Χρηστος Χατζηπεμου: «Σε αυτη την πολη δεν περισσευει κανεις• με τη συμμετοχη, να οδηγησουμε την πολη μας σε ενα αυριο καλυτερο»

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής με την «Κοινωνία Πολιτών» μιλά για την απόφασή του να «μεταπηδήσει» στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης και στο πλευρό του Γιάννη Γκαράνη, για την υφιστάμενη κατάσταση του Δήμου και τι μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα

Αντίστροφα από την συνήθη «διαδρομή» αποφάσισε να κάνει τα πράγματα αναφορικά με την διαδρομή του στα της τοπικής αυτοδιοίκησης ο συμπολίτης μας δικηγόρος, Χρήστος Χατζηπέμου, ο οποίος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου «μεταπηδά» από τον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης στον πρώτο, από την Περιφέρεια δηλαδή στον Δήμο.

Στο πλευρό του Γιάννη Γκαράνη και της παράταξης «Κοινωνία Πολιτών» ο κ.Χατζηπέμου διεκδικεί την εκλογή του, διαθέτοντας την εμπειρία και της τελευταίας του θητείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ αλλά και την γενικότερη εμπειρία του από τις θέσεις ευθύνης, εντός και εκτός πολιτικής, που έχει διατελέσει.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες ο κ.Χατζηπέμου μιλά στον «ΠτΘ» για την τετραετία που αφήνουμε πίσω μας, την απόφασή του να αλλάξει πολιτικό «μετερίζι» όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, την υφιστάμενη κατάσταση του Δήμου Κομοτηνής, αλλά και το τι μπορεί να γίνει στο κοντινό και απώτερο μέλλον, θέτοντας ως πρώτο και κύριο στόχο για όλα την συμμετοχικότητα των πολιτών.

Χρήστος Χατζηπέμου όμως…

ΠτΘ: κ.Χατζηπέμου την τελευταία τετραετία υπηρετήσατε τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ως περιφερειακός σύμβουλος με την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» στο πλευρό του κ. Κατσιμίγα, και πλέον μεταπηδάτε στον έτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης, στην «Κοινωνία Πολιτών» και στο πλευρό αντίστοιχα του Γιάννη Γκαράνη. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Χ.Χ.: Με τον Κώστα Κατσιμίγα με συνδέει μια αδελφική σχέση, μακρόχρονη, ξεπερνάει τα 30 χρόνια, ήταν φυσικό να είμαι στο πλευρό του στην προσπάθεια που έκανε στις περιφερειακές εκλογές. Αφότου αποφάσισε πλέον ο ίδιος να μην ασχοληθεί με τις περιφερειακές εκλογές, θεωρώντας πως ο δήμος είναι πιο άμεσος και πως η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει περισσότερες δυνατότητες πιο άμεσης παρέμβασης, δέχτηκα την πρόταση του Γιάννη και συνεχίζουμε με την «Κοινωνία Πολιτών» πλέον, σε ένα άλλο μετερίζι. Αξιοποιώντας και την εμπειρία που απέκτησα στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί για μένα όντως ήταν μια εμπειρία, ήταν κάτι πρωτόγνωρο, γνώρισα εκ των έσω την διαδικασία, συμμετέχοντας στην Οικονομική Επιτροπή αδιάλειπτα, και  φροντίζοντας τουλάχιστον να είμαι  ενημερωμένος για όλα  τα θέματα τα οποία  αφορούν την περιφέρεια.

