Δημητρης Καρασταυρου: «Η αρχη εγινε και η πορεια θα εχει πολλες εκπληξεις τοσο για την Κομοτηνη οσο και τους οικισμους της»

Ο νυν αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού και εκ νέου υποψήφιος σε μια συζήτηση για τη συνολική εικόνα των αλλαγών που βρίσκονται εν εξελίξει στην πόλη μας, τους λόγους και τους στόχους των παρεμβάσεων

«Η πόλη της Κομοτηνής είναι πρώτη σε εντάξεις σε επίπεδο περιφέρειας, σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτούμενα έργα»

Μία συζήτηση για τον μετασχηματισμό μιας πόλης πάντα είναι πολλαπλώς ωφέλιμη. Πόσο μάλλον όταν συνομιλητής είναι ένας από τους ανθρώπους που έχει καίριο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Έτσι και η συζήτησή μας με τον κ. Δημήτρη Καρασταύρου, νυν αντιδήμαρχο Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού μας έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουμε τη συνολική εικόνα των αλλαγών που βρίσκονται εν εξελίξει στην πόλη μας, τους λόγους και τους στόχους των παρεμβάσεων.

Από το κέντρο της πόλης προς τις γειτονιές και από εκεί στους οικισμούς, για πρώτη φορά ο ίδιος δίνει το στίγμα των όσων έγιναν, όσων εξελίσσονται και όσων σχεδιάζονται, αποδεικνύοντας πως η δημοτική αρχή σχεδιάζει και υλοποιεί συνεκτικά, συνολικά και με σχέδιο, και όχι ευκαιριακά και αποσπασματικά.

Δεν αποφεύγει μάλιστα να απαντήσει και στις μομφές που έχει εξαπολύσει η αντιπολίτευση, περί έλλειψης οράματος ή μηδαμινή υλοποίηση έργων. Όπως και σε κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών όπως οι θέσεις στάθμευσης, η προσβασιμότητα ή η δημιουργία νέας σχολικής στέγης αλλά και πρόσφατα ζητούμενα που η πρόσφατη επικαιρότητα έθεσε ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων όπως η αντιπλημμυρική θωράκιση και η ενεργειακή αυτονομία.

Δημήτρης Καρασταύρου όμως για όλους και για όλα…

«Η εμπειρία ενός πολιτικού που ασχολείται με τα κοινά, αποτυπώνεται σε νούμερα, πράξεις, δράσεις, αλλά πάνω απ’ όλα  αποτυπώνεται σε αυτό που βλέπουμε έξω στην τοπική κοινωνία και στον χώρο»

ΠτΘ: κ.Καρασταύρου είστε από τα παλαιότερα στελέχη της παράταξης, της «Κοινωνίας Πολιτών». Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων έχετε αναλάβει γενικότερα δύσκολα χαρτοφυλάκια, που σας πρόσθεσαν άρα εμπειρία. Δεδομένου ωστόσο πως σε προεκλογικές περιόδους η εμπειρία προτάσσεται από πλευράς των υποψηφίων πώς αποδεικνύεται τελικά η εμπειρία ενός αυτοδιοικητικού προσώπου;

Δ.Κ.: Η πολιτική είναι ένα κομμάτι στο οποίο πρέπει ο κάθε πολίτης να ασχολείται με τα κοινά και να ενδιαφέρεται για το πώς θα λειτουργήσει, ώστε να προσφέρει στον τόπο του.  Το θέμα είναι ότι κάποιος είτε ξεκινάει από μια βάση,  είτε ξεκινάει από κάτι που δεν μπορεί να υπάρξει, από το μηδέν. Η υποδομή και το υπόβαθρο που έχει κάποιος, και τα οποία σχετίζονται  και με την επαγγελματική του δραστηριότητα και κατάρτιση, είναι η βάση η οποία ρυθμίζει την  πορεία του και στα δρώμενα που θα έχει μετά στην εξέλιξή του σε ό,τι αφορά είτε τον πρώτο, είτε τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Έτσι ξεκίνησα κι εγώ στη ΔΕΥΑ Κομοτηνής το 2010, σε κάποιες περιόδους που ήταν δύσκολες για την επιχείρηση. Νομίζω ότι ανέλαβα ένα πόστο που ήταν από τα πιο δύσκολα, με ό,τι αυτό σήμαινε εκείνη την περίοδο. Παρόλα αυτά όμως καταφέραμε να δρομολογήσουμε μια πορεία της επιχείρησης η οποία ήτανε πραγματικά ανοδική, πέρασε μια οκταετία που νομίζω ότι αφήσαμε το στίγμα μας και η ΔΕΥΑΚ άφησε το αποτύπωμά της στην πόλη και τους οικισμούς. Την  περίοδο που άσκησα την  διοίκηση της επιχείρησης ολοκληρώσαμε έργα που ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ. Έργα που έγιναν όχι με χρήματα των συνδημοτών  μας, αλλά με χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία αντλήσαμε από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Να θυμίσω ότι αντικαταστήσαμε τα δίκτυα σε πάνω από 30 οικισμούς και στο 25% της πόλης. Κάναμε αποχετεύσεις, πρώτη φορά σε οικισμούς κάτω  από 2 χιλιάδες κατοίκους. Βοηθήσαμε ώστε να λυθούν  πλημμυρικά φαινόμενα σε βασικούς οικισμούς των οικισμών της Μελέτης, των οικισμών του Κικιδίου, στην περιοχή του Χάρμανλι και στο τέλος καταλήξαμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο υδραγωγείο το οποίο  αυτή τη στιγμή το καρπώνεται όλη η πόλη μας και οι διπλανοί οικισμοί. Ένα υδραγωγείο που είχε κατασκευαστεί το 1950 και για πολλές δεκαετίες τώρα «φώναζε» αντικαταστήστε με. Η εμπειρία ενός πολιτικού που ασχολείται με τα κοινά, κάποια στιγμή αποτυπώνεται. Αποτυπώνεται σε νούμερα, σε πράξεις, σε δράσεις, αλλά πάνω απ’ όλα  αποτυπώνεται σε αυτό που βλέπουμε έξω στην τοπική κοινωνία και στον χώρο.  Σας ανέφερα κάποιες δράσεις οι οποίες ήδη έχουν  ολοκληρωθεί.

