Ερωτηση Κωστα Αρβανιτη στην Κομισιον για την καταστροφη στον Εβρο

Ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη για δημιουργία ενός ισχυρού κεντρικού φορέα σχεδιασμού και συντονισμού δράσεων

Συγκεκριμένες και άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων σε πόρους και ενωσιακά εργαλεία, καθώς και για την υποχρεωτική, εντατική αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος σε πληγείσες περιοχές, ζητά με ερώτησή του στην Κομισιόν ο Κώστας Αρβανίτης, στη σκιά της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται για 12η ημέρα στον Έβρο.

Στην ερώτηση που απευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left και μέλος των Επιτροπών LIBE & EMPL του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζει την κρατική και ενωσιακή αδυναμία πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης της καταστροφικής αυτής πυρκαγιάς, που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη για δημιουργία ενός ισχυρού κεντρικού φορέα σχεδιασμού και συντονισμού δράσεων αλλά και ενός στιβαρού μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης των σχετικών πρωτοβουλιών όσο και των πληγέντων Κρατών-Μελών.

«Η οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται είναι ανυπολόγιστη, έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών, και για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τις διαβεβαιώσεις περί ετοιμότητας για τις πυρκαγιές, αποδεικνύεται πως δεν θεωρεί προτεραιότητα την προστασία της ζωής, της φύσης, του ζωικού κεφαλαίου και των περιουσιών», σχολιάζει ο Ευρωβουλευτής, για να συμπληρώσει πως «Χρειάζονται άμεσες ενέργειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσγείωση στην πραγματικότητα για την κυβέρνηση. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν. Ας αξιοποιηθούν επιτέλους για την οργάνωση αποτελεσματικής αντιπυρικής προστασίας, για την πρόσληψη και επαρκή εκπαίδευση πυροσβεστών, για την ανανέωση του στόλου. Πρόκειται για το μέλλον μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Αρβανίτης είχε κρούσει από τον Μάρτιο τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν πλέον στη χώρα μας και την καθιστούν χώρα πρώτης γραμμής στην Παγκόσμια Κλιματική Κρίση, αλλά και για τις 4.000 κενές θέσεις εργασίας στην Πυροσβεστική του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, που για άλλη μια χρονιά εξουθένωσε το υπάρχον προσωπικό και απέτυχε να προστατεύσει τη χώρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Σε επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής (29.08) αναφέρεται ότι η πυρκαγιά που μαίνεται για 12η ημέρα στην περιοχή του Έβρου είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση δορυφορικά δεδομένα, η Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus υπολογίζει τη συνολική καμένη έκταση έως τις 28.08 σε περισσότερα από 810.000 στρέμματα.

Η κατάσταση στον Ενωσιακό Νότο είναι ζοφερή: οι τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών, ο ανυπολόγιστος οικολογικός, περιβαλλοντικός και οικονομικός όλεθρος, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες επιστημονικές προβλέψεις ότι τα προσεχή χρόνια η κατάσταση θα χειροτερεύει και ότι οι καταστροφές που ήδη συντελέστηκαν είναι πρακτικά αδύνατο να αποκατασταθούν σε βάθος αιώνων, προκαλούν εύλογη απελπισία.

Ο Επίτροπος Lenarčič αναφέρθηκε σχετικά σε “δέσμευση (της Επιτροπής) για ταχεία και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης” και πρόσθεσε ότι “η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα πλεονεκτήματά μας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.”

Ωστόσο, οι καλές προθέσεις δεν υποκαθιστούν:

  • Την έλλειψη πόρων και ενωσιακών εργαλείων για την αποτελεσματική αποτροπή και καταπολέμηση πυρκαγιών και εν γένει φυσικών καταστροφών,
  • Την απουσία ενός ισχυρού κεντρικού φορέα σχεδιασμού και συντονισμού δράσεων και ενός στιβαρού μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης των σχετικών πρωτοβουλιών όσο και των πληγέντων Κρατών-Μελών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα αναλάβει άμεσα προς τις προαναφερθείσες κατευθύνσεις και την υποχρεωτική εντατική αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος σε πληγείσες περιοχές;»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.