Ευριπιδης Στυλιανιδης: «Καποια πραγματα λειτουργησαν οργανωμενα και σωστα και καποια αλλα ανεδειξαν κενα και αδυναμιες»

«Οι πολιτικοί δεν είναι πυροσβέστες• πρέπει να συγκροτούν το σύστημα άμυνας τη σωστή στιγμή»

Απολογισμός δεσμεύσεων των κυβερνητικών στελεχών από τις πληγείσες περιοχές, των όσων προηγήθηκαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς και των όσων θα πρέπει να γίνουν για την οχύρωση της περιοχής μπροστά σε έναν δύσκολο όπως φαίνεται Χειμώνα, από τον βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ

Στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και την εκπομπή «Με το Ν και με το Β» μίλησε το πρωί της Τρίτης, 29 Αυγούστου ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε συνέχεια της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου σε Έβρο και Ροδόπη την Δευτέρα, με στόχο την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης από τις πυρκαγιές που συνεχίζουν δυστυχώς να μαίνονται.

Ο κ.Στυλιανίδης έκανε τον απολογισμό των δεσμεύσεων που έκαναν από τις πληγείσες περιοχές οι υπουργοί, τα όσα προηγήθηκαν σε ό,τι αφορά την μάχη της καταπολέμησης των μετώπων και τα όσα θα πρέπει άμεσα να ακολουθήσουν για την αντιμετώπιση των συνεπειών και την πρόληψη ενώπιον ενός δύσκολου όπως διαφαίνεται Χειμώνα.

Ευριπίδης Στυλιανίδης όμως…

ΠτΘ: κ. Στυλιανίδη, με καθυστέρηση δέκα ημερών είχαμε την Δευτέρα την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή μας και στον Έβρο, εξαιρουμένων των κ.κ.Κωνσταντινίδη και Τριαντόπουλου που βρέθηκαν στη Ροδόπη την προηγούμενη εβδομάδα…

Ε.Σ.: Δεν θα το έλεγα καθυστέρηση, γιατί οι φωτιές και χθες μαίνονταν, οπότε η πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των μετώπων και στη συνέχεια έρχεται η φροντίδα για τις ζημιές. Έγινε λοιπόν η πρώτη διαγνωστική επίσκεψη από το κ. Τριαντόπουλο  και τον κ.  Κωνσταντινίδη για να γίνει καταγραφή της κατάστασης και χθες (Δευτέρα 29/8) υπήρξε πολύ μεγάλο κυβερνητικό κλιμάκιο, που το συνόδευε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, το οποίο θα έλεγα ότι διεσπάρη παντού, ώστε να επιδιώξει ο κάθε υπουργός στον τομέα της ευθύνης του τις συνέπειες. Αντιλαμβάνεστε ότι το κέντρο βάρους πέφτει στον Έβρο διότι εκεί είναι η μεγάλη καταστροφή, αλλά δεν εξαιρείται βεβαίως η Ροδόπη η οποία υπέστη επίσης σοβαρές συνέπειες με ενδεχομένως πρόβλεψη ασφάλειας και για το μέλλον, διότι αυτή τη σημασία έχει η εκ των υστέρων επιμέλεια. Συγκεκριμένα την Δευτέρα ήταν ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν ο κ. Τριαντόπουλος στο θέμα των αποζημιώσεων, ήταν ο  Διοικητής του ΕΛΓΑ  με τον  οποίο είχα και  επικοινωνία και βεβαίως ήταν και ο κ. Βορίδης ως αρμόδιος υπουργός για την απογραφή της συνολικής εικόνας. Ήταν επίσης ο Γιάννης Οικονόμου, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος αποσπάστηκε από την κεντρική σύσκεψη και  μετά από αίτημά μου επισκέφτηκε τον νομό  Ροδόπης. Του ζήτησα να μην είναι επικοινωνιακού τύπου αλλά ουσιαστική αυτή η επίσκεψη, γι’ αυτό επιλέξαμε να πάμε σε δυο μάχιμα φυλάκια, δυο σταθμούς συνοριοφυλάκων, στον Ίασμο και στις Σάπες, για να απογραφούν τα πραγματικά προβλήματα και οι αδυναμίες που εμφανίζονται, σε αυτόν τον τομέα της αποτροπής. Έτσι βρεθήκαμε στον σταθμό του Ιάσμου, όπου ο Υπουργός είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί άμεσα από τους ίδιους τους συνοριοφύλακες που δρουν στην περιοχή και τους αστυφύλακες, αλλά κυρίως τους συνοριοφύλακες οι  οποίοι προσπαθούν να αποτρέπουν τη δράση των λαθροδιακινητών. Του περιέγραψαν τι αντιμετωπίζουν,  του έδωσαν την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί, και παράλληλα  τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που έχει η υπηρεσία τους, οι οποίες πρέπει άμεσα να καλυφθούν, για να μπορέσει να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους. Το έργο που κάνουν τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό, είναι υπέρτερο των δυνάμεών τους, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι εάν βοηθηθούν στοιχειωδώς από την πολιτεία με περαιτέρω στελέχωση, με τα απαραίτητα μέσα και τα απαραίτητα οχήματα, η αποτελεσματικότητά τους στη δίωξη των λαθροδιακινητών θα εκτιναχθεί. Η ίδια συζήτηση έγινε και στις Σάπες ακριβώς.