Αν πάμε στην επόμενη θητεία ως αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, νομίζω ότι εκεί το φάσμα είναι πάρα πολύ  μεγάλο. Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες, και βάλαμε και εκεί τη σφραγίδα μας με τη δημιουργία δράσεων και την δρομολόγηση έργων που  νομίζω θα αναδείξουν την πόλη της Κομοτηνής σε ένα πολύ υψηλό  επίπεδο ανάπτυξης και εξέλιξης.

«Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να αλλάξει ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε και λειτουργούμε μέσα στον χώρο της πόλης»

ΠτΘ: Το βασικό στίγμα αυτής της περιόδου, σε ό,τι αφορά την Κομοτηνή είναι η έναρξη υλοποίησης εμβληματικών έργων. Τα οποία απαιτούν ωστόσο χρόνο, χρήμα και κατ’ επέκταση την υπομονή των πολιτών. Ποια από αυτά ξεχωρίζετε;

Δ.Κ.: Ξεκινήσαμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό  παρεμβάσεων στην πόλη και τους οικισμούς. Η μεγάλη παρέμβαση έχει να κάνει με την πόλη της Κομοτηνής, διότι πραγματικά πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να αλλάξει ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε και λειτουργούμε μέσα στον χώρο της  πόλης, τόσο εμείς όσο και  οι επισκέπτες. Να κάνουμε την πόλης μας πιο ανταγωνιστική, και να την  κάνουμε πιο προσβάσιμη προς όλους. Και για τους ντόπιους και για τους επισκέπτες. Πώς θα γινόταν αυτό αν δεν κάναμε μεγάλες παρεμβάσεις στο εμπορικό κέντρο της πόλης, στον χώρο ο οποίος χρησιμοποιείται από όλους τους συμπολίτες μας και είναι αυτό το οποίο περνάει και βλέπει ο κάθε διερχόμενος; Άρα ήταν μεγάλη αναγκαιότητα να παρέμβουμε στο κέντρο της πόλης. Ποιο είναι το πιο  εμβληματικό έργο; Δεν υπάρχει ένα έργο που από μόνο του μπορεί να σταθεί. Είναι ένα παζλ  που κομμάτι κομμάτι χτίζεται και μετά βλέπεις ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Νομίζω όμως ότι είμαστε σε θέση  αυτή τη στιγμή να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση. Αυτή ξεκινάει από την ανάπλαση της Παλιάς Νομικής, την ανάπλαση των 22 δρόμων, που αυτό το σύνολο μας κάνει όλο το εμπορικό κέντρο της πόλης. Σε αυτό συνεισέφεραν  και οι προηγούμενες εργολαβίες που είχαν δρομολογηθεί. Αναφέρομαι στην πολιτιστική διαδρομή, και βέβαια εκεί υπάρχει μια δημοτική αγορά,  που, αλίμονο αν δεν είχαμε παρέμβει και  την αφήναμε έτσι όπως ήτανε. Μιλάμε λοιπόν για μια πληθώρα έργων που μας δίνουν μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στο εμπορικό κέντρο της πόλης μας, ένα σύνολο έργων που αγγίζουν τα 14 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος Κομοτηνής βρίσκεται σε  μια κατάσταση όπου αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη φορά που έχει τα περισσότερα ενταγμένα έργα στα οποία έχει και προσωρινούς αναδόχους. Στο σύνολο της πόλης μας τα έργα αυτή τη στιγμή ξεπερνάνε τα 25 εκατ. σε εντάξεις. Μέσα σε αυτά θα βάλω το κλειστό γυμναστήριο, τις αναπλάσεις σε αυλές σχολείων, τις γωνιές ανακύκλωσης. Έργα που είτε κατασκευάζονται και, φυσικά, έργα τα οποία θα δρομολογηθούν στην πορεία, γιατί αυτό είναι μια συνεχόμενη ροή. Μελετάς, τα ωριμάζεις, τα υποβάλεις, εξασφαλίζεις  χρηματοδότηση, τα δημοπρατείς και ξεκινάς την υλοποίηση. Αυτή είναι η σειρά με την οποία υλοποιούνται  τα έργα, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πόλη βασικά, αλλά και μετά και τους οικισμούς του δήμου Κομοτηνής. Και  από τα στατιστικά στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Ανάπτυξης, η πόλη της Κομοτηνής είναι πρώτη σε εντάξεις σε  επίπεδο περιφέρειας, σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτούμενα έργα.