«Η κεντρική διοίκηση δεν ήθελε να εκχωρήσει μέρος της εξουσίας της και φυσικά μέρος των πόρων»

ΠτΘ: Αμφότεροι οι βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιμετωπίζουν ένα κοινό πρόβλημα, αυτό της απαξίωσης από την κεντρική πολιτεία. Περισσότερες αρμοδιότητες από τον Καλλικράτη και έπειτα, μεγάλη υποστελέχωση  παράλληλα, μικρότερη χρηματοδότηση. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό;

Χ.Χ.: Γενικότερα η κεντρική εξουσία δεν συμπάθησε αυτό που λέμε τοπική αυτοδιοίκηση, είτε πρώτου, είτε δεύτερου βαθμού. Και δεν τους συμπάθησε γιατί απλούστατα καλούνταν  στα πλαίσια μιας διοικητής εναρμόνισης με την Ευρώπη, να εκχωρήσουν πόρους και αρμοδιότητες. Δεν μπορούμε να συζητάμε δηλαδή για το 82% των πόρων στη Δανία που διοχετεύεται μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, κι εμείς να ψαχνόμαστε εδώ αν θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια ενίσχυση για την αντιμετώπιση των θεμάτων όπως για παράδειγμα τα αδέσποτα ή να ψάχνουμε να βρούμε προσωπικό για να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες μας. Είναι μια διαδικασία στην οποία η κεντρική διοίκηση δεν ήθελε να εκχωρήσει μέρος της εξουσίας της και φυσικά μέρος των πόρων, γιατί απλούστατα θέλουν να διαχειρίζονται εκείνοι τους πόρους κατά κύριο λόγο, που αφορούν ακόμη και την περιφέρεια. Το έχουμε δει πολλές φορές, όπως το είδαμε για παράδειγμα πρόσφατα με τις πυρκαγιές, την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης της Δαδιάς, την ίδρυση ενός παραρτήματος μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ, που σίγουρα δεν έχει την ένταση, τη δύναμη και τη δυνατότητα που είχε ο φορέας όταν η έδρα του ήταν η Δαδιά.

Αυτό που ενδιαφέρει ενδεχομένως την κεντρική εξουσία, είναι μια στρεβλή ανάπτυξη χωρίς να σέβεται αυτό που λέγεται περιβάλλον, χωρίς να σέβεται το φυσικό τοπίο, και φυσικά αδιαφορώντας για την τεράστια καταστροφή του Έβρου και γενικά του δάσους της Δαδιάς. Μια καταστροφή που θα επηρεάσει σίγουρα το μικροκλίμα της περιοχής, της ευρύτερης περιοχής και φυσικά  θα έχει ένα καταστροφικό  αποτέλεσμα στο μέλλον σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες, ιδίως όταν η λεκάνη απορροής θα οδηγήσει μαζί με λάσπες, κλπ,  σε πλημμύρες των παρέβριων οικισμών. Πιστεύω ότι το μέλλον είναι δυσοίωνο σε ό,τι αφορά εκεί, τουλάχιστον για την αντιμετώπιση ενδεχομένως πλημμυρικών φαινομένων, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, κάτι ανάλογο που συμβαίνει και στην περιοχή μας φυσικά.

«Έχουμε ένα εχθρικό κράτος απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά όταν η δεύτερη διεκδικεί»

ΠτΘ: Άρα έχουμε ένα εχθρικό κράτος απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Χ.Χ.:  Θα συμφωνήσω ότι είναι εχθρικό, και κάποιες φορές μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς αδιάφορο, αλλά νομίζω ότι είναι εχθρικό  ιδίως όταν η τοπική αυτοδιοίκηση διεκδικεί. Ιδίως όταν η τοπική αυτοδιοίκηση πιέζει για περισσότερους πόρους και περισσότερες αρμοδιότητες.

