Γιαννης Γκαρανης: «Στη νεα μας πορεια θα χτισουμε την Κομοτηνη του μελλοντος μας۰ την  πολη που εμεις θελουμε για τα παιδια μας»

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής και εκ νέου υποψήφιος, ως επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Πολιτών», μιλά στον «ΠτΘ» για την τετραετία που ολοκληρώνεται, αλλά και για τα όσα προσδοκά και προσβλέπει στο μέλλον

«Αν θέλουν να μου αποδώσουν τον ρόλο του διαχειριστή, τότε να μου αποδώσουν τον ρόλο του πολύ καλού διαχειριστή» – «Διοίκησα με πνεύμα ανοιχτό και προσπάθησα να κάνω πράγματα τα οποία έχουν αποτύπωμα»

Απολογισμό της πρώτης τετραετούς του θητείας στον ρόλο του πρώτου πολίτη του Δήμου μας, κάνει σήμερα δια μέσου των σελίδων του «ΠτΘ» ο Δήμαρχος Κομοτηνής και εκ νέου υποψήφιος ως επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Πολιτών» κ.Γιάννης Γκαράνης.

Ξεκινώντας από την παράταξη τα ηνία της οποίας ανέλαβε το 2019 οδηγώντας την στο νικηφόρο αποτέλεσμα των τότε αυτοδιοικητικών εκλογών και τη «μοιραία» σύγκριση με το παρελθόν, τον τρόπο που επέλεξε να διοικήσει τον Δήμο, τα όσα κατάφεραν αλλά και για τα όσα ενδεχομένως υστέρησαν, στην πορεία για την επίτευξη του στόχου τους,  ήτοι την αρχή της δημιουργίας της Κομοτηνής του μέλλοντος.

Με έργα εμβληματικά και άρα χρονοβόρα, σε αντίθεση όπως δηλώνει με την πεπατημένη των έργων «βιτρίνας», που θα εξασφαλίσουν με την ολοκλήρωσή τους την Κομοτηνή που ο ίδιος επιθυμεί να παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Ο Γιάννης Γκαράνης απαντά στις ερωτήσεις του «ΠτΘ» για τα όσα έγιναν, όσα δεν έγιναν, και στις μομφές και τα κατηγορώ της αντιπολίτευσης, περιγράφοντας, στο μέτρο του δυνατού, τα βασικά σημεία της συνέχειας της «Κοινωνίας Πολιτών» στα όργανα διοίκησης του Δήμου Κομοτηνής, την οποία επιδιώκει τόσο ο ίδιος όσο και συνολικά τα μέλη της παράταξης, θέτοντας εαυτούς εκ νέου στη διάθεση των πολιτών.

Γιάννης Γκαράνης όμως…

«Όταν διατελείς σε θέση ευθύνης, το παρόν δείχνει και το μέλλον του πολιτικού»

ΠτΘ: κ.Γκαράνη η δική σας πορεία στην πολιτική μετρά αρκετά χρόνια πίσω, δεδομένου ότι προϋπήρξατε και σε θέσεις ευθύνης στη διοίκηση του δήμου Κομοτηνής. Κοιτώντας ωστόσο τα τελευταία τέσσερα χρόνια που βρεθήκατε και στη διοίκησή του δήμου, η προϋπηρεσία αυτή,  τελικά σε προετοιμάζει για όλα αυτά που  θα αντιμετωπίσει ένας πολιτικός ως δήμαρχος πλέον αυτής της πόλης;

Γ.Γ.: Σίγουρα οι θέσεις ευθύνης το προηγούμενο διάστημα, τόσο στην αντιδημαρχία Κοινωνικών Υπηρεσιών, αλλά και ως πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης, νομίζω ότι είναι θέσεις οι οποίες σου δίνουν τη δυνατότητα να πάρεις μια εμπειρία,  να προετοιμαστείς και να έχεις φυσικά και την τεχνογνωσία  για να μπορέσεις πλέον με περισσότερες γνώσεις να αναλάβεις, εφόσον το επιθυμεί ο κόσμος, τη θέση του δημάρχου. Επίσης όμως σου δίνει τη δυνατότητα, όπως και σε όλους τους πολίτες, να αντιληφθούν και να καταλάβουν το έργο κάποιου που είναι σε θέση ευθύνης. Και νομίζω σε αυτές τις θέσεις έχω επιδείξει αρκετό μεγάλο έργο το διάστημα που διετέλεσα είτε ως αντιδήμαρχος,  είτε ως πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ. Με βάση και αυτά που έχω δώσει στον κόσμο, νομίζω ότι με επέλεξαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου να είμαι στη θέση του δημάρχου και της παράταξης.  Εξάλλου θα πρέπει να πούμε ότι αυτό που καταγράφεται για κάποιον είναι ότι όταν έχεις θέση ευθύνης τώρα, στο παρόν, δείχνει και το μέλλον του πολιτικού και νομίζω ότι αυτό το έχουμε καταφέρει πάρα πολύ καλά.

