Μαρια Σπυρακη: «Ολη η Θρακη θα πρεπει να εχει την εικονα της Αλεξανδρουπολης σταδιακα, που ανθιζει επειδη εγινε σοβαρη προσπαθεια»

Περιοδεία στη Ροδόπη πραγματοποίησε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ θέτοντας τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου αλλά και το «στοίχημα» των Ευρωεκλογών

Από τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών και συγκεκριμένα την έδρα του, τις Σάπες, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών ξεκίνησε την περιοδεία της στην Ροδόπη, το πρωί της Πέμπτης, 4 Απριλίου, η Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Μαρία Σπυράκη.

Η κ. Σπυράκη εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της για την περιοχή και την Θράκη γενικότερα, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και από τις δυο πλευρές τόσο σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση και τα συστήματα παροχής νερού στον Δήμο όσο και σε θέματα που αφορούν τις φυσικές καταστροφές, την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες αυτής τις οποίες επωμίζεται και καλείται να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» συμφώνησαν στην από κοινού διεκδίκηση μίας σειράς προτάσεων που θα μπορούσαν να τύχουν χρηματοδότησης από δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν δράσεις με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη, επικεντρωμένο στην αξιοποίηση των ΑΠΕ, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές κοινότητες και την ευρύτερη ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων.

«Οι πολίτες του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών παλεύουν με κομμάτια της ευρωπαϊκής καθημερινότητας που είναι αυτονόητα»

Μάλιστα η Ευρωβουλευτής δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει λεπτομερώς τις προτάσεις ως προς την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση τους, ενώ στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκαν τόσο η ανάγκη για την διαρκή ιατρική υποστήριξη με την ύπαρξη κινητής μονάδας προληπτικών ελέγχων και ενημέρωσης για θέματα υγείας, όπως καρδιολογικά νοσήματα, καρκίνος, παχυσαρκία κ.ά., καθώς και το πρότυπο έργο πολιτικής προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης καθώς πρόσφατα έπληξαν τον Δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά.

Όπως άλλωστε τόνισε η ίδια «η φροντίδα για περιοχές όπως ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών θα πρέπει να είναι εντατική και να αφορά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, οι οποίοι παλεύουν με κομμάτια της ευρωπαϊκής καθημερινότητας που είναι αυτονόητα». Η κ.Σπυράκη έδωσε το παράδειγμα της ποιότητας των σωλήνων του δικτύου υδροδότησης, εξηγώντας πως αυτό το ζήτημα έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, τονίζοντας ωστόσο πως έχουν γίνει πραγματικά πολύ σοβαρά ζητήματα  στην περιοχή. «Οι Σάπες είναι το μέρος στο οποίο χρειάστηκε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και κατά την υλοποίηση και ανασυγκρότηση της Θράκης» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να προχωρήσουμε με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που είχαμε στο παρελθόν».

Η κ.Σπυράκη βρέθηκε ακολούθως στην Κομοτηνή όπου είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ.Χριστόδουλο Τοψίδη, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων «Ζυθοποιία Μακεδονίας- Θράκης», Alfa Beta Roto και τις εγκαταστάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος επίσης στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Ερωτηθείσα για το τι μπορεί να κάνει η Ε.Ε. για την ανάσχεση της επενδυτικής και επιχειρηματικής «ερήμωσης» της περιοχής, η κ.Σπυράκη έσπευσε να υπενθυμίσει τα διαμειβόμενα σε σχέση με το εργοδοτικό κόστος (12%) και την κατάργησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ που επικαλέστηκε την Ε.Ε. καθώς και την σχετική παρέμβασή της στην Επίτροπο και την Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. που «προσέφερε» την απάντηση που αποτέλεσε όπως τόνισε τη νομική βάση για να θεσμοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση την επιστροφή της στήριξης.

«Νομίζω ότι είμαι πολύ εξοικειωμένη με το πρόβλημα της βιομηχανίας και της παραγωγής στην περιοχή, η οποία χρειάζεται πλαίσιο υποστήριξης» ανέφερε τονίζοντας πως «το εργοδοτικό κόστος είναι ένα από τα στοιχεία της υποστήριξης, το οποίο θέσπισε αυτή η κυβέρνηση και το οποίο όμως δεν αρκεί. Η ανασυγκρότηση της Θράκης ήδη περιγράφεται και στο εθνικό σχέδιο και στο σχέδιο που δημιούργησε η Ειδική Επιτροπή ειδικά για την  περιοχή της Δαδιάς».

Η Ευρωβουλευτής της ΝΔ γνωστοποίησε πως υποχρεωτικά το 30% των πόρων που διαθέτει η Περιφέρεια θα πρέπει να διατίθενται για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, έργα που όπως τόνισε «δεν είναι πολυτελείας, γιατί χθες καήκαμε σήμερα μπορεί στην ίδια περιοχή να πνιγούμε».

Από εκεί και πέρα ό,τι υλοποιηθεί θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, συμπλήρωσε εξηγώντας πως «ο χρόνος έχει πολύ μεγάλη σημασία και για το δημογραφικό κομμάτι της Θράκης, και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εγκατασταθούν νέες οικογένειες εξαιτίας της δημιουργίας θέσεων  εργασίας. Γιατί  βλέπουμε ξαφνικά  την Αλεξανδρούπολη να ανθίζει, επειδή εκεί έγινε σοβαρή προσπάθεια και η κυβέρνηση ασχολήθηκε συστηματικά, αλλά και όλη η υπόλοιπη Θράκη θα πρέπει να έχει την εικόνα της Αλεξανδρούπολης σταδιακά, με τις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε περιοχή».

«Σοβαρότητα, σταθερότητα και μάχη στην Ευρώπη» το μήνυμα των Ευρωεκλογών

Κλείνοντας, κληθείσα να προσδιορίσει το μήνυμα της προσεχούς «μάχης» των ευρωεκλογών, η ίδια χρησιμοποίησε τους όρους «σοβαρότητα, σταθερότητα και μάχη στην Ευρώπη». «Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν το επίτευγμα μιας σκληρής μάχης που δώσαμε στην προηγούμενη θητεία και ήμασταν εκεί. Με μάσκες, με γάντια, λίγοι από τους  εκπροσώπους από την Ελλάδα στην Ε.Ε., αλλά ήμουνα σε αυτούς και ήμουνα εκεί, νυχθημερόν, πίσω από κλειστές πόρτες και διαπραγματεύσεις» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους 17 ηγέτες που υπέγραψαν πρώτοι τον κοινό δανεισμό. Και όταν όλοι απέρριπταν αυτή την πρόταση καταφέραμε με σοβαρή παρουσία, με μαχητική φωνή, με ισχυρή παρουσία της Νέας Δημοκρατίας, να φέρουμε  αυτό το αποτέλεσμα», το οποίο χαρακτήρισε ως το σημαντικότερα επίτευγμα και εργαλείο για την υπέρβαση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης που έφερε η πανδημία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.