Το ΦΠΑ «δυο ταχυτητων» στα αναψυκτικα το μικροτερο προβλημα της εστιασης στην Κομοτηνη

«Προπομπό» περαιτέρω αυξήσεων στον κλάδο θεωρεί το νέο καθεστώς ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας Σπύρος Θυμικιώτης

«Παραδοσιακά» το πρώτο κρύο του Χειμώνα  λειτουργεί ανασταλτικά στη διάθεση του κόσμου για διασκέδαση εκτός του σπιτιού. Ο φετινός Χειμώνας δεν αποτελεί εξαίρεση για τους Κομοτηναίους και τις Κομοτηναίες, ούτε και η απουσία τους από τα καταστήματα της εστίασης που το γνωρίζουν και αναπροσαρμόζονται.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι το λιγότερο που ο κλάδος σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει, καθώς από την έλευση του νέου έτους, στον ήδη επιβαρυμένο «λογαριασμό» τους έρχονται να προστεθούν και οι αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ που δημιουργεί μάλιστα σύγχυση στους καταναλωτές.

Ήδη από την 1η του Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ το ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» καθώς σε ό,τι αφορά τις επιτόπιες καταναλώσεις, όταν δηλαδή καταναλώνονται εντός του καταστήματος, αυτά υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%, όπως και οι παραδόσεις σε «πακέτο» των αλκοολούχων ποτών, ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται πλέον στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%”.

Οι αλλαγές αυτές όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας κ.Σπύρος Θυμικιώτης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» αποτελούν κατά την κυρίαρχη άποψη του κλάδου προπομπό νέων αυξήσεων αν όχι στο σύνολο σε μια μεγάλη πλειοψηφία των προϊόντων  που καταναλώνονται. Μάλιστα ο ίδιος έκανε λόγο για «μαρκετικίστικη» λογική από πλευράς της κυβέρνησης, εκφράζοντας την άποψη πως έως το τέλος του καλοκαιριού του 2024 θα δούμε και τον καφέ αλλά και λοιπά προϊόντα να επιστρέφουν σε καθεστώς ΦΠΑ του 24%.

Μέχρι στιγμής οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν συμμορφωθεί πλήρως, απορροφώντας όμως το επιπλέον ΦΠΑ, δεδομένου ότι η ακρίβεια «χτυπά τα πάντα». Όπως έσπευσε δε να υπογραμμίσει «όταν δεν κυκλοφορούν λεφτά στην αγορά νομίζω ότι είναι άνευ ουσίας το αν θα πάει ο ΦΠΑ στο 13 ή το 24%, γιατί δεν αφορά σε προϊόντα που “φεύγουν” τόσο πολύ όπως ο καφές, ο οποίος και το καλοκαίρι θα μας πλήξει».

Οι ταβέρνες και τα αναψυκτήρια, σύμφωνα με τον ίδιο θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αν και συνολικά ο κλάδος βρίσκεται σε «κρίση». Ερωτηθείς για το νέο έτος που «ανοίγεται» μπροστά μας, ο ίδιος δήλωσε την απαισιοδοξία του, δεδομένης της υφιστάμενης κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης που ολοένα και χειροτερεύει.  

«Ο  κόσμος δεν έχει λεφτά πλέον για να κινηθεί. Υπάρχουν τρομερές αυξήσεις όλα τα προϊόντα και νομίζω ότι αυτά που αφορούν καθαρά σε διασκέδαση όπως ο καφές,  το  ποτό, θα πέσουν κι άλλο. Τώρα πώς θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς σαν καταστήματα εστίασης, με όλα  αυτά που έρχονται στην πορεία, δεν ξέρω, ωστόσο θα προσπαθήσουμε όπως κάθε φορά» ανέφερε.

«Εξαντλημένος» ο κλάδος της εστίασης

Ο κ.Θυμικιώτης έκανε λόγο για έναν «εξαντλημένο» κλάδο, υπενθυμίζοντας πως εξαιρούνται και από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, Leader κ.ο.κ., εξηγώντας πως. «θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουν την εστίαση, σε φορολογικό επίπεδο, ως κανονικό κλάδο. Σήμερα μας βλέπουν έξω απ’ όλα και με κακό μάτι, ότι δηλαδή είμαστε φοροφυγάδες κ.ο.κ.». 

Εντός του νέου έτους ο κλάδος θα κληθεί να «εγκαινιάσει» και το σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται να καλύψει περίπου 400.000 απασχολούμενους στον κλάδο της εστίασης και τον τουρισμό.

Θετική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Ως προς την ετοιμότητα των επαγγελματιών της περιοχής μας ο ίδιος ανέφερε πως ανεξαρτήτως ετοιμότητας ή μη, το μέτρο θα εφαρμοστεί, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα θετικό μέτρο. «Νομίζω ότι θα μας βοηθήσει, γιατί έχουμε ξεκινήσει πλέον να είμαστε λογιστές στο ίδιο μας το μαγαζί. Αν η όλη διαδικασία απλοποιηθεί, ειδικά σε περιπτώσεις όπως η Κομοτηνή, που είμαστε μια φοιτητούπολη και άρα αρκετοί φοιτητές εργάζονται στα καταστήματά μας, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα διευκολύνει την λειτουργία μας» ανέφερε, εξηγώντας πως μπορεί στην αρχή να φανεί σε κάποιους παράλογο ή «ξένο» ωστόσο στο τέλος θα λειτουργήσει θετικά για τον κλάδο.

Ερωτηθείς τέλος αν η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας μπορεί ενδεχομένως να λειτουργήσει προς την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του κλάδου για σταθερό και μόνιμο προσωπικό, «επαγγελματίες» δηλαδή εργαζομένους στην εστίαση, όπως γίνεται στο εξωτερικό, ο πρόεδρος του Σωματείου εμφανίστηκε αρνητικός. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε, «δεν έχει να κάνει ούτε με τους μισθούς, τα ένσημα και τις εργασιακές συνθήκες, αλλά με το γεγονός ότι έχει εξαλειφθεί η εργασιακή διάθεση στη χώρα μας». «Έχουμε φτάσει σε μια άλλη κατάσταση στην οποία προσωπικά δεν βλέπω διάθεση από πλευράς των νεαρών παιδιών να δουλέψουν, εξ ου και βγαίνουν τόσα προγράμματα που μένουν ανεκμετάλλευτά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.