«Αφήσαμε το αποτύπωμά μας σε μια διαφορετική διοίκηση σε σχέση με την προηγούμενη»

ΠτΘ: Αν θα μπορούσαμε να προσομοιάσουμε τον Δήμο Κομοτηνής με μία επιχείρηση, ως προς την λειτουργία του εννοώ, κάθε επικεφαλής επιθυμεί αυτή να λειτουργεί με τον δικό του ενδεχομένως τρόπο σκέψης και λογικής. Εσείς είχατε μετά να διαχειριστείτε έναν δήμο, αλλά και μια παράταξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε αμφότερα τα οποία προϋπήρχαν άνθρωποι. Σας δυσκόλεψε καθόλου αυτό το γεγονός ως προς το να διοικήσετε την παράταξη και τον Δήμο με τον τρόπο τον οποίο εσείς επιθυμούσατε; Και τελικά σας φόβισε καθόλου και η σύγκριση κάποια στιγμή σε σχέση με το παρελθόν.

Γ.Γ.: Κατ’  αρχάς να πούμε ότι εμείς είμαστε μια παράταξη συνέχεια της προηγούμενης. Μια  προηγούμενη παράταξη που ανέλαβε τον δήμο σε πολύ δύσκολα χρόνια και προσπάθησε, τουλάχιστον σε ένα μέρος που αφορά τα χρέη τα οποία κληρονομήθηκαν από τις προηγούμενες διοικήσεις και ιδιαίτερα του κ.Κοτσάκη, να εξυγιάνει τον δήμο και να προσπαθήσει να βάλει τα θεμέλια της διοίκησης για τα επόμενα  χρόνια. Εμείς αναλάβαμε λοιπόν το νήμα από εκείνη τη στιγμή που ο κ. Πετρίδης αποφάσισε να μην ασχοληθεί πλέον με τα κοινά. Σε έναν δήμο ο οποίος είχε σταθερά βήματα, πάνω στον οποίο «κουμπώσαμε» το δικό μας όραμα που αφορούσε στο μέλλον της Κομοτηνής. Μοιραία πολλοί μπορεί να συγκρίνουνε τους δυο δημάρχους, αλλά εμείς αφήσαμε το αποτύπωμά μας σε μια διαφορετική διοίκηση από ό,τι είχε κάνει η προηγούμενη. Το βλέπουμε για παράδειγμα με τα έργα που έχουμε εντάξει, γιατί δείχνεις και από εδώ τη σφραγίδα σου, και φυσικά με τη διοίκηση που κάναμε όλο αυτό το διάστημα. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό που έπρεπε να κάνουμε, να βάλουμε τη σφραγίδα μας, το έχουμε κάνει απολύτως σε αυτό το διάστημα που είμαστε στη διοίκηση.

«Το έργο αυτής της διοίκησης είναι θετικότατο»

ΠτΘ: Κάνοντας τον δικό σας λοιπόν απολογισμό, πού θεωρείτε ότι ως διοίκηση τα πήγατε καλά και πού ενδεχομένως θα μπορούσατε να πάτε καλύτερα;