ΠτΘ: Παρόλα αυτά η κριτική από πλευράς της αντιπολίτευσης στρέφεται κυρίως προς τον τομέα ευθύνης σας. Έλλειψη οράματος, επανάληψη το ίδιου τεχνικού προγράμματος εδώ και χρόνια και κανένα ολοκληρωμένο έργο κατά την τρέχουσα θητεία είναι τα κύρια σημεία αυτής. Τι απαντάτε;

Δ.Κ.: Ο κ. Γραβάνης ξεκίνησε από το 2020 να μας κάνει μομφές διότι λέγαμε ότι θα ωριμάσουμε τα έργα. Μετά έλεγε ότι θα τα εντάξουμε τα έργα, μετά έλεγε ότι θα τα δημοπρατήσουμε τα έργα. Κι αφού τα ωριμάσαμε, τα εντάξαμε, τα δημοπρατήσαμε, έχουμε προσωρινούς αναδόχους, τώρα μας λέει ότι δεν ολοκληρώσαμε κανένα. Ήδη εγώ εδώ και δύο χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο,  του ζητάω να στοιχειοθετήσει αυτή τη μομφή.  Δηλαδή να μας δείξει ένα έργο αυτού του βεληνεκούς, ένα έργο αστικών αναπλάσεων, της τάξεως των 3-4 εκατ. ευρώ, όπου στην ιστορία του, ο Δήμος Κομοτηνής υλοποίησε μέσα σε μια θητεία. Δηλαδή το ωρίμασε, το ενέταξε, το δημοπράτησε και το ολοκλήρωσε. Αν δεν βρει στον Δήμο Κομοτηνής ένα τέτοιο έργο, να βρει ένα τέτοιο έργο σε επίπεδο περιφέρειας. Να βρει ένα έργο σε ολόκληρη την Ελλάδα που να είναι αστικές αναπλάσεις της τάξης των 3-4  εκατ. ευρώ, που να μελετήθηκε, να έχει ωριμάσει, να έχει ενταχθεί και να έχει υλοποιηθεί μέσα σε μια θητεία.

Για παράδειγμα, το Urban, είναι η πιο γνωστή περίπτωση  αστικής  ανάπλασης της πόλης της Κομοτηνής που έχει γίνει στα χρόνια που  πέρασαν. Το Urban για να ολοκληρωθεί έκανε 11 ολόκληρα χρόνια. Αυτή τη στιγμή στον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό της πόλης έχουμε ενταγμένα και δημοπρατημένα προϋπολογισμό έργου που ξεπερνάνε τα 2 Urban. Άρα  είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τόσο σύντομα τα έργα.

Είναι δεδομένο ότι ο Δήμος Κομοτηνής κάθε χρόνο υλοποιεί έργα της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 7-8 εκατ. είναι έργα που κάνουμε με ιδίους πόρους. Είναι οι παρεμβάσεις μας σε κοινόχρηστους χώρους, σε δρόμους, πλατείες, στα κτίρια ευθύνης του δήμου Κομοτηνής, στα σχολεία μας,  και είναι και ένα κομμάτι από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα τα οποία υλοποιούμε. Η αγροτική οδοποιία που είναι στον Φιλόδημο ολοκληρώθηκε. Οι κόμβοι ολοκληρώθηκαν. Έργα προϋπολογισμού της τάξης κοντά στα 10 εκατ. ευρώ, κάθε χρόνο υλοποιούνται από τον Δήμο Κομοτηνής. Άρα τα 10  εκατ. στα 60 εκατ. είναι ένα ποσοστό που αγγίζει το 17%. Αυτό το ποσοστό είναι που αντιστοιχεί στο ποσοστό του τεχνικού προγράμματος που υλοποιούμε εμείς. Αν όμως πάμε στον προϋπολογισμό του τεχνικού  προγράμματος του 2007, το οποίο ήταν γύρω στα 20 εκατ., είναι το 50% του τεχνικού προγράμματος που υπήρχε όταν  ο κ.Γραβάνης ήταν στη διοίκηση του δήμου. Έχουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα που είναι πάρα πολύ μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο στην ιστορία του δήμου  Κομοτηνής.

«Είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσεις κάποιον ότι δεν έχει όραμα, διότι δίνεις ένα προβάδισμα στον εαυτό σου»

ΠτΘ: Ο κ. Γραβάνης σας κατηγορεί και για έλλειψη οράματος, στον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα.

