«Γορδιος δεσμος» η υποθεση του δημοψηφισματος

«Μουδιασμένοι» οι πολίτες στην Κομοτηνή

Αιφνιδιασμένοι από τον καταιγισμό των τελευταίων εξελίξεων και σαστισμένοι απέναντι στα διλήμματα, τα οποία μπαίνουν μετά από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι της Κομοτηνής. Μερικοί έχουν καταλήξει ήδη αναφορικά με την επιλογή του «ναι» ή «όχι» την προσεχή Κυριακή, όμως μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας διακατέχεται από έντονο προβληματισμό και προσπαθεί να «ζυγίσει» τα γνωστά έως τώρα δεδομένα, τα πιθανά πλεονεκτήματα και τις πιθανές αρνητικές συνέπειες καθεμιάς από τις επιλογές.
 
Ακολουθούν ορισμένες τοποθετήσεις πολιτών της Κομοτηνής, που κατέγραψε ο «ΠτΘ» στον απόηχο της κρίσιμης απόφασης για το δημοψήφισμα και λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση για το «capital control» στις ελληνικές τράπεζες… 

Γιάννης Μπόρας «Στην αρχή ήμουν κάθετος στο “όχι”, ωστόσο και το “όχι” έχει κινδύνους»

Αποφασισμένος να πάρει θέση με την ψήφο του στο επικείμενο δημοψήφισμα, μας δήλωσε ο κ. Γιάννης Μπόρας, ιδιωτικός υπάλληλος στο επάγγελμα. Παρ’ όλα αυτά το περιεχόμενο της ψήφου του θα διαμορφωθεί με βάση τις συζητήσεις με οικείους τις επόμενες μέρες, αλλά και λεπτομερή μελέτη των μέτρων, που προτείνονται από τους δανειστές για το κλείσιμο της συμφωνίας. «Στην αρχή ήμουν κάθετος στο “όχι”, ωστόσο και το “όχι” έχει κινδύνους», σημείωσε, για να επισημάνει ότι θα αναζητήσει περαιτέρω πληροφόρηση, «ως επί το πλείστον από το ίντερνετ» όπως διευκρίνισε. Για τα μέτρα, που εφαρμόζονται την τρέχουσα εβδομάδα στις αναλήψεις από τις τράπεζες, ο κ. Μπόρας σημείωσε ότι «δεν μπορώ να πω ότι με αγχώνει αυτό, όσο το γεγονός ότι το πρόβλημα δε θα λυθεί άμεσα, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων». «Είναι μια κατάσταση που θα κρατήσει αν όχι δύο, έναν χρόνο, για να σταθεροποιηθεί», παρατήρησε, εκτιμώντας ότι η διαρροή καταθέσεων θα συνεχιστεί και μετά το άνοιγα των τραπεζών, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τυχόν επεισοδιακές καταστάσεις στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, λόγω του τεταμένου κλίματος. Τέλος, σχολιάζοντας την κίνηση του πρωθυπουργού να προκηρύξει το επικείμενο δημοψήφισμα, παρατήρησε πως «το ότι δόθηκε ο λόγος στον λαό εμένα μου άρεσε σαν κίνηση», για να αντιτείνει όμως ότι με τις εκλογές «κλήθηκε να λαμβάνει εκείνος τις ευθύνες». 

Νικόλαος Αψιμίδης «Ο Τσίπρας θέλει τώρα να ρίξει στο βάρος στον λαό»