Γ.Γ.: Εμείς κληθήκαμε να διοικήσουμε από τον Σεπτέμβριο του 2019, σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια, πρωτόγνωρα για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και για τη χώρα μας. Η  υγειονομική κρίση το 2020 και το 2021 μας ταλαιπώρησε, όπως αντίστοιχα και η ενεργειακή κρίση το 2022, έως το 2023 που θα μπορούσαμε να πούμε ίσως ότι υπήρχε μια ισορροπία, κι αυτή είναι σχετική. Άρα διοικήσαμε, και διοικούμε αυτό τον δήμο σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία, και νομίζω ότι αυτό που κάναμε σαν διοίκηση μόνο ως θετικό αποτέλεσμα μπορεί κάποιος να το δει, βλέποντας το έργο που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά συνθέτοντας με αυτά που εμείς είχαμε οραματιστεί. Γιατί σε ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο, σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, δεν αφήσαμε τίποτα να πάει χαμένο. Με βάση  λοιπόν αυτό που είχαμε σχεδιάσει από την αρχή, το πώς θα δημιουργήσουμε μια πόλη με έργα τα οποία θα είναι έργα υποδομής για το επόμενο διάστημα, αυτό το κάναμε σε ποσοστό 150%. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί προστέθηκαν έργα τα οποία σε κάποια φάση δεν τα περιμέναμε, αλλά ήταν απαραίτητα να γίνουν, οπότε γίνανε μελέτες γρήγορες για να μπορέσουμε με τις  χρηματοδοτήσεις που υπήρχαν, να τα εντάξουμε. Άρα θεωρώ ότι  το έργο αυτής της διοίκησης είναι θετικότατο και αν αναλογιστούμε ότι οι χρονιές ήταν αρκετά δύσκολες, νομίζω ότι δεν θα μπορούσαμε να τα πάμε καλύτερα.

«Προσπαθήσαμε από την αρχή να “κοιτάξουμε” στην Κομοτηνή των επόμενων χρόνων»

ΠτΘ: Αν δει κάποιος το πρόγραμμά σας, και γυρνώντας πίσω και στις συζητήσεις που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, το βασικό σας μήνυμα είναι ότι αυτήν τη θητεία έγινε η αρχή για την Κομοτηνή του μέλλοντος, με έργα εμβληματικά που απαιτούν χρόνο. Παρόλα αυτά επειδή βρισκόμαστε και σε μια προεκλογική περίοδο, οι πολίτες ζητούν αποτέλεσμα εδώ και τώρα. Άρα θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι και αντιδημοφιλής αυτή η λογική υπό την έννοια ότι δεν έχετε έργα εδώ και τώρα. Εμμένετε λοιπόν, ακόμα και τώρα προεκλογικά, στον μακροχρόνιο σχεδιασμό;

