Ν. Ανδρουλακης: «Ειναι ζητουμενο πια περισσοτερο απο ποτε να χτισουμε ενα αρρηκτο κοινωνικο μετωπο νικης και ριζικης αλλαγης»

Όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από το βήμα της ΔΕΘ

Το σκάνδαλο των υποκλοπών και δη της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, ήταν -όπως αναμενόταν- το επίκεντρο της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.

«Δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό και την αδικία που επιβάλει η σημερινή κυβέρνηση;», ήταν το δίλημμα που έθεσε στους πολίτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με φόντο τις επερχόμενες εκλογές.

Με το σκάνδαλο της παρακολούθησής του να βρίσκεται στο προσκήνιο, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «επιτελικό παρακράτος Μητσοτάκη που ελέγχει την εξουσία», ενώ μνημόνευσε τη φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις μετά την αποκάλυψη, το «όλα στο φως» που, όπως είπε, «έχει μετατραπεί για πολιτική του ασπίδα σε “όλα στο σκοτάδι”».

Στην ομιλία του έθεσε ως δεδομένους τους λόγους παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, που ξεκίνησε όπως υποστήριξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μόλις λίγους μήνες πριν τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής. Αναφέρθηκε και στην αείμνηστη Φώφη Γεννήματα, που ήταν υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος, λέγοντας ότι ο θάνατός της «ανέτρεψε τα σχέδιά τους».

Απάντηση στα περί «τερατογένεσης»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλησε να απαντήσει και στον όρο «τετατογένεση» που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ρωτώντας: «Τι θέλει να πει ο ποιητής με τον όρο τερατογένεση», λέγοντας ότι «Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία από αυτές».

«Έχετε ακούσει για την τερατογένεση της αποστασίας του ‘65; Θυμάστε το ‘89 και το ειδικό δικαστήριο; Την τερατογένεση του αντιμνημονιακού μετώπου εμπαιγμού που στήσατε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπλυθούν οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας; Όλα αυτά είχαν στόχο την παράταξη μας. Είναι χαραγμένα στο πολιτικό DNA μας.

Καταβάλλετε αγωνιώδεις προσπάθειες για να αλλοιώσετε την ιστορία, αλλά υπάρχει ιστορική μνήμη. Εμείς δεν πρωταγωνιστήσαμε σε καμία τερατογένεση. Ήσασταν ο θύτης και ήμασταν το θύμα. Γι’ αυτό είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη της χώρας. Δεν παίζουμε παιχνίδια με τους θεσμούς και το κράτος δικαίου», πρόσθεσε.

Ενώ για τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πριν την απομάκρυνσή μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε αναφορά στο βιβλίο του Τζωρτζ Όργουελ «Ο Μεγάλος Αδελφός». «Αν ζούσε ο Όργουελ για να ξαναγράψει το βιβλίο, θα μπορούσε να γράψει για τον “μεγάλο ανιψιό”» είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας αυτό το κομμάτι της ομιλίας του, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε εκ νέου το δίλημμα για τις εκλογές: «Δημοκρατική ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ ή ανοχή στον καθεστωτισμό, στον λαϊκισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ» και κάλεσε τον ελληνικό λαό να ακολουθήσει την παράταξη «για μια νέα εποχή και να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας απογοητεύσουμε”.

Συνέχισε λέγοντας ότι το σλόγκαν «Συνέπεια – Συνέχεια – Σταθερότητα», που διαφήμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, στην πραγματικότητα σημαίνει «Ασυνέπεια – πισωγύρισμα – αστάθεια». «Βιώνουμε την πλήρη αποκαθήλωση και ηθική απαξίωση του “επιτελικού” κράτους του κ. Μητσοτάκη. Ενός απόλυτα συγκεντρωτικού, κλειστού και αδιαφανούς συστήματος ελέγχου και νομής της εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματός του

Πρότεινε δε ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στους θεσμούς, στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, που κινείται σε δύο κατευθύνσεις: Την ενίσχυση της ευθύνης, της λογοδοσίας και της διαφάνειας, την αποτελεσματικότητα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έθεσε συγκεκριμένους εθνικούς στόχους για τους οποίους περιέγραψε τους βασικούς άξονες του προγράμματος που θα παρουσιαστεί σύντομα κι αφορούν: ένα νέο παραγωγικό μοντέλο , στο πεδίο της εργασίας πλήρη δικαιώματα και αξιοπρέπεια, κοινωνικό κράτος που θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, το Δημογραφικό.

Για την κοινωνική κατοικία μίλησε για ετεροχρονισμένες εξαγγελίες και «σε αυτό το θέμα πραγματικά χαίρομαι που με παρακολούθησαν προσεκτικά και προσέτρεξαν στην πολιτική μας», όπως είπε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για Δημόσιο, Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα, που εγγυάται την αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες, με θεσμοθέτηση αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους με επαναφορά μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ, στην ενίσχυση και ριζική του ΕΣΥ αναμόρφωση για να ανταπεξέλθει στη νέα εποχή, για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία όπου διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις.

Ειδική αναφορά έκανε σε ένα εντελώς διαφορετικό φορολογικό σύστημα, με το οποίο θα τελειώσει ο φορολογικός λαϊκισμός .

«Είναι ζητούμενο πια περισσότερο από ποτέ να χτίσουμε με τους δημοκρατικούς πολίτες, ένα άρρηκτο κοινωνικό μέτωπο νίκης και ριζικής αλλαγής. Για την αξιοπρέπεια και την προκοπή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Η πατρίδα αξίζει περισσότερα. Μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.