Ξανα στους δρομους της Κομοτηνης οι αγροτες

Κινητοποίηση προγραμματίζουν για τις 26 Ιανουαρίου σε συντονισμό με συναδέρφους τους σε όλη τη χώρα

Σκέψεις για τη δημιουργία Ομοσπονδίας ΑΜΘ για την ενίσχυση της φωνής των αγροτών

Κάλεσμα σε όλους τους αγρότες της Ροδόπης για κινητοποίηση στην Κομοτηνή την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου απευθύνει ο  Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος», τα μέλη του οποίου αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα.

Τα μέλη του Συλλόγου πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση το πρωί της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου στο Διοικητήριο Κομοτηνής, όπου ο Πρόεδρος κ. Νίκος Μποτρότσος ενημέρωσε όσους παρευρέθηκαν για τις πρόσφατες συναντήσεις αγροτών που πραγματοποιήθηκαν τόσο στις Σέρρες όσο και στη Χρυσούπολη.

Παράλληλα ενημέρωσε και τα μέλη για τις σκέψεις που γίνονται για τη δημιουργία Ομοσπονδίας Συλλόγων ΑΜΘ, για να ενισχύσουν τη φωνή τους, αν και ακόμα αυτές βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο.

Στην αρχή της συνεδρίασης βρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς, που μετέφερε την στήριξη της Περιφέρειας στις προσπάθειες των αγροτών, και τόνισε πως θα είναι πάντα δίπλα τους σε ερωτήματα και αιτήματά τους, τόσο ο ίδιος, όσο και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Πατακάκης.

Κρίνοντας την πορεία των κινητοποιήσεων

«Γίνονται πολλές συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα για το πώς θα προχωρήσουμε, για αυτό και θέλουμε να πάρουμε τις αποφάσεις σε συνεννόηση με τα μέλη μας» σημείωσε, με την πρότασή του να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται από άλλους αγροτικούς συλλόγους, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, στις 26 Ιανουαρίου να γίνεται τελικά αποδεκτή.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι πολλά, από την δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής, που πιέζει σημαντικά τις οικονομικές τους δυνατότητες, μέχρι τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί από την νέα ΚΑΠ, που έφερε αφενός μειωμένη επιδότηση, αφετέρου περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζουν τα χωράφια τους για την άνοιξη.

Την ίδια ώρα υπάρχουν και τοπικά προβλήματα, όπως η μεγάλη έλλειψη υποδομών στη Ροδόπη, που αυξάνει το κόστος και δυσκολεύει την αγροτική παραγωγή, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και το ζήτημα των σχεδίων διαχείρισης, εκ των οποίων ελάχιστα εγκρίθηκαν στη Ροδόπη και τις υπόλοιπες ΠΕ πλην του Έβρου, όπου διατέθηκε το μέγιστο του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, μετά την υπόσχεση της κυβέρνησης για κάλυψη όλων των προτάσεων.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Μποτρότσος τόνισε πως ο Σύλλογος ενημερώνει την Περιφέρεια και τους τοπικούς βουλευτές, ώστε να πιέσουν μιας και το θέμα είναι κυβερνητικό.

Προς μια Ομοσπονδία στην ΑΜΘ

Για το θέμα της Ομοσπονδίας, τόνισε, πως ακόμα δεν έχει προχωρήσει κάτι απτό, παρόλο που οι Σύλλογοι συζητούν μεταξύ τους, και προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν το νομικό κομμάτι για το πόσοι σύλλογοι χρειάζονται για τη συγκρότησή της.

«Θέλουμε να κάνουμε αυτό το όργανο, ώστε να είμαστε καλύτερα οργανωμένοι, αλλά και η φωνή μας να ακούγεται περισσότερο και πιο οργανωμένα τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στη Κυβέρνηση» ανέφερε, τονίζοντας πως είναι διαφορετικό να υπάρχουν 20 διαφορετικοί Σύλλογοι σε όλη την περιφέρεια, και διαφορετικά να μπορεί να παρέμβει μια Γενική Ομοσπονδία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.