Περιφερειακο ΑΜΘ καλει Βουλγαρια για το Χρυσο

Ζητά να μάθει τις λεπτομέρειες του ορυχείου χρυσού στο Ροζίνο που θα επηρεάσει τον Ερυθροπόταμο

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο έφτασε το θέμα της εξόρυξης χρυσού στην γειτονική Βουλγαρία, που αναδείχθηκε από περιβαλλοντική ομάδα από την γείτονα χώρα, αλλά έχει δημιουργήσει ανησυχία και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον Έβρο μιας και η εξόρυξη βρίσκεται στην λεκάνη απορροής του Ερυθροπόταμου, που διασχίζει τον κεντρικό Έβρο, περνά το Διδυμότειχο και καταλήγει στον ποταμό Έβρο.

Το θέμα εισήγαγε ως πρόταση για ψήφισμα ο επικεφαλής της παράταξης της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, που μίλησε για την ανάγκη αντίδρασης, με την ουσία του θέματος να εκθέτει ο κ. Ανέστης Στρατιάδης εκ μέρους της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της εξόρυξης χρυσού, μέλη της οποίας παρέστησαν στη συνεδρίαση.

Ο κ. Στρατιάδης αναφέρθηκε στην ενημέρωση που υπήρξε από μια οικολογική ομάδα από τη Βουλγαρία, τους Rodopi Guardians, ότι επίκειται να γίνει χρυσωρυχείο στα 13 χιλιόμετρα από τα σύνορα της χώρας, πάρα πολύ κοντά στον Ερυθροπόταμο, που περνά στη χώρα μας, φτάνει μέχρι το Διδυμότειχο και ενώνεται με τον Έβρο.

Ο κ. Στρατιάδης ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τη διοίκηση της Περιφέρειας να ζητήσουν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη Βουλγαρία για την νέα εξόρυξη, ώστε να υπάρξει εμπεριστατωμένη άποψη για τις επιπτώσεις τόσο στην Βουλγαρία όσο και στην Ελλάδα.

Άλλωστε ως όμορη χώρα, αλλά και περιφέρεια, έχουμε άμεσο λόγο και βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος, και το Περιφεριεακό Συμβούλιο θα πρέπει να εκφέρει γνώμη επ’ αυτής.

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Διδυμοτείχου έχει λάβει απόφαση, ενώ αναμένονται αποφάσεις κατά της εξόρυξης από τα Δημοτικά Συμβούλια Σουφλίου και Ορεστιάδας, ενώ εκκρεμεί επιτόπου επίσκεψη της Επιτροπής στη Βουλγαρία, για αυτοψία στην επίμαχη περιοχή.

Ο κ. Στρατιάδης προειδοποίησε πάντως πως η τακτική των εταιρειών είναι ίδια με την χώρα μας, τονίζοντας πως έχουν πληροφορίες πως στη συγκεκριμένη περιοχή προετοιμάζονται και άλλες εξορύξεις, χωρίς όμως να έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Ανέφερε δε πως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το ορυχείο θα είναι παρόμοιο με αυτά που έχουν σχεδιαστεί σε Πέραμα και Χαλκιδική, δημιουργώντας σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση μόνο από τη λειτουργία τους, πέρα από τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσουν τυχόν ατυχήματα.

Τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν εξέδωσε ψήφισμα για το θέμα, επιφυλασσόμενο για περισσότερες πληροφορίες. Δεσμεύτηκε δε να ζητήσει μέσω των κατάλληλων καναλιών όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία από τις Βουλγαρικές αρχές, και σύντομα να επανέλθει στο θέμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.