Αλλαγες μεχρι το 2018 στον καταλογο των ενταγμενων μειονεκτικων και ορεινων περιοχων

Η απάντηση του Β. Αποστόλου στην ερώτηση του Ι. Αχμέτ

Πλήρης δικαίωση για τον Ιλχάν Αχμέτ στο ζήτημα του επανακαθορισμού των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και οικισμών στην Ροδόπη, εξαιτίας των αδικιών που αναπαράγονταν από το παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο του 1985, το οποίο καμία κυβέρνηση δεν προσπάθησε να το αλλάξει.
 
Με ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ροδόπης στις 27 Σεπτεμβρίου, ζητούσε να μάθει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον λόγο της εξαίρεσης οικισμών οι οποίοι απείχαν λίγα μόλις χιλιόμετρα από άλλους που χαρακτηρίσθηκαν ως ορεινοί ή μειονεκτικοί.
 
«Αν λάβουμε υπόψη μας ότι πολλοί από τους οικισμούς που εξαιρέθηκαν κατοικούνται από πολίτες που προσδιορίζονται κατά κανόνα από χαμηλό βιοτικό επίπεδο ενώ ως μοναδική πηγή εσόδων έχουν την μονοκαλλιέργεια του καπνού, μεταξύ αυτών και πολυάριθμα μέλη της Μειονότητας, τότε αντιλαμβάνεται κανείς την αναγκαιότητα να χαρακτηριστούν και κάποιες από τις περιοχές που εξαιρέθηκαν ως μειονεκτικές», αναφερόταν στην ερώτηση του βουλευτή η οποία κατέληγε ως εξής: «Η διαμορφωθείσα κατάσταση αφήνει να αιωρείται το αίσθημα της άνισης μεταχείρισης σε πολλούς οικισμούς που εξαιρέθηκαν και κατοικούνται από ευπαθείς ομάδες. Η εν λόγω εξαίρεση στερεί από αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες το δικαίωμα να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις που πραγματικά δικαιούνται λόγω του ότι μένουν σε αντικειμενικά μειονεκτικές περιοχές, ενώ συγχρόνως η διάταξη αυτή καθίσταται τροχοπέδη ως προς την ένταξη των περιοχών αυτών σε διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα».
 
Με χθεσινή του απάντηση, ο κ. Ευάγγελος Αποστόλου παραδέχεται την αδικία που έχει συντελεστεί και υπόσχεται ότι στο πλαίσιο της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, αναμένεται μέχρι στο 2018 να αλλάξει ο κατάλογος των ενταγμένων μειονεκτικών και ορεινών περιοχών.
 
Αναλυτικότερα στην απάντηση του υπουργού τονίζεται ότι «κατόπιν παρατηρήσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει σε αναθεώρηση του τρόπου οριοθέτησης των μειονεκτικών περιοχών. Τα Κράτη-μέλη πρέπει να έχουν ολοκληρώσει μέχρι το 2018 τη νέα οριοθέτηση. Η νέα οριοθέτηση θα γίνεται με βάση βιοφυσικά κριτήρια που αφορούν το κλίμα, το έδαφος και την γεωμορφολογία των περιοχών και τα οποία αποτελούν το Παράρτημα ΙΙΙ του ως άνω Κανονισμού. (…) Με βάση τα παραπάνω δεν είναι υποχρεωτική η αλλαγή των ορεινών περιοχών, ενώ οι μειονεκτικές περιοχές θα καθορίζονται πλέον, με βάση απολύτως μετρήσιμα κριτήρια, κοινά για όλα τα Κράτη-Μέλη, με σχεδόν μηδενικά περιθώρια ευελιξίας από την πλευρά των τελευταίων». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.