονδύλι για τις αυξήσεις μισθών ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ ενώ για αυξήσεις στις συντάξεις θα δοθούν άλλα 900 εκατ. ευρώ. Επίσης, αυξάνονται οι δαπάνες για την Παιδεία κατά 255 εκατ ευρώ και για την Υγεία κατα 481 εκατ ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.