Γ.Γ.: Αυτή είναι μια λογική την οποία τη συναντώ καθημερινά. Όμως θα πρέπει εδώ να δούμε τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Κατά το παρελθόν όλες οι διοικήσεις προσπαθούσαν, και προσπαθούν, να κάνουν έργα τα οποία είναι γρήγορα, άμεσα και έργα «βιτρίνας». Εμείς λοιπόν είχαμε μια διαφορετική λογική, γιατί όλο αυτό το οικοδόμημα όλων αυτών των χρόνων, τελικά δεν προσφέρει τίποτα. Μπορεί να μας προσφέρει εκείνη την ώρα μια ευφορία ότι έχει γίνει κάτι, αλλά τελικά στο χρόνο δεν προσφέρει τίποτα. Άρα λοιπόν αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε εμείς από την αρχή ήταν να κοιτάξουμε  την Κομοτηνή για τα επόμενα χρόνια.  Και πώς το κάναμε αυτό; Από τη στιγμή που κάθισα εγώ στη θέση του δημάρχου είχα αποφασίσει ότι δεν μπορούμε να λειτουργούμε κοιτάζοντας τις χρηματοδοτήσεις. Ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο υπάρχει, να πάμε να κάνουμε μια μελέτη για να πάρουμε ένα έργο, να  φανούμε και να πούμε ότι κάναμε αυτό. Προσπαθήσαμε  λοιπόν να κάνουμε ένα masterplan, με επίκεντρο πάντα αυτό που έχουμε ξεκινήσει στο κέντρο της Κομοτηνής, στο ιστορικό μας κέντρο, να δημιουργήσουμε υποδομές οι οποίες θα βοηθούσαν τους πολίτες μας, να είναι δηλαδή προσβάσιμες οι περιοχές, τους επαγγελματίες ώστε να μπορούν να έχουν περισσότερη κίνηση στα μαγαζιά τους και φυσικά τους τουρίστες, τους φοιτητές που έρχονται εδώ, ώστε να την χαίρονται και να μπορούν να περπατούν στον ιστορικό της χώρο. Έτσι ξεκινήσαμε στο masterplan μελέτες οι οποίες θα μας έδιναν το επόμενο διάστημα την Κομοτηνή που θέλουμε. Δεν μπαίνουμε σε μια διαδικασία να παίρνουμε έργα γιατί υπάρχει χρηματοδότηση, αλλά μπαίνουμε σε μια διαδικασία να παίρνουμε έργα γιατί τα χρειαζόμαστε. Έτσι λοιπόν εντάξαμε όπως ξέρετε την πολιτιστική διαδρομή, εντάξαμε τους δυο δρόμους που είναι δίπλα και γύρω από το ιστορικό μας κέντρο, ένα κέντρο που ήταν απαξιωμένο. Σκεφτείτε πριν από 15 χρόνια πώς ήταν το κέντρο της περιοχής της Παναγίας και του Φρουρίου, πώς ήταν η πλατεία Αρχιεπισκόπου και πώς είναι σήμερα, πώς έχει διευρυνθεί, πώς έχει ανοίξει ο χώρος, την κίνηση που έχει. Όλο αυτό για μας ήταν η εκκίνηση για να πάμε όλη  την περιοχή ακόμα ένα βήμα παραπάνω. Η ανάπλαση που έχουμε στο 1ο Γυμνάσιο και όλης της περιοχής εκεί, της Περιφέρειας με το θερινό μας θέατρο, τη δημοτική μας αγορά, το παραλιακό μέτωπο και τους οικισμούς. Όλα αυτά εντάχθηκαν στο masterplan ώστε κάθε φορά που υπάρχει χρηματοδότηση να πηγαίνουμε εμείς με τα έργα που θέλουμε. Υπό την έννοια αυτή μπορεί κάποιος να πει ότι τα έργα μας αργούν, γιατί τα έργα υποδομών είναι έργα «βαριά», αλλά είναι έργα όμως τα οποία έχουν πλέον χρηματοδότηση. Το έχω πει και θα το ξαναπώ, η Κομοτηνή ούτως ή άλλως το επόμενο διάστημα, μετά τις εκλογές, θα είναι  σε τέσσερα σημεία ένα εργοτάξιο. Εκεί βέβαια θα υπάρχει δυσκολία με τους πολίτες, παρόλα αυτά όμως φτιάχνουμε την πόλη του μέλλοντος, την πόλη που θέλουμε εμείς για τα παιδιά μας. Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό θα πω ότι πιστεύω ότι αυτό που λέω είναι η πραγματικότητα και αυτό που πρέπει να δούμε σήμερα στην πόλη μας. Ωραία θα ήταν και τα έργα βιτρίνας, ώστε να μας έλεγαν οι πολίτες μπράβο, αλλά πιστεύω ότι αυτές οι λογικές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πρέπει λοιπόν να δούμε με βάση πάντα τον σχεδιασμό, την πόλη μας για τα επόμενα χρόνια, για τα παιδιά μας.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να τηρήσουμε και να συντηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο τα οικονομικά του Δήμου»

ΠτΘ: Αυτά σε επίπεδο προτεραιοποίησης ως προς τα έργα. Μιλήσατε πριν για τις κρίσεις που «έτρεξαν» παράλληλα με τη θητεία σας αυτή. Δυστυχώς ωστόσο όπως φαίνεται οδεύουμε σε νέες κρίσεις, όπως τρόπον τινά οικονομική, λόγω ακρίβειας, επισιτιστική κ.ο.κ. Με βάση αυτά ποια θα είναι η πολιτική σας σε επίπεδο δράσεων;

Γ.Γ.: Η  πολιτική που έχουμε και θέλουμε να συντηρήσουμε είναι κατ’ αρχάς όλες αυτές οι κρίσεις να μην περάσουν στον πολίτη. Είναι πολύ βασικό για μας, να φροντίσουμε με τα έσοδα που έχει ο δήμος να συγκρατήσει όλον αυτόν τον οικονομικό «Αρμαγεδδώνα» που έρχεται. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται και υπόσχονται πράγματα τα οποία θα γίνουν στο επόμενο διάστημα με το κούνημα των δαχτύλων νομίζω ότι βρίσκονται σε άλλη εποχή. Άρα εμείς αυτό που θέλουμε να πούμε σήμερα στους πολίτες είναι ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να τηρήσουμε και να συντηρήσουμε σε υψηλό  επίπεδο τα οικονομικά του  δήμου ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε κάθε δυσκολία που υπάρχει και να μην  μετακληθεί το κόστος στους δημότες. Από εκεί και πέρα, ό,τι μας επιτρέπεται με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, θα πηγαίνουμε και θα βελτιώνουμε τις συνθήκες και τις υποδομές της πόλης μας.

