Μαχη τεσσαρων για τις Ευρωεκλογες

Τις πολιτικές τους προτάσεις για το σήμερα και το αύριο της Ευρώπης ξεδίπλωσαν τέσσερις υποψήφιοι Ευρωβουλευτές στην εκδήλωση της ΑΝΟΚ

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν τέσσερις υποψήφιοι ευρωβουλευτές στο ιδιότυπο debate με φοιτητές σε ρόλο συντονιστών που διοργάνωσε η Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής (ΑΝΟΚ) το απόγευμα της Κυριακής 21 Απριλίου στην Λέσχη Κομοτηναίων.

Στο χώρο βρέθηκαν ο Νικόλας Φαραντούρης – Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου – Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΠΣ, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς – Δικηγόρος – Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, ο Γιάννης Βούρος – Ηθοποιός, Θεατρολόγος, πρώην δήμαρχος Ν. Φιλαδελφειας-Ν. Χαλκηδονας, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κόμμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, και ο Βαγγέλης Ακτσαλής – Πρόεδρος και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Κόμμα ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  

Η θεματική του debate αναπτύχθηκε σε τέσσερις άξονες: Το ρόλο του ευρωβουλευτή, τα διακυβεύματα και οι προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση της επόμενης πενταετίας, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση και νέοι.

Πριν την εκδήλωση ενημέρωση για τους φορείς τους έκαναν τα μέλη του Europe Direct ΑΜΘ, της B-Hydrogen, και της πρωτοβουλίας Share Life – Ξεκινώ την νέα μου ζωή δίνοντας ζωή.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ένα τέτοιο debate, τόνισε ο πρόεδρος της ΑΝΟΚ κ. Κωνσταντίνος Βερβεσός, που θεωρεί πως έχει ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που δεν θα γίνει debate πολιτικών αρχηγών ενόψει των ευρωεκλογών.

Για αυτό κάλεσαν εκπροσώπους μικρότερων και μεγαλύτερων κομμάτων για να τους κάνουν ερωτήσεις στις τέσσερις θεματικές ενότητας, για ζητήματα τα οποία θα τους απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια.

Συνεχώς αποκλίνει αναπτυξιακά η ΑΜΘ

Σε δηλώσεις του πριν την εκδήλωση ο κ. Φαραντούρης, αφού αναφέρθηκε στην αγάπη του για την Κομοτηνή, στην οποία είναι και πρωτοετής φοιτητής ο γιός του, σημείωσε πως θα πρέπει να στηριχθούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια όπως το ΔΠΘ.

Στις Ευρωεκλογές, σημείωσε, θα πρέπει οι Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν αν θέλουν να ακολουθήσει η χώρα την κατεύθυνση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του πλουραλισμού, που θέλει βασικά κοινωνικά αγαθά  υπό την προστασία της πολιτείας, όπως η ενέργεια, η υγεία, η παιδεία, το νερό, απέναντι στην ασυδοσία των  αγορών, ή ένα κομματικό πελατειακό κράτος, φέουδο σε κάποιο  κόμμα και στην κυβέρνηση.

«Εμείς είμαστε εδώ με την πυγμή της διεκδίκησης. Με την πεποίθηση ότι η χώρα μας αξίζει μια καλύτερη θέση στην Ε.Ε., πιο διεκδικητική και πιο συμπεριληπτική» σημείωσε, με τη χώρα όχι σιωπηλό και δεδομένο, αλλά αξιόπιστο, διεκδικητικό εταίρο στην ΕΕ, και αυτή τη λογική σκοπεύει να ακολουθήσει στο ευρωκοινοβούλιο, εκπροσωπώντας κυρίως την  κοινωνία και τις περιφέρειες, όπως η ΑΜΘ, που αντί να συγκλίνει με το υδροκέφαλο αθηναϊκό κέντρο, συνεχώς αποκλίνει.

«Πρέπει λοιπόν και οι κάτοικοι της περιφέρειας στις εσχατιές της Ελλάδας να αποφασίσουν τι είδους ανάπτυξη θέλουνε; Θέλουνε την ανάπτυξη του Κολωνακίου,  ή θέλουν την ανάπτυξη  την ισόρροπη ολόκληρης της χώρας;» κατέληξε.

Επανέλαβε δε την τοποθέτησή του για την επενδυτική βαθμίδα της Standard and Poor’s,  δηλώνοντας ξανά «Ρε παιδιά τι  είναι αυτό; Τρώγεται; Τι σημαίνει το «ΒΒΒ»;  Πώς έχει επηρεάσει αυτό την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη;» υπενθυμίζοντας πως οι μικροέμποροι και μικροεπιχειρηματίες βρίσκουν τις πόρτες των τραπεζών κλειστές.

