Ιλχαν Αχμετ: «Βλεπω το “συνδρομο Οντερ Μουμιν” και στον κ. Οζγκιουρ Φερχατ»

«Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι ευκαιρία τώρα στις 25 Ιουνίου να αποδείξουν ότι δεν είναι άβουλα πρόσωπα»

Για όλα τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας μίλησε ο εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου και τη δυναμική του στο δεύτερο γύρο των εκλογών, καθώς επίσης και τη στόχευση του κόμματος για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Μεταξύ όσων συζητήθηκαν, έμφαση δόθηκε και στο «ταραγμένο» πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη Ροδόπη το τελευταίο διάστημα, αλλά και στα όσα λέγονται σχετικά με την ενδεχόμενη παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου, καθώς θεωρείται από πολλούς ο «υπαίτιος» του ροζ χρώματος του νομού. Ένα ζήτημα που απασχόλησε ιδιαίτερα την πολιτική επικαιρότητα γενικότερα της χώρας αλλά και συγκεκριμένα της περιοχής.

Ιλχάν Αχμέτ όμως αναλυτικά…

«Ο ελληνικός λαός κατάλαβε ότι η απλή αναλογική ήταν τυχοδιωκτισμός»

ΠτΘ: Θα ήθελα να κάνουμε μια  πρώτη αξιολόγηση του αποτελέσματος, κρίνοντας από τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, φαντάζομαι ότι είναι και μια δικαίωση και για εσάς προσωπικά και για το κόμμα αυτό καθ’ αυτό…

Ι.Α.: Το βράδυ των εκλογών στις 21 Μαΐου διαψεύστηκαν όλες οι δημοσκοπήσεις. Εμάς σαν ΠΑΣΟΚ μας έδιναν ότι θα είμαστε κάτω από 10%, αλλά τελικά αντέξαμε στην πίεση δύο τότε υποτιθέμενων μεγάλων κομμάτων και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ και πήραμε 11,5%. Αυτό ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Σε πανελλήνιο επίπεδο είχαμε τη «συντριβή» του ΣΥΡΙΖΑ, διότι αυτό δεν ήταν μια απώλεια μάχης, αλλά συντριβή. Εγώ πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια Α επιτυχία, και έχω το θάρρος να τον συγχαρώ, αλλά δεν ήταν μόνο ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, ότι η διακυβέρνησή του ήταν ΑΑ, ότι όλα έβαιναν καλώς. Ήταν η μεγάλη αντίρρηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ο φόβος των ελλήνων να τον ψηφίσουν ξανά.

ΠτΘ: Άρα καταλήγετε ότι δεν ήταν ψήφος η οποία επικροτούσε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ήταν ψήφος αποδοκιμασίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ι.Α.: Ο ελληνικός λαός κατάλαβε ότι η απλή αναλογική ήταν τυχοδιωκτισμός. Έβλεπε τον κ. Τσίπρα να προσπαθεί με μανία να κρατηθεί στην εξουσία και τον τιμώρησε, αφού δεν είχε προτάσεις. Δεν είναι ανόητος ο λαός. Ήξερε ότι δεν έβγαινε το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα, ότι δεν ήταν κοστολογημένο, και ότι ήταν άκρατος λαϊκισμός. Εμείς έτσι κρατηθήκαμε στο 11,5% και δεν συρρικνωθήκαμε από τα δυο μεγάλα κόμματα, διότι κάναμε μια σοβαρή αντιπολίτευση. Εκφράζουμε τη γνήσια σοσιαλδημοκρατία, έχουμε στελέχη με χρόνια εμπειρία την κρατική μηχανή και στη διοίκηση της χώρας. Έχουμε μακρά κυβερνητική εμπειρία σαν  ΠΑΣΟΚ, όπως και η Νέα Δημοκρατία. Είχαμε αξιοπιστία και ένα καλό και κοστολογημένο πρόγραμμα. 