«Εάν υπήρχε καλύτερη φύλαξη στα ορεινά μονοπάτια,  πιθανόν και η προειδοποίηση θα ήταν πιο  έγκαιρη και η παρέμβαση θα ήταν πιο άμεση»

ΠτΘ: Είναι προτεραιότητα όμως αυτή τη στιγμή η προσλήψεις συνοριοφυλάκων,  σε σχέση και με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα και τα κενά που αναδείχθηκαν από τα μέτωπα της πυρκαγιάς;

Ε.Σ.: Είναι μια πτυχή των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εάν υπήρχε καλύτερη φύλαξη στα ορεινά μονοπάτια,  πιθανόν και η προειδοποίηση θα ήταν πιο  έγκαιρη και η παρέμβαση θα ήταν πιο άμεση. Αυτό είναι κάτι που εγώ το έχω εντοπίσει εδώ και  δυο χρόνια. Η απόφαση αυτή απλά «σερνόταν». Υπενθυμίζω πως υπήρξε προεκλογική δέσμευση του αρμόδιου υπουργού τότε του κ. Θεοδωρικάκου, η οποία όμως δεν είχε προλάβει να υλοποιηθεί. Τώρα ο υπουργός ο κ. Οικονόμου  με τον οποίο είχαμε συζητήσει το  θέμα, είπε πως έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια  και  δεσμεύτηκε πλέον δημόσια, ότι προχωράει ο διαγωνισμός όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είχε προγραμματιστεί αρχές του έτους και θα τον κάνουν πολύ νωρίτερα. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι σχολές Αστυνομίας είναι ήδη γεμάτες από άλλες εκπαιδεύσεις οι οποίες τρέχουν. Ωστόσο συνεννοηθήκαμε να γίνει ο διαγωνισμός, να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να μπει το στοιχείο της εντοπιότητας, να εγκριθούν 100 θέσεις για τον νομό Ροδόπης και 50 για τον νομό Καβάλας, και αν δεν  είναι δυνατόν η εκπαίδευση  να γίνει ομαδικά και στους 100, να γίνει τουλάχιστον τμηματικά και  να  ενταχθούν στους σταθμούς και στα τμήματα οι συγκεκριμένοι συνοριοφύλακες, ώστε να εκπαιδεύονται από τους μεγαλύτερους και εμπειρότερους συναδέλφους τους μέσα στο πεδίο. Παράλληλα ζητήσαμε να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία, όπως θερμικές κάμερες και άλλα συστήματα παρακολούθησης, που λειτουργούν αποτρεπτικά και επίσης οχήματα για  να μπορεί  να γίνεται και αποτελεσματική η δίωξη,  αλλά και να είναι προσβάσιμα τα ακραία ορεινά μονοπάτια από τα οποία  διέρχονται κατά χιλιάδες.