Απαραίτητη η ενίσχυση της Θράκης

Υπάρχουν δυο  μεγάλα  διακυβεύματα στις επερχόμενες Ευροεκλογές, τόνισε ο κ. Τσουκαλάς, σημειώνοντας το πρώτο είναι να προχωρήσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα με δυναμική, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πολύ  μεγάλες προκλήσεις στην ενεργειακή  αυτονομία,  την ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλειας, την κοινωνική  Ευρώπη. Το δεύτερο είναι να ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ  για  να έχει η χώρα την επόμενη ημέρα δημοκρατική αντιπολίτευση που  να μπορεί με όρους νίκης να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία. 

«Είναι  μια κρίσιμη ευκαιρία  για αλλαγή  πολιτικών συσχετισμών, για  να μπει ένα τέλος σε μια κυβέρνηση αλαζονική, μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει  την καθημερινότητα των πολιτών» σημείωσε, μιας και σε ζητήματα όπως η ασφάλεια, η ακρίβεια, οι εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική η οποία  μόνο είναι υπέρ των ελίτ και  κυρίως αποσκοπεί  σε μια διευθέτηση συμφερόντων παρά σε μια  αλλαγή του  παραγωγικού μοντέλου ώστε να μπορούμε  να έχουμε βιώσιμη συμπεριληπτική ανάπτυξη για όλους.

Για αυτό θεωρεί σημαντική την ενίσχυση των δυνάμεων του χώρου για  να πετύχουν στις μεγάλες προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, να μπορέσουν να πάρουν κονδύλια  από την Ευρώπη για να ενισχύσουν τη χώρα και  κυρίως τη Θράκη, που έχει γεωστρατηγική σημασία για την περιοχή.

«Είναι σύνορο της Ευρώπης και πρέπει  να βάλουμε πλάτη να  φέρουμε κονδύλια,  να  υπάρξει ενίσχυση  εδώ πέρα του  παραγωγικού και κοινωνικού ιστού, με ευκαιρίες ανάπτυξης για να μείνει  η Θράκη όρθια, να μην ερημώνει» κατέληξε.

Αναστροφή της απαξίωσης για τα κοινά

Την χαρά του που βρίσκεται στα πάτρια εδάφη της Περιφέρειας, μιας και κατάγεται από την Καβάλα, εξέφρασε ο κ. Βούρος, που τόνισε πως δίνει το παρών όποτε προσκληθεί σε εκδηλώσεις που γίνονται σε αυτή.

Ειδικά για το debate, πιστεύει πως ο τρόπος  με τον οποίον έχει δομηθεί αυτή η συνάντηση, ειδικά  με νέους ανθρώπους, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός.

«Το γεγονός  ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μπει σε μια λογική απαξίωσης της συμμετοχής στα κοινά, νομίζω  πως  αρχίζει σταδιακά και ακυρώνεται, αρχίζει να  εξανεμίζεται.  Διότι, τι καλύτερο μπορεί να κάνει ένας  πολίτης, από το να συμμετάσχει, να καταθέσει τις απόψεις του, να  αντιπαρατεθεί εν πολλοίς και να  ζυμωθεί με τα προβλήματα που προκύπτουνε ανά  πάσα στιγμή στην καθημερινότητά  του, στο γενικότερο πλαίσιο της χώρας» ανέφερε.

Ειδικά η Ευρωβουλή αποτελεί το ανώτερο επίπεδο ενασχόλησης με τα κοινά, και θεωρεί πως με την εμπειρία που έχει αποκομίσει, από το ’81 που ασχολείται με τα κοινά, μπορεί να μεταφέρει τα όποια  μηνύματα, τα όποια  προβλήματα, τις όποιες απόψεις, τις όποιες θέσεις, με  έναν ιδιαίτερα εύσχημο τρόπο,  πάντα με γνώμονα το καλό  της χώρας, με προτεραιότητες όπως είναι η ασφάλεια, η αγοραστική δύναμη που μειώνεται σταδιακά, και  όχι μόνο στη χώρα μας  αλλά  και  σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων

Τέλος ο κ. Ακτσαλής επισήμανε πως η Δημιουργία, που είναι μετεξέλιξη της Δημιουργίας Ξανά, του κόμματος που  ίδρυσε ο Θάνος Τζήμερος πριν από δώδεκα χρόνια, πρεσβεύει αυτό ακριβώς που λείπει από την σύγχρονη πολιτική σκηνή, ως η μοναδική πραγματικά φιλελεύθερη  μεταρρυθμιστική παράταξη. 

Σημείωσε δε πως ενώ η κυβέρνηση έχει λευκή εντολή να κάνει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες διψά υπερκομματικά και διαηλικιακά  η ελληνική  κοινωνία, και αντίθετα βλέπουμε μια επίπλαστη μεταρρυθμιστική τάση, με μια αντιπολίτευση που δεν εμπνέει.

Για αυτό και η Δημιουργία – Κοινότητα Πολιτών, όχι επαγγελματίες πολιτικοί αλλά πολίτες επαγγελματίες από όλο το εύρος και το φάσμα της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, έρχονται να προτείνουν τις αυτονόητες δοκιμασμένες τεκμηριωμένες λύσεις, που τόσο λείπουνε στο σύγχρονο πολιτικό σκηνικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.