Δημητρης Χαριτου: «Βραδυφλεγης βομβα στα περιφερειακα ΑΕΙ και ιδιαιτερα στο ακριτικο ΔΠΘ το νομοσχεδιο του υπουργειου Παιδειας»

Για άμεσο κίνδυνο αποδυνάμωσης του ΔΠΘ έκανε λόγο ο πρώην βουλευτής

Κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και ιδιαίτερα για τα όσα προβλέπει για το ΔΠΘ άσκησε το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων , της ΕΛΜΕ, των δασκάλων και της ΑΔΕΔΥ στην Κομοτηνή σε δήλωσή του ο κ. Χαρίτου τόνισε πως «η κυβέρνηση με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «ενδυνάμωση των δημοσίων πανεπιστημίων και ιδιαίτερα του ΔΠΘ», προσπαθεί να κρύψει ότι με την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, στην πραγματικότητα θα υποβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια, βάζοντας μια βραδυφλεγή βόμβα στα περιφερειακά ΑΕΙ και ιδιαίτερα στο ακριτικό ΔΠΘ».

Όπως τόνισε ο κ. Χαρίτου «οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για το ΔΠΘ, δεν μπορούν να ωραιοποιήσουν ούτε να συσκοτίσουν τις πραγματικές της επιδιώξεις. Τα τρία νέα τμήματα που ανακοινώθηκαν: Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και  Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη, δεν είναι στην πραγματικότητα κάτι το νέο. Θα έπρεπε να λειτουργούν εδώ και τρία χρόνια, αν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν καταργούσε το σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση και λειτουργία έξι νέων τμημάτων στο ΔΠΘ – μεταξύ αυτών και τα εν λόγω τρία -καθώς και την λειτουργία πέντε μεταλυκειακών ΙΕΚ επαγγελματικής εκπαίδευση στο ΔΠΘ, που επίσης κατήργησε.

Ενώ παράλληλα αποκρύπτεται ότι στο νομοσχέδιο, μέσω της αναδιάρθρωσης της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, η συγχώνευση των τριών τμημάτων σε ένα, οδηγεί στην κατάργηση του τμήματος  Ιστορίας Εθνολογίας και του τμήματος των  Παρευξεινίων σπουδών, αλλοιώνοντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα και την φυσιογνωμία του τμήματος της  Ελληνικής Φιλολογίας, όπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι των καθηγητών των φιλοσοφικών σχολών της χώρας.

Όπως επίσης η ενσωμάτωση των πέντε τμημάτων της Καβάλας και των δύο της Δράμας στο ΔΠΘ , δεν προσθέτει συνολικά στον ακαδημαϊκό χάρτη της περιφέρειας της ΑΜΘ, αφού  ως τμήματα προϋπήρχαν, ενώ θα υποβαθμίσει το ΔΙ.ΠΑ.Ε».

«Αν δεν υπάρξει γενναία οικονομική στήριξη του ΔΠΘ και άμεση στελέχωσή του, ιδιαίτερα με προσωπικό σε καθηγητές. Αν δεν ληφθούν μέτρα έκτακτης ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας, ο κίνδυνος αποδυνάμωσης του ΔΠΘ είναι άμεσος, στην περίπτωση που περάσουν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!» τόνισε κλείνοντας ο κ. Χαρίτου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.