«Δεν θα μετακυλήσουμε και για το επόμενο διάστημα το κόστος της ενέργειας στους πολίτες»

ΠτΘ: Αναφερθήκατε στην πολιτική σας επιλογή να συγκρατήσετε το κόστος που θα μπορούσε να μετακυλήσει στους πολίτες ένεκα του αυξημένου ενεργειακού κόστους, από την ΔΕΥΑΚ. Τη ΔΕΥΑΚ που αποτελεί και αποτέλεσε αγαπημένο θέμα από πλευράς της αντιπολίτευσης, και τις τελευταίες ημέρες,  με δριμύ κατηγορώ. Τι έχετε να πείτε ως προς αυτό το κομμάτι;

Γ.Γ.: Καταρχήν θεωρώ ότι αυτή είναι μια στείρα αντιπολίτευση. Το γνωρίζουν και το ξέρουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που ήμασταν στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου, πάρθηκε η απόφαση να μην μετακυλήσει το κόστος της ενέργειας στους δημότες. Κι αυτό γιατί υπήρχε υπόσχεση από την κυβέρνηση, αρχικά για 40 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης στις ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδας και έπειτα για 80 εκατ. και  εφόσον είχαν ξεπεράσει τον σκόπελο της χρηματοδότησης, γιατί οι  ΔΕΥΑ δεν μπορούν  να χρηματοδοτηθούν ούτε από τον δήμο ούτε από το υπουργείο.  Είχε γίνει τότε μια συζήτηση και είχε παρθεί μια απόφαση από την Ε.Ε. ότι πλέον θα μπορούσανε με βάση το σχέδιο για την ενέργεια, οι ΔΕΥΑ να χρηματοδοτηθούν. Με βάση αυτήν λοιπόν, όχι μόνο εγώ, αλλά σχεδόν το 100% των δημάρχων αποφάσισαν να  μην μετακυλήσουν το κόστος στους δημότες. Άρα το κόστος της ενέργειας κάποιος θα το απορροφούσε. Για μας λοιπόν το απορρόφησε η ΔΕΥΑΚ, η οποία αποπληρώνει με δόσεις το ποσό το οποίο χρωστάει στη ΔΕΗ και προστέθηκε στη δοσοποίηση που έχει κάνει η ΔΕΥΑΚ. Αυτό όμως το γνωρίζουνε και το ξέρουνε άπαντες του δημοτικού συμβουλίου. Δεν ήταν κάτι καινούργιο. Άρα λοιπόν δεν μπορείς να κάνεις  αντιπολίτευση σε κάτι που ξέρεις, σε κάτι που γνωρίζεις και που έχεις δεχτεί κι εσύ. Ας αποφάσιζαν τότε στο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν αποδεχόταν να μετακυλήσει στην ΔΕΥΑΚ. Αν λοιπόν δέχτηκαν να μην μετακυλήσει στους δημότες, αυτή η πολιτική που ασκούν και η αντιπολίτευση που κάνουν,  όχι απλά δεν είναι σωστή αλλά ούτε και προς όφελος κανενός. Εμείς λοιπόν πήραμε αυτή την απόφαση – ήταν απόφαση δική μου – ότι δεν θα μετακυλήσουμε και για το επόμενο διάστημα το κόστος της ενέργειας στους πολίτες. Θα το κρατήσουμε εμείς και θα το πληρώνουμε με βάση πάντα τη δοσοποίηση που έχει κάνει η ΔΕΗ,  στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

ΠτΘ: Μένει βέβαια να υπάρχουν και τα χρήματα και τονίζω γιατί η έτερη κατηγορία από πλευράς της αντιπολίτευσης είναι ότι εξαφανίσατε το αποθεματικό του Δήμου. Τελικά ο Δήμος Κομοτηνής έχει αποθεματικό;