ΠτΘ: Με την ιδιότητα του πολίτη πρωτίστως και δευτερευόντως ως μέλος της «Κοινωνίας Πολιτών», πώς κρίνετε την υφιστάμενη κατάσταση του δήμου Κομοτηνής και των οικισμών κατ’ επέκταση; Τι έχει γίνει καλά, τι θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει καλύτερα;

Χ.Χ.: Συγκρίνω δυο προσωπικότητες. Γνωρίζω και τον Αντώνη Γραβάνη, από τα χρόνια στο Επιμελητήριο, γνωρίζω και τον Γιάννη Γκαράνη, από τα χρόνια στον δήμο. Νομίζω ότι ο Γιάννης Γκαράνης δεν είχε το περιθώριο να δραστηριοποιηθεί τόσο πολύ. Πιο αυστηρός κριτής θα ήμουν στον Αντώνη Γραβάνη που είχε πολύ  λιγότερα πράγματα να  κάνει σε επίπεδο Επιμελητηρίου, αλλά δεν έγιναν. Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό όμως, καθίσαμε πολλές φορές μαζί με τον Γιάννη και συζητήσαμε γύρω από το πώς μπορεί κάποια πράγματα να αλλάξουν. Οριοθετήσαμε κάποιες αλλαγές, κυρίως πώς θα μπορέσει να επιτευχθεί για παράδειγμα μια αύξηση  πόρων από τη μεριά του δήμου με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, με το να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιον σχεδιασμό διαφορετικό για την πόλη του αύριο. Κι αυτό τουλάχιστον ήταν που με ενδιέφερε κατά κύριο λόγο. Δεν εστίαζα περισσότερο στην καθημερινότητα, δηλαδή στα απλά  προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο κόσμος και δικαίως πολλές φορές διαμαρτύρεται για αυτά, γιατί είναι αυτά που πολλές φορές σου κάνουν την καθημερινή ζωή δύσκολη. Αλλά με ενδιαφέρει και ένας διαφορετικός σχεδιασμός για την πόλη μας, ώστε να μην γίνεται κάτι επ’ ευκαιρία,  αλλά να έχουμε έναν σχεδιασμό συλλογικότερο για το πώς μπορούμε κάποια πράγματα να το οδηγήσουμε με πιο θετικά βήματα πιο πέρα. Είναι αυτά στα οποία συμφωνήσαμε και με τον Γιάννη Γκαράνη να προχωρήσουμε μαζί  σε ένα διαφορετικό σχεδιασμό, σε κάτι  ολοκληρωμένο. Βλέπω ότι έχουν γίνει κάποια βήματα θετικά από τη μεριά της διοίκησης Γκαράνη, κάτι που το είχα επισημάνει από την αρχή,  ότι η πόλη πρέπει να έχει μια ομοιόμορφη ανάπτυξη. Για να έχει ομοιόμορφη ανάπτυξη πρέπει να έχει μια δυνατότητα καλύτερης συγκοινωνίας. Να φύγουμε από τον άξονα για παράδειγμα Παλιά Νομική – Πανεπιστημιούπολη – Εκτενεπόλ, κλπ, διαδρομή πάνω στην οποία υπεραναπτύχθηκε η πόλη προσφέροντας πλέον ακριβή φοιτητική κατοικία, χωρίς να μπορεί ομοιόμορφα  να αναπτυχθεί η Ζυμβρακάκη, για παράδειγμα, ή η Λεωφόρος Ηρώων. Έγιναν κάποια  βήματα για να αναπτυχθεί μια αστική συγκοινωνία, η οποία από μόνη της θα  φέρει μια άλλη δυναμική στην πόλη. Αυτά είναι χαρακτηριστικά για το πώς θέλουμε μια  πόλη να αναπτύσσεται. Να μην έχει την έννοια του κέντρου, δηλαδή η πλατεία. Βλέπουμε ότι αυτό το πράγμα έχει σπάσει με την Βενιζέλου, με την Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου. Όλα αυτά δείχνουν μια Κομοτηνή να αλλάζει. Και αυτή την Κομοτηνή του μέλλοντος θα πρέπει να σχεδιάσει κανείς. Να δούμε δηλαδή πού  μπορούμε να  οδηγήσουμε την ανάπτυξη της περιοχής μας ποικιλότροπα. Όχι μόνο σε ένα εμπορικό, αλλά σε ένα ουσιαστικό επίπεδο.

