Νεες τετραπλες εκλογες στον ΣΥΡΙΖΑ

Στ. Κασσελάκης: «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»

Σηκώνοντας το γάντι που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας- με την παρέμβαση που έκανε περίπου δύο ώρες πριν από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στη βάση του κόμματος, για την επανεκλογή του.  

«Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον επίλογο της ομιλίας του. 

«Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Θα πάμε σε τετραπλές εκλογές, οργανώσεις μελών, νομαρχιακές, κεντρική επιτροπή και πρόεδρο. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», είπε κλείνοντας ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα των τετραπλών εκλογών που ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης. Οι εκλογές για τις οργανώσεις μελών και τις νομαρχιακές επιτροπές ήταν προγραμματισμένο να γίνουν δύο εβδομάδες μετά το συνέδριο . 

Αν αυτό τηρηθεί, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τετραπλές εκλογές, τότε οι εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος θα είναι ραγδαίες τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου, μετά τις 8-9 Μαρτίου ακολουθούν δύο τριήμερα, της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου. Επιπλέον, μέσα στον επόμενο μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης αναμενόταν να παρουσιαστεί για τη στρατιωτική θητεία του. 

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το ποιοι θα αποφασίσουν να τεθούν αντιμέτωποι με τον Στέφανο Κασσελάκη στην «κούρσα» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αν οι κάλπες στηθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. 

«Έσπασε τη σιωπή» του ο Αλέξης Τσίπρας

Λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε παρέμβαση με δήλωσή του, στην οποία τονίζει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να προσφύγει στη βάση του κόμματος, προκειμένου να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. 

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας καλεί όσους έχουν άλλο σχέδιο να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους «τώρα, ανοιχτά και δημοκρατικά. Πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη». 

Στη δήλωσή του, ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζει ότι ορθώς ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. 

«Εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του. Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός. 

«Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας. Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις», συνεχίζει. 

Στη δήλωσή του, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι δεν μετανιώνει ούτε στιγμή για τη «δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη απόφαση» που πήρε μετά την εκλογική ήττα να «παραμερίσει» για να περάσει ένα «νέο κύμα» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σημειώνει ότι δεν υπέκυψε στις πιέσεις όσων «μου ζητούσαν κατά καιρούς να παρέμβω για να “σώσω το κόμμα”, πολλοί γιατί το πίστευαν και ορισμένοι γιατί ήθελαν έτσι να εξυπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές». 

Πριν από το συνέδριο, συνεχίζει, αναλαμβάνει «μία ακόμα ευθύνη, όχι της ανέξοδης κριτικής, ούτε της εμπλοκής μου σε παιγνία εξουσίας», αλλά να «προειδοποιήσω για αυτό που βλέπω να έρχεται και πρέπει να αποτραπεί». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση, υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας, κάνει λόγο για «φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό» και εξαπολύει τα βέλη του τόσο εναντίον εκείνων που αποχώρησαν όσο και κατά του Στέφανου Κασσελάκη. 

«Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος. Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της. Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας. Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει. Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα. Δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια. Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.