«Οι αρχηγοί όταν χάνουν φεύγουν»

ΠτΘ: Είδαμε ότι επετεύχθη ο στόχος του υψηλού διψήφιου ποσοστού που είχαν θέσει εξ αρχής τα στελέχη του κόμματος. Τι συνεπάγεται αυτό για το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα;

Ι.Α.: Είναι μεγάλο στοίχημα για μας. Στις 25 Ιουνίου αφού πετύχουμε να αυξήσουμε και τα ποσοστά μας, ο Ανδρουλάκης και η κοινοβουλευτική ομάδα θα έχουν μεγάλη ευθύνη, διότι θα είμαστε στη βουλή, ο λαός θα στρέψει το κεφάλι του προς εμάς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια του και θα πάσχει από εσωκομματική διαμάχη. Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κρατηθεί πλέον στο τιμόνι του κόμματος.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι θα φύγει;

Ι.Α.: Πρέπει να φύγει. Αυτή είναι η δημοκρατία μας στην Ελλάδα. Οι αρχηγοί όταν χάνουν φεύγουν, αλλιώς θα είναι άλλο ένα σοβαρό πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά εμάς, αν καταφέρει ο πρόεδρός μας και η κοινοβουλευτική ομάδα, όλοι μαζί, θα κεντρίσουμε την προσοχή του λαού με σοβαρές προτάσεις, κάνοντας σοβαρή αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία, διότι στην παντοδυναμία της μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ασκήσει αξιόπιστο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Μιλάμε για ένα έλεγχο υγιή, όχι μηδενισμού όπως είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν τα καταφέρουμε πάμε για την εξουσία.

ΠτΘ: Άρα μιλάμε για αντιπολίτευση και κανένα επίπεδο συνεργασίας, γιατί και αυτό το σενάριο μελετάται ακόμα…

Ι.Α.: Όπως έχουμε πει ακόμα και με 149 δε θα υπάρξει συνεργασία. Αλλά νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει αυτοδυναμία, ακόμα και με 7 κόμματα στη βουλή. Θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας, αυτό πιστεύω. Ο ρόλος μας θα είναι οιωνή αξιωματική αντιπολίτευση. Σας λέω υπεύθυνα από δική μου εμπειρία, ότι ο λαός θα στρέψει την προσοχή του προς το ΠΑΣΟΚ και αν τα καταφέρουμε το 2027, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο λαός θα μας δοκιμάσει και θα μας δώσει και τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν υπάρχει εφησυχασμός, τίποτα δεν είναι δεδομένο.

«Η κακή πρακτική και διπλωματία ενός συγκεκριμένου προξένου, οδήγησαν τα πράγματα εδώ»

ΠτΘ: Το Σάββατο είχαμε παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με την περίπτωση της Ροδόπης η οποία παρέμεινε ροζ και το πρόσωπο του Οζγκιούρ Φερχάτ και προέκυψε και η απάντηση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε και έναν «εμφύλιο» στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη. Αυτά σε κάθε περίπτωση δεν τιμούν την περιοχή μας και κανέναν, είτε είναι μουσουλμάνος, είτε είναι χριστιανός. Θα ήθελα την τοποθέτησή σας.

