Ε. Στυλιανιδης: «Μητσοτακης και Ερντογαν ειτε ηθελαν ειτε δεν ηθελαν επρεπε να συναντηθουν»

Ο βουλευτής Ροδόπης μετέφερε το κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που καλείται να αποφανθεί για την οριστική αποβολή της Ρωσίας - Ακυρώθηκε η ομιλία του Ουκρανού πρωθυπουργού Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Το κλίμα από την χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου αναμενόταν να μιλήσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά ακυρώθηκε λόγω «πολύ επείγουσας, απρόβλεπτης κατάστασης», μετέφερε ζωντανά στον αέρα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και εκπρόσωπος της Ελλάδας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Δευτέρας κατά την διάρκεια της προσυνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εν αναμονή της εκκίνησης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου αναμενόταν η ομιλία του Ουκρανού Προέδρου στο πλαίσιο της συζήτησης που αφορούσε το ενδεχόμενο απομακρύνσεως της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο ίδιος ξεκίνησε περιγράφοντας πως από πλευράς της Ουκρανίας στην προσυνεδρίαση του ΕΛΚ συμμετείχαν μόνο γυναίκες εκπρόσωποι, καθότι οι άντρες βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη, για να εξηγήσει πως το θέμα της απομάκρυνσης της Ρωσίας από το Συμβούλιο έχει ήδη τεθεί, ωστόσο αναμένεται η εισήγηση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης, που ο ίδιος εκτίμησε πως θα κινείται προς την κατεύθυνση της αποδοχής.

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσεις να απομονώσεις ένα κράτος, ένας θα μπορούσε να είναι η παραμονή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να παραμείνει κατοχυρωμένο το δικαίωμα της ατομικής προσφυγής του οποιουδήποτε νοιώθει ότι θίγεται το δικαίωμά του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ή πλήρης αποβολή του» σημείωσε υπενθυμίζοντας πως υπάρχει και ιστορικό προηγούμενο και μάλιστα με την Ελλάδα, όταν την περίοδο της επταετίας το Συμβούλιο της Ευρώπης προσανατολιζόταν στην αποπομπή της χώρας, λόγω παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πριν την λήψη της απόφασης όμως το τότε δικτατορικό καθεστώς αποφάσισε να φύγει μόνο του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης βήμα κατάθεσης αιτημάτων της Ουκρανίας

Ερωτηθείς ως προς την παρουσία του Ουκρανού Προέδρου και τις επιδιώξεις του σε σχέση και με την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας  ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε πως το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν σχετίζεται καθόλου με ζητήματα στρατιωτικής συμμαχίας, ωστόσο αποτελεί για τον Ουκρανό πρωθυπουργό ένα βήμα για την κατάθεση των αιτημάτων της χώρας του.

Ο ίδιος μετέφερε και την ανησυχία άλλων γειτνιαζόντων κρατών όπως η Πολωνία, αναφερόμενος στα όσα τους μεταφέρει και ο πρόεδρος της συνέλευσης, Αλεξάντερ Πότσιε που είναι Πολωνός, υπογραμμίζοντας πως η απάντηση στο αίτημα της στρατιωτικής «εμπλοκής» της Δύσης έχει ήδη απαντηθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Μια άμεση εμπλοκή θα σημάνει την έναρξη του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, όχι μόνο για ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, επομένως ορθώς έχει επιλεγεί η πρώτη επιλογή, οι οικονομικές κυρώσεις, η οποία φαίνεται ότι φέρνει αποτελέσματα» ανέφερε τονίζοντας πως «ενώ ο πρόεδρος Πούτιν υπολόγιζε ότι το ημερήσιο κόστος του πολέμου θα είναι γύρω στα 14 δισεκατομμύρια, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί είναι πολύ μεγαλύτερες».

«Μόνο το κεφάλαιο που έχασαν τις πρώτες μέρες οι ολιγάρχες που είχαν επενδύσει στο εξωτερικό, ξεπερνά τα 94 δισεκατομμύρια. Και αυτό συνεχίζεται συνεχώς» εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης κάνοντας λόγο για «δύσκολο δρόμο» καθώς «όταν επιβάλλεις τέτοιου είδους κυρώσεις υφίστασαι και τις συνέπειες και οι συνέπειες κυρίως για την Ευρώπη, λόγω της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία είναι αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε τώρα με την ακρίβεια του κόστους των καυσίμων».

