Δημητρης Παπαδημουλης: «Το να πεσει κατω απο το 30% το ποσοστο της Νεας Δημοκρατιας θα κανει καλο και στην ιδια την κυβερνηση»

Ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγο πριν την «αποχώρησή» του από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή κάνει τον προσωπικό του απολογισμό, μιλώντας για το διακύβευμα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης

Σε Σάπες και Κομοτηνή βρέθηκε την Παρασκευή, 17 Μαΐου, ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ.Παπαδημούλης ξεκίνησε την περιοδεία του στην Ροδόπη από τις Σάπες, αφού είχε προηγηθεί επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ενώ ακολούθως βρέθηκε στην Κομοτηνή.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» τα προηγούμενα 24ωρα είχε βρεθεί σε Δράμα και Καβάλα, ενώ η συνολική του εμπειρία από την «αυτοψία» του στην ΠΑΜ-Θ δυστυχώς όπως εξήγησε έδειξε και πάλι μια Περιφέρεια πλήρως παραμελημένη, δίχως τις αναγκαίες βοήθειες και επενδύσεις, παρά τον «πακτωλό» των χρημάτων που υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως εξήγησε η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει πάρει ψίχουλα, συνολικά 36,2 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουν διατεθεί για την Ελλάδα, την ώρα που πλέον μετρά ένα μεγάλο «χτύπημα» από την περσινή πυρκαγιά, παραμένοντας δε μια από τις φτωχότερες περιφέρειες ολόκληρης της Ευρώπης, με έλλειψη βασικών έργων υποδομής, με  τους αγρότες και  τους κτηνοτρόφους σε συνεχή μείωση, τόσο οι ίδιοι όσο και το εισόδημά τους, με το υψηλότερο μέσο όρο στα ποσοστά ανεργίας και μισοτελειωμένα έργα καθώς υπάρχει έκδηλο έλλειμμα σχεδιασμού.

Σε αυτά προστίθενται οι υποστελεχωμένες δομές υγείας, ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός πολιτών που «υποφέρει» από την ακρίβεια και καλείται όπως εξήγησε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει πράγματα που θα έπρεπε να του παρέχονται δωρεάν από το κράτος, όπως η δημόσια παιδεία και η δημόσια υγεία.

«Οι ευρωκλογές ευκαιρία διαμαρτυρίας προς την σημερινή κυβέρνηση»

Για τον ίδιο η προσεχή μάχη των ευρωεκλογών μετά από τρεις συναπτές θητείες στο Ευρωκοινοβούλιο έχει πρόσημο διαφορετικό μιας και αποφάσισε να μην διεκδικήσει ξανά την επανεκλογή του. Ερωτηθείς σχετικά με το πρόσημο της προσεχούς ωστόσο μάχης, χαρακτήρισε τις εκλογές ως μια ευκαιρία «να στηρίξουμε άξιους ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να υπερασπιστούν μαχητικά τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, να μην είναι απλώς celebrities, καθώς και μια ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς την σημερινή κυβέρνηση, γιατί το 41% και τα ελλείμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν τροφοδοτήσει μια πολιτική που μεγαλώνει τις ανισότητες και παραμελεί τις πιο αδύναμες περιοχές της χώρας, στηριζόμενη σε μια εκκωφαντική αλαζονεία».

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη πως «το να πέσει κάτω από το 30% το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας θα κάνει καλό και στην ίδια την κυβέρνηση».

Ερωτηθείς ως προς τις ευθύνες της μη ορθής διαχείρισης των πόρων από την Ε.Ε. ο ίδιος εξήγησε πως ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν έκανε καμία διαβούλευση, δεν συμπεριέλαβε καθόλου στον σχεδιασμό της τις περιφέρειες και παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειακών ανήκουν στο κυβερνών κόμμα, «δεν νοιάστηκε να βάλει μεγάλα έργα υποδομής που θα μπορούσαν να προσελκύσουν και  επενδύσεις για την ενίσχυση της περιφέρειας της Ελλάδας».