Δ.Κ.: Νομίζω ότι είμαστε η παράταξη, αλλά πολύ περισσότερο εγώ, που ξεκινήσαμε με κάποιες βασικές αρχές και θα ξεκινήσω στο 2010. Υπήρχε μια ανάγκη να δώσουμε λύση σε βασικές υποδομές που έλειπαν από τον δήμο και τους οικισμούς, που ήταν η ποιότητα ζωής και δημόσια υγεία. Γι’ αυτό κάναμε παρεμβάσεις σε βασικές υποδομές που ήταν η ύδρευση και η αποχέτευση. Και τώρα ξεκινάμε να ανοίγουμε την πλατφόρμα και να πηγαίνουμε σε άλλους τομείς όπως είναι οι αστικές αναπλάσεις. Λέει ότι δεν έχουμε όραμα. Αυτά τα εμβληματικά έργα που ξεκινήσαμε να κάνουμε και  δρομολογήσαμε, από την Παλιά Νομική μέχρι την Χαριλάου Τρικούπη, από τη Λεωφόρο Ηρώων μέχρι τη Σοφούλη είναι η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έγινε ποτέ ή που θα γίνει στο Δήμο Κομοτηνής, που αυτή τη στιγμή έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση και έχουμε προσωρινούς αναδόχους. Αυτό είναι το όραμα που δεν υπάρχει; Όλα αυτά τα χρόνια δεν ξεκίνησε κανείς να εντάξει την ανάπλαση της δημοτικής αγοράς. Αυτές οι μεγάλες αναπλάσεις δεν είχαν δρομολογηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Βλέπετε ότι είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσεις κάποιον ότι δεν έχει όραμα, διότι δίνεις ένα προβάδισμα στον εαυτό σου, αλλά για να το ισχυροποιήσεις αυτό θα πρέπει να κάνεις μια πρόταση. Εγώ αυτή τη στιγμή, εκτός από λευκές σελίδες, δεν έχω δει κάτι άλλο.  Ήρθανε στη διαβούλευση που κάναμε για τα ΒΑΑ και μας κάνανε πολλές παρατηρήσεις. Ούτε μια πρόταση. Νομίζω ότι καλή η αντιπολίτευση, τη δεχόμαστε, είναι σεβαστή και τη θέλουμε πραγματικά, και νομίζω ότι ως επί το πλείστον είχαμε μια σοβαρή αντιπολίτευση. Όμως θα πρέπει να στηρίζεται και σε επιχειρήματα και σε αντιπροτάσεις. Αντιπροτάσεις βλέπουμε μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Λόγια τα οποία δεν είναι κοστολογημένα, δεν έχουν  δρομολογηθεί από πουθενά και πολλά από αυτά γνωρίζει ότι τα έχουμε δρομολογήσει και είναι μέσα στο τεχνικό μας πρόγραμμα.

«Έχουμε ετοιμότητα και πρόβλεψη για τους οικισμούς»

ΠτΘ: Υπάρχει πρόβλεψη για τις γειτονιές της Κομοτηνής στα ΣΒΑΑ και σε τι αυτό συνεπάγεται;

Δ.Κ.: Τίποτα δεν έγινε τυχαία. Ξεκινήσαμε από το κέντρο τη πόλης που ήταν μια βασική αναγκαιότητα, διότι είναι το κομμάτι το οποίο είχε τη μεγαλύτερη ανάγκη να παρέμβουμε και να κάνουμε αστικές αναπλάσεις. Τώρα θα πρέπει αυτή τη δημιουργία καλύτερων κοινόχρηστων χώρων, τη βελτίωση της κινητικότητας,  και ό,τι συνεπάγεται μια αστική ανάπλαση να το κάνουμε διάχυση και προς τις γειτονιές. Εμείς είχαμε ξεκινήσει αυτές τις αστικές αναπλάσεις του κέντρου να τις υποβάλουμε σαν πρόταση στα ΒΑΑ. Όμως στην πορεία καταφέραμε και βρήκαμε χρηματοδοτήσεις από άλλες προσκλήσεις και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, και καταφέραμε αυτά τα έργα να τα υποβάλουμε σε άλλες προτάσεις και να χρηματοδοτηθούμε. Μας περίσσεψαν έτσι 14 εκατ. ευρώ για να σχεδιάσουμε ξανά τα ΒΑΑ, τα οποία τώρα πλέον θα είναι το κομμάτι της ανάπλασης που θα πάμε προς τις γειτονιές. Προτείνουμε την ανάπλαση 13 κεντρικών οδών της πόλης μας, που συνδέουν το κέντρο με όλες τις γειτονιές και με όλες τις εξόδους της πόλης μας. Το πιο σημαντικό έργο νομίζω είναι μετά από την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου αυτό. Κατ’  αυτόν τον τρόπο  βελτιώνουμε την κινητικότητα και συνδέουμε τις γειτονιές όλης της πόλης με το κέντρο, επεκτείνουμε το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που έχουμε σήμερα και συνδεόμαστε, και με τους ποδηλατοδρόμους, είτε από τη μεριά της πανεπιστημιούπολης, είτε από τη μεριά της γέφυρας του  Κοσμίου. Έχουμε δηλαδή μια διάχυση αυτής της αστικής ανάπλασης, σε όλο τον αστικό ιστό της πόλης. Μιλάμε για τον ιστό της πόλης αυτή τη στιγμή, γιατί τα ΒΑΑ δεν τα ξέρουν όλοι οι πολίτες. Είναι έργα που χρηματοδοτούν μόνο την πόλη της Κομοτηνής. Δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για τους οικισμούς. Για τους οικισμούς έχουμε ετοιμότητα και έχουμε πρόβλεψη να χρησιμοποιήσουμε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που τα περιμένουμε, είτε από το ΠΕΠ, είτε από τα τομεακά των υπουργείων, προκειμένου να κάνουμε κι εκεί τις δικές μας παρεμβάσεις, έξτρα από αυτές που ήδη έχουμε δρομολογήσει και δεν είναι λίγες.