«Η σύνδεση με τους απόδημους Θρακιώτες και Κομοτηναίους μόνο θετικά θα μπορούσε να αποφέρει»

ΠτΘ: Ο Χρήστος Χατζηπέμου, εφόσον εκλεγεί, σε ποιον τομέα θα μπορούσε να προσφέρει, πέραν του πολιτισμού που λόγω και της ιδιότητάς σας ως Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών και της ευρύτερης δραστηριοποίησής σας στον τομέα θα κρινόταν λογικό;

Χ.Χ.: Και ο πολιτισμός είναι μέρος του αναπτυξιακού κομματιού. Γιατί σαφέστατα πρέπει να δούμε αν αυτό που λέγεται πολιτιστικό προϊόν έχει έναν τουριστικό χαρακτήρα ή συμβάλλει σε αυτό που λέγεται ανάπτυξη. Μέχρι τώρα το κέντρο αναφοράς είναι η πλατεία, για όλες τις πολιτιστικές δράσεις που αναπτύσσονται. Πώς αυτό το πράγμα θα εξελιχθεί στο μέλλον; Θα έχει έναν διαφορετικό χαρακτήρα; Θα μπορεί αυτό το πράγμα να αναπτυχθεί σε επίπεδο γειτονιάς, ενδεχομένως σαν τις γιορτές παλιάς πόλης της Ξάνθης; Θα μπορούσε αυτό το πράγμα να το πετύχει η Κομοτηνή; Θα μπορούσε να αλλάξει κάτι στην ανάπτυξή της συνολικότερα; Ο πολιτισμός είναι κομμάτι αυτού που λέγεται ανάπτυξη και στη βάση του θα πρέπει να κάνουμε θεματικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα έχουν και  ένα  τουριστικό  αντίκτυπο.  Η πρότασή μου στην περιφέρεια ήταν χαρακτηριστική όταν αναφερόμουνα στο παράδειγμα της Κρήτης, που υπάρχει αντιπεριφέρεια που ασχολείται με του απόδημους. Να συνδέσει δηλαδή αυτούς που βρίσκονται μακριά από την Κρήτη, στον τόπο της Κρήτης. Εμείς κάτι ανάλογο δεν έχουμε. Δεν έχουμε συνδέσει καθόλου τους απόδημους Κομοτηναίους, απόδημους Θρακιώτες, με τον τόπο και αυτό θα μπορούσε να γίνει σε πάρα πολλούς τομείς. Επιστημονικούς, τουριστικούς, κλπ. Να συνδεθούνε με τον τόπο, προσφέροντας ακόμα και υπηρεσίες, γιατί σίγουρα υπάρχει ένα επιστημονικό δυναμικό και επιχειρηματική  δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει κάποιοι από τους δικούς μας ανθρώπους. Από την εμπειρία τους και μόνο να μπορούν να μας καταθέσουν σε όλα αυτά τα ζητήματα, θα είχαμε όφελος. Η σύνδεσή τους δε με τη Θράκη, η σύνδεσή τους με την  πρωτεύουσα της Θράκης, την Κομοτηνή, θα μπορούσε μόνο  θετικά αποτελέσματα να φέρει. Αν  σκεφτούμε ότι συζητάμε για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί με έναν τέτοιο τρόπο.

«Πρέπει να συντονιστούν όλοι οι φορείς που παράγουν πολιτισμό, όλοι όσοι θέλουν  να συμμετέχουν»

ΠτΘ: Πέραν των όσων μπορούν να γίνουν μετράτε ήδη μία επιτυχημένη συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής. Αναφέρομαι στο Kom On Party, και στην παραδοσιακή βραδιά του θεσμού που υλοποιείται από τον Σύλλογο Εβριτών…