Γ.Γ.: Ο δήμος έχει αποθεματικό, όπως είχε αποθεματικό και τα προηγούμενα χρόνια. Επειδή ο κ.Γραβάνης διοίκησε τον δήμο, και μάλιστα από τη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών, ή δεν γνωρίζει πώς είναι τα οικονομικά των δήμων και τα αποθεματικά ή κρύβει την αλήθεια. Κι αυτό γιατί το λέω; Γιατί όταν υπάρχουν κάποια από τα αποθεματικά συνήθως είναι  δεσμευμένα, από αυτά που λέμε ειδικευμένα, και κάποια είναι ανειδίκευτα. Τα ειδικευμένα χρήματα που υπάρχουν στο αποθεματικό είναι χρήματα που είναι δεσμευμένα από  πόρους τα οποία έρχονται είτε από ευρωπαϊκά  προγράμματα είτε από πληρωμές που  πρέπει να γίνουν από διάφορα υπουργεία.

«Δεν χαλάσαμε ούτε ένα ευρώ από το αποθεματικό του Δήμου»

ΠτΘ: Άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις;

Γ.Γ.: Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πουθενά. Θεωρείται αποθεματικό, αλλά είναι σαν  να μην υπάρχει γιατί την επόμενη μέρα κατατίθενται τα χρήματα εκεί που πρέπει. Εμείς το 2019, και αυτό εύκολα μπορεί να το δει κανείς στον απολογισμό του Δήμου, στο ταμείο μας είχαμε 6,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 4 εκατ. ευρώ ήταν ειδικευμένα, άρα ήταν για να πάνε σε προγράμματα τα οποία την  επόμενη μέρα έφυγαν και τα 2,5  εκατ. ήταν αυτά που υπήρχαν στο ταμείο και τα οποία υπάρχουν και σήμερα. Παρόλη την κρίση, παρόλο  ότι εμείς βάλαμε περισσότερα χρήματα στις σχολικές υποδομές, στις σχολικές επιτροπές, στους οικισμούς, στην αγροτική οδοποιία και γενικότερα στα έργα που  κάνουμε στον δήμο, κρατήσαμε απόθεμα 2,5 εκατ. ευρώ. Άρα λοιπόν η απάντηση είναι ότι εμείς δεν χαλάσαμε ούτε ένα ευρώ. Άρα παρόλη την κρίση, παρά το γεγονός ότι στο ταμείο του δήμου δεν ήρθαν 3 εκατ. γιατί υπήρχε η υγειονομική και η ενεργειακή  κρίση, κρατήσαμε αυτό το «μαξιλαράκι», ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που  μπορεί να έρθουνε τα επόμενα χρόνια.

«Η αυτοδιοίκηση δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο πόρισμα της Διακομματικής»

ΠτΘ: Θέλω να σας υπενθυμίσω πως κατά την διάρκεια της τετραετίας σας μεταξύ άλλων αντιταχθήκατε και σε κυβερνητικά «αφηγήματα» όπως αυτό της Διακομματικής επιτροπής για το οποίο μάλιστα δεχτήκατε και επικρίσεις, παρά το γεγονός ότι τελικά αν κρίνουμε από τη μεταγενέστερη συμπεριφορά της κ.Μπακογιάννη αλλά και τα όσα δεν έγιναν στο πλαίσιο αυτό κάποιοι μπορούν να πουν ότι ως έναν βαθμό δικαιωθήκατε. Στην ίδια λογική έχουμε μια πολιτεία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως και εχθρική απέναντι στην αυτοδιοίκηση, καθώς δεν τηρεί καν τα υποσχεθέντα όπως στο παράδειγμα των ΔΕΥΑ ή της σχολικής στέγης. Πώς μπορεί ένας δήμος, μια διοίκηση να λειτουργήσει σε αυτό το κλίμα; Θεωρείτε ότι θα ήταν τα πράγματα διαφορετικά αν ήσασταν φίλα προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα;

