Στο Ελληνικο Διαδημοτικο Δικτυο Υγιων Πολεων του ΠΟΥ η ΠΑΜΘ

Επιθυμεί να αξιοποιήσει δράσεις και προγράμματα για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στο Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων στην Ελλάδα του ΠΟΥ από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την Τετάρτη 27 Μαρτίου.

Την εισήγηση έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης,  ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του συγκεκριμένου δικτύου, το οποίο μέχρι πρόσφατα ξεκίνησε μόνο με Δήμους, όμως πλέον δέχεται και ΟΤΑ Β’ βαθμού.

Αυτή η δυνατότητα υπάρχει ήδη στις Σκανδιναβικές χώρες και την Τσεχία, και πλέον στο δίκτυο σε όλη την Ευρώπη συμμετέχουν 33 Περιφέρειες.

Αυτή η πρακτική διευκολύνει την συνέργεια, τον συντονισμό και την συνεργασία όλων των φορέων της αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών.

Ειδικά για την ΑΜΘ, η ένταξή της στο δίκτυο θα την ωφελήσει μιας και θα ανήκει πλέον στον μοναδικό φορέα που ανήκει σε Δίκτυο του ΠΟΥ, και έχει αποκλειστικό σκοπό την προαγωγή της υγείας και την βελτίωση του περιβάλλοντος των πόλεων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η Περιφέρεια θα συμμετέχει σε πρωτοβουλίες για την πρόληψη που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της προαγωγή της υγείας μέσω του ΠΟΥ, καθώς και στα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα του δικτύου, καθώς και στην υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης στους Δήμους της ΑΜΘ, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Παναγιωτίδης επικαλέστηκε την εμπειρία του τα προηγούμενα δέκα χρόνια στο δίκτυο ως Δημοτικός Σύμβουλος Δράμας, τονίζοντας πως μέσω του δικτύου μπόρεσαν να κάνουν εάν ΚΕΠ Υγείας, καθώς και μια σειρά από προγράμματα προληπτικών εξετάσεων, σημειώνοντας πως αποτελεί βασικό εργαλείο για κάθε Περιφέρεια, και όχι μόνο τους Δήμους. Τόνισε μάλιστα πως ήδη συμμετέχουν δύο Περιφέρειες της χώρας στο Δίκτυο, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Από την αντιπολίτευση εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το αν θα έχει αποτελεσματικότητα η συμμετοχή της Περιφέρειας, παρότι τελικά το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την αρνητική ψήφο της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ η παράταξη «Μαζί για την Αλλαγή» ψήφισε παρών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.