Καμια σκεψη προς το παρον για αποζημιωση για τις ξηροθερμικες συνθηκες του Αυγουστου στη Ροδοπη

Κριτική Ιλχάν Αχμέτ στην κυβέρνηση για την στάση της στο θέμα, και αίτημα για μείωση του πλαφόν των κιλών για την συνδεδεμένη

Για δυνατότητα μείωσης της ελάχιστης απόδοσης λόγω ανωτέρας βίας μίλησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης

Δύσκολα φαίνεται ότι θα υπάρξει αποζημίωση των παραγωγών βαμβακιού και καλαμποκιού για τις ξηροθερμικές συνθήκες και τους θυελλώδεις ανέμους που επικράτησαν τον φετινό Αύγουστο, τουλάχιστον σύμφωνα με την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Διονύσιου Σταμενίτη σε ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Ο κ. Αχμέτ στην ερώτησή του ζητούσε την άμεση αποζημίωση βαμβακοπαραγωγών και παραγωγών καλαμποκιού της Ροδόπης για τις απώλειες στην παραγωγή ως συνέπεια της επικράτησης των ξηροθερμικών συνθηκών του Αυγούστου και των θυελλωδών ανέμων, ζητώντας να μάθει αν προτίθεται η κυβέρνηση «να αποζημιώσει άμεσα και δίκαια τους βαμβακοπαραγωγούς και παραγωγούς καλαμποκιού της Ροδόπης που επλήγησαν από τον συνδυασμό συνθηκών καύσωνα και θυελλωδών ανέμων που επικράτησαν σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του Αυγούστου στη Ροδόπη».

Επίσης ζήτησε ενημέρωση για το αν βρίσκεται στους σχεδιασμούς του ΥΠΑΑΤ  ο συνδυασμός των φαινομένων καύσωνα και θυελλωδών ανέμων να συμπεριληφθεί στους λόγους αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, με πόρους που προβλέπονται από τη νέα ΚΑΠ και συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, χωρίς ταυτόχρονη όμως αύξηση των ασφαλίστρων για τους παραγωγούς.

Τέλος, εάν σκοπεύει το αρμόδιο υπουργείο να προβεί σε μείωση του πλαφόν που οφείλουν οι βαμβακοπαραγωγοί της Ροδόπης να παραδώσουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο κ. Σταμενίτης από την πλευρά του σημείωσε πως «σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία που διαθέτει η ΚΕΜΕ του ΕΛΓΑ μέσω της ΕΜΥ και του αστεροσκοπείου, οι θερμοκρασίες στην περιοχή της Ροδόπης ήταν αρκετά χαμηλότερες των 40 βαθμών κελσίου. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για καύσωνα.»

«Αντίστοιχα όσον αφορά τον άνεμο ήταν έντασης αρκετά χαμηλότερης των 8 μποφόρ. Άρα ούτε για ανεμοθύελλα μπορούμε να μιλήσουμε. Οι δε ζημιές που παρατηρήθηκαν κατά τις επισημάνσεις των γεωτεχνικών του ΕΛΓΑ στο πεδίο –πήγαν οι γεωπόνοι εκεί- υπολειπόταν κατά πολύ του ελάχιστου αποζημιωμένου ποσοστού του 20%».

Επεσήμανε , πάντως, ότι «από τις ζημιές για το έτος 2020 που ήταν της τάξης των 700.000 για τη Ροδόπη, οι 650.000 ευρώ έχουν ήδη εξοφληθεί από τον Απρίλιο του 2022. Στο υπολειπόμενο ποσό υπολογίζονται όσοι δεν είχαν εξοφλήσει έγκαιρα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Η πληρωμή των υπολοίπων του 2022 έχει προγραμματισθεί για τις αρχές Νοεμβρίου του 2023. Για τις ζημιές δε του 2023, τις καλυπτόμενες ασφαλιστικά, έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις για 880 δηλώσεις ζημιάς που υπεβλήθησαν και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων μετά από τη διασταύρωση αυτών με το αρχείο ΟΣΔΕ του 2023.»

Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες αποζημιώσεων

Απαντώντας στην πρωτολογία του κ. Σταμενίτη ο βουλευτής άσκησε δριμεία κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα στην Ροδόπη σημειώνοντας ότι πέρα από τον ΕΛΓΑ, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες αποζημίωσης των αγροτών από την κυβέρνηση, όπως είναι οι ΚΟΕ ή τα deminimis και τόνισε την άμεση αναγκαιότητα να υπάρξει μείωση στο πλαφόν των 188 κιλών προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο να αγοράζουν βαμβάκι οι παραγωγοί από συναδέλφους τους για να πιάσουν τα απαιτούμενα κιλά και να πάρουν την συνδεδεμένη ενίσχυση.    

«Δεν χρειάζεται να περιμένετε το τέλος της περιόδου καλλιέργειας και συλλογής βαμβακιού για να δείτε αν θα κόψετε το πλαφόν. Πρέπει να προστατέψετε τον αγρότη από την αισχροκέρδεια, αφού είναι δεδομένο και δεν σας κοστίζει τίποτα να μειώσετε το πλαφόν», τόνισε με έμφαση.   

Αντίθετη με την ΚΑΠ η αυθαίρετη μείωση της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης

Ο κ. Σταμενίτης στην δευτερολογία του ανακοίνωσε ότι «η αυθαίρετη μείωση της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης έρχεται σε αντίθεση με το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ της χώρας και επισύρει ποινές.

Μελετάται, παρ’ όλα αυτά, η δυνατότητα μείωσης της ελάχιστης απόδοσης λόγω ανωτέρας βίας σε περιπτώσεις που αυτό τεκμηριώνεται επαρκώς και βρισκόμαστε σε επικοινωνία με εκπροσώπους των παραγωγών για διερεύνηση του τρόπου εφαρμογής και ότι σε κάθε περίπτωση η τροποποίηση του ΣΣΚΑΠ που θα αποσταλεί προς έγκριση συμπεριλαμβάνει πρόταση μείωσης της ελάχιστης απόδοσης από το 2024, η οποία θα ορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020, αλλά θα είναι το ποσό μειούμενο κατά 30% και όχι 20%, που ισχύει σήμερα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.