Σίγουρα κάθε συντονισμός θα μπορούσε να είναι και καλύτερος και  αποτελεσματικότερος, αλλά εδώ κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να  είναι τυχαίο το ότι έχουμε την ίδια ακριβώς ώρα, όταν διευκολύνουν οι καιρικές συνθήκες γιατί είχαμε 9 μποφόρ, 16-18 μέτωπα, που ανάβει το ένα μετά το άλλο, για να αποσπά την προσοχή και των εναέριων και των πεζοπόρων τμημάτων

«Σε μάχιμα στελέχη της συνοριοφυλακής τα κατασχεμένα οχήματα»

Γιατί έχει σημασία  αυτό σε σχέση με τις φωτιές; Νομίζω το έχω πει, το έχω υπαινιχτεί ότι κατά κανόνα είτε από ανθρώπινο λάθος, είτε από αμέλεια, είτε από οποιονδήποτε άλλο λόγο, οι φωτιές εμφανίστηκαν πάνω σε αυτές τις απομονωμένες περιοχές των ορειβατικών διαδρόμων. Δεν κατηγορώ, ούτε ενοχοποιώ κανέναν. Ζήτησα όμως από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να διεξάγουν έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια. Όταν υπάρχει η αποτροπή και η φύλαξη, αντιλαμβάνεστε ότι και το ζήτημα των πυρκαγιών αλλά και τα ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, όπως αυτά που είχαμε επάνω στην Εγνατία με την αντιστροφή των οχημάτων που μπήκαν στην αντίθετη κατεύθυνση και προκάλεσαν ακόμα και θανατηφόρα ατυχήματα, θα  πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εδώ αυτό το διασφαλίσαμε.  Όσον αφορά τις εποχούμενες περιπολίες, είπαμε να επισπευτεί η διαδικασία και να δοθούν τα οχήματα που είναι κατάλληλα στους δυο σταθμούς, στις Σάπες και  στον Ίασμο, από τα κατασχεμένα που είναι εκατοντάδες και να απλουστεύουμε τη διαδικασία στο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να μπορέσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να κάνει τη δουλειά του και να πάνε τα οχήματα πλέον όχι σε γραφειοκράτες, αλλά σε μάχιμα στελέχη της συνοριοφυλακής, τα οποία  περιπολούν κάθε βράδυ με κίνδυνο της ζωής τους, σε απομονωμένες περιοχές του ορεινού όγκου. Τα ίδια ζητήματα ετέθησαν και από τα παιδιά των Σαπών και από τα παιδιά του Ιάσμου. Υπήρξε και μια  γενικότερη ενημέρωση για  τη ροή, και  νομίζω ότι κάτι έμεινε πίσω από αυτή την επίσκεψη.  Ο  υπουργός είπε ότι σε ένα μήνα θα επιστρέψει για  να δει τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων οι οποίες πάρθηκαν  κατά τη διάρκεια αυτής της  επισκέψεως. Το πρώτο κυβερνητικό κλιμάκιο που είχε έρθει με τον κ. Κωνσταντινίδη και τον κ. Τριαντόπουλο, διαμορφώνει ένα πλαίσιο αποζημιώσεων των θιγομένων από τις πυρκαγιές. Παραλλήλως και  ένα  πλαίσιο  αποκατάστασης των ζημιών  όσο και όπου είναι αυτό εφικτό.