Χ.Χ.: Αυτό που θέλαμε να κάνουμε όταν ξεκίνησε αυτή η ιδέα από μένα, ήταν να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι αποκριάτικο στην Κομοτηνή.  Οι Trelacademy ήταν ένας μονόδρομος συνεργασίας, γιατί είχαν ήδη την εμπειρία από τη συμμετοχή στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Είπαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, και παρά τους αρνητικούς ανέμους εκείνης της περιόδου, γιατί δεν σας κρύβω ότι δεν έγινε και με μεγάλη  ευχαρίστηση αυτό το πράγμα από όλους στην Κομοτηνή, έγινε και είδαμε ότι ήταν επιτυχές. Σε ό,τι αφορά την διάνθισή του, ήδη στις δικές μου σκέψεις είναι το πώς αυτό το πράγμα θα επεκταθεί ώστε να αποκτήσει μια βαλκανική δυνατότητα. Ήδη έχω έρθει σε επαφή με το Χάσκοβο και είχαμε τα αποτελέσματα της φιλοξενίας από τη ΔΚΕΠΠΑΚ δυο  ομάδων. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε και μια σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη προσεχώς, ώστε κι αυτούς σιγά σιγά να τους ενσωματώσουμε στην ιδέα της συμμετοχής σε κάτι ξεχωριστό στην Κομοτηνή. Και νομίζω ότι θα μπορέσουμε το πετύχουμε. Όπως επίσης η σκέψη η δική μου είναι και η συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Σκιτσογράφων, γιατί οι απόκριες με τη σάτιρα ήταν πάντοτε κάτι δεμένο στα ελληνικά πρότυπα. Αυτή τη σάτιρα, που τη θεωρώ κομμάτι της αποκριάτικης διασκέδασης, μπορούμε να την προωθήσουμε ακόμη περισσότερο και  ίσως κάτι καλύτερο μπορέσουμε να κάνουμε στο μέλλον,  ούτως ώστε να έχουμε μια επιμήκυνση αυτής της περιόδου, της αποκριάτικης, σε ένα πλαίσιο όχι ταύτισης με τις θρακικές λαογραφικές γιορτές, αλλά σε ένα πλαίσιο συμπληρωματικό, με κάτι ξεχωριστό, κάτι διαφορετικό.

Πρέπει να συντονιστούν όλοι οι φορείς που παράγουν πολιτισμό, όλοι όσοι θέλουν να συμμετέχουν. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα και να εντάξουμε κάποιες δράσεις της Περιφέρειας σε μια θεματική  δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή, όπως για παράδειγμα έχει εντάξει η Ξάνθη στις Γιορτές Παλιάς Πόλης σίγουρα κάποια συναυλία της, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια. Το ίδιο συμβαίνει και στις εκδηλώσεις τις αποκριάτικες. Πάντοτε κάποια συναυλία της είναι αυτή που θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια. Μπορεί να γίνει αυτό και δεν είναι κάτι δύσκολο, απλά θέλει μια συνεργασία και έναν συντονισμό των φορέων ούτως ώστε να μην είναι όλα αυτά τα πράγματα ξεκάρφωτα, αλλά να ενοποιούνται σιγά σιγά, σε μια θεματική ενότητα πιο ουσιαστική, για να μπορεί να έχει μια ουσιαστικότερη στόχευση.

«Είναι στο δικό μας χέρι να μπορέσουμε να βρούμε εκείνους τους δρόμους που θα οδηγήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση σε μια μεγαλύτερη ελευθερία»

ΠτΘ: Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική σας ιδιότητα ως νομικός, θεωρείτε ότι μπορείτε να καταστείτε χρήσιμος στην επίλυση ζητημάτων όπως η πολυνομία ή η υποστελέχωση των υπηρεσιών;