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις των απευθείας αναθέσεων οι μεγάλοι ωφελημένοι του Ταμείου Ανάκαμψης»

Οι μεγάλοι ωφελημένοι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι κατά τον ίδιο «οι πολύ μεγάλες  επιχειρήσεις, οι οποίες παίρνουν και λεφτά απευθείας από την κυβέρνηση, και  με στημένους διαγωνισμούς όπου υπάρχει ανάθεση με μια μόνο προσφορά» για να γνωστοποιήσει πως υπάρχει ήδη παρέμβαση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για έργα 2,5 δις. ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση όπου όπως κατήγγειλε «10 εταιρείες μοίρασαν μεταξύ τους τις δουλειές και είχαμε διαγωνισμούς με μια μόνο προσφορά με υπερκοστολόγηση».

«Για να παρέμβει η Κομισιόν, να παρέμβει η ευρωπαία εισαγγελέας, κάτι βρωμάει  στην  ιστορία. Και είναι κρίμα  γιατί τα λεφτά είναι πάρα πολλά, αλλά κυρίως είναι μια χαμένη  ευκαιρία» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ως προς την απόφασή του να μην διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο ίδιος εξήγησε πως ήταν μια ειλημμένη, εδώ και χρόνια, απόφαση δηλώνοντας υπέρμαχος της άποψης, σύμφωνα με την οποία οι αιρετοί πρέπει να δίνουν τόπο στους νεότερους.

«Με την πρωτοβουλία μου αυτή θέλω δώσω ένα σήμα με ευρύτερη απήχηση» ανέφερε τονίζοντας πως επιστρέφει στην Ελλάδα στηρίζοντας αυτούς που θεωρεί πως είναι πιο κοντά στις ιδέες και την διαδρομή του, ήτοι το Ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς.

«Να φεύγεις την στιγμή που είσαι ψηλά και έχεις πετύχει κάποια πράγματα»

«Κατά τα άλλα νομίζω ότι είναι πιο σωστό να φεύγεις μια στιγμή που είσαι ψηλά και έχεις πετύχει κάποια πράγματα, γιατί κάτι που βλέπω συχνά στην πατρίδα μας και νομίζω ότι μας έχει στοιχίσει είναι τα τζάκια που είτε αφορά σε κάποιους που περιμένουν να περάσουν αρκετά τα 70 και να φεύγουν κληρονομώντας την έδρα και το αξίωμά τους στο παιδί, το ανιψιό, την ανιψιά, το εγγόνι τους κ.ο.κ.».

«Αυτά τα τζάκια μαζί με την αναξιοκρατία, το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά, την έλλειψη σχεδιασμού, και την μη έντιμη και χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της αγοραστικής δύναμης, του βιοτικού επιπέδου και κοινωνικών κατακτήσεων» πρόσθεσε για να υπογραμμίσει πως τα 43 αυτά χρόνια παρουσίας της χώρας στην Ευρωζώνη, «δεν έχουμε περάσει σε βιοτικό επίπεδο ούτε μια χώρα- μέλος, αντίθετα με πολλές χώρες, φτωχότερες από εμάς, που μας πέρασαν».

Το αποτέλεσμα αυτό σύμφωνα με τον κ.Παπαδημούλη μπορεί να οφείλεται στα πολλά πράγματα που πάνε λάθος στην διακυβέρνηση της Ε.Ε. της Φον Ντερ Λάιεν, ωστόσο υπάρχουν πάμπολλα λανθασμένα πράγματα τον τρόπο που κυβερνάται η χώρα και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί τις προκλήσεις εντός της Ε.Ε. «Δεν είναι δυνατόν παντού στον  πλανήτη να προκόβει η άλλη μισή Ελλάδα που είναι έξω από τα σύνορα του  κράτους μας με τη δουλειά της, όπου υπάρχει ελληνισμός στα πλαίσια ενός οργανωμένου κράτους και το κράτος που λέγεται Ελλάδα αντί να συγκλίνει, να έχει κατρακυλήσει και να είμαστε η τελευταία τρύπα της φλογέρας».