Έντονα επικριτικός απέναντι στον πρωθυπουργό για την απόφασή του να προκηρύξει το δημοψήφισμα εμφανίστηκε ο συνταξιούχος, κ. Νικόλαος Αψιμίδης. «Τι έλεγε ο Τσίπρας;», αναρωτήθηκε. «Ότι θα παίξω τον ζουρνά και θα τους βάλω στο ταψί να χορεύουν», αποκρίθηκε ο ίδιος, «ότι θα σκίσω τα μνημόνια, θα κάνω το ένα, θα κάνω το άλλο…» «Αυτοί τώρα του κάνουν αντίποινα», συνέχισε, «και θα τον ζορίσουν να παραιτηθεί. Σου λέει, γιατί εσύ θα μας χόρευες κι ήταν σωστό, και εμείς το να μη σε χορέψουμε, δεν είναι σωστό; Και θα γυρίσει και τι θα κάνει; Θα πάει στη Ρωσία;». «Γιατί κάνει τώρα δημοψήφισμα;», αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο, «δεν πήρε την εντολή με 36% να διαχειριστεί τη δική μου την υπόθεση;». «Εγώ, όταν πάω στον δικηγόρο να διαχειριστεί την υπόθεσή μου», συνέχισε, «δεν πρέπει να τη διαχειριστεί μέχρι τέρμα; Αυτός όμως θέλει τώρα να ρίξει στο βάρος στον λαό για να πει “α, κύριοι, εσείς τα θέλατε, εσείς τα πάθατε”. Εγώ έχω άλλες σκέψεις. Βλέπεις ότι δεν είναι εφικτό με αυτή τη γνώμη που είχες, με αυτό το πρόγραμμα που είχες, με αυτό που ήθελες να κάνεις… τότε πες “λαέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με ψηφίσατε, εγώ δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτούς τους όρους, φεύγω και ας βγει κάποιος άλλος, που μπορεί και είναι ικανός και έχει την τύχη να τα κάνει τα πράγματα”. Εγώ θα τον υπολόγιζα και σαν πρωθυπουργό και σαν άνθρωπο και σαν Έλληνα, εφόσον άφηνε την κυβέρνηση να τελειώσει την τετραετία και μετά να έβγαινε και να ζητούσε την ψήφο του λαού. Αυτός, σου λέει, “τώρα μπορώ να βγω, όπως ο «λύκος στην αναμπουμπούλα”. Κλείνοντας ο κ. Αψιμίδης δήλωσε αποφασισμένος να ψηφίσει «ναι» στο ερώτημα, που θα τεθεί την προσεχή Κυριακή, ενώ προτιμότερο κατά τον ίδιο είναι στο διάστημα, που μεσολαβεί, να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να γίνουν εκλογές. «Θα πάω να ψηφίσω και θα ψηφίσω ”ναι”», υπογράμμισε, «για να μείνουμε στην Ευρώπη τουλάχιστον, να ξέρω ότι τα 10 που έχω να πάρω θα τα πάρω». 

Πέτρος Κοκκινίδης «Ο πρωθυπουργός μας “ρίχνει το μπαλάκι”, έτσι ώστε να πει τώρα ψηφίσατε εσείς»


Στην κατηγορία των αναποφάσιστων ανήκει ο κ. Πέτρος Κοκκινίδης, εργαζόμενος σε εργοστάσιο, που όπως φαίνεται στο «ναι» ή στο «όχι» του επικείμενου δημοψηφίσματος θα καταλήξει την τελευταία στιγμή. «Θα πάω αλλά δεν έχω καταλήξει», μας δήλωσε, εξηγώντας ότι στην αρχή κατευθυνόταν στην επιλογή του «ναι», αλλά όσο συζητάει και ενημερώνεται για το θέμα αμφιταλαντεύεται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν κρύβει την ενόχλησή του για την κίνηση της προκήρυξης του δημοψηφίσματος, ερμηνεύοντας αυτήν ως προσπάθεια του πρωθυπουργού να «πετάξει το μπαλάκι» σε μια δύσκολη στιγμή στον λαό. «Ουσιαστικά έξυπνη κίνηση κάνει», σχολίασε, «“ρίχνει το μπαλάκι”, έτσι ώστε να πει τώρα ψηφίσατε εσείς». Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες υποχωρήσεις εκ μέρους των δανειστών, εκτιμώντας ότι «δε νομίζω να μας αφήσουν να βγούμε από το ευρώ κι ούτε κι εμάς μας συμφέρει». Τέλος, για το σοκ των τραπεζικών περιορισμών παρατήρησε ότι στην αρχή το μέτρο τρόμαξε όλον τον κόσμο, αλλά εκτίμησε ότι για τον ίδιο τουλάχιστον το όριο των ημερήσιων αναλήψεων στα 60 ευρώ είναι αρκετό. 

