Μηνυματα ειρηνης και συνεργασιας απο Κ. Μητσοτακη-Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν

Κ. Μητσοτάκης: «Αισθάνομαι ιστορικό χρέος να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα δίπλα»

Ρ. Ταγίπ Ερντογάν: «Ευελπιστώ ότι θα πραγματοποιούμε τέτοιες συναντήσεις τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο»

Μετά από έξι χρόνια ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε ξανά την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της γείτονας χώρας συναντήθηκε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας σε πολύ καλό κλίμα. Στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών μάλιστα υπογράφηκε Κοινή Διακήρυξη Φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για συνεργασία και καλή γειτονία, όπως ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Το αεροπλάνο που μετέφερε το Τούρκο Πρόεδρο προσγειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και τον υποδέχθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο Τούρκος πρόεδρος στις 11.30 έγινε δεκτός από την Ελληνίδα ομόλογό του στο προεδρικό Μέγαρο. 

Συνάντηση Κ. Σακελλαροπούλου- Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο πλαίσιο των δηλώσεών τους μπροστά στις κάμερες η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε ανάμεσα σε άλλα «τα τραγικά συμβάντα που έζησαν οι χώρες μας το τελευταίο διάστημα και το αίσθημα αλληλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς που έδειξαν είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι δύο λαοί», ενώ τόνισε την ανάγκη για εμβάθυνση της συνεργασίας και αποφυγή των εντάσεων.

Σε άλλο σημείο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε «εάν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας είναι πιο αναγκαίο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν για την ενίσχυση της ευημερίας. Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν ζητήματα που όπου έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις είναι σημαντική η διατήρηση και εμπέδωση του θετικού κλίματος». 

Απαντώντας ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αποτελεί σημαντικό βήμα για τις δύο χώρες. «Θα συζητήσουμε ποια βήματα έχουμε να κάνουμε σε όλα τα θέματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς. Έχει μεγάλη σημασία να κοιτάμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ο Ταγίπ Ερντογάν έγινε δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών που ακολούθησαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Καλής Γειτονίας, συμφωνία και για χορήγηση βίζας προς Τούρκους πολίτες για δέκα ελληνικά νησιά, ενώ επισήμανε ότι τα επόμενα βήματα είναι η διεύρυνση της θετικής ατζέντας και της οικονομικής συνεργασίας.

«Η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Ο συγκυρίες έφεραν τον έναν απέναντι στον άλλον αρκετές φορές. Υπάρχουν φωνές και στις δύο χώρες που δε συμφωνούν με την προσέγγιση, όμως αισθάνομαι ιστορικό χρέος να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα δίπλα. Πετύχαμε οι σχέσεις μας να επανέλθουν σε ήρεμα νερά. Θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο θέμα της Χάγης σημειώνοντας ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να υπάρξει «προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας που είναι για την Ελλάδα η μοναδική διαφορά».

Για το μεταναστευτικό και το κυπριακό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι υπάρχει σημαντική μείωση των ροών «ως αποτέλεσμα φύλαξης των συνόρων και της πολύ καλύτερης συνεργασίας των αρχών των δύο κρατών».

«Αναφορικά με τη σταθερή ενταξιακή πορεία η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορηγήσεων προς τους Τούρκους πολίτες. Η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επισκέπτονται όλο τον χρόνο για επτά μέρες δέκα νησιά μας, τα οποία είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε διαθέτουν πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία».

«Διαφωνούμε και στο κυπριακό» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει «δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας των ηνωμένων εθνών».

Σχετικά με τη διακήρυξη περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «σήμερα 100 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, υπογράψαμε το σύμφωνο σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα τους διαλόγου και αναγνωρίζει τις δυνατότητες συνεργασίας».  

Να συναντιόμαστε μια φορά τον χρόνο

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται ξανά στην Αθήνα σημειώνοντας «η συνεδρίαση αποτελεί ένδειξη της θέλησης για καλή συνεργασία, ευελπιστώ ότι θα πραγματοποιούμε τέτοιες συναντήσεις τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Θα είναι καλό και για τις δύο χώρες».

«Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγρραφία, και τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς.  Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα σε δύο χώρες, πόσο μάλλον ανάμεσα σε αδέρφια. Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε το αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Να γίνουμε παράδειγμα προς τον κόσμο. Δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν, εμμέσως πλην σαφώς, και την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα την άνοιξη.

«Με τη διακήρυξη της Αθήνας περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας φαίνεται η βούλησή μας για τη βελτίωση των σχέσεών μας» σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει ότι «συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές μας εμπόριο, αλλά και τη βελτίωση των εργομεταφορών όπως η κατασκευή και δεύτερης γέφυρας στον Έβρο».

Διαφωνία σε χαμηλή ένταση για τη μειονότητα

Οι δύο ηγέτες, πάντως, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στο ζήτημα της μειονότητας στην Θράκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά ότι «ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μουσουλμανικής μειονότητας καθορίζεται από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάνης».

«Εκφράσαμε τις προσδοκίες μας για τις απαιτούμενες από το διεθνές δίκαιο βελτιώσεις στην κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη…. Η αύξηση της ειρήνης και της ευημερίας της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και της ρωμείκης μειονότητας στη χώρα μας θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μας», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Παίρνοντας τον λόγο για δεύτερη φορά ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: ««Για εμάς η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Αγωνιζόμαστε πάντα για να διασφαλίζουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μουσουλμανικής μειονότητας καθορίζεται από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης να διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν η κυβέρνηση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.