«Άρα πέρα του να στείλουμε άξιους ευρωβουλευτές εκεί και όχι celebrity, πρέπει να αλλάξουν και πάρα πολλά πράγματα στη χώρα και αυτό κατά τη γνώμη μου απαιτεί άλλη πολιτική και άλλη κυβέρνηση» πρόσθεσε για να χαρακτηρίσει ως ψευδές και εκφοβιστικό το επιχείρημα του κ.Μητσοτάκη περί διακινδύνευσης της σταθερότητας της χώρας αν η ΝΔ δεν πάει καλά.

Αντιθέτως αν σταλεί ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στις ευρωεκλογές, τότε μπορούν να αλλάξουν κάποια πράγματα επί των οποίων όπως έκανε γνωστό, η Νέα Αριστερά θα αναλάβει πρωτοβουλία για την διαμόρφωση ενός ενωτικού πόλου σύμπραξης των  κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, «πάνω σε ένα πρόγραμμα με σοβαρότητα και αξιοπιστία», καθώς όπως τόνισε «ούτε ο Κασσελάκης, ούτε ο Ανδρουλάκης κακά τα ψέματα, μπορούν να δημιουργήσουν μια δυναμική από μόνοι τους για αντίπαλο δέος  στη Νέα  Δημοκρατία».

Οι «νίκες» και οι «ήττες» του εντός του Ευρωκοινοβουλίου

Κληθείς τέλος να κάνει έναν προσωπικό απολογισμό της 10ετους πορείας του στο Ευρωκοινοβούλιο, μετρώντας «νίκες» και «ήττες», στις πρώτες ο ίδιος ξεχώρισε την συμβολή του στην ακύρωση του σχεδίου Σόιμπλε, για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μάλιστα με όρους όπως τους χαρακτήρισε ταπεινωτικούς.

«Συνέβαλα επίσης καθοριστικά στο να πάρει η Ελλάδα 36,3 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και στο να υπάρχει αυτό το ψήφισμα που επικρίνει πράξεις και παραλήψεις της  Νέας Δημοκρατίας σε θέματα υποχώρησης του κράτους δικαίου» πρόσθεσε για να τονίσει ωστόσο πως αντίθετα «δεν τα κατάφερα στο να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα μεγαλύτερο κύρος στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο». Κι αυτό διότι όπως εξήγησε στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλαν από κοινού και με άλλους συναδέλφους του, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υπήρξαν εξελίξεις που προκάλεσαν τεράστια ζημιά στο κύριος της Ελλάδας εντός της Ε.Ε. και παγκόσμια. Γεγονότα όπως η εμπλοκή της κ.Καϊλή σε μια βαριά υπόθεση διαφθοράς αλλά και το γεγονός της ολοκλήρωσης οσονούπω της θητείας του στο ευρωκοινοβουλίο του καταδικασθέντα χρυσαυγίτη Λαγού που παρά την βαριά ποινή του για την συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε δολοφονίες, παραμένει ευρωβουλευτής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει εκδώσει ακόμα τελεσίδικη απόφαση.

«Αυτό δεν είναι Ευρώπη, δεν είναι δημοκρατία και σίγουρα δεν βοηθάει την Ελλάδα στον ανταγωνιστικό στίβο της Ε.Ε.» ανέφερε ευχόμενος «να έχουμε εκεί περισσότερους ανθρώπους που να χτίζουν κύρος για την πατρίδα και λιγότερους που να κοσμούν με πρωτοσέλιδα ποινικές υποθέσεις, είτε εγκληματικής δράσης, είτε διαφθοράς. Κι αυτό το θεωρώ αποτυχία για τη χώρα».

«Θα συνεχίσω να υπηρετώ τις ίδιες αξίες μακριά από αξιώματα»

Κλείνοντας ως προς την συνέχεια της προσωπικής του πορείας ο κ.Παπαδημούλης εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχίσει να υπηρετεί τις ίδιες αξίες, μακριά όμως από αξιώματα, στα βήματα και τις διδαχές που του έδωσαν προσωπικότητες όπως οι Λεωνίδας Κύρκος, Μανώλης Βρεττάκος, Χαρίλαος Φλωράκης κ.α. «Δεν είμαι γαντζωμένος στην καρέκλα και μακάρι αυτό το βήμα να το ακολουθήσουν κι άλλοι γιατί τα τζάκια και η γεροντοκρατία δεν έχουν ωφελήσει την πατρίδα μας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.