Ι.Α.: Αυτό είναι ένα κορυφαίο ζήτημα. Πριν από δυο χρόνια περίπου η παρέμβαση ενός συγκεκριμένου προξένου, του κ. Μουράτ Ομέρογλου, στην πολιτική κατάσταση στη Ροδόπη ήταν πρωτοφανής. Δέχτηκα προσωπικά μεγάλες απειλές από τον ίδιο και μεγάλες παρεμβάσεις, σε σημείο μάλιστα κατά την περιοδεία μου στη Φιλλύρα σε ένα τζαμί, ενώ παρευρισκόταν κι αυτός εκεί, όταν ήρθε σειρά μου να χαιρετήσω κι εγώ ως εν ενεργεία βουλευτής δέχθηκα προσβολές μπροστά στον κόσμο. Ωστόσο κράτησα την ψυχραιμία μου. Εγώ είμαι πάντα υπηρέτης του λαού. Με δικές του παρεμβάσεις γράφηκαν πολλά άρθρα, διότι είχα ακολουθήσει μια συγκεκριμένη γραμμή, καθώς αν θυμάστε τότε ήταν μια περίοδος με υψηλή ρητορική πολέμου στις δυο χώρες. Η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν φτάσει θεωρητικά στο χείλος του πολέμου, σε μια τρομακτική κατάσταση. Εγώ προσπαθούσα με κάθε τρόπο να κρατήσω χαμηλά τους τόνους, μιλώντας για ειρήνη και  σταθερότητα στη Ροδόπη, εγγυώμενος την ασφάλεια της περιοχής. Επειδή ως εκλεγμένος βουλευτής δεν ακολούθησα την ρητορική του πολέμου και επειδή ως μειονοτικός βουλευτής εργαζόμουν και για τη μειονότητα αλλά και για την πλειονότητα, χωρίς να διαχωρίζω ανθρώπους, αυτά ενόχλησαν. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ κάναμε θεσμικές παρεμβάσεις και κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου πριν από δυο χρόνια, λέγοντας ότι κάτι συμβαίνει στη Θράκη, αλλά η Νέα Δημοκρατία «σφύριξε αδιάφορα» τότε.  Ο κ. Κατρούγκαλος ως βουλευτής τότε και πρώην υπουργός εξωτερικών, ερχόμενος στη Θράκη σε μια ομιλία του στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, είπε ότι υπάρχει ζήτημα άρθρου 42 της Συνθήκης της Βιέννης. Αυτό είναι οι παρεμβάσεις ξένων διπλωματών στην εσωτερική κατάσταση μιας ξένης χώρας. Αλλά στην δεδομένη συγκυρία κάποιες άλλες λογικές επικράτησαν στη Ροδόπη. Είτε με μεθόδευση ορισμένων που ήθελαν την όξυνση στη Ροδόπη, είτε από την Τουρκία. Πάντα υπήρχαν κάποιες παροτρύνσεις, αλλά αυτή τη φορά ήταν άνευ προηγουμένου. Και για όλα αυτά φταίνε ορισμένοι. Κάποιοι προκάλεσαν κι αυτό είναι προς πλήγμα της μειονότητας εξ αρχής.

ΠτΘ: Ειδικά η μειονότητα έχει παράδοση σε ό,τι αφορά την ψήφο στο κέντρο και στην αριστερά. Δεν είχε ποτέ ερείσματα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που λένε και οι ίδιοι οι βουλευτές. Άρα αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται αποκλειστικά, κατά τη δική σας άποψη, σε αυτή τη λογική και τη ρητορική;

Ι.Α.: Τόσο η δική μας ερώτηση πριν από δυο χρόνια, όσο και η δική μου τοποθέτηση, αναφερόταν σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, στη δράση του  προξένου Μουράτ Ομέρογλου και της «παρέας» του. Η κακή  πρακτική και η διπλωματία ενός συγκεκριμένου  προξένου, οδήγησαν τα πράγματα εδώ. Η  στήριξή του προς συγκεκριμένο υποψήφιο ήταν πασιφανής. Η μειονότητα ψήφιζε παραδοσιακά ΠΑΣΟΚ και είναι ευχαριστημένη από αυτό σε βάθος τριάντα ετών. Και η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει πράγματα, αλλά διαχρονικά τα περισσότερα τα έκανε το ΠΑΣΟΚ. Εξαπατήθηκε λοιπόν στο γεγονός ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει ξανά πρωθυπουργός, αυτό το έλεγε ο Οζγκιούρ Φερχάτ παντού και όλες οι μειονοτικές εφημερίδες και τα ραδιόφωνα σκοπίμως αυτό μετέδιδαν. Δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται και πρόκειται να εκλέξουμε έναν κυβερνητικό βουλευτή. Γεγονός που είχε ως έναν βαθμό μια επιρροή. Το αποτέλεσμα σήμερα συνοδεύεται και από τον ίδιο τον κ. Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος δυστυχώς για ακόμη μια φορά καλεί την μειονότητα στο γκρεμό, να γκρεμοτσακιστεί, να γράψει έπος αντιδρώντας και να σηκώσουν μπαϊράκι σαν τους γενίτσαρους. Ο Οζγκιούρ Φερχάτ, αντί να προσπαθήσει να μιλήσει πολιτικά, να δώσει ο ίδιος απαντήσεις, κρύβεται πίσω από αυτό το γεγονός. Τι θα κάνει στην ελληνική βουλή την επόμενη μέρα; Πώς θα στηρίξει τη Θράκη; Πώς θα βοηθήσει τη Ροδόπη και τους μειονοτικούς με όλη αυτή την κατάσταση που διαμορφώθηκε; Βλέπω το «σύνδρομο Οντέρ Μουμίν» και στον κ. Οζγκιούρ Φερχάτ. Θα έχουμε πρόβλημα και εγώ δεν επιθυμώ να  έχω πρόβλημα στη Θράκη. Φτάνει, κουραστήκαμε πια. Η μειονότητα κουράστηκε. Θέλει να βρει μια ανοιχτή πόρτα να τη βοηθήσει.