«Αν ο καθένας στον τομέα που έχει ευθύνη κάνει αυτά που πρέπει να κάνει  με τον τρόπο που πρέπει να τα κάνει, πιστεύω θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα»

ΠτΘ: Εσείς είστε ικανοποιημένος από τα όσα έγιναν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών;

Ε.Σ.: Σίγουρα κάθε συντονισμός θα μπορούσε να είναι και καλύτερος και  αποτελεσματικότερος, αλλά εδώ κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να  είναι τυχαίο το ότι έχουμε την ίδια ακριβώς ώρα, όταν διευκολύνουν οι καιρικές συνθήκες γιατί είχαμε 9 μποφόρ, 16-18 μέτωπα, που ανάβει το ένα μετά το άλλο, για να αποσπά την προσοχή και των εναέριων και των πεζοπόρων τμημάτων.  Υπήρχε ελικόπτερο με τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής το οποίο  πετούσε συνεχώς πάνω από τους δυο νομούς και κατέγραφε πού  είναι  αυξημένος  κίνδυνος για  την  ανθρώπινη ζωή. Και το ελικόπτερο αυτό έδινε εντολές στο  επιτελείο που  ήταν σε ένα  κινούμενο  όχημα επί της γης, στο οποίο μέσα ήταν η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, η Πολιτικής Προστασία  κλπ,  που «μοίραζε» τα οχήματα και τα εναέρια μέσα. Μια παρέμβαση ενός δημάρχου ή και ενός βουλευτή, πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική, διότι δεν είμαστε εμείς οι ειδικοί και εάν συμβουλεύσουμε ή διατάξουμε λάθος και είναι η αιτία αυτό να χαθούν ζωές για να προστατευθούν αυλές, αντιλαμβάνεστε ότι η τραγικότητα της υπόθεσης αυξάνεται.  Εγώ παρενέβην επιτυχώς δυο φορές με πολύ μεγάλο προβληματισμό και με πολύ διακριτικό τρόπο. Επικοινώνησα με τον υπουργό και με τον αρχηγό του πυροσβεστικού, για τις πυρκαγιές οι οποίες απείλησαν τους οικισμούς του δήμου Ιάσμου, κατόπιν υπεύθυνης ενημέρωσης που είχα από αυτοδιοικητικούς της περιοχής για το πού βρίσκεται το μέτωπο της φωτιάς και το πόσο κοντά έρχεται, κι εκεί έσπευσαν αμέσως τέσσερα αεροπλάνα και κατάφεραν  να κόψουν την τροχιά της φωτιάς. Αντίστοιχη παρέμβαση κάναμε στην Γρατινή, τη δεύτερη μέρα όταν επεδίωξε η φωτιά να μπει προς τον οικισμό και λειτούργησε κι αυτό αποτελεσματικά,  όπως και στα Πετρωτά, γιατί αν έπαιρνε ο Ίσμαρος θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την Κρωβύλη, τη  Διώνη, τη Μαρώνεια και να καταστρέψει όλο το οικοσύστημα του Ισμάρου με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτό και για τους ανθρώπους  αλλά και για την περιοχή. Η φωτιά που κατά κάποιον τρόπο προχώρησε πολύ δυνατά, ενώ δεν προβλέπονταν από την αρχή, ήταν από την Κίρκη προς τις Σάπες, το Κίζαρι και τα Κασσιτερά, η  οποία είχε δυο «πόδια». Εκεί  έσπευσαν εναέρια μέσα ίσως με κάποια  καθυστέρηση, γιατί την ίδια ώρα ασχολούνταν με μέτωπα που απειλούσαν κατοικημένες περιοχές. Παρόλα αυτά τα πεζοπόρα μαζί με τα εναέρια προσπάθησαν και έκαναν το καλύτερο δυνατό και ενώ είχαμε μια ζημιά  στη φύση, καταφέραμε τουλάχιστον την τελευταία στιγμή να αποτραπεί η ζημιά στους οικισμούς, χάρην και στους εθελοντές και τις δυνάμεις που ενεργοποιήθηκαν  επιτόπου. Στις δύσκολες στιγμές υπάρχει ένας πανικός στους πολίτες, ακόμα ακόμα και σε στελέχη είτε αυτοδιοικητικά, είτε πολιτικά. Ο καθένας στρέφεται στη δική του απειλή, σε αυτήν που έχει απέναντι. Δεν έχει τη συνολική εικόνα. Είναι πολύ δύσκολο ο αρμόδιος να ζυγίσει και να πάρει τη σωστή απόφαση στον σωστό χρόνο. Θέλω να πιστεύω  ότι έγινε το καλύτερο δυνατό. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω καταστάσεις, ούτε να καλύψω αδυναμίες, προβλήματα, ή κενά που υπάρχουν, αυτά  είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν  από αρμόδιους σε αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά δεν μπορώ και να υιοθετήσω από την άλλη ανεύθυνες αξιολογήσεις που πολλές φορές γίνονται, ή πράξεις αυτοδικίας που προσβάλουν και την κοινωνία μας και την συγκρότηση της πολιτείας μας. Αν ο καθένας στον τομέα που έχει ευθύνη κάνει αυτά που πρέπει να κάνει με τον τρόπο που πρέπει να τα κάνει, πιστεύω θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΠτΘ: Απαντάτε και σε πολίτες που αναρωτήθηκαν όλες αυτές τις ημέρες που είναι οι πολιτικοί μας;

