Ανοιχτη η επικοινωνια, ζητουμενα τα αποτελεσματα απο το ΥΠΑΑΤ

Αγρότες και κτηνοτρόφους από την Περιφέρεια ΑΜΘ συνάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης στην Κομοτηνή

Μπορεί να είχαν την επικοινωνία δια ζώσης που ζητούσαν εδώ και αρκετό καιρό με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή, το απόγευμα της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου, όμως η συνάντηση δεν φαίνεται να τους καθησύχασε.

Η κλειστή συνάντηση έλαβε χώρα σε σχετικά καλό κλίμα, παρόλο που δεν έλειψαν οι εντάσεις, μιας και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον πρωτογενή τομέα είναι πολλά, και ακόμα μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για το μέλλον, ιδιαίτερα όσο αφορά την νέα ΚΑΠ, και την μείωση των επιδοτήσεων, αλλά και ζητήματα όπως το κόστος παραγωγής, με απαντήσεις για πολλά από αυτά να παραπέμπονται στη συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με τον Πρωθυπουργό σήμερα.

Κατά την διάρκεια της τέθηκαν και θέματα που αφορούν γενικότερα τους αγρότες όλης της χώρας, όσο και ζητήματα με πιο τοπικό χαρακτήρα, από τις Ελληνοποιήσεις προϊόντων, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της διασυνοριακότητας της περιοχής, τις καθυστερήσεις σε έργα για την ενίσχυση της παραγωγής, την διαχείριση των υδάτων αλλά και ζητήματα που αφορούν τον ΕΛΓΑ.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, καθώς και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων.

Συνεχίζουν να μιλούν με τους θεσμικούς εκπροσώπους

«Η παράταξή μας υπηρέτησε διαχρονικά τον αγροτικό κόσμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν είναι “μπρα ντε φερ” μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών», δήλωσε ο κ.Αυγενάκης κατά την σύσκεψη, επισημαίνοντας προς τους αγρότες πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη πως βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τους αγρότες και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και φυσικά όχι μόνον εκείνων που δημιούργησε η κλιματική και ενεργειακή κρίση αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Ποια ζητήματα τέθηκαν στη συνάντηση

Απαντώντας σε ζητήματα που έθεσαν οι αγρότες, ο υπουργός συμφώνησε πως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές στην ΚΑΠ, ενώ ενημέρωσε πως η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις, προς αυτήν την κατεύθυνση, έγκαιρα και τεκμηριωμένα, οι οποίες άτυπα έχουν εγκριθεί. Το ΥΠΑΑΤ όμως προχωρεί ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά και συντονίζει την κοινή δράση των χωρών του Νότου ώστε να υπάρχει μέσω της EUMED-9 πιο έντονη πίεση για ένα ζήτημα που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και είναι ευρωπαϊκό.

Να σημειωθεί εδώ πως κατά τη συζήτηση για το θέμα, πολλοί εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που κινήθηκε όλο το σύστημα του Υπουργείου, με πολλά στελέχη που συγκεντρώνουν την οργή τους να παραμένουν.

Ο υπουργός υποστήριξε, ακόμη, ότι οι έλεγχοι που διενεργούν μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥΠΑΑΤ στην αγορά γάλακτος, σε πύλες εισόδου της χώρας και σούπερ μάρκετ, θα συνεχιστούν κανονικά ενώ θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε δεύτερο στάδιο και στις γαλακτοβιομηχανίες, όπως επίσης θα ξεκινήσουν έλεγχοι στο μέλι και στο κρέας.

Αναφορικά με τις 161 υποθέσεις που βρέθηκαν “στο συρτάρι” του Υπουργείου και αφορούν προηγούμενα χρόνια, τόνισε πως η διαδικασία των ελέγχων προχωράει κανονικά και ήδη έχουν επιβληθεί δύο πρόστιμα. «Όλες αυτές οι υποθέσεις, χωρίς να με νοιάζει ποιος είναι από πίσω, θα ελεγχθούν μέχρι τέλους», διεμήνυσε.

Δέσμευση για ισότιμη μεταχείριση όλων των πυρόπληκτων περιοχών από το ΥΠΑΑΤ

Μετά την σύσκεψή, ο Υπουργός σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε πως έγινε μια συζήτηση οργανωμένη με την ευθύνη του Περιφερειάρχη, και πως έδωσαν ραντεβού με ομάδες εργασίας που θα δουλέψουν πάνω σε δυο τρία θέματα κυρίαρχα για την περιοχή.

«Μιλήσαμε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί αλλά και αυτά που πρέπει να γίνουν. Για τον ΕΛΓΑ, το ζήτημα εκσυγχρονισμού του κανονισμού του, το οποίο ετέθη από όλους, αλλά και για μια σειρά άλλα τοπικά και υπερ- τοπικά ζητήματα» σημείωσε, παρόλο που δεν άγγιξαν θέματα που έχουν σχέση με το νερό που είναι ψηλά στην ατζέντα, και για τις υποδομές που επίσης ενδιαφέρουν και την Περιφέρεια.

Άλλωστε το Υπουργείο δεν είναι μόνο υπουργείο επιδοτήσεων, αλλά πραγματικής τοπικής ανάπτυξης και έτσι θα συνεχίσουν να δουλεύουν και να συνεργάζονται με τους περιφερειάρχες, με τους βουλευτές, με τους θεσμικούς εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα αλλά και με τους εκπροσώπους των συντονιστικών των μπλόκων, για να συζητήσουν, να καταγράψουν και να απαντήσουν γιατί τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και όχι οι προθέσεις.

Ειδικά για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα σχέδια βελτίωσης, όπου προτεραιοποιήθηκαν τα σχέδια του Έβρου χωρίς όμως να αυξηθεί ανάλογα ο προϋπολογισμός, σημείωσε πως στο επόμενο διάστημα θα αξιολογήσουν όλα τα θέματα, όλα τα αιτήματα που έχουν καταγραφεί από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα.

Όσο για τους πληγέντες, σημείωσε πως στον Έβρο ακολουθούν τα βήματα της Θεσσαλίας, με ένα συντονιστικό που λειτουργεί σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και τον αρμόδιο υφυπουργό τον κ. Κελέτση αλλά και τον κ. Τριαντόπουλο καθώς και άλλα στελέχη του ΥΠΑΑΤ, τον κ. Στρατάκο και Παπαγιαννίδη, στελέχη του ΕΛΓΟ και του ΕΛΓΑ.  «Μας ενδιαφέρει να περπατάμε πολύ πιο γρήγορα τη στήριξη των πληγέντων. Είναι δύο τα επίπεδα: Τα άμεσα και τα μεσο- μακροπρόθεσμα. Νομίζω και στα δύο επίπεδα οι ρυθμοί είναι ικανοποιητικοί. Μπορούμε να έχουμε όμως περαιτέρω βελτιώσεις» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτό ισχύει για όλες τις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας, σε Ροδόπη και σε Καβάλα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.