Γ.Γ.: Νομίζω ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να ισχύει και θεωρώ ότι δεν πρέπει να ισχύει γενικώς. Τώρα, όσον αφορά την αναφορά που κάνατε και με την διακομματική, εκεί εξέφρασα όχι μόνο τη δική μου θέση, αλλά νομίζω τη θέση όλων των συναδέλφων της Θράκης, γιατί η αυτοδιοίκηση δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στο πόρισμα της διακομματικής. Εκεί λοιπόν διαφώνησα ακριβώς γιατί είχαμε κάνει μια πολύ μεγάλη προεργασία ως δήμαρχοι της Θράκης με την ΠΕΔ, με τον Βασίλη Μαυρίδη και μια άρτια πρόταση που αφορούσε τη Θράκη. Την οποία κάθεσαι να συζητήσεις με την πρόεδρο της διακομματικής επιτροπής και αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχεις κανέναν λόγο να είσαι και στην συζήτηση. Εκεί διαφώνησα. Αυτό οφείλω να ομολογήσω ότι δεν οδήγησε σε κλειστές πόρτες σε ό,τι αφορά τους υπουργούς. Ίσως θα μπορούσαμε να πάρουμε περισσότερα. Παρόλα αυτά επειδή ως δήμος είχαμε την αρτιότητα των μελετών μας, δεν πήγαμε να ζητιανέψουμε κάτι, πήγαμε και διεκδικήσαμε, κατ΄ επέκταση δεν μπορούσαν να μας αρνηθούν κάτι. Άρα πήραμε αρκετά από χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαν τα υπουργεία, για το φράγμα των Συμβόλων, τη Δημοτική Αγορά κ.ο.κ. Δεν θα πω ότι λοιπόν βρήκα πόρτες κλειστές, ωστόσο οι δυσκολίες που υπήρξαν νομίζω υπάρχουν σε όλους και είναι μια δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουν όλοι οι δήμαρχοι στα υπουργεία, όταν δεν έχεις έναν γνωστό να σε βάλει πιο εύκολα μέσα σε αυτό. Παρόλα αυτά εγώ είμαι ευχαριστημένος από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν θα έλεγα ότι μας αδίκησε, ίσα ίσα σε πολλά πράγματα θα έλεγα ότι μας βοήθησε. Αυτό όμως θεωρώ ότι έγινε γιατί πάντα είχαμε μια άρτια, τεχνική υπηρεσία με τις μελέτες οι οποίες δεν μπορούσαν να μας αρνηθούν σε καμία περίπτωση τα έργα που ζητούσαμε.

«Οι διοικήσεις θα πρέπει να παράγουν έργο, αλλά όχι να το διατυμπανίζουν»

ΠτΘ: Αναφερθήκατε στο Φράγμα των Συμβόλων και στο ιστορικό κέντρο. Να μείνουμε λίγο σε αυτά και να μας εξηγήσετε την προτεραιοποίησή τους;

Γ.Γ.: Το φράγμα των Συμβόλων είναι ένα εμβληματικό έργο, ένα έργο το οποίο το περίμεναν οι Κομοτηναίοι 30 χρόνια, με συζητήσεις επί συζητήσεων, ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να βρεθεί χρηματοδότηση. Εμείς είμαστε μια διοίκηση που δεν «φωνάζουμε» για τα έργα μας, δεν βγάζουμε μεγάλους «πύρινους» λόγους και δεν κάνουμε διαφήμιση στο έργο μας. Θα μου πείτε κακώς. Εμείς θεωρούμε όμως ότι κάπως έτσι πρέπει να είναι οι διοικήσεις. Θα πρέπει να παράγουν έργο, να το διαφημίζουν όσο πρέπει, αλλά όχι να το διατυμπανίζουν. Έτσι λοιπόν ένα πολύ μεγάλο έργο που αφορά την ύδρευση όχι μόνο της πόλης, αλλά όλου του δήμου, παίρνει σάρκα και οστά. Ήδη το πρώτο υποέργο είναι στον αέρα με την ΔΕΥΑΚ και νομίζω θα έχει και ανάδοχο σε λίγες μέρες. Ξεκινάμε δηλαδή μια διαδικασία ενός εμβληματικού έργου, που για τα υπόλοιπα 50 τουλάχιστον χρόνια θα εξασφαλίσει το πόσιμο νερό στον Δήμο Κομοτηνής. Έτσι γίνονται τα έργα υποδομής, αυτά πρέπει να διεκδικούνται από τους δήμους και από τους δημάρχους για να αποτελέσουν όπως λέμε τη δομή του μέλλοντός μας. Τα 19 αυτά εκατομμύρια λοιπόν και τα 15 εκατομμύρια που θα έρθουν μετά για τους αγωγούς ώστε να συνδεθούν όλοι οι οικισμοί, είναι σαν άλλη  σφραγίδα της διοίκησής μας, σε αυτά που οραματιστήκαμε, και θέλουμε να τα περάσουμε και στους πολίτες. Έργα που θα μας περάσουν σε μια άλλη εποχή.