Χ.Χ.: Σε κάποιους τομείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει το υφιστάμενο σύστημα, ώστε να το ξεπεράσουμε. Δηλαδή, ας μην νομίζουμε ότι με την κατάργηση των  νομικών προσώπων των δήμων δεν θα μπορέσουν οι δήμοι να οργανωθούν καλύτερα. Θα μπορέσουν να οργανωθούν. Αν θέλουν δηλαδή να μην πέσουν στο ολίσθημα να κάνουμε εκδηλώσεις του χιλιάρικου και να τα πληρώνουμε 10 χιλιάδες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περιφέρεια, μπορούμε να οργανωθούμε περισσότερο οι σύλλογοι, ούτως ώστε να κάνουμε ένα πιο ευρύ συμμετοχικό φορέα. Μέσω των συλλόγων και να μπορέσουμε στη συνέχεια να συνδιοργανώσουμε εμείς με την καθοδήγηση αν θέλετε του δήμου  ή μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης. Ή να μπορέσουμε μέσω προγραμματικών συμβάσεων να ξεπεράσουμε αυτές τις αγκυλώσεις ή αυτά τα εμπόδια που προσπαθεί να βγάλει το κέντρο. Γιατί βγαίνουν κατά καιρούς από την κεντρική  διοίκηση κάποια νομοθετήματα που  προσπαθούν  να περιορίσουν ή να ελέγξουν της δραστηριότητες που αναπτύσσει η κεντρική αυτοδιοίκηση.  Είναι στο δικό μας χέρι να μπορέσουμε να βρούμε εκείνους τους δρόμους που θα οδηγήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση σε μια μεγαλύτερη ελευθερία, που θα αυξήσουν τους πόρους για παράδειγμα, της αυτοδιοίκησης, και θα περνάμε πολύ καλύτερα έχοντας τουλάχιστον δικούς μας πόρους, χωρίς να έχουμε επιβάρυνση του πολίτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι για παράδειγμα το τι γίνεται με την καθαριότητα ή της ασφάλεια των πολιτών που σε αμφότερα έχει ο Δήμος την ευθύνη, σε περιπτώσεις όπως το Ξενία που ανήκει στην ΕΤΑΔ. Οι κάτοικοι τριγύρω διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί και όμως ο δήμος αν προσπαθήσει να μπει μέσα, κινδυνεύει να διωχθεί για καταπάτηση. Μπορούμε λοιπόν να ψηφίσουμε έναν κανονισμό στο δημοτικό συμβούλιο, εναρμονισμένο με την υφιστάμενη νομοθεσία, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε περιπτώσεις που υπάρχουν παράπονα πολιτών, να ανταποκρίνεται αμέσως για να αποσοβεί τέτοιους κινδύνους που υπάρχουν, σε όλα τα εγκαταλειμμένα κτίρια.

Είναι στο δικό μας χέρι να μπορέσουμε να βρούμε εκείνους τους δρόμους που θα οδηγήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση σε μια μεγαλύτερη ελευθερία, που θα αυξήσουν τους πόρους για παράδειγμα, της αυτοδιοίκησης, και θα περνάμε πολύ καλύτερα έχοντας τουλάχιστον δικούς μας πόρους, χωρίς να έχουμε επιβάρυνση του πολίτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι για παράδειγμα το τι γίνεται με την καθαριότητα ή της ασφάλεια των πολιτών που σε αμφότερα έχει ο Δήμος την ευθύνη, σε περιπτώσεις όπως το Ξενία που ανήκει στην ΕΤΑΔ. Οι κάτοικοι τριγύρω διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί και όμως ο δήμος αν προσπαθήσει να μπει μέσα, κινδυνεύει να διωχθεί για καταπάτηση. Μπορούμε λοιπόν να ψηφίσουμε έναν κανονισμό στο δημοτικό συμβούλιο, εναρμονισμένο με την υφιστάμενη νομοθεσία, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε περιπτώσεις που υπάρχουν παράπονα πολιτών, να ανταποκρίνεται αμέσως για να αποσοβεί τέτοιους κινδύνους που υπάρχουν, σε όλα τα εγκαταλειμμένα κτίρια.