Φώτης Τσιρώνης «“Όχι”, γιατί οι δανειστές κάθε λίγο και λιγάκι βγάζουν καινούργια μέτρα»

Εργαζόμενος σε εργοστάσιο και ο κ. Φώτης Τσιρώνης, ο οποίος, παρότι για αντικειμενικούς λόγους θα αδυνατεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα την Κυριακή, έχει σχηματίσει την άποψη ότι η απάντηση στο ερώτημα που τίθεται πρέπει να είναι αρνητική. «Αν πήγαινα θα ψήφιζα “όχι”», σημείωσε, «με το σκεπτικό ότι τόσα χρόνια δεν καταφέραμε να βρούμε μια κοινή γραμμή, αφού οι δανειστές κάθε λίγο και λιγάκι βγάζουν καινούργια μέτρα». «Δε φαίνεται ένα σημάδι ότι κάπου έχουν καλή θέληση, ειδικά τους τελευταίους μήνες», προσέθεσε, για να επισημάνει ότι «πας αμαχητί μετά…», εννοώντας ότι η αποδοχή της νέας συμφωνίας θα αποτελέσει και αποδοχή γενικότερα των απαιτήσεων των δανειστών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι ανησυχητικό, όπως αναγνώρισε ο κ. Τσιρώνης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το άνοιγμα της κάλπης να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. «Μέχρι το Σάββατο το βράδυ πολλά μπορούν να γίνουν», παρατήρησε, «κάτι που εξαρτάται και από τι βούληση υπάρχει κι από τους Ευρωπαίους, αν θέλουν δηλαδή να βοηθήσουν». Τέλος, για τα μέτρα περιορισμού των αναλήψεων, ο κ. Τσιρώνης παρατήρησε ότι δεν πρέπει αν υπερβάλλουμε και να μας πιάνει πανικός. 

Κρυσταλίτσα Τσακίρη «Ήταν καλύτερο να αποσυρόταν ο πρωθυπουργός από το να ρίξει το «μπαλάκι» στον λαό»

«Πιστεύω πως με μια άλλη κυβέρνηση, με έναν άλλο αρχηγό ή με μια οικουμενική κυβέρνηση θα βγαίναμε λίγο από αυτήν την κρίση», υπογράμμισε η κ. Κρυσταλίτσα Τσακίρη, αγρότισσα στο επάγγελμα, που εμφανίστηκε έντονα επικριτική απέναντι στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, κυρίως για την κίνηση της μη ανάληψης της ευθύνης για την έκβαση της συμφωνίας. «Βαρέθηκα να ακούω ψέματα, να χάσω τα λεφτά μου και να χάσω και τη δουλειά μου, όπως πάει», σημείωσε. «Δε θέλαμε δημοψήφισμα, θέλαμε εκλογές», πρόσθεσε, καταλογίζοντας στον κ. Τσίπρα ότι δεν είναι ικανός να κυβερνήσει. «Αν ήταν καλός και τίμιος έπρεπε να αποσυρθεί», συνέχεισε, «και να πει “παιδιά, δεν τα κατάφερα”». Ήταν καλύτερο αυτό από το να ρίξει το «μπαλάκι» στον λαό. Γιατί εμείς ψηφίσαμε, τον βγάλαμε, έχουμε κυβέρνηση, έχουμε πρωθυπουργό, αυτός με τους υπουργούς του και τους βουλευτές παίρνει τα λεφτά κι αυτός μιλάει με το ΔΝΤ. Εμείς ούτε λεφτά παίρνουμε από το κράτος, ούτε με τους ανώτερους έξω μιλάμε. Αυτός που έχει λεφτά και μιλάει, έπρεπε να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Τώρα μας έριξε το «μπαλάκι», πέφτει διχόνοια στους Έλληνες-οι μισοί θέλουνε «ναι», οι μισοί «όχι», οι μισοί πήραν λεφτά, άλλοι δεν πήραν, άλλοι κλαίνε κι άλλοι γελάνε. Δεν είναι αυτό ούτε πατριωτισμός ούτε Ελλάδα». Αναφορικά με τη στάση της στο επικείμενο δημοψήφισμα, η κ. Τσακίρη κατευθύνεται στην απόφαση να μην συμμετάσχει, αλλά αν το έπραττε, θα απαντούσε θετικά στο ερώτημα. «Αν ψήφιζα, καταλήγω προς το “ναι”», σημείωσε, «όχι για μένα, αλλά για τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου. Γιατί αλλιώς δε θα ξέρω αν το νόμισμα θα είναι ευρώ, αν θα είναι δραχμή, αν θα λέγεται κάτι άλλο, πόσο υποτίμηση θα έχει, αν δε θα έχουν πετρέλαιο, αν δε θα μπορούν να πάρουν μια τηλεόραση, ένα ψυγείο». 

