Τι ειπαν οι Προεδροι των Επιμελητηριων της ΠΑΜ-Θ στον Υφυπουργο Αναπτυξης

Απλοποίηση των διαδικασιών, αύξηση του de minimis και ο νέος αναπτυξιακός στην ατζέντα της συνάντησης σύμφωνα με τον Αντώνη Γραβάνη

Τα όσα συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του υποκαταστήματος του ΕΦΕΠΑΕ ΑΜ-Θ την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ  κ. Δημήτρη Σκάλκου, καθώς και του προέδρου του ΕΦΕΠΑΕ κ. Πλάτων Μαρλαφέκα, αλλά κυρίως τα αιτήματα του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου που τους μετέφεραν, γνωστοποίησε το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στην συνεδρίαση ήταν τόσο ο κ. Γραβάνης όσο και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Έβρου, Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, επιβεβαιώνοντας όπως δήλωσε και ο κ. Τσακίρης τον κοινό βηματισμό Υπουργείου και Επιμελητηρίων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γραβάνης είχαν την ευκαιρία να θέσουν τόσο στον κ. Τσακίρη όσο και στον κ. Σκάλκο μια σειρά ζητημάτων που αφορούν κυρίως στην απλοποίηση των διαδικασιών που κρίνεται απαραίτητο από τους επαγγελματίες επ’ αφορμής και της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, και ζητήματα όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος και η απλούστευση των διαδικασιών που απαιτούνται αλλά και η αύξηση των ορίων του προγράμματος De minimis.

Ως προς το ζητούμενο, ήτοι την απλοποίηση των διαδικασιών ο κ. Γραβάνης επεσήμανε τα «ευήκοα ώτα» από πλευράς του Υπουργείου, που διαφάνηκε και στα προγράμματα ενισχύσεων λόγω κορωνοϊού, γεγονός που οφείλεται σύμφωνα με το ίδιο και στην χαλαρότητα που υπήρξε, δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών, και από την Ε.Ε. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έχουν ήδη γίνει για την απλοποίηση των διαδικασιών για τη διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος επενδύσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε τα στοιχεία των επιχειρήσεων να λαμβάνονται απευθείας από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να μηδενίζεται ο χρόνος που απαιτείται για την προσκόμιση όλων των ζητουμένων εγγράφων, για να γνωστοποιήσει επίσης πως εκκρεμεί αλλά θα γίνει σύντομα ο δημόσιος διαγωνισμός που θα αφορά στο νέο πληροφοριακό σύστημα που ευελπιστεί να βάλει τέλος και σε υπάρχουσες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Στα βασικά ζητήματα που τέθηκαν από πλευράς των Επιμελητηρίων ήταν και η αύξηση του μέγιστου ορίου του De minimis, ήτοι του κανονισμού που ορίζει το ύψος των δημοσίων επενδύσεων, εξηγώντας πως πολλές επενδύσεις κινδυνεύουν με απένταξη λόγω της σώρευσης σε αυτό το ποσό και των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν δοθεί. Η αύξηση του De minimis που έχει ανακοινωθεί αφορά όπως εξήγησε σε περιορισμένες χρηματοδοτήσεις γεγονός που πρέπει να αλλάξουν, και με την δέσμευση του Υπουργείου ότι πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Τεράστιες οι καθυστερήσεις στον αναπτυξιακό νόμο

Ο αναπτυξιακός νόμος, δεν ανήκει στο «χαρτοφυλάκιο» του κ. Τσακίρη και του κ. Σκάλκου παρόλα αυτά ήταν ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης, ως προς τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται καθιστώντας τον μηχανισμό ιδιαίτερα δυσκίνητο αλλά και μη ελκυστικό για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας.

«Λόγω της έλλειψης προσωπικού στις περιφέρειες υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και μεγάλες καθυστερήσεις. Μια τροποποίηση μπορεί να χρειάζεται και ένα με ενάμιση χρόνο, οπότε αν βάλουμε και την πληρωμή μπορεί να φτάνουμε και τα 2,5-3 χρόνια. Για να φτάνει τα τρία χρόνια να πάρει κάποιος πίσω τα χρήματα του όπως αντιλαμβάνεστε μπορεί να είναι καταστροφικό» εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κάνοντας λόγο για έναν «αποτρεπτικό» μηχανισμό για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η πρόταση που κατέθεσαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων αφορούσε όπως έκανε γνωστό ο κ. Γραβάνης στην αύξηση του ποσού της επένδυσης από 1 στα 3 εκατ. ευρώ, «αφήνοντας» τα επενδυτικά σχέδια στην διαχείριση των Περιφερειών και δίνοντας την διαχείριση των επενδύσεως έως 3 εκατ. ευρώ είτε στον ΕΦΕΠΑΕ που διαθέτει την τεχνογνωσία είτε σε παρόμοια δομή που μπορεί να δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

Και σε αυτό το κομμάτι ο κ. Γραβάνης μετέφερε την σύμπνοια των στελεχών του Υπουργείου και των Επιμελητηρίων κάνοντας λόγο για μία συνάντηση η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα και με ταύτιση απόψεων ειδικά σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ.

Η ΔΕΣΜΟΣ δεν αναμένεται να επανέλθει

Ο κ. Γραβάνης ερωτηθείς σε σχέση και με το μέλλον της ΔΕΣΜΟΣ έκανε λόγο για μία εταιρία «ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο» δηλώνοντας σύμφωνος και με την άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ ότι η ΔΕΣΜΟΣ δεν αναμένεται να επανέλθει.

Ο ίδιος ωστόσο ξεκαθάρισε πως «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει ένας φορέας ο οποίος θα λειτουργεί υπέρ των επιχειρήσεων και θα λειτουργεί με τέτοιον τρόπο ώστε γρήγορα οι επιχειρήσεις να πληρώνονται. Αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο. Αυτή τη στιγμή το παράρτημα βλέπουμε ότι όντως λειτουργεί πολύ καλά, έχει ξεπεραστεί ο σκόπελος των καθυστερήσεων και οι επιχειρήσεις πλέον πληρώνονται κανονικά, μέσα από έναν μεγάλο αγώνα που δόθηκε και από τον ΕΦΕΠΑΕ αλλά και από όλους όσους στηρίξαμε το εγχείρημα αυτό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.