Το Ξενία πραγματικά έχει καταντήσει ένα ερείπιο, με την ΕΤΑΔ  να σφυρίζει αδιάφορα. Αν  μέσα σε δυο μήνες ή σε οποιοδήποτε χρονικό περιθώριο αποφασιστεί δεν φροντίσει για παράδειγμα η ΕΤΑΔ να καθαρίσει και να περιποιηθεί τον χώρο που της ανήκει, τότε θα μπαίνει ο δήμος υποχρεωτικά και θα στέλνει τον λογαριασμό στην ΕΤΑΔ, η οποία αν δεν τον πληρώνει επίσης σε ένα χρονικό διάστημα θα βεβαιώνονται κάποια πράγματα στο Δημόσιο Ταμείο. Έχει τη δυνατότητα να το βεβαιώσει ο δήμος στο Δημόσιο Ταμείο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να εξασφαλίσει τουλάχιστον ότι θα έχουμε μια καθαρότερη πόλη, από τέτοιου είδους ακίνητα, αναξιοποίητα. Έχουμε πάρα πολλά  κτίρια αναξιοποίητα, κυρίως στην παραλιακή ζώνη του δήμου.

«Η ΕΤΑΔ παράγοντας καθυστέρησης για το παραλιακό μέτωπο του Δήμου»

ΠτΘ: Η ΕΤΑΔ στο μυαλό όλων των Ροδοπιτών συνεπάγεται με την παραλιακή ζώνη του Δήμου που επίσης είναι «τραγική» ιστορία…

Χ.Χ.: Το Φανάρι έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή. Αν μιλούμε για τουριστική ανάπτυξη και για καλοκαίρι, το Φανάρι είναι ο υπ’ αριθμόν 1 προορισμός που έχουμε στην περιοχή μας. Η ΕΤΑΔ είναι ένας παράγοντας καθυστέρησης κυρίως σε ό,τι αφορά τα πολλά τουριστικά ακίνητα που της ανήκουν. Πώς μπορεί να ξεπεραστεί αυτό με μια διεκδίκηση ενδεχομένως όλων αυτών, ούτως ώστε να κάνουμε μια ουσιαστική παρέμβαση; Με τη συνδρομή του ιδιωτικού φορέα. Νομίζω ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε την συνδρομή του ιδιωτικού φορέα, ούτως ώστε να ενεργοποιήσουμε σιγά σιγά την παραλιακή ζώνη, ανάμεσα στο Φανάρι και την Αρωγή. Είναι πολλά αυτά που θα μπορούσαμε να δούμε. Η Ξηρολίμνη θα μπορούσε να γίνει ένα από τα πιο όμορφα κωπηλατικά κέντρα στην Ελλάδα – ιδίως όταν θα σταματήσουν για παράδειγμα μέσω του βιολογικού καθαρισμού να βρίσκονται λύματα – και θα στηρίζεται κυρίως στο θαλασσινό νερό. Θα μπορούσε να αναπτυχθεί με έναν διαφορετικό τρόπο, όπου δεν θα έχουμε εκείνη τη βλάστηση και εκείνη την ανάπτυξη την οικολογική, αλλά  θα μας δοθεί η δυνατότητα μιας τουριστικής αξιοποίησης της λίμνης αναθεωρώντας την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ  καλό να το δούμε αυτό, με μια συνολικότερη ανάπτυξη του Φαναρίου.  Η ενοποίηση του Φαναρίου με την Αρωγή είναι ένα project πολύ μεγάλο. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε κάνει υποδομές για άλλου είδους τουρισμό, όπως τον νεανικό τουρισμό, που δεν έχει υψηλές απαιτήσεις φιλοξενίας, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί καταναλωτικά. Στην Κομοτηνή δεν έχουμε ένα Youth Hostel. Στο Φανάρι θα μπορούσε  να λειτουργήσει ένα φοιτητικό κάμπινγκ κάποια  στιγμή, με την ευθύνη του πανεπιστημίου, όπως γίνεται για παράδειγμα με το ΑΠΘ και τη Χαλκιδική.