Το να λέει ο Οζγκιούρ Φερχάτ  στα καφενεία και να παίζει το θύμα, «με κυνηγάει η Νέα Δημοκρατία, με κυνηγάει το κράτος», αυτό είναι η προετοιμασία της αδράνειάς του για την επόμενη τετραετία.  Ο λαός, η μειονότητα, η πλειονότητα, δεν έχει χρόνο να χάσει στη Θράκη. Όπως στρώνεις έτσι θα κοιμηθείς. Γι’ αυτό καλούμε εμείς όλους τους προοδευτικούς τώρα και ιδίως την μειονότητα, να ξανασκεφτεί και να επαναπροσαρμόσει την ψήφο της. Δεν πρέπει να πάμε σε άλλες εποχές με άλλη νοοτροπία. Αυτή η αλαζονεία του νέου και κατά τα άλλα πρώην συναδέλφου Οζγκιούρ Φερχάτ, με προβληματίζει.  Είναι κακή τόσο για την μειονότητα, όσο και για την πλειονότητα.

«Να αλλάξει το χρώμα της Ροδόπης και από ροζ να γίνει πράσινο»

ΠτΘ: Τελικά οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι άβουλα όντα τα οποία όπου τους πει ένα προξενείο, ένας Ιλχάν και λοιποί, εκεί θα πάνε; Είναι πάρα πολύ προσβλητικό αυτό. 

Ι.Α.: Είναι προσβλητικό και είναι ευκαιρία τώρα στις 25 Ιουνίου να αποδείξουν ότι δεν είναι άβουλα πρόσωπα. Είναι ευκαιρία να αποδείξουν σε όλους ότι δεν χειραγωγούνται και να βάλουν ένα τέλος στον λαϊκισμό της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αξιοποίησε αυτό το γεγονός στο τέλος της ημέρας. Στις 25 Ιουνίου να αλλάξει το χρώμα της Ροδόπης και από ροζ να γίνει πράσινο, να δώσουμε ένα μάθημα και η μειονότητα να πει ούτε εδώ, ούτε εκεί. Δεν είναι θέμα να γίνει γαλάζια η Ροδόπη. Το θέμα  είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει τρίτο κόμμα στον νομό και να μην θέσουν σε κίνδυνο εμένα. Εάν κινδυνεύει κάποιος να  χάσει την έδρα του είμαστε εμείς. Οποιαδήποτε απώλεια έδρας θα ήταν οδυνηρή για την περιοχή, για την μειονότητα και για την πλειονότητα. Θα ήταν ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα και εύνοια για τη Νέα Δημοκρατία.

ΠτΘ: Είναι και συλλογικός ο αγώνας σας; Από όλα τα στελέχη;

Ι.Α.: Ελπίζω και πιστεύω ότι θα είναι συλλογικός. Πραγματοποιήθηκε μια νομαρχιακή κομματική συνέλευση στην οποία παρέστη ο κ. Πεταλωτής, η κ. Μουτουσίδου και ο κ. Μανανάς, δηλώνοντας ένθερμα όχι μόνο ότι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές στον συνδυασμό μας, αλλά θα στηρίξουν την προσπάθεια του κόμματος στο νομό και στις εκλογές του Ιουνίου. Επιπλέον, οργανώσαμε και κάποιες δράσεις. Θα επισκεφτούμε κάποια χωριά και της πλειονότητας, καθώς και όλο τον νομό, ενώ επίσης έχουμε σκεφτεί ενδεχομένως και την επίσκεψη στελέχους από την Αθήνα. Το κόμμα έχει και μνήμη και μυαλό. Τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί στην πολιτική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.