Ε.Σ.: Μα οι  πολιτικοί δεν είναι πυροσβέστες. Οι  πολιτικοί πρέπει να συγκροτούν το σύστημα άμυνας τη σωστή στιγμή. Όταν είναι αυτοδιοικητικοί πρέπει να παρεμβαίνουν στον καθαρισμό, πρέπει να έχουν έτοιμες τις αντιπυρικές ζώνες, και αν είναι  υπουργοί  να χρηματοδοτούν σωστά τους αρμόδιους φορείς για να κάνουν τη δουλειά τους, να καλύπτουν τα οργανικά ή στελεχιακά κενά, κλπ. Σε αυτά μπορεί να πει κανείς ότι κανένας δεν είναι τέλειος, αλλά δεν μπορώ να αδικήσω και να  υποτιμήσω ούτε τον αγώνα που έκαναν οι εθελοντές, ούτε τον αγώνα που έκαναν οι επαγγελματίες πυροσβέστες, είτε από αέρος είτε από στεριά, ούτε αυτό που κάνανε οι άνθρωποι της υγείας, που εκκενώσανε ένα ολόκληρο νοσοκομείο  με απόλυτη συγκρότηση και τάξη σε μια πολύ δύσκολη στιγμή,   ούτε οι κατασκευαστές που φέρανε τα οχήματα εκεί για να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες. Ο καθένας έδωσε ό,τι περισσότερο μπορούσε, απλά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν  πρέπει να αφήνουμε να μας οδηγεί ο πανικός. Αν δεν ρωτούσα τους ανθρώπους που είχαν την ευθύνη και ενημέρωναν  υπεύθυνα για το πού βρίσκεται το μέτωπο και πού υπάρχει μεγάλη ή μικρή απειλή, δεν θα τολμούσαν να εισηγηθώ εγώ  την  οποιαδήποτε δράση, γι’  αυτό και πρέπει να  είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δέχτηκαν στο 112 πάνω από 60 κλήσεις εκείνη την ώρα, οι οποίες ήταν πλήρως αποπροσανατολιστικές.

Οι  πολιτικοί δεν είναι πυροσβέστες. Οι  πολιτικοί πρέπει να συγκροτούν το σύστημα άμυνας τη σωστή στιγμή. Όταν είναι αυτοδιοικητικοί πρέπει να παρεμβαίνουν στον καθαρισμό, πρέπει να έχουν έτοιμες τις αντιπυρικές ζώνες, και αν είναι  υπουργοί να χρηματοδοτούν σωστά τους αρμόδιους φορείς για να κάνουν τη δουλειά τους, να καλύπτουν τα οργανικά ή στελεχιακά κενά, κλπ. Σε αυτά μπορεί να πει κανείς ότι κανένας δεν είναι τέλειος, αλλά δεν μπορώ να αδικήσω και να  υποτιμήσω ούτε τον αγώνα που έκαναν οι εθελοντές, ούτε τον αγώνα που έκαναν οι επαγγελματίες πυροσβέστες

«Το να βγαίνουμε εκ των υστέρων και να κάνουμε πολιτική κατηγορώντας ανθρώπους που δώσαν μάχη, νομίζω ότι είναι λάθος»