Να δούμε τι μπορούμε να ετοιμάσουμε τώρα για το αύριο, πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα πιο ουσιαστικά. Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας θα  πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την αύξηση των πόρων. Εγώ δεν στηρίζομαι μόνο στη διεκδίκηση κάποιων πραγμάτων από την Αθήνα, αλλά φρονώ ότι θα πρέπει ουσιαστικά να παλέψουμε και να διαχειριστούμε και τα της οικογένειάς μας ώστε να έχουμε μια καλύτερη εσωτερική οικονομία. Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε πολύ περισσότερα.

«Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας η βάση για την αύξηση των πόρων»

Η περιοχή  μας δεν  φιλοξενεί τουρίστες υψηλού εισοδήματος, γιατί δεν έχουμε την υποδομή φιλοξενίας. Το Φανάρι έχει μια πληρότητα των δυο μηνών. Αυτό το πράγμα θα μπορούσε να επιμηκυνθεί με το να στραφούμε στον νεανικό τουρισμό. Σε μια τέτοιου είδους αξιοποίησης της κτιριακής υποδομής που υπάρχει θα  έπρεπε να στραφούμε. Έχουμε για παράδειγμα το κτίριο του παλιού ναυτικού ομίλου, έχουμε την παλιά τοπική κοινότητα που επίσης είναι  αναξιοποίητη, όπως και το κέντρο του παλιού συλλόγου γυναικών που χρησιμοποιείται για τα μνημόσυνα, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη  αξιοποίηση. Είναι δομές που  θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε και μάλιστα όσο πιο άμεσα μπορούμε, γιατί είναι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν χωρίς πολύ κόστος, ώστε να είναι πολύ πιο δημιουργικά τα αποτελέσματα τα οποία αναζητούμε. Να δούμε τι μπορούμε να ετοιμάσουμε τώρα για το αύριο, πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα πιο ουσιαστικά. Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας θα  πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την αύξηση των πόρων. Εγώ δεν στηρίζομαι μόνο στη διεκδίκηση κάποιων πραγμάτων από την Αθήνα, αλλά φρονώ ότι θα πρέπει ουσιαστικά να παλέψουμε και να διαχειριστούμε και τα της οικογένειάς μας ώστε να έχουμε μια καλύτερη εσωτερική οικονομία. Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε πολύ περισσότερα.

«Αυτό που θα ζητούσα εγώ από τους πολίτες είναι περισσότερη συμμετοχή»

ΠτΘ: Το μήνυμά σας προς τους συμπολίτες μας με φόντο τις εκλογές της Κυριακής ποιο είναι;

Χ.Χ.: Αυτό που θα ζητούσα εγώ από τους πολίτες είναι περισσότερη συμμετοχή. Ακόμα και αυτή την ενέργεια που βλέπουμε προεκλογικά, μακάρι να την δούμε και μετεκλογικά. Να καθίσουμε κάτω σε επίπεδο γειτονιάς, σε επίπεδο δήμου και να δούμε τι θέλουμε, πώς μπορούμε συμβάλλοντας όλοι να κάνουμε αυτή την πόλη καλύτερη; Και θα πρέπει να αναζητήσουμε αυτή τη συνδρομή των πολιτών, γιατί νομίζω ότι ο καθένας από μας έχει να προσφέρει τη δικιά του εμπειρία, τη δικιά του γνώση, τον δικό του προβληματισμό.  Δεν περισσεύει κανένας σε αυτή την πόλη και μακάρι με αυτό τον τρόπο, τη συμμετοχή, να οδηγήσουμε την πόλη μας σε ένα αύριο καλύτερο. Σε ένα αύριο καλύτερο για μας και για τα παιδιά μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.