ΠτΘ: Σχολική στέγη. Πάγιο και χρόνιο αίτημα η δημιουργία ενδεχομένως και νέων αιθουσών και κτιρίων, δεδομένου ότι πλέον  δεν επαρκούν οι υφιστάμενες για την κάλυψη του συνόλου των μαθητών και των μαθητριών. Πού βρισκόμαστε και τι μπορεί να γίνει;

Δ.Κ.: Η σχολική στέγη έχει να κάνει με δυο βασικές αναγκαιότητες. Πρώτα είναι η εξασφάλιση της γης και δεύτερον είναι η εξασφάλιση χρημάτων για να κάνεις τις κτιριακές σου υποδομές. Να το κατασκευάσεις. Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση της γης, εκεί που έχουμε εξασφαλισμένη γη έχουμε έτοιμες μελέτες και έχουμε ήδη υποβάλει πρόταση για να κατασκευαστούν δυο νηπιαγωγεία. Μιλάμε για τον χώρο που είναι στο 1ο Γυμνάσιο,  το οποίο και υποβλήθηκε στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, το οποίο ωστόσο έχει κολλήσει και δεν έχει προχωρήσει. Έχουμε έτοιμες μελέτες όμως τις υποβάλαμε και έχουμε και έτοιμη μελέτη σε άλλο χώρο, στο 8ο Νηπιαγωγείο, όπου και εκεί πρόκειται να το υποβάλουμε σε κάποια πρόσκληση που περιμένουμε να ανοίξει, γιατί μπροστά μας έχουμε το νέο ΕΣΠΑ, για να γίνει η κατασκευή αυτών των δύο νηπιαγωγείων. Σε ό,τι αφορά γυμνάσια, δημοτικά και λύκεια, προβλέπονται χώροι στον πολεοδομικό ιστό της πόλης μας για την κατασκευή τέτοιων υποδομών. Απαιτείται όμως να υπάρχει χρηματοδότηση για την απόκτηση της γης και τα χρήματα δεν είναι λίγα. Αυτή τη στιγμή ο δήμος Κομοτηνής πρέπει να εξασφαλίσει μια χρηματοδότηση της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ περίπου, και μένει να πληρώσει υποχρεώσεις που έρχονται από διανοίξεις, πλατείες, υποχρεώσεις που έρχονται από το παρελθόν και ήδη έχουν καθοριστεί μέσω δικαστηρίων οι τιμές μονάδος, τις οποίες δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Άρα καταλαβαίνετε ότι τα πλαίσια είναι πολύ ασφυκτικά, για την εξασφάλιση αυτής της γης. Χρησιμοποιούμε όμως τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας δίνονται. Έχουμε υποβάλει προτάσεις στο Πράσινο Ταμείο και έχουμε πάρει κατά διαστήματα κάποια χρήματα. Το Πράσινο Ταμείο όμως σου δίνει κάποια χρήματα για εξασφάλιση γης για τέτοιους σκοπούς, που είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά που έχεις ανάγκη. Εκπονήσαμε μια μελέτη την οποία μας την χρηματοδότησε το υπουργείο, που είναι καταγραφή των κοινόχρηστων χώρων, προκειμένου να υποδείξουμε στο υπουργείο της ανάγκες μας, και να δούμε στο σύνολο τι χρειάζεται η πόλη της Κομοτηνής προκειμένου να αποδεσμεύσει αυτούς τους κοινόχρηστους χώρους, είτε είναι για δρόμους, πλατείες, σχολεία, παιδικές χαρές,  κλπ, για να εφαρμοστεί επιτέλους κάποτε το σχέδιο όλη της Κομοτηνής. Πολλές φορές γίνονται συγκρίσεις με άλλες πόλεις, με την Αλεξανδρούπολη, με την Ξάνθη. Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη που είναι τετραγωνισμένη, προσφυγική κατά κάποιον τρόπο, όπου εκεί δεν χρειάζονται απαλλοτριώσεις. Εκεί υπάρχουν τα οικόπεδα, οι δρόμοι  έχουν ήδη διαμορφωθεί από την αρχή και δεν χρειάζονται να γίνουν απαλλοτριώσεις προκειμένου να αποδεσμευτούνε οι κοινόχρηστοι χώροι.  Η πόλη  της Κομοτηνής όμως δεν είναι έτσι. Όλο το βόρειο τμήμα της θέλει ένα σορό χρήματα προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης. Η τελευταία γενναία παρέμβαση ήταν η διάνοιξη της Εγνατίας. Εκεί δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα προκειμένου να γίνει αυτή η διάνοιξη,  και το θέμα είναι ότι αυτές οι απαλλοτριώσεις δεν αποζημιώνονται, δεν χρηματοδοτούνται και πρέπει να γίνονται με ίδιους πόρους. Είναι ένα  μειονέκτημα που έχει η πόλη μας, με βάση το ρυμοτομικό σχέδιο, έναντι των όμορων  πόλεων  που γνωρίζουμε τουλάχιστον εμείς.