Χρήστος Γ. «Υπάρχει από τη μια η ανάταση, που είναι ένα ωραίο αίσθημα, αλλά από την άλλη οι συνέπειες θα είναι δύσκολες»

«Υπάρχει από τη μια η ανάταση, που είναι ένα ωραίο αίσθημα, αλλά από την άλλη οι συνέπειες θα είναι δύσκολες», ήταν το σχόλιο του κ. Χρήστου Γ., αστυνομικού στο επάγγελμα, αναφορικά με το διακύβευμα του προσεχούς κρίσιμου δημοψηφίσματος. Ο κ. Χρήστος ανήκει προς το παρόν στους αναποφάσιστους, ενώ δεν κρύβει την ελπίδα οι Ευρωπαίοι να μειώσουν τις απαιτήσεις τους και να προκύψει συμβιβασμός πριν από το δημοψήφισμα. «Δεν θέλουν κι αυτοί να φύγουμε, γιατί θα δημιουργηθεί ρήγμα», παρατήρησε, σχολιάζοντας πως «στα χρηματιστήρια ήδη υπάρχει μια αναταραχή» και επισημαίνοντας ότι «μπορεί να είναι μικρή η Ελλάδα, αλλά κάτι είμαστε κι εμείς». Βέβαια, δεν παρέλειψε να επικρίνει τον πρωθυπουργό για την απόφασή του να θέσει το κρίσιμο ερώτημα στον λαό, αντί να αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη. «Αν θα έπρεπε να πάρει κάποια απόφαση, να την έπαιρνε μόνος του μαζί με τους συνεργάτες του», σημείωσε, «κι όχι να περιμένουν από τον κόσμο». Σε κάθε περίπτωση, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον, ανεξαρτήτως έκβασης της τρέχουσας περιπέτειας, με το σκεπτικό ότι διαρκώς οι Ευρωπαίοι θα μας πιέζουν για αντιλαϊκά μέτρα. 

Ευγενία Ρ. «Όταν είσαι 21 χρονών, δεν μπορείς να ψηφίσεις κάτι άλλο πέρα από “όχι”»

«Όταν είσαι 21 χρονών και βλέπεις αυτά που γίνονται και που έγιναν, δεν μπορείς να ψηφίσεις κάτι άλλο πέρα από “όχι”», υπογράμμισε η φοιτήτρια Ευγενία Ρ., που χαρακτήρισε μονόδρομο την άρνηση της προτεινόμενης συμφωνίας. «Εκεί πιθανολογώ ότι υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά με το «ναι» είναι σα να σκύβω το κεφάλι και να υπογράφω ότι δε θα πρέπει να ξαναμιλήσω, να ξαναδιαμαρτυρηθώ», σχολίασε. «Αν ψηφίσουμε «ναι» θα αποδεχτούμε ό,τι άλλο θα μας ζητάνε οι Ευρωπαίοι στο μέλλον», συνέχισε, «και δε θα μπορούμε να αρθρώσουμε λέξη αντίθετη. 400 ευρώ στους μισθούς; 400. 300 ευρώ; 300. Το χέρι μου δεν μπορεί να πάει στο «ναι», ούτε των συνομηλίκων μου πιστεύω. Γενικά βλέπω ότι σκέφτονται ότι πολλοί κρίνουν με βάση το «δεν έχω τίποτα να χάσω» τώρα πια…». Παρότι αποφασισμένη να συνταχθεί με την πρόταση της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα, η Ευγενία δεν παραλείπει να κάνει κριτική για τον τρόπο, που αποφασίστηκε να δοθεί ο λόγος στον λαό, δηλαδή την τελευταία στιγμή, χωρίς επαρκή ενημέρωση. Περαιτέρω, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψει κάποια συμβιβαστική λύση, για να αποφευχθεί το δημοψήφισμα, προκειμένου, όπως σημείωσε, «να μη φτάσουμε στο σημείο να διχαστούμε οι Έλληνες». Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα που επιβλήθηκαν στις τράπεζες, υποστήριξε πως πρόκειται για επουσιώδη σε σχέση με αυτά που διακυβεύονται αυτήν την περίοδο και τόνισε την ανάγκη να μην επικρατήσει πανικός. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.