ΠτΘ: Όλα αυτά όμως καταδεικνύουν και το έλλειμμα  οργάνωσης και από πλευράς του  κρατικού μηχανισμού, που είδαμε και καταγράψαμε και στα μέτωπα της πυρκαγιάς. Την ώρα που οι πυροσβέστες και εθελοντές έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν  έναν τιτάνιο αγώνα, και οι αυτοδιοικητικοί απηύθυναν εκκλήσεις για να πετάξουν εναέρια μέσα που επειδή δεν επαρκούν βρίσκονταν σε άλλα μέτωπα. Δεν είναι αυτή πολιτική ευθύνη;

Ε.Σ.: Κάποια πράγματα λειτούργησαν οργανωμένα και σωστά,  γι’ αυτό δεν θρηνήσαμε θύματα, και κάποια άλλα ανέδειξαν κενά και αδυναμίες. Θα  πρέπει να γίνει ένας απολογισμός. Χρειάζεται περισσότερη στελέχωση, χρειάζεται πρόβλεψη, χρειάζονται πολιτικές ενέργειες που θα αποτρέπουν τέτοιου είδους φαινόμενα; Αλλά το να βγαίνουμε τώρα εκ των υστέρων και  να κάνουμε πολιτική κατηγορώντας ανθρώπους που δώσαν μάχη,  εγώ νομίζω ότι είναι λάθος. Θα  πρέπει με ψυχραιμία να αποτιμήσουμε τι είναι αυτό το οποίο δεν έγινε σωστά και να το διορθώσουμε. Μερικά δε πράγματα ενδεχομένως ξεπερνούν και τις δυνάμεις μας. Τα εναέρια μέσα που λέτε, ήταν περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, ωστόσο και οι φωτιές ήταν μεγαλύτερες και τα μέτωπα  ήταν περισσότερα  και  κάθε φορά που έπεφταν όλοι πάνω σε ένα μέτωπο που ήταν κρίσιμο, την ίδια  ώρα μερικά χιλιόμετρα πιο  μακριά, άνοιγαν  άλλα  δυο μέτωπα για να τους αποσπάσουν. Δεν επεδίωξαν και μέσα στην ενδοχώρα της Ροδόπης να βάλουν  φωτιές; Δεν επεδίωξαν  στους Προσκυνητές να βάλουν φωτιές; Δεν επεδίωξαν στο Φανάρι πριν από λίγο καιρό να βάλουν φωτιές; Δεν είναι τίποτα τυχαίο. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να ψαχθούν όλα αυτά και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι εάν λειτουργούμε με επαγγελματισμό, μόνο τότε θα μπορέσουμε να προστατέψουμε. 

Τι χρειάζεται από εδώ και πέρα

ΠτΘ: Του καλοκαιριού και των πυρκαγιών ακολουθεί ο χειμώνας και δυστυχώς τα πλημμυρικά φαινόμενα. Με τον ορεινό όγκο εν πολλοίς απογυμνωμένο εγείρονται λογικές ανησυχίες και από την επιστημονική κοινότητα. Υπάρχει πρόβλεψη και ο χρόνος να «οχυρώσουμε» τις πληγείσες, και όχι μόνο, περιοχές;