«Είχαμε έτοιμη μελέτη για 1.200 θέσεις παρόδιας στάθμευσης που θα τις κάνουμε»

ΠτΘ: Κυκλοφοριακό  και έλλειψη πάρκινγκ.  Είναι συνεχές το παράπονο από πλευράς των πολιτών, πολύ δε περισσότερο στο κέντρο της Κομοτηνής…

Δ.Κ.: Αυτό που κάναμε εμείς ήταν να διαβάσουμε την κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης της Κομοτηνής που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον δήμο Κομοτηνής. Συγχρόνως όμως έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη των ΣΒΑΚ, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Αυτό το σχέδιο  προβλέπει το πώς πρέπει να κινούνται οι πολίτες, με ποιον τρόπο, πού να  κατευθύνουμε τα αυτοκίνητα, και πού να δρομολογούμε την κινητικότητα για  αυτόν που θέλει να πάει στα καταστήματα, στη δουλειά του, κλπ. Βασική αρχή της κυκλοφοριακής τεχνικής είναι να μην κατευθύνεις τα αυτοκίνητα προς το κέντρο. Άρα λοιπόν δεν κάνουνε πάρκινγκ προς το κέντρο,  γιατί τότε δημιουργούμε μια τάση και μια κίνηση προς το κέντρο και αυτό δημιουργεί κυκλοφορική συμφόρηση. Άρα η κυκλοφοριακή μελέτη προτείνει το πάρκινγκ που έχουμε στη δημοτική αγορά, στο παζάρι και στην περιοχή της Παλιάς Νομικής. Συγχρόνως όμως καθορίζει ρύθμιση της παρόδιας στάθμευσης με σύγχρονα μέσα, κάτι που  το έχουμε προβλέψει και το κάνουμε. Το ενσωματώνουμε στις αστικές αναπλάσεις που σας περιέγραψα πριν. Από την αρχή της θητείας μου, από το 2020, είχαμε έτοιμη μελέτη για 1.200 θέσεις παρόδιας στάθμευσης που θα τις κάνουμε. Με κάρτα και με αυτόματο σύστημα, θα μπορούσε να γίνει ο έλεγχος αυτής της στάθμευσης. Ευτυχώς για καλή μας τύχη δεν προχώρησε τόσο σύντομα γιατί ήρθαν  τα έργα του φυσικού αερίου,  γιατί ό,τι θα είχαμε κάνει θα είχε καταστραφεί. Και αυτές οι αστικές αναπλάσεις που είχαμε σχεδιάσει τώρα, θα μας χάλαγαν όλο το σύστημα πάρκινγκ που θα είχαμε κατασκευάσει. Με αυτές τις αστικές αναπλάσεις των 22 δρόμων, το ευρύτερο εμπορικό κέντρο, αλλά και των 13 κεντρικών δρόμων που έχουμε μέσα από τα ΒΑΑ, καταργούμε όλες τις θέσεις που υπάρχουν  για τους κάδους των απορριμμάτων, κάνουμε υπόγειους κάδους, ώστε να μην  υπάρχουν  υπέργειοι και να χαλάνε την αισθητική,  και συγχρόνως κάνουμε ελεγχόμενη παρόδια στάθμευση σε όλους αυτούς τους δρόμους, με τη χρήση καρτών, πινακίδων ενημέρωσης, εφαρμογής, που θα λέει πού υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, και κατ’  αυτόν τρόπο θα  ρυθμίζεται η στάθμευση τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και στους κεντρικούς δρόμους στην  πόλη της Κομοτηνής.

«Αναγκαία η δημιουργία ενός πραγματικά λειτουργικού θεσμικού πλαισίου από τα αρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια»

ΠτΘ: Ζούμε σε εποχές ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας μεταξύ άλλων, που επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών. Μπορεί τελικά μια δημοτική αρχή ή η τοπική αυτοδιοίκηση να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των  ζητημάτων ή έστω για την απάλυνση του αποτυπώματος αυτών των θεμάτων στην καθημερινότητα των πολιτών και αν ναι με ποιον τρόπο;

