Γιαννης Αμαραντιδης: «Μια βιωσιμη πολη για εμας και τα παιδια μας»

Ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής με την Κοινωνία Πολιτών θέλει μια βιώσιμη και ζωντανή πόλη που θα παραδώσουν στις επόμενες γενιές

Να φέρει την τεχνογνωσία που απέκτησε στη Σουηδία σε θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης στο Δήμο Κομοτηνής, θέλει ο Γιάννης  Αμαραντίδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής με την παράταξη της Κοινωνίας Πολιτών στις επερχόμενες εκλογές.

Ο κ. Αμαραντίδης μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου για την εμπειρία που έχει αποκτήσει και θέλει να εφαρμόσει στο Δήμο Κομοτηνής, ώστε να γίνει πραγματικότητα «Μια βιώσιμη πόλη για εμάς και τα παιδιά μας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο λόγος στον ίδιο όμως…

ΠτΘ: Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς κ. Αμαραντίδη.

Γ.Α.: Γεννήθηκα πριν 37 χρόνια στην όμορφη πόλη μας, μεγάλωσα και πλέον ζω με την οικογένειά μου στην Κομοτηνή. Είχα φύγει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Σουηδία όπου με τη σύζυγό μου και τα δυο μας παιδιά ζήσαμε και εργαστήκαμε εκεί. Είμαι γεωπόνος και έχω εξειδίκευση στα οικονομικά, είμαι γνώστης της αγγλικής και στης σουηδικής γλώσσας και έχω πλέον μια επαγγελματική εμπειρία δέκα ετών πάνω στα ευρωπαϊκά  και εθνικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα και κυρίως αυτά που ασχολούνται με την έρευνα, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, τον ψηφιακό  και πράσινο μετασχηματισμό.

Μπορώ να πω ότι είναι μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά. Έχει να κάνει με όλα αυτά που πλέον ακούμε, που αποτελούν βέβαια και τις μεγάλες ενισχύσεις, χρηματοδοτήσεις που πλέον παίρνουν και οι δήμοι ώστε να κάνουν αναπτυξιακά έργα, για αυτό και χρειάζεται το κατάλληλο προσωπικό έτσι ώστε να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα για τον δήμο μας.

Τεχνογνωσία στα αναπτυξιακά προγράμματα

ΠτΘ: Στην επαγγελματική σας παραμονή στην Σουηδία  εργαστήκατε και στην αντίστοιχη περιφέρεια. Τι σας έκανε να επιστρέψετε και να θέσετε εαυτόν στη διάθεση των συμπολιτών σας με την Κοινωνία Πολιτών;

Γ.Α.: Προφανώς η έξοδος προς το εξωτερικό έγινε για επαγγελματικούς λόγους μέσω οικονομικής κρίσης περιόδου. Ξεκινώντας από το μηδέν, άνοιξε για μένα μια πόρτα μετά από σκληρή δουλειά στο να δουλέψω στην περιφέρεια του Γέντουαν, στο  τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, για τα ευρωπαϊκά προγράμματα  στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την περιφερειακή ανάπτυξη και γενικά  να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες στους πολίτες.

Στα 7 χρόνια που παρέμεινα εκεί, καταφέραμε πάνω από 7 εκατ. ευρώ να  μπουν στα ταμεία της περιφέρειας, με μια μικρή ομάδα. Όλο αυτό μου δίνει την τεχνοκρατική δυνατότητα και διαμορφώνει την οπτική μου στο πώς τοποθετούμαι στα πράγματα, ειδικά όταν μιλάμε πλέον για την ενασχόληση και με τον δήμο.

Έτσι η επιστροφή ξεκίνησε ως ιδέα πριν τον covid, πάγωσε με την πανδημία, όμως έχοντας κρατήσει γέφυρες συνεργασίας με την Ελλάδα, με πολλούς συνεργάτες, βρέθηκε μια ευκαιρία με το ΔΠΘ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο τελικά αξιολογήθηκε  ως το δεύτερο καλύτερο σε όλη την Ελλάδα και μετά ήρθε και η πρόταση συνεργασίας ώστε να υλοποιήσω και να τρέξω αυτό το έργο, και επέστρεψα μόνιμα πλέον τον Απρίλιο του ’23 στην Κομοτηνή και να αναλάβω ως διαχειριστής αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού έργου του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας της Αγροδιατροφής.

Βέβαια η δουλειά μου έχει να  κάνει με  αυτό το συγκεκριμένο έργο, αλλά  παράλληλα με ενδιαφέρει πάρα πολύ να στηρίξω το πανεπιστήμιο στην περιοχή στην προσπάθειά του για τη μετάβαση στη σύγχρονη εποχή, όπου η έρευνα πλέον θα φτάνει στην αγορά.

Η ενασχόληση με τα κοινά βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο για μένα. Ήμουν πολύ ενεργός στα φοιτητικά μου χρόνια, αργότερα σε επίπεδο νεολαίας  και μάλιστα η πρώτη μου  επαφή με τις δημοτικές εκλογές ήταν το 2010 όπου είχα εκλεγεί τοπικός σύμβουλος Κομοτηνής με τον Γιώργο Πετρίδη.

