Αιχμες απο τον Τουρκο ΥΠΕΞ για τη μη εκδοση των 8 στρατιωτικων και τα μειονοτικα

«Εμείς δεχόμαστε τον όρο ελληνική μειονότητα, εκείνοι γιατί δεν αποδέχονται τον όρο τουρκική μειονότητα;»

Με αναφορές στην μη έκδοση των 8 αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ολοκληρώθηκε στο βράδυ της Τρίτη η κοινή συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών (Κοτζιά και Τσαβούσογλου) μετά την συνάντηση και το γεύμα εργασίας που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην Άγκυρα.
 
Συγκεκριμένα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 8 στρατιωτικούς λέγοντας ότι «δυστυχώς η Ελλάδα δεν τους επέστρεψε», κάτι που προκάλεσε απογοήτευση στην Τουρκία, όπως είπε. Ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε την επιθυμία η Ελλάδα να μην καταστεί βάση ασύλου για τα μέλη του κινήματος Γκιουλέν». Όπως είπε, 995 άτομα έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου μέχρι σήμερα.
 
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε λέγοντας ότι «οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται από την ελληνική δικαιοσύνη και πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακόμα και όταν δεν είναι ευχάριστες».
 
«Έχουμε διαφορές αλλά και θετική ατζέντα», επισήμανε ο Νίκος Κοτζιάς. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα στηρίζει με πάθος τη δημοκρατία και εξαρχής τάχθηκε ενάντια στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι η Ελλάδα θα είναι η πιο κερδισμένη από μια Τουρκία μέλος της ΕΕ. «Το πιστεύουμε και το θέλουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επί του θέματος διγλωσσία και δύο μέτρα και δύο σταθμά.
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ειλικρινή και πάγια στήριξη στην ενταξιακή πορεία της χώρας του.
 
Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στα μειονοτικά. Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για καλύτερη λειτουργία της μουσουλμανικής μειονότητας στη δυτική Θράκη και για καλύτερη παρουσία της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη.
 
Ο τούρκος υπουργός λίγο αργότερα επέκρινε τον έλληνα ομόλογό του επειδή αναφέρθηκε σε «μουσουλμανική μειονότητα» και όχι «τουρκική μειονότητα», όπως την αποκαλεί η Τουρκία. «Εμείς δεχόμαστε τον όρο ελληνική μειονότητα, εκείνοι γιατί δεν αποδέχονται τον όρο τουρκική μειονότητα;» διερωτήθηκε ο τούρκος Υπουργός.
 
Να σημειωθεί ότι στη συνέχεια ο Νίκος Κοτζιάς έγινε δεκτός από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους παριστάμενους εκπροσώπους των ΜΜΕ το γεγονός ότι στη συνάντηση δεν υπήρχε πουθενά η ελληνική σημαία, κατά παράβαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.