Συνεργασια επιχειρησεων για την διασυνοριακη αναπτυξη Θρακης -Κιρτζαλι

Δράση δικτύωσης με τη συμμέτοχή Ελλήνων και Βουλγάρων επιχειρηματιών από την ΟΕΕΘ

Να βρουν τους διαδρόμους για την κοινή διασυνοριακή ανάπτυξη Θράκης και Κίρτζαλι, μέσα από τη συνεργασία των επιχειρήσεων των δύο γειτονικών περιοχών, θέλουν οι συμμετέχοντες στο έργο MarCh, που χρηματοδοτείται από το Interreg Ελλάδας- Βουλγαρίας.

Για αυτό και στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου δράση δικτύωσης με την Συμμέτοχή Ελλήνων και Βουλγάρων επιχειρηματιών στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Το MarCh σχεδιάζει τοπικές αναπτυξιακές στρατηγικές και οράματα, εντοπίζει δυνατά και αδύνατα σημεία στις τοπικές επιχειρηματικές κοινότητες και δημιουργεί Δομές Υποστήριξης Επιχειρήσεων (BuSSes) στις 2 περιοχής που υλοποιείται.

Για έναν πιλοτικό τομέα, τον αγροδιατροφικό τομέα, μια δέσμη δραστηριοτήτων (δυνατά σημεία – διαγνώσεις αδυναμιών, επιχειρηματικά σχέδια για υφιστάμενες επιχειρήσεις και start-ups, καθοδήγηση και συμβουλευτική μαζί με εκπαιδευτικά σεμινάρια) στοχεύει στην αναβάθμιση της επιχειρηματικής απόδοσης και ανταγωνιστικότητας, ενώ μια σειρά εργαλείων (πλατφόρμα e-market, ψηφιακή βάση δεδομένων για έμπειρους επαγγελματίες, πλατφόρμα ηλεκτρονικής αγοράς εργασίας) βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στις 2 περιοχές του έργου και διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα.

Το έργο πραγματοποιείται από σύμπραξη 5 οργανισμών, με την TRANSCOOP – Εταιρία Διεθνικής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης, ως κύριος δικαιούχος και το Κέντρο Ελληνικού Εμπορίου και Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (ΚΑΕΛΕ), τη Βουλγαρική Ένωση Βιομηχανικού Κεφαλαίου (BICA), τον Περιφερειακός Σύνδεσμος Βιομηχανιών – Kardzhali και την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης (ΟΕΕΘ) ως εταίρους.

Εμβάθυνση της συνεργασίας

Μέσα από το συγκεκριμένο έργο, τόνισε ο Προέδρος της ΟΕΕΘ κ. Αντώνης Φραντζής, ελπίζουν να εμβαθύνουν την συνεργασία τους, αλλά και να εντοπίσουν τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες της κάθε περιοχής, ώστε να σχεδιάσουν κατάλληλες στρατηγικές για την ανταγωνιστικότητα τους.

Περιμένουν δε με αγωνία τις προτάσεις του προγράμματος, ώστε να τα εκμεταλλευτούν και να αναπτυχθούν συνεργασίες, με γνώμονα τα μειονεκτήματα της μίας πλευράς, να καλυφθούν από την άλλη, σε μια κοινή κατεύθυνση.

Άλλωστε υπάρχει προθυμία και από τις δύο πλευρές, ενώ αποτελεί και στόχο της ΕΕ, περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα και πρέπει να φτάσουν στα Ευρωπαϊκά, μέσα από διασυνοριακές συνεργασίες.

Υπάρχουν φυσικά ακόμα φορολογικά προβλήματα, στους δασμούς, και πρέπει να λυθούν αυτά, να βρουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε πλευράς και να συνεργαστούν ώστε να είναι ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές.

Σημαντικός παράγοντας για την κοινή ανάπτυξη θα μπορούσε να αποτελεί η δίοδος της Νυμφαίας, που προς το παρόν έχει περιορισμούς για λεωφορεία και μεγάλα φορτηγά, με τον κ. Φραντζή να τονίζει πως θέλουν να μεγαλώσει, να γίνει κανονικό τελωνείο, στο οποίο θα γίνονται έλεγχοι.

Το σημερινό καθεστώς δεν τους ικανοποιεί, γιατί η Ελλάδα φιλοξενείται στο Βουλγαρικό έδαφος, δεν ασκεί ουσιαστικό έλεγχο, ενώ και οι υπηρεσίες είναι υποστελέχωμένες. Θα προτιμούσαν λοιπόν να υπάρχει μια τελωνειακή αρχή που να ελέγχει ό,τι περνά. Και αυτό θα βοηθούσε και την συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, μιας και από την σημερινή κατάσταση, χάνουν και οι δύο πλευρές.

Σε πρώτο στάδιο, το MarCh απευθύνεται στις τοπικές επιχειρηματικές κοινότητες στις 2 περιοχές του έργου, δίνοντας έμφαση σε νέες και νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων. Ωστόσο, ολόκληρη η επιχειρηματική κοινότητα θα ωφεληθεί από το έργο, καθώς τα αποτελέσματά του θα διαδοθούν και θα αναπαραχθούν και σε άλλους τομείς.

Παράλληλα, η εμπειρία από το MarCh θα αξιοποιηθεί από τους εταίρους εθνικής κλίμακας και θα μεταφερθεί σε άλλες περιοχές στις συμμετέχουσες χώρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.