Επανέρχομαι  λοιπόν πλέον δυναμικά, γεμάτος εμπειρίες, γεμάτος τεχνογνωσία και θα προσπαθήσω να βοηθήσω την  πόλη που  αγαπάω και τους πολίτες, έτσι ώστε να κάνουμε βήμα βήμα, σκαλί σκαλί, την  πόλη  μας μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Βιώσιμη πόλη, με νέους ανθρώπους

ΠτΘ: Εκτός του  Δημοκριτείου ποιοι κρίνετε με τα δικά σας χαρακτηριστικά και τη δική σας εμπειρία, ότι είναι οι τομείς που  ενδεχομένως θα μπορούσατε να προσφέρετε περισσότερο;

Γ.Α.: Το σλόγκαν μου είναι «Μια βιώσιμη πόλη για εμάς και τα παιδιά μας». Το πρώτο συνθετικό, η βιωσιμότητα, είναι μια πόλη οικονομικά εύρωστη, να  μπορεί να ανταπεξέρχεται οικονομικά,  να είναι ανθεκτική στις συνεχόμενες κρίσεις  που περνάει ο τόπος.

Πιστεύω ότι οι κρίσεις θα  είναι  ένα φαινόμενο που θα διαδέχεται η μία την άλλη, έχουμε εμπειρία τα τελευταία χρόνια, οπότε πρέπει να γίνουμε ανθεκτικοί. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουμε πράσινοι και να κοιτάξουμε τα θέματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, να είμαστε έξυπνοι και ψηφιακοί, να χρησιμοποιούμε τις καινοτομίες και τις νέες τεχνολογίες και  πάντα με μια κοινωνική  προσφορά και ένα κοινωνικό πρόσημο δίπλα στον πολίτη, δίπλα στην καθημερινότητά του.

Εννοείται ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε σε μια πόλη προσβάσιμη, και σίγουρα με καλές δουλειές και στήριξη της επιχειρηματικότητας για να παραμείνει ο κόσμος εδώ.

Το δεύτερο συνθετικό το οποίο χρησιμοποιώ «για μας και τα παιδιά μας», έρχεται να κάνει με το μεγαλύτερο πρόβλημα που κατά τη γνώμη μου αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και είναι βόμβα  στα θεμέλιά μας, το δημογραφικό, η υπογεννητικότητα.

Αν το συνδέσουμε όλο αυτό μαζί  με τη συνεχόμενη φυγή των νέων στο εξωτερικό, νομίζω ότι η Ελλάδα, η χώρα μας, η περιφέρειά μας, ο τόπος μας, ο δήμος μας, τα χωριά μας, δεν μπορούν να έχουν ένα αναπτυξιακό βιώσιμο μέλλον με αυτούς τους ρυθμούς.

Προφανώς με ενδιαφέρει και έχω εμπειρία πάνω στα κομμάτια του ψηφιακού μετασχηματισμού, των έξυπνων πόλεων, της βιωσιμότητας της κυκλικής οικονομίας, του τουρισμού, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, και βέβαια και το κομμάτι της κοινωνικής φροντίδας.

Νέο μοντέλο αποκέντρωσης και ευελιξία σε προσωπικό

ΠτΘ: Ειδικά  σε περιόδους κρίσης που δυστυχώς συνεχίζουμε να βιώνουμε, αυτό το οποίο ακούμε δια στόματος των πολιτών συνέχεια και δίνει ελπίδες για το μέλλον, είναι το πότε η Ελλάδα θα γίνει τελικά ένα ευρωπαϊκό κράτος. Υπάρχουν τα παραδείγματα που μπορούν να βρουν εφαρμογή στον δήμο Κομοτηνής;

Γ.Α.: Τα παραδείγματα υπάρχουν και  έχουν εφαρμοστεί σε πάρα πολλές χώρες στο εξωτερικό. Απλά η Ελλάδα δεν  είναι στην  πρωτοπορία της καινοτομίας και των αλλαγών και της υιοθέτησης καινοτομιών και νέων τεχνολογιών. Βαδίζουμε κάποια  χρόνια πιο πίσω, θα έλεγα.

Αυτό εν μέρει θα έλεγα ότι μπορέσει να αποτελέσει και ένα πλεονέκτημα υπό την άποψη ότι πράγματα τα οποία έχουν εφαρμοστεί  ίσως και πιλοτικά στο εξωτερικό,  μπορούμε να δούμε πραγματικά εάν έχουν κάποια ουσία και  εάν αποδίδουν.

Άρα θα μπορούσες πολύ πιο  εύκολα να τα χρησιμοποιήσεις και να τα προσαρμόσεις στη  δική σου  πραγματικότητα. Εκείνο που χωλαίνει περισσότερα το πράγμα, είναι ότι ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ  μικρός  και συνέχεια κουτσουρεύεται από το κεντρικό κράτος. Άρα εδώ μιλάμε για ένα μοντέλο νέο πλήρης αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και οικονομικής αυτονομίας των δήμων.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, που δεν μπορούμε να περιμένουμε μια φορά στο τόσο είτε τα οκτάμηνα, είτε τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. 

Πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες κινήσεις έτσι ώστε εκεί που υπάρχει ο προϋπολογισμός και υπάρχει πεδίο να γίνει κάτι, να υπάρχει και η ευελιξία να  προσληφθεί  και το ανάλογο προσωπικό.

Σίγουρα θέλει ομαδικότητα, συνεργασία, και βέβαια το κατάλληλο προσωπικό.

Ο κόσμος από μένα θα δει κατά την προεκλογική περίοδο συναντήσεις και διαλόγους με φορείς, με ειδικούς σε θέματα των δήμων, τους οποίους προφανώς θα τους καλέσω να μας δώσουν τη δική τους οπτική  στο πού βαδίζουν  οι δήμοι  της νέας εποχής και τις δικές μου ιδέες, προτάσεις, καλές πρακτικές  άλλων δήμων της Ελλάδας ή ευρωπαϊκών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, την ενεργειακή αυτονομία, τον τουρισμό, την κοινωνική  φροντίδα, που χτίζουν έναν πραγματικό δείκτη κοινωνικής προσφοράς για τους πολίτες τους, για τα σχολεία, για τα αδέσποτα  και την καθαριότητα.

Τι δεν θα δουν  από μένα αν  εκλεγώ; Πελατειακές λογικές και τοποθετήσεις, μη  οργάνωση στην καθημερινότητα και στη δουλειά, ασυνέπεια, μη τήρηση σχεδίων, χρονοδιαγραμμάτων που βάζουμε και να μην  ολοκληρώνεται η δουλειά που αναλαμβάνω. Αυτά δεν  θα τα δουν  από εμένα, εάν μου δώσουν τη δυνατότητα να  τους εκπροσωπήσω στην  επόμενη  περίοδο.

Συγκεκριμένες αρμοδιότητες και σχέδιο δράσης για τις πυρκαγιές

ΠτΘ: Η Θράκη βρίσκεται ενώπιον μιας τεράστιας καταστροφής. Τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα;

Γ.Α.: Είναι θέμα που  με έχει απασχολήσει πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό με όλη αυτή την απίστευτη τραγωδία που γίνεται με την κατάσταση στις πυρκαγιές και πώς έχει εξελιχθεί.  Γενικό μου  σχόλιο  θα είναι  ότι ίσως ζούμε σε μια εποχή  της επικοινωνίας της καταστροφής.

Το γενικό σχόλιο  έρχεται να κάνει με το σημερινό μοντέλο διοίκησης. Διαβάζω ότι υπάρχουν  45 συναρμόδιοι  φορείς για την πρόληψη, 17 για την καταστολή, 6 υπουργεία  λένε ότι εμπλέκονται και έχουν  διαφορετικές αρμοδιότητες σε όλο αυτό τον συντονισμό,  την  κατανομή των πόρων που πρέπει να γίνουν, στον προγραμματισμό του προσωπικού.

Όλα αυτά άραγε τα συντονίζει κανένας; Βγαίνουν  κάποια πράγματα μέσα από διάλογο, προγραμματισμό; Αμφιβάλω. Έβλεπα τις φωτιές κάποια στιγμή στον Έβρο, στον κόμβο της Μάκρης, και πραγματικά δεν ήξερα αν έπρεπε να γελάσω ή να κλάψω. Έβλεπα τον  επικεφαλής, προφανώς του Πυροσβεστικού  Σώματος, να  προσπαθεί να συντονίσει την κατάσταση μιλώντας στο κινητό.

Η Ελλάδα καταναλώνει πάρα  πολλούς οικονομικούς πόρους στην καταστολή αντί για την  πρόληψη. Περίπου το 80% των πόρων πάει στην καταστολή, πληρώνουμε καύσιμα, να  νοικιάσουμε πτητικά μέσα, κλπ. μήπως  και σβήσουμε τη φωτιά, αντί να επενδύσουμε στην πρόληψη.

Οπότε πρόληψη, συγκεκριμένες αρμοδιότητες, και σχέδιο  δράσης. Δυστυχώς δεν έχουμε εκμεταλλευτεί και την τεχνολογία.  Δεν είναι μόνο τα πτητικά μέσα ή το προσωπικό,  είναι και η τεχνολογία. Τι βατότητα έχει το αγροτικό και δασικό  μας δίκτυο; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενιαία  καταγραφή ενός γεωπληροφοριακού συστήματος που να δείχνει τη βατότητα κάθε στιγμή στο αγροτικό  ή δασικό δίκτυο.

Αυτά δεν ταιριάζουν σε μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ας γίνει παράδειγμα η μεγάλη καταστροφή των πυρκαγιών,  έτσι ώστε σοβαρά να  κάτσουμε και να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα και να σχεδιάσουμε κάποια σχέδια δράσης ώστε να  είμαστε έτοιμοι την επόμενη  φορά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.