Ε.Σ.: Εγώ δεν είμαι υπουργός της κυβέρνησης για να σας απαντήσω συνολικά σε αυτά που με ρωτάτε. Ως βουλευτής Ροδόπης όμως, μπορώ να σας πω τι χρειάζεται και τι τουλάχιστον διεκδικώ εγώ για τον νομό μας. Ζήτησα πολύ καιρό πριν τις πυρκαγιές και το ζητάω και τώρα, να στελεχωθούν πλήρως όλες οι οργανικές θέσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Το δε οργανόγραμμα της Πυροσβεστικής Ροδόπης και Κομοτηνής θα πρέπει να διευρυνθεί, καθώς είχε συρρικνωθεί πριν από μερικά χρόνια, και να  πληρωθεί. Να έρθουν δηλαδή περισσότερα στελέχη. Ζήτησα επίσης να αυξηθεί με κριτήρια εντοπιότητας το δυναμικό της Συνοριοφυλακής. Αυτά τα 100 άτομα που τα έχουμε ανάγκη, διότι αυτά λειτουργούν και αποτρεπτικά και διορατικά. Η παρουσία τους στο βουνό εντοπίζει,  αποτρέπει, προστατεύει, όχι μόνο στην ασφάλεια, αλλά και τη φύση.  Γιατί η παρουσία τους στα περάσματα, εφόσον είναι άνθρωποι που έχουν προσληφθεί με κριτήρια εντοπιότητας, προστατεύουν και μάλιστα θεσμικά, τον τόπο τους, στο χωριό τους, την οικογένειά τους, που μένει σε ένα μέρος παραδίπλα. Τρίτον, είπα ότι θα πρέπει και η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, εκτός από τη στελέχωση, να αποκτήσει πρόσθετα μέσα. Γρήγορα αυτοκίνητα, 4Χ4 η συνοριοφυλακή, καινούργια πυροσβεστικά οχήματα και να  μπορούν να  καλύψουν  μεγαλύτερες και περισσότερες ανάγκες. Και  είπα ότι υπάρχουν και  κάποια έργα υποδομής τα οποία δεν γίνονται από τη μια  μέρα στην άλλη, και το οποία  λειτουργούν ως άμυνα, ως τείχος, κόντρα στις απειλές τέτοιου  είδους. Για παράδειγμα το φράγμα της Γρατινής βοήθησε στην τροφοδοσία των ελικοπτέρων. Επίσης και το φράγμα του Ιασίου. Αυτά ήταν υγρά τείχη στο να μην περάσει η φωτιά εύκολα προς την άλλη πλευρά. Εάν υπήρχε και το φράγμα του Ιάσμου θα υπήρχε ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια. Τώρα το ποτάμι μόνο μας φύλαξε και δεν έφτασε η φωτιά στον Ίασμο. Αυτά τα έργα υποδομής είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, όχι μόνο για την στήριξη του γεωργικού εισοδήματος, αλλά και για την άμυνα της περιοχής από τέτοιου είδους απειλές.

Το δεύτερο κομμάτι είναι τι κάνουμε τώρα άμεσα σαν πολιτεία για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που επλήγησαν. Στη Ροδόπη εκεί που έχουμε κατοικίες και περιουσίες θα  πρέπει να δηλωθούν στους δήμους, να δούμε εάν είναι κατάλληλες ή εάν είναι επισκευάσιμες ή όχι,  στη συνέχεια εάν έχουμε αγροτική περιουσία που κατεστράφη,  θα πρέπει οπωσδήποτε να δηλωθεί στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να δοθούν οι απαιτούμενες αποζημιώσεις που προβλέπονται και μετά θα πρέπει να δούμε και σε συνεργασία με το Δασαρχείο και με τις άλλες υπηρεσίες  της περιφέρειας, τι άλλες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στον ορεινό όγκο για να αναπληρωθεί η ζημιά όσο είναι δυνατόν ή να δημιουργηθούν αμυντικά έργα θωράκισης, όπως οι αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να  προστατέψουμε τουλάχιστον ότι έχει απομείνει όρθιο, γιατί η απειλή δεν σταματάει.

ΠτΘ: Υπάρχει όμως ο χρόνος να γίνουν όλα αυτά, δεδομένου ότι βρισκόμαστε τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου;

Ε.Σ.:  Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει χθες. Μερικά από αυτά, αλλά πρέπει κάποτε να ξεκινήσουμε. Ενδεχομένως αυτή είναι η ευκαιρία να προσέξουν λίγο και τη Θράκη, διότι κάθε φορά εμάς μας θυμούνται όταν δημιουργείται ένα πρόβλημα ή όταν έχουν  μια ανάγκη. Αυτό θα πρέπει να ανατραπεί και η ευκαιρία να το ανατρέψουμε είναι τώρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.