«Αν θέλουμε να συγκρίνουμε διοικήσεις, μπορούμε να τις συγκρίνουμε και διαχειριστικά»

ΠτΘ: Για να κλείσω το κομμάτι της κριτικής από την αντιπολίτευση και επειδή αναφέρατε την λέξη «όραμα». Σας κατηγορούν για έλλειψη οράματος και σας χαρακτηρίζουν διαχειριστή. Τελικά πόσος χώρος υπάρχει για όραμα στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Γ.Γ.: Τόση ώρα μιλάμε για έργα. Αν αυτό δεν είναι όραμα, αν αυτό δεν είναι πράξη του οράματος, τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Διαχειριστής τι σημαίνει; Βρίσκεις μια κατάσταση, προσπαθείς να την καλυτερέψεις ή αν δεν είσαι καλός διαχειριστής να την κάνεις χειρότερη, κι από κει και πέρα μετά να βάλεις της σφραγίδα σου για το επόμενο  διάστημα. Αν θέλουν να μου αποδώσουν τον ρόλο του διαχειριστή, να μου αποδώσουν τον ρόλο του πολύ καλού διαχειριστή. Γιατί αυτοί διαχειρίστηκαν τον δήμο Κομοτηνής το προηγούμενο διάστημα και δυστυχώς τον έφεραν 30 χρόνια πίσω. Άρα αν θέλουμε να συγκρίνουμε τις δυο διοικήσεις, μπορούμε να τις συγκρίνουμε και διαχειριστικά. Εγώ λοιπόν θεωρώ ως επαγγελματίας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και ως άνθρωπος στη διοίκηση, ότι διοίκησα με πνεύμα ανοιχτό, το οποίο θεωρώ ότι συνδημότες μας αντιλαμβάνονται και καταλαβαίνουν ότι παρόλες τις δυσκολίες προσπάθησα να κάνω πράγματα τα οποία έχουν αποτύπωμα. Διαχειρίστηκα πράγματα τα οποία ήταν πάρα πολύ δύσκολα για οποιονδήποτε ήταν σε αυτή τη θέση. Η διαχείριση της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης ήταν μια διαχείριση άψογη. Γιατί; Ας δούμε διπλανούς, παραδιπλανούς δήμους να παίρνουν δάνεια, όχι γιατί δεν είχαν στο ταμείο τους, γιατί θα έπρεπε να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους. Εμείς δεν το κάναμε αυτό. Με σύνεση, με βήματα σταθερά, μικρά αλλά σταθερά, αφήνουμε έναν δήμο, ο οποίος πατάει γερά και πραγματικά προσπαθεί να περάσει όχι μόνο τους δήμους της περιφέρειας, αλλά και όλης της Ελλάδος.

ΠτΘ: Τι θέλει να πει ο Γιάννης Γκαράνης σε όλους τους Δημότες Κομοτηνής, ως ένα καταληκτικό μήνυμα πριν κατέλθουμε στις κάλπες;

Γ.Γ.: Κατ’ αρχάς να πούμε ότι το ψηφοδέλτιο μας είναι μια σύνθεση η οποία δεν έχει χρώμα, δεν έχει διαχωρισμούς οποιουδήποτε είδους, είτε κοινωνικούς, είτε οικονομικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς κ.α. Για μας λοιπόν με βάση και το σύνθημα που έχουμε, ότι κανείς δεν περισσεύει, όλοι είναι απαραίτητοι, θέλουμε να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία. Ζητάμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας για το επόμενο διάστημα, ώστε να ολοκληρώσουμε όλο αυτόν τον σχεδιασμό και φυσικά να χτίσουμε την Κομοτηνή που ονειρευόμαστε, την Κομοτηνή του μέλλοντός μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.