«Η μείωση του ΕΦΚ θα ήταν επικίνδυνη αυτό το διάστημα»

Ερωτηθείς σχετικά ο βουλευτής Ροδόπης κράτησε στάση αναμονής για τις εξαγγελίες του αρμοδίου υπουργού κ. Σταϊκούρα, για να τονίσει πως «σίγουρα το βάρος της ακρίβειας είναι αφόρητο, ωστόσο έχουμε πληρότητα σε ό,τι αφορά τα αποθέματα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι κερδοσκοπούν ενδιαμέσως, άρα ορθώς η κυβέρνηση έχει βάλει ως πρώτο στόχο το πλαφόν τιμών».

Κληθείς να απαντήσει επί της «επιμονής» της κυβέρνησης να μην συζητά καν το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης όπως άλλα Ευρωπαϊκά και όχι μόνο κράτη, ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε πως ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του δημοσίου προέρχεται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των καυσίμων. Στην λογική αυτή η πρόταση για πιθανή μείωση του ΕΦΚ μπορεί να συζητηθεί σταδιακά, ωστόσο απαιτεί προγραμματισμό καθώς «θα ήταν επικίνδυνο για αυτό το διάστημα».

Για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της προχθεσινής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο βουλευτής εξήγησε πως αυτή θα πρέπει να «κριθεί» από τρεις διαφορετικές πλευρές.

Η πρώτη εξ αυτών αφορά στην ευρωατλαντική οπτική, υπό την οποία ο ίδιος έκανε λόγο για μία συνάντηση που έπρεπε να γίνει και να ενθαρρυνθεί από την ευρωατλαντική συμμαχία καθώς υπήρχε ο κίνδυνος εφόσον η Ρωσική πλευρά επιθυμούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στη Δύση, να βάλει την Τουρκία να στραφεί εναντίον της Ελλάδας, κλονίζοντας την πιο κρίσιμη πτέρυγα του ΝΑΤΟ. «Ως σύμμαχοι και εταίροι λοιπόν η Ελλάδα και η Τουρκία είναι υποχρεωμένοι να συνομιλήσουν, να συντονιστούν, και να δράσουν στο πλαίσιο της συμμαχίας και να προστατεύσουν και την ακεραιότητα της συμμαχίας αλλά και τους στόχους που βάζει τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΝΑΤΟ.  Αυτή είναι μια διάσταση που δεν μπορούμε να την παραγνωρίσουμε. Είτε ήθελαν είτε δεν ήθελαν έπρεπε να συναντηθούν. Έχουν χρέος να το κάνουν αφού είναι στην ίδια περιοχή και πρέπει να διασφαλίσουν οι δύο χώρες τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχή αυτής» σημείωσε.

Η συνάντηση των δύο αξιωματούχων κρίνεται επίσης σημαντική και από άποψη ενεργειακής ασφάλειας, καθώς όπως υπενθύμισε ο ίδιος η Ελλάδα παίρνει ένα μέρος της ενέργειάς της από την Τουρκία και εφόσον το ενεργειακό τίθεται σε πρώτη γραμμή, θα πρέπει να συζητηθεί και να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια, δηλαδή η συστηματική και ασφαλής τροφοδοσία, τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής αγοράς, μέσα από τους αγωγούς που διέρχονται μέσα από την Τουρκία.

«Όσο συγκρουόμενα συμφέροντα κι αν έχουμε, θα πρέπει να μιλάμε. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι υποχωρούμε στις απόψεις μας για τα θέματα που αφορούν τα εθνικά μας δίκαια και συμφέροντα, ούτε βεβαίως ότι υποχωρούν αυτοί. Αλλά όταν συζητούμε και όταν προωθούμε μια σειρά θεμάτων που μπορεί να έχουν σχέση και με την παραγωγική πολιτική, δηλαδή με την οικονομία, με τη συνεργασία, τον τουρισμό, κλπ, διαμορφώνουν οι ηγέτες ένα κλίμα κατάλληλο για να μπορέσουν να συζητήσουν πιο καλοπροαίρετα τα θέματα τα υπόλοιπα» σημείωσε για να εξηγήσει πως «υπ’ αυτή την έννοια η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αποτιμάται θετικά σε μια στιγμή κρίσιμη με κριτήριο το συμφέρον αυτή τη φορά της συμμαχίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.