Δ.Κ.: Μπορεί η κάθε δημοτική αρχή, ο κάθε φορέας, να κάνει παρεμβάσεις προκειμένου να βελτιώσει τις παροχές που έχει, να μειώσει τα κόστη του και κατ’  αυτό τον τρόπο να μειωθούν και τα κόστη προς τους πολίτες. Αυτό είτε αφορά την ενέργεια, είτε αφορά τις δαπάνες που κάνει ο κάθε δήμος. Αυτό που πιστεύω εγώ ότι λείπει από όλο αυτό που περιγράφουμε ως ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, φωτοβολταϊκά, αυτονομία των δήμων,  είτε των κτιριακών υποδομών, είτε οι οδοφωτισμοί, κλπ,  είναι ότι πρέπει να καθίσουν τα υπουργεία και να δημιουργήσουν ένα πραγματικά λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο. Μιλάμε για ενεργειακές κοινότητες, για εργαλεία τα οποία έχουν δημιουργηθεί προκειμένου  να  κάνουν οι δήμοι δράσεις ώστε να εξασφαλίσουν την ενέργειά τους, να μην έχουν κόστη πάνω σε αυτό. Δεν αρκεί, διότι αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε σχεδιάσει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό  πάρκο 2 MW, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες του δήμου  Κομοτηνής και στον οδοφωτισμό  και στις ανάγκες των κτιρίων μας.  Δεν μπορούμε όμως να το κατασκευάσουμε. Δεν μας δίνεται αδειοδότηση, γιατί  δεν  υπάρχει η υποδοχή της ενέργειας αυτής προκειμένου να την πάρει το δίκτυο της ΔΕΗ, κι εμείς να καρπωθούμε αυτά τα οφέλη. Άρα τι να τα κάνω εγώ τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουνε ή τα άλλα τα διοικητικά εργαλεία που μου δίνουνε, αν δεν μπορώ στην ουσία να υλοποιήσω; Αν δεν μπορώ να ξεκινήσω από το Α και να φτάσω στο Ω μια δράση μου που να δίνει αυτά τα προτερήματα και στον δήμο Κομοτηνής και αντίστοιχα τους πολίτες; Νομίζω όμως ότι αυτά στην πορεία θα διορθωθούν. Διότι και η πολιτεία βρέθηκε αντιμέτωπη με ζητήματα τα οποία πρώτη φορά αντιμετωπίζει. Ήμασταν και μια κοινωνία πολυσυλλεκτική και λίγο δύσκολα  αλλάζουμε τις συμπεριφορές και τις συνήθειές μας, και  θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά θα δρομολογηθούν, αρκεί κι εμείς σαν τοπική αυτοδιοίκηση, να έχουμε την ετοιμότητα και την ωριμότητα, κάθε φορά που θα μας δίνεται η ευκαιρία, να  υποβάλλουμε προτάσεις για να εξασφαλίζουμε τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις. Το κάναμε με το 1ο Γενικό και το 2ο  ΕΠΑΛ. Ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση του 72%. Μεγάλο έργο, σοβαρό έργο, 2,5 εκατ. ευρώ.  Έχουμε έτοιμη την ενεργειακή αναβάθμιση  στο 1ο Γυμνάσιο,  έχουμε δρομολογήσει και υποβάλει την ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού κολυμβητηρίου, ένα πολύ σημαντικό έργο για την  πόλη  μας. Μιλάμε για ένα κολυμβητήριο που για να λειτουργήσει με τα σημερινά δεδομένα θα ήθελε πάνω από 500.000 ευρώ. Δημιουργήσαμε μια μελέτη και κάνουμε ενεργειακά αυτόνομο το κολυμβητήριο του δήμου Κομοτηνής, προκειμένου να μην χρειάζεται καθόλου έξοδα για να λειτουργήσει.  Είναι μια πρόταση  που την έχουμε υποβάλει στο πρόγραμμα Ηλέκτρα, 3 εκατ. ευρώ και περιμένουμε την έγκριση. Δυστυχώς όμως, η πρότασή μας έχει υποβληθεί εδώ και ένα  χρόνο και ακόμα δεν έχουμε πάρει απάντηση.  Δεν μας έχουν κάνει καν παρατηρήσεις για να μας πούνε αν θα πρέπει να συμπληρώσουμε κάτι ή αν μας το απορρίψουν τελικά. Εμείς  δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια.  Περιμένουμε άλλες προσκλήσεις  με το  νέο ΕΣΠΑ που θα βγουν από την περιφέρεια ή από τα ταμειακά προγράμματα,  θα τα πάρουμε από το Ηλέκτρα, θα τα βάλουμε εκεί.

Κλιματική  αλλαγή.  Πρόσφατα γεγονότα, είδατε τι συμβαίνει ακόμη στους άλλους δήμους.  Θέλω να  πιστεύω ότι ο καθένας μας πρέπει  να παίρνει τα μέτρα του προκειμένου να αποφύγουμε τέτοιου είδους καταστάσεις. Αυτό όμως δεν  είναι αποτέλεσμα ενός μόνο δήμου. Εδώ πρέπει να υπάρχει η απόλυτη συνεργασία και με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς και πολύ βασικότερο να υπάρχει ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων. Δεν μπορεί κάθε φορά, μετά από κάθε συμβάν, από  ένα δυσάρεστο γεγονός, να  μαλώνουν μεταξύ τους οι φορείς ποιος ήταν αρμόδιος και ποιος δεν ήτανε. Θα πρέπει  να είναι ξεκάθαρο ποιος επεμβαίνει πού και τι έχει υποχρέωση να κάνει.

ΠτΘ: Μιλήσατε για την κλιματική κρίση. Είχαμε πυρκαγιές και βρισκόμαστε ενώπιον ενός δύσκολου χειμώνα. Οι πολίτες του δήμου Κομοτηνής μπορούνε να νοιώθουνε ασφαλείς απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα;

Δ.Κ.: Θέλω να πιστεύω ότι παίρνουμε όλα τα μέτρα και το βλέπω τουλάχιστον από τη μεριά του δήμου, όλα τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απορροή των όμβριων υδάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γίνονται οι καθαρισμοί των φρεατίων που υπάρχουν. Επειδή υπάρχουν πολλές φωτογραφίες που δείχνουν  φυτά μέσα στα φρεάτια, αυτό είναι ένα φαινόμενο  που συμβαίνει σε  όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, διότι οι  σπόροι με τον αέρα μεταφέρονται, όσο χώμα βρουν κατά την περίοδο του Καλοκαιριού που δεν υπάρχουν βροχές, με κάποιο τρόπο  αυτά φυτρώνουν. Βέβαια ο καθαρισμός των φρεατίων πρέπει να είναι τακτικός. Γνωρίζω ότι υπάρχει ημερολόγιο έργων για αυτό το κομμάτι, επίσης πρέπει να γίνονται οι διευρύνσεις των διατομών στα κανάλια που είναι αποδέκτες των όμβριων υδάτων, προκειμένου να μπορούν  να αντέξουν  όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φορτίο βροχής τη στιγμή της ανάγκης. Εκεί όμως θα πρέπει να υπάρχει και η συνδρομή των συμπολιτών μας, γιατί καταλαβαίνετε ότι και το προσωπικό του δήμου  ή της περιφέρειας, όποιος φορέας και να είναι, είναι συγκεκριμένο και δεν είναι απεριόριστο. Όταν βλέπουν φρεάτια που δεν είναι  λειτουργικά, είναι σκεπασμένα με κάτι, να φροντίζουν κι αυτοί να βοηθάνε, ώστε να γίνεται καλύτερη απορροή των όμβριων  υδάτων και να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

«Ο τόπος μας δεν σηκώνει πειραματισμούς»

ΠτΘ: κ. Καρασταύρου μας χωρίζουν πολύ λίγα εικοσιτετράωρα από την έλευση στις κάλπες. Ποιο είναι  το μήνυμα σας προς τους συμπολίτες μας, ενόψει και των εκλογών της 8ης του Οκτώβρη; 

Δ.Κ.: Μπροστά μας έχουμε μια καινούργια προγραμματική περίοδο. Έχει κλείσει το παλιό  ΕΣΠΑ και περιμένουμε τις προσκλήσεις του νέου προγράμματος. Ένα νέο πρόγραμμα μεγάλο τόσο σε επίπεδο περιφέρειας, όσο και σε εθνικό επίπεδο, γιατί μιλάμε για τα τομεακά προγράμματα, αλλά έχουμε και ένα Ταμείο Ανάκαμψης που βρίσκεται σε εξέλιξη.  Είναι εργαλεία που θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε στο έπακρο και  να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες χρηματοδοτήσεις στον δήμο Κομοτηνής σε έργα και δράσεις. Την αρχή την κάναμε, η πορεία νομίζω θα έχει πολλές εκπλήξεις. Τόσο για την πόλη της Κομοτηνής, όσο και για τους οικισμούς.  Μεγάλες εκπλήξεις και στο παραλιακό μέτωπο.  Έχουμε έτοιμες προτάσεις, εντυπωσιακές προτάσεις, που νομίζω θα αλλάξουν τη μορφή και του παραλιακού  μετώπου του δήμου  μας. Είναι προτάσεις που πραγματικά αλλάζουν το τοπίο  και τη μορφή  μέσα στο χώρο τον οποίο κινούμαστε. Όλα αυτά για να γίνουν  θέλουν ανθρώπους που έχουν την εμπειρία και την ικανότητα. Φυσικά δεν είναι ένας μόνο αυτός που τα υλοποιεί και δεν είναι και ο μοναδικός. Νομίζω όμως ότι ζούμε σε μια εποχή  και είναι τόσο γρήγοροι οι χρόνοι  που απαιτούνται, και τόσο ανταγωνιστικά όλα αυτά τα προγράμματα, που ο τόπος μας δεν σηκώνει πειραματισμούς. Πρέπει να συνεχίσουμε δυνατά μπροστά, έτσι όπως ξεκινήσαμε.  Με σιγουριά, με εμπειρία και  να εμπιστευτούμε ανθρώπους που έχουν δείξει ότι υπάρχει μια αποτελεσματικότητα. Να αποδείξει και ο κόσμος ποιους τελικά θέλουν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Για μας είναι μια ανταμοιβή  για όλα αυτά που από μόνοι μας ξεκινήσαμε και μαζί  με τους συνεργάτες μας δρομολογήσαμε κάποιες καταστάσεις και  κάποια έργα τα οποία νομίζω θα  αλλάξουν  την  πόλη